Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο πόλεμος συνεχίζεται


 Ολοκλήρωσε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό της έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων συνταξιούχων η κυβέρνηση Παπανδρέου. Κατάργησε με νόμο την 13η και τη 14η σύνταξη, ώστε ακόμη και όταν αυτή απομακρυνθεί από την εξουσία (πολύ σύντομα, ελπίζουμε), να μη μπορούν οι συνταξιούχοι να τις ξαναπάρουν! Τέτοιο ταξικό μίσος εναντίον του κόσμου της εργασίας και των συνταξιούχων δεν είχε δείξει ποτέ μέχρι τώρα καμιά ελληνική κυβέρνηση!

Γιώργος Δελαστίκ


Έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία εναντίον της αμερικανοθρεμμένης ηγετικής ομάδας του Γ. Παπανδρέου. Μόνο στις φάπες που δεν άρχισαν την Τρίτη μέχρι και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ το γραμματέα του... ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ! «Κάθεστε στα γραφεία και υπηρετείτε το κεφάλαιο» φώναζε στον Σωκράτη Ξυνίδη ο ένας, «να σηκωθείς να φύγεις, είσαι πουλημένος» του φώναζε ο άλλος, γιουχάροντάς τον και κράζοντάς τον άγρια. Το κλίμα μύριζε μπαρούτι τόσο πολύ που σε μισή ωρίτσα ο Ξυνίδης την κοπάνησε από την αίθουσα για να μην τον δείρουν! Άγριο χέρι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έβαλε η Βάσω Παπανδρέου στον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ένα ακόμη από τα γελοία αλλά θρασύτατα πολιτικά υποκείμενα του στενού κύκλου του Γιωργάκη. Το να περιμένει όμως κανείς ουσιαστική αντίδραση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μάλλον αποτελεί ουτοπία ή οικτρή αυταπάτη. Μόλις οι Παπανδρέου - Λομβέρδος ανακοίνωσαν ότι τελικά θα καταστήσουν συνενόχους όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα εγκλήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, περνώντας τα από τη Βουλή και όχι πραξικοπηματικά με Προεδρικό Διάταγμα, όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που είχαν εκδηλώσει δημοσίως διαφωνίες άρχισαν να την κάνουν είτε με ελαφρά πηδηματάκια είτε με θεαματικές κωλοτούμπες!
Αντιθέτως, εκείνος που προχθές στη Βουλή έδειξε πρωτοφανή αλαζονεία και αντικομμουνιστική επιθετικότητα αμερικανικού τύπου εναντίον του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρωθυπουργός. Πολύ αέρα έχει πάρει μετά την έκρηξη της επιστολής - βόμβας μέσα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η οποία φυσικά υπηρετεί άριστα τους στόχους της κυβέρνησής του. Εδώ η κυβέρνησή του γδέρνει πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους χειρότερα και από το... λήσταρχο Νταβέλη, εδώ έχει ξεπουλήσει κυριολεκτικά τη χώρα στους Ευρωπαίους υπογράφοντας στο επαίσχυντο μνημόνιο με το ΔNT και την ΕΕ αποικιοκρατικούς όρους του... 1897 και όμως ο Γιωργάκης είχε το θράσος να καλεί το ΚΚΕ να... απολογηθεί! Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι το ΚΚΕ είναι υπεύθυνο για την... καταστροφή της ελληνικής οικονομίας επειδή οι ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ δεν αφήνουν τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια να βγουν στον Πειραιά και να αγοράσουν ...καρτποστάλ! Βρίσκει όμως και τα κάνει γιατί αντί η Αλέκα Παπαρήγα να τον ξεσκίσει πολιτικά, αιφνιδιασμένη καθόταν και του έλεγε κοινοτοπίες...
Η ουσία είναι ότι αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι αδίστακτα όργανα στην υπηρεσία των πιο επιθετικών κύκλων του ξένου και μερίδας μόνο του ελληνικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μια κυβέρνηση Τσολάκογλου σε σύγχρονη εκδοχή. Θεωρητικά η ανατροπή της είναι πολύ εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι σήμερα η βάση στήριξής της είναι εξαιρετικά στενή, καθώς τα μεγάλα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου πλήττονται και αυτά από την πολιτική της, πέρα φυσικά από τις τεράστιες μάζες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών, των μικρομεσαίων. Το κεφάλαιο όμως αντικαθιστά μια κυβέρνησή του μόνο όταν έχει έτοιμη την εναλλακτική της λύση. Η ΝΔ του Σαμαρά όμως δεν είναι ακόμη ώριμη να παίξει αυτόν το ρόλο – χώρια που για το λαό μας η ΝΔ δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Ο Σαμαράς υποσχέθηκε προχθές, βεβαίως, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, «στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο» αλλά παράλληλα επανέλαβε ότι «εγγυηθήκαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας με το ΔΝΤ γιατί αυτό επιβάλλει η υπευθυνότητα»! Τι σημαίνει αυτό; Δεν είπε ποτέ π.χ. ότι θα ξαναδιπλασιάσει τις αποζημιώσεις απόλυσης, ότι θα επαναφέρει το 13ο και το 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων ή τη 13η και τη 14η σύνταξη των συνταξιούχων.
Λύση από το σύστημα δεν πρόκειται φυσικά να δοθεί οικειοθελώς. Μοναδική ελπίδα του λαού μας είναι με γιγαντιαίες, αλλεπάλληλες και μαχητικές κινητοποιήσεις του να μην επιτρέψει την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ψηφίσει οι πολιτικοί απατεώνες της κυβέρνησης Παπανδρέου με τη συνενοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Η μεθαυριανή απεργία είναι ακόμη μια μάχη εμπροσθοφυλακής στον ανελέητο κοινωνικό πόλεμο που έχει ήδη αρχίσει σε όλη την Ευρώπη!