Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τόνια Λαχανιώτη, επικεφαλής στα Ιόνια: Διαγραφή του χρέους και όχι των ανθρώπων

Οι γυναίκες θα κερδίσουν με αγώνα το ρόλο τους






Μέσα από μαζικές συνελεύσεις σε όλα τα νησιά του Ιονίου εγκρίθηκε η αγωνιστική πρόταση που απευθύνει o συνδυασμός Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια, με υποψήφια περιφερειάρχη την Αντωνία (Τόνια) Λαχανιώτη, εργαζόμενη από τη Ζάκυνθο. Κυρίαρχα στοιχεία της συγκρότησης του συνδυασμού ήταν η αναφορά στο ρόλο του κινήματος ως εν δυνάμει καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων, η εμπειρία των ταξικών αγώνων και ο πλούτος των ιδεών που εκπροσωπεί η ριζοσπαστική, ανατρεπτική, οικολογική και «εκτός των τειχών» Aριστερά.  Το αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο παρόλο που ήταν το τελευταίο που ανακοινώθηκε στα Ιόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε στις δημοσκοπήσεις. 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τζιαντζή


– Τι έπαιξε ρόλο για την κάθοδο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια;

– Η απουσία μιας διαφορετικής πρότασης στην εποχή του μνημονίου αποτελεί ένα κενό με τεράστιες διαστάσεις. Η αντικαπιταλιστική απάντηση για την οργάνωση των αγώνων, τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο κ.λπ. ενθαρρύνει και δημιουργεί διαφορετικό συσχετισμό σκέψεων και συναισθημάτων απέναντι στο πρόβλημα. Αντί να διαγράφονται άνθρωποι, δουλειές, όνειρα και μέλλον και να αναζητούμε τρόπους περίθαλψης τους, μπορούμε χωρίς κανένα γλωσσοδέτη να πούμε ποια είναι η απάντηση μας και με αφορμή τις τοπικές εκλογές.

– Ποια είναι τα κύρια στοιχεία, που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του συνδυασμού; 

– Είναι η ενοποίηση διάσπαρτων δυνάμεων στο χώρο της Αριστεράς και ευρύτερα, η επιρροή των ιδεών της συλλογικής σύγκρουσης και της ανατροπής ενός αποτυχημένου συστήματος. Η δοκιμασία αυτών των ιδεών στους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους, ειδικά αυτή τη περίοδο, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε ποτέ, ως αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ελλάδα, στα Ιόνια, στη Ζάκυνθο…

– Με τι κριτήρια καλείτε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου;

– Με πολιτικό κυρίως κριτήριο. Διότι τα αυτοδιοικητικά ζητήματα επισκιάζονται και εξαρτώνται περισσότερο σήμερα από τη κεντρική πολιτική. Οι ράγες στις οποίες καλείται να κυλήσει ο «Καλλικράτης» είναι φτιαγμένες να λειτουργούν με τα υλικά του μνημονίου και να μεταφέρουν το ίδιο απεχθές φορτίο: περικοπές, απολύσεις, διάλυση υπηρεσιών, αύξηση τελών και ιδιωτικοποιήσεις.

– Το μνημόνιο και η βάρβαρη επίθεση τι ιδιαίτερες επιπτώσεις θα έχουν στην περιοχή;

– Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς πρωτίστως στον τουριστικό τομέα όπου και φέτος σημειώθηκε σημαντική πτώση, με αποτέλεσμα λιγότεροι εργαζόμενοι/-ες να απασχολούνται στον κλάδο, για λιγότερο χρονικό διάστημα και με χειρότερους όρους. Πτώση σημαντική στην οικοδομή. Απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζακυνθίων, τις δημοτικές επιχειρήσεις (ύδρευσης), τους παιδικούς σταθμούς. Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα από την πτώση της εμπορικής κίνησης, τη χρεοκοπία επιχειρήσεων, το κλείσιμο καταστημάτων. Η συνέχεια μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται ακόμα πιο οδυνηρή.

– Ποιος ο ρόλος των αγωνιστών που συγκροτούν την κίνηση σας, στο πλαίσιο που θέτει ο «Καλλικράτης»;

– Έχουμε λόγους σοβαρούς, όπως ανέφερα και πριν, να εναντιωνόμαστε στα μέτρα του «Καλλικράτη». Παράλληλα όμως δεν θα θέλαμε να μείνουμε στο επίπεδο της καταγγελίας και της διαμαρτυρίας και να αυτοϊκανοποιούμαστε πολιτικά ότι «έγινε όπως τα λέγαμε» και εν τέλει δικαιωθήκαμε. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε ενεργοί και μαχητικοί στους αγώνες για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα σχέδια.

– Πώς βλέπεις το γεγονός ότι ανάμεσα στους 90 περίπου υποψήφιους συνδυασμούς στις 13 περιφέρειες της χώρας, υπάρχουν μόνο τέσσερις γυναίκες υποψήφιες περιφερειάρχες;

– Αντικρίζω το γεγονός με τα ίδια συναισθήματα που διαβάζω τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για την πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας που κατέχουν οι γυναίκες στην Ελλάδα. Ο καπιταλισμός είναι, τουλάχιστον, άδικος απέναντι στις γυναίκες, στη περίοδο της κρίσης γίνεται αδυσώπητος. Με ανησυχεί περισσότερο το γεγονός για τις ευθύνες και τα βάρη που επωμίζονται οι γυναίκες αυτό το διάστημα, παρά η ποσόστωση των εκλογών στην οποία δεν είμαστε παρά αριθμοί. Η συμμετοχή μας στους αγώνες αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον κοινωνικό ρόλο που διεκδικούμε και μας αξίζει. Την ποσόστωση θα τη κερδίσουμε με την αξία μας, δεν θα μας χαριστεί από κανένα «Καλλικράτη».

0 Τοποθετησεις: