Στις 25/5 συγκεντρώθηκαν 20 χιλιάδες, στις 29/5 80 χιλιάδες, στην 2η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης –την Κυριακή 5/5– το… κοντέρ έγραψε εκατοντάδες χιλιάδες. Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για πάνω από 200 χιλιάδες συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους. Και η καταμέτρηση δεν σταματά εδώ, καθώς οι πλατείες των περισσότερων πόλεων της χώρας «πλημμύρισαν» και εκείνες από κόσμο.
ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
Μια νέα εικόνα εισβάλλει στις ζωές μας τον τελευταίο καιρό: Η γεμάτη πλατεία – γεμάτη με κόσμο όλων των ηλικιών, με φωνές, συνθήματα, πολιτικό διάλογο, πανό, συνελεύσεις. Κάτι αλλάζει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα στα πιο πληττόμενα –από τη βάρβαρη πολιτική του Μνημονίου– τμήματα του (νεολαία, εργαζόμενοι, μισθωτή διανόηση): Ο καναπές αδειάζει, η εικόνα της γεμάτης πλατείας παύει να είναι στιγμιότυπο από τα δελτίο των 8 και γίνεται ζωντανή πραγματικότητα για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, που δοκιμάζουν για πρώτη φορά το δρόμο της διαμαρτυρίας.
Οι πλατείες ξεχειλίζουν γιατί: οι όποιες αυταπάτες έχουν διαλυθεί, η υπομονή του κόσμου της δουλειάς έχει στέρεψε και έχει πλέον εμπεδωθεί ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη. Η κατά μόνας γκρίνια, θλίψη, απόγνωση, ο παραλυτικός φόβος της ανεργίας, της καταστολής, της απόλυσης, του πολιτικού εκβιασμού –που κυριαρχούσαν τον προηγούμενο χρόνο– έχουν δώσει τη θέση τους: Στη επίγνωση ότι το χρέος δεν είναι δικό μας, δεν το δημιουργήσαμε εμείς και δεν θα το πληρώσουμε. Στη έκφραση της αγανάκτησης «εναντίον όσων μας έχουν οδηγήσει εδώ: κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται». Στην επιθυμία να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Σε μια πρωτόγνωρη συλλογική αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η ψήφιση του Μνημόνιο 2.
Οι καθημερινές κινητοποιήσεις στις πλατείες μετρούν ήδη 17 ημέρες, οδηγώντας το φόβο σε αλλαγή στρατοπέδου: Φαίνεται άλλωστε και από τις πρώτες προσπάθειες της κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκράτησης μέσω προληπτικής καταστολής. Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή στήθηκαν μεταλλικά κιγκλιδώματα μπροστά στη Βουλή αλλά και κλούβες των ΜΑΤ, ενώ στην οδό Ακαδημίας ορθώθηκαν πλαστικά οδοφράγματα!!! Την εμφάνιση της έκανε και η αύρα, που είχε χρησιμοποιηθεί στην Κερατέα. Παράλληλα είχαν σταλεί κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ στο ύψος του Εθνικού Κήπου αλλά και σε όλους τους κάθετους δρόμους από το Κολωνάκι που έβγαζαν εκεί, απαγορεύοντας τη διέλευση του κόσμου και την προσέγγιση του Συντάγματος. Μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να απωθηθούν διά της βίας και να «ψεκαστούν» στο πρόσωπο με χημικά ακόμη και γυναίκες με παιδιά, που ήθελα απλά να περάσουν! Κανείς όμως δεν επέστρεψε σπίτι, το Σύνταγμα προσεγγίστηκε από άλλους δρόμους, ενώ οι ΜΑΤατζήδες έγινα στόχος έντονων αποδοκιμασιών.
Το ραντεβού ήταν κλεισμένο εδώ και μέρες: Η Κυριακή είχε οριστεί ως 2η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης. Οι λαοί της Ευρώπης ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη θηλιά του χρέους που τους έχουν περάσει. Στην Αθήνα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή είχαν φέρει από το σπίτι και τον… απαραίτητο εξοπλισμό: κατσαρόλες, σφυρίχτρες, ταμπούρλα, πλακάτ, πανό, μπλούζες με συνθήματα, αυτοκόλλητα, αυτοσχέδια όργανα που κάνουν θόρυβο, σημαίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) αλλά και σημαίες της Αιγύπτου, Τυνησίας κ.ά. Η βουή από τα συνθήματα ακούγονταν σε μεγάλη απόσταση, μετατρέποντας την πλατεία σε πολύβουο μελίσσι. Το πιο πολυφορεμένο μπλουζάκι της πλατείας έγραφε «Δεν Πουλάμε Δεν χρωτάμε Δεν πληρώνουμε», το σύνθημα της επιτροπής Σωματείων - Κινήσεων - Συνελεύσεων, η οποία συγκέντρωσε πάρα πολλούς εργαζομένους κάτω από το πανώ της, ενώ μοιράστηκαν και χιλιάδες ανακοινώσεις της.
Πάνω στην πλατεία δεν έπεφτε καρφίτσα. Από τα μεγάφωνα ανακοινώνονταν συνεχώς τα ψηφίσματα της λαϊκής συνέλευσης (μπορείτε να τα βρείτε στο real-democracy.gr). Η συνέλευση ξεκίνησε λίγο αργοπορημένα λόγω συνωστισμού. Η πρώτη «στάση» της ήταν στην Πουέρτα δελ Σολ. Σε ζωντανή σύνδεση ισπανοί συγκεντρωμένοι απηύθηναν χαιρετισμό από την πλατεία τους. Το Σύνταγμα ανταπέδωσε. Ακολούθησε η μεγαλύτερη συνέλευση που έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα, με πλούσια κουβέντα για τα αιτήματα του κινήματος, αλλά και για τις μορφές δράσεις την ημέρα ψήφισης του Μνημονίου.
Βλέποντας τη φουσκοθαλασσιά του κινήματος των πλατειών, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πάνω στον πανικό της μηχανεύεται διάφορά σχέδια «εκτόνωσης της κρίσης». Μάλιστα αυτή την εβδομάδα προχώρησε σε έναν τακτικό ελιγμό: Τη μετάθεση της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου όχι στις 15 όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί αλλά στις 28 Ιούνη. Η στάση της αυτή υπαγορεύτηκε από το φόβο ότι η 15η Ιούνη, κατά την οποία έχει εξαγγελθεί γενική απεργία ακόμη και από τις ξεπουλημένες γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αλλά και αποκλεισμός της Βουλής από τη λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος, θα είναι ημέρα ανατροπής του Μνημονίου αλλά και της ίδιας. Έτσι αποφάσισε να τρενάρει την ψήφιση ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα γυρίσει στα σπίτια του.
Κανένα τέτοιο σημάδι όμως «κόπωσης» παρά τις 2 και πλέον εβδομάδες που συμπληρώνει δεν δείχνει το κίνημα των πλατειών (αν και την Τετάρτη και την Πέμπτη η προσέλευση ήταν κάπως μειωμένη). Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής και τη Δευτέρα χιλιάδες κόσμου συνέρευσαν στο σύνηθες ραντεβού. Εκείνη την ημέρα η συνέλευση υλοποίησε την απόφαση της για ημέρα λαϊκής διαβούλευσης σχετικά με το χρέος, προσκαλώντας 4 ομιλητές, τους οικονομολόγους Δ. Καζάκη, Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Βαρουφάκη, και το συνταγματολόγο Γ. Κατρούγκαλο. Για αρκετές ώρες χιλιάδες πολίτες παρακολουθούσαν με έκδηλο ενδιαφέρον τους ομιλητές. Οι ομιλητές διαπραγματεύτηκαν όρους, όπως η διαγραφή χρέους, αναδιαπραγμάτευση, αναδιάρθρωση, έξοδος από την Ευρωζώνη, πτώχευση και βέβαια οικονομική κρίση. Βροχή ερωτήσεων ακολούθησε τις αρχικές εισηγήσεις. Ενώ καταχειροκροτήθηκαν όσες απόψεις έκαναν λόγο για διαγραφή του χρέους και ανατροπή του Μνημονίου. Μετά την εξαιρετικά μαζική εκδήλωση αποφασίστηκε και δεύτερη ημέρα λαϊκής διαβούλευσης, την Παρασκευή, με ομιλητές τον Ν. Μαριά, Λ. Βατικιώτη, Κ. Λαπαβίτσας, Σπ. Λαπατσιώρας. Πάντως η άποψη της λαϊκής συνέλευσης για το χρέος είναι τελείως ξεκάθαρη: «Το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε» αναφέρει.
Την Πέμπτη κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι από την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πήγαν και εκείνοι Σύνταγμα. Ξεκινώντας από τα Γιάννενα για να διαδηλώσουν στην Αθήνα «την καθολική αντίθεση της κοινωνίας της Ηπείρου στην πρόθεση ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη», διαμαρτυρήθηκαν έξω από την ΑΤΕ Bank στην Πανεπιστημίου, και στη συνέχεια βρέθηκαν στο Σύνταγμα, όπου ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους και μοίρασαν γάλατα. «Σε αυτή τη δημοκρατία επιλέξαμε να δώσουμε το γάλα μας», έλεγαν. Ενώ το ψήφισμα που μοίραζαν ανέφερε: «Η Δωδώνη είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι της ΑΤΕ Bank (...) έχει κερδίσει πολλά μέχρι σήμερα η ΑΤΕ Bank με τη συμμετοχή της στη Δωδώνη από τον ιδρώτα και τον μόχθο των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων. Τώρα, όμως, πρέπει να αφήσει έξω από τους σχεδιασμούς της κάθε σκέψη για ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας».
Όσο περνούν οι μέρες, το αυθόρμητο αυτό κίνημα των πλατειών και ιδιαίτερα οι λαϊκές συνελεύσεις των χιλιάδων, με τον πλούτο των απόψεων που καταγράφονται, κάνουν συνεχιζόμενα βήματα από το αρχικό «δημιουργικό χάος» στην εφεύρεση και εφαρμογή δικών τους μορφών αυτό-οργάνωση αλλά και προς τη συγκρότηση μιας σύγχρονης χάρτα των αναγκών και των δικαιωμάτων των «από κάτω». Ας εξετάσουμε λοιπόν αυτή την πορεία: Αρχικά το βασικό στοιχείο που αντανακλαστικά έβγαλε τον κόσμο όλο στις πλατείες ήταν η εναντίωση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους και ξεπουλά ότι απέμεινε από το δημόσιο πλούτο» (όπως τονίζει απόφαση της λαϊκής συνέλευσης 4/6).
Μέσα από τη ζύμωση όλων αυτών των ημερών έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι ο άμεσος στόχος του κινήματος είναι να ανατραπεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από τη μαζική και καθοριστική παρουσία / αντίδραση των αγωνιζόμενων. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί «ο αποκλεισμός της Βουλής από την παραμονή της ημέρας ψήφισης του», ενώ καλούνται «να κλείσουν εκείνη την ημέρα σχολεία, σχολές, εργοστάσια, καταστήματα, υπηρεσίες» και «να πραγματοποιηθεί γενική απεργία» (απόφαση ΛΣ 5/6). Στην ουσία οργανώνεται ημέρα λαϊκού ξεσηκωμού. Και επειδή σε όλους είναι σαφές ότι το Μεσοπρόθεσμο «πάει πακέτο» με την κυβέρνηση, την τρόικα, τα προηγούμενα μνημόνια, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις τράπεζες – τοκογλύφους, οι αγωνιζόμενοι δηλώνουν ρητά στο κάλεσμα για αποκλεισμό της Βουλής ότι «δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν όλοι (σ.σ. οι παραπάνω) που μας κλέβουν της ζωές» (απόφαση ΛΣ 4/6).
Σε αυτό τον αγώνα καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Οι προσπάθειες της προηγούμενης εβδομάδα για σύνδεση της πλατείας με τους αγώνες στους χώρους δουλειάς (κάλεσμα για πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας Διαρκείας πέρα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, συμπαράσταση στις απεργιακές κινητοποιήσεις κ.λπ.) συνεχίζονται. Μάλιστα λειτουργεί καθημερινά και η συνέλευση εργαζομένων - ανέργων. Το πρώτο κείμενο της, που υπερψηφίστηκε από τη λαϊκή συνέλευση της 8ης Ιουνίου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες εργαζομένων - ανέργων να έρθουν στο Σύνταγμα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πιέσουν τα συνδικάτα για Γενική Απεργία Διαρκείας, να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους μακριά από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να προετοιμαστούν για καταλήψεις επιχειρήσεων που κλείνουν. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή εργασία, ασφάλιση, λιγότερες ώρες εργασίας, δουλειά για όλους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυπληθές δυναμικό που απαρτίζει τις λαϊκές συνελεύσεις σφραγίζεται από την παρουσία της νεολαίας (σπουδάζουσα και της εργασιακής περιπλάνησης), που από τις μάχες τους ’06-’07 βρίσκεται με συνέπεια στο δρόμο, έχοντας βγάλει κάποια πρώτα πολιτικά συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα συμμετέχει δυναμικά ένα τμήμα εργαζομένων (και μεγαλύτερων ηλικιών) που έχει συνειδητοποιήσει τη διαρκή επιδείνωση της ζωής του τα επόμενα χρόνια, και θέλει να δώσει τη μάχη με σοβαρούς και μαζικούς όρους. Για όλο αυτό το πλήθος η μάχη δεν εξαντλείται στο Μνημόνιο 2.
Η κουβέντα λοιπόν ξεπερνά την άμεση συγκυρία και τείνει να στοχεύσει σε όλο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα συνολικά (χωρίς όμως να αναδεικνύεται μέχρι τώρα με συστηματικό τρόπο ο ρόλος και οι ευθύνες της ΕΕ για τη βάρβαρη εφαρμοζόμενη πολιτική). Πάντως διατυπώνεται πιο θαρρετά και μαζικά από ποτέ η αναγκαιότητα για την ανατροπή «του συστήματος που μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού», όπως ανέφερε ένας ομιλητής, εμπνέοντας και αγγίζοντας τις αναζητήσεις του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσεις εντός του συστήματος που προτείνουν εν μέσω κινήματος ως λύση την καταφυγή στις… κάλπες για δημοψήφισμα δεν περπατάνε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη μαζικότερη συνέλευση, την Κυριακή 5/6, το πέμπτο ψήφισμα που ζητούσε «δημοψήφισμα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο και συλλογή υπογραφών γι’ αυτό», καταψηφίστηκε μαζικά.
Παράλληλα εκδηλώνεται πλήρης απογοήτευση από τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα που παράγει διαρκώς σκάνδαλα, διαφθορά και μίζες. Ενώ το αίτημα να «τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο» (απόφαση ΛΣ) καταλαμβάνει χώρο. Με εμπεδωμένη τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος η συζήτηση για το πείραμα της άμεσης δημοκρατίας που πραγματώνεται στην πλατεία ανάβει, βάζοντας πληθώρα ερωτημάτων, φέρνοντας στο προσκήνιο προτάσεις για λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, για σκιαγράφηση ενός πλήρως αντιπαραθετικού με το σημερινό μοντέλου λήψης αποφάσεων. Ενδεικτικό είναι πως θέσεις που κατατέθηκαν στη συνέλευση και υποστηρίζουν ότι μπορούμε «να τους πολεμήσουμε με τα ίδια τους τα όπλα», συγκροτώντας το «κόμμα των αγανακτισμένων», δεν βρίσκουν ανταπόκριση – αντίθετα γίνονται στόχος έντονης αποδοκιμασίας.
Τα επόμενα μεγάλα ραντεβού είναι σήμερα στις 6 μ.μ. που καλούνται όλοι να κατακλύσουν για άλλη μια φορά τις πλατείες όλης της χώρας και του Συντάγματος, αλλά και η 15/6 ημέρα γενικής απεργίας και περικύκλωσης της Βουλής.
Πύργος... Λευκός κατά μνημονίου, όλη η Eλλάδα στις πλατείες
Στη Θεσσαλονίκη πάνω από 30 χιλιάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή. Με λάτιν ρυθμούς, θόρυβο από κατσαρολικά και συνθήματα κατά Μνημονίου, άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύτηκαν για άλλη μια φορά στην πλατεία Λευκού Πύργου. Συχνά φωνάζονταν συνθήματα όπως: «Μια νύχτα μαγική, σαν την Αργεντινή να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί», «εε, ωω, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από 'δώ», κ.λπ. Το παρακείμενο περίπτερο της ΕΕ που φιλοξενούσε η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δέχτηκε τη… μήνιν των συγκεντρωμένων. Στη συνέχεια όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, μέσω των οδών Αγγελάκη, Εγνατίας, Ι. Δραγούμη και Λεωφόρο Νίκης, με κατάληξη ξανά τον Λευκό Πύργο. Λαϊκές συνελεύσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, ενώ την Τετάρτη ο οικονομολόγος Δ. Καζάκης παραβρέθηκε στο Λευκό Πύργο και αυθόρμητα στήθηκε τρίωρη συζήτηση για το χρέος, απαντώντας και στις ερωτήσεις του κόσμου. Από το χώρο έχουν περάσει και το Σωματείο της ΕΥΑΘ, της δημόσια επιχείρηση νερού που πάει για ιδιωτικοποίηση αλλά και εργαζόμενοι από το εργοστάσιο πλαστικών Πετζετάκης, που είναι απλήρωτοι εδώ και 12 μήνες και έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του εργοστασίου.
Στο Βόλο πάνω από 3.500 άτομα συναντήθηκαν στο συνηθισμένο σημείο, στο άγαλμα της παραλία την Κυριακή, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στο σημείο. Αντικυβερνητικά και αντιμνημονιακά συνθήματα ακούστηκαν πλαισιωμένα από το «Εμπρός Λαέ μην σκύβεις το κεφάλι», «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία» κ.λπ. Καθημερινά η λαϊκή συνέλευση μαζεύει 300-400 άτομα. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής, που έχει πάρει απόφαση στήριξης του κινήματος και πραγματοποίησε τριήμερη κατάληψη, βρίσκεται καθημερινά εκεί. Ήδη λειτουργεί και ομάδα εργασίας ανέργων - ελαστικά εργαζομένων, που επεξεργάζεται ένα κείμενο ως βάση συζήτησης. Για την Παρασκευή είχε αποφασιστεί κάλεσμα και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζομένους, ανέργους για την οργάνωση της απεργίας, πορείας, συγκέντρωσης της 15/6. Για την ημέρα αυτή η λαϊκή συνέλευση καλεί όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στην απεργία και την πορεία, την κατάληψη σε ένα δημόσιο κτίριο, ενώ τονίστηκε ότι δεν θα πάνε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Στην Πάτρα πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ενώ λέγετε ότι πολύς κόσμος ανέβηκε και στην πλατεία Συντάγματος. Στο χώρο ήταν και ο… Πάγκαλος με τη Μέρκελ. Πρόκειται για τα χιουμοριστικά ομοιώματα τους πάνω σε άρματα που είχαν ξεμείνει από το καρναβάλι. Μέσα στην εβδομάδα γίνονται λαϊκές συνελεύσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και συναυλία με τοπικούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο κίνημα της πλατείας και τη συμμετοχή 300-400 ατόμων.
Πρωτοφανής ήταν για τα δεδομένα της Καρδίτσας η συγκέντρωση στην κεντρική παλτεία την Κυριακή, που μάζεψε πάνω από 1.000 άτομα. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και συναυλία με τοπικούς καλλιτέχνες, η οποία ξεκίνησε αφού πήρε το λόγο μια γερόντισσα που είχε πολεμήσει με τον ΕΛΑΣ λέγοντας: «Δεν μετανιώνω για αυτά που έκανα. Αν χρειαστεί και σήμερα θα ανέβω ξανά στο βουνό», προκαλώντας συγκίνηση. Καθημερινά πάντως πραγματοποιούνται συνελεύσεις που παίρνουν μέρος 200-300 άτομα. Μάλιστα σε ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από τη λαϊκή συνέλευση αναφέρεται: «Όχι στο Μνημόνιο, όχι στο ξεπούλημα της χώρας, όχι στην Οικονομική καταστροφή», ενώ καλούνται « Όλοι να συμμετάσχουν στην γενική απεργία και ενωμένοι να συγκεντρωθούν στην πλατεία στις 15/6 στις 11 π.μ. (…) Το βράδυ να πλημμυρίσουμε την κεντρική πλατεία».
Η προσπάθεια να μεταφερθεί το κλίμα αμεσοδημοκρατίας και των λαϊκών συνελεύσεων σε άλλες γειτονιές της Αθήνας συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα. Λαϊκές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γκύζη, Περιστέρι, την Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Πάρκο FIX Πατησίων, Χαλάνδρι, Ν. Σμύρνη, Βύρωνας κ.λπ. Στη Νέα Σμύρνη έχουν γίνει 2 λαϊκές συνελεύσεις αυτή την εβδομάδα. Ενώ αποφασίστηκε να επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα σταθερά τη Δευτέρα και την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Οι συντελεύσεις Ν. Σμύρνης επιβεβαίωσαν την πρώτη απόφαση αλλά και το ψήφισμα 2/6 της λαϊκής συνέλευσης πλατείας Συντάγματος και προσανατολίζονται να βγάλουν δικό τους κείμενο, να πραγματοποιήσουν μαζικές εξορμήσεις στην περιοχή. Ενώ καλούν τους κατοίκους της πόλης την Κυριακή στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ν. Σμύρνης για να ανεβούν όλοι μαζί στο Σύνταγμα. Στο Μαρούσι έχουν γίνει 2 συνελεύσεις με περίπου 50 άτομα σταθερά, ενώ αρκετοί ήταν οι περαστικοί που κάθονταν για κάποια ώρα στη λαϊκή συνέλευση. Αποφασίστηκε οι λαϊκές συνελεύσεις να γίνονται κάθε Σάββατο στις 11 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ, ενώ προγραμματίστηκαν και εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά. Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το χρέος, τα μέσα πάλης για να πέσει το Μνημόνιο, αλλά και τοπικά ζητήματα όπως: η άνοδος των δημοτικών τελών, οι συμβασιούχοι του Δήμου που απολύονται, οι ελεύθεροι χώροι, το τεράστιο χρέος του Δήμου κ.λπ. Στο Βύρωνα έχουν γίνει 3 λαϊκες συνελεύσεις στην πλατεία Ταπητουργείου με τη συμμετοχή 120-150 ατόμων. Ήδη προγραμματίζεται και νέα την επόμενη Τρίτη στις 8.30 μ.μ., ενώ θα προηγηθεί εξόρμηση στις γειτονιές της περιοχής στις 6.30 μ.μ. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας. Ο δρόμος τους δεν είναι μονόδρομος, είναι αδιέξοδο. Ξεκινάμε τον αγώνα και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απαλλαγούμε από αυτούς που μας οδήγησαν ως εδώ: Κυβερνήσεις, τρόικα, μνημόνια και όλους όσους μας εκμεταλλεύονται. Δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε στη θέση αυτών να έρθουν άλλοι, σωτήρες, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στους εργατικούς αγώνες και στις απεργίες. Καλούμε όλους τους Βυρωνιώτες στις λαϊκές συνελεύσεις για να συνδιαμορφώσουμε μαζί τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας».