Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τα τραγούδια των «από κάτω»

Ξέρετε, αρχίζω και συγχύζομαι», είπε ο Zack de la Rocha των Rage Against The Machine. Kαι συνέχισε: «Βλέποντας τις ειδήσεις τελευταία και ακούγοντας όλα αυτά τα κοινότοπα λόγια. Όλα αυτά τα λόγια για την Ιρλανδία και όλα αυτά τα λόγια για την Πορτογαλία και όλα αυτά τα λόγια για την Ισπανία και όλα αυτά τα λόγια για την Ελλάδα.




του Μιχάλη Παπαμακάριου

Δημοσιογράφοι και λυσάρια

Εδώ και δεκαετίες οι «εκθεσάδες» μαθαίνουν τους μαθητές πώς να γράφουν καλές εκθέσεις στις Πανελλήνιες. Αναρωτιέται όμως κανείς ποιο λυσάρι συμβουλεύονται αρκετοί «επώνυμοι» δημοσιογράφοι που σχολιάζουν με έναν τρομερά ομοιόμορφο τρόπο την επικαιρότητα και νουθετούν, πάλι με έναν πληκτικό και μονότονο τρόπο, τους Έλληνες, αφού τα άρθρα ή τα τηλεοπτικά τους σχόλια ακολουθούν το ίδιο αναγνωρίσιμο μοντέλο των τεσσάρων βημάτων.

της Μαριάννας Τζιαντζή 

Δωδώνη: Εμπόδιο οι αγώνες στην ιδιωτικοποίηση


Ο συνεχής και αποφασιστικός αγώνας των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, την οποία μεθόδευσε για την προηγούμενη Τετάρτη η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό, ώστε να είναι δυνατό το ξεπούλημα της εταιρείας, αναβλήθηκε.



του Γιώργου Τσαντίκου

Πρώην απολυμένοι ΜΕΤΚΑ: Οι γραφειοκράτες χειρότεροι του εργοδότη

Μετά τη δικαστική δικαίωση, τους διέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές!

Από τη «Σκύλλα» της εργοδοσίας στη «Χάρυβδη» του εργοδοτικού συνδικαλισμού έπεσαν οι τρεις πρώην απολυμένοι και εσχάτως δικαιωμένοι μεταλλεργάτες συνδικαλιστές της ΜΕΤΚΑ που εδρεύει στο Βόλο. Τον περασμένο Ιούνιο βγήκε η τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εξανάγκασε την εργοδοσία να τους επαναπροσλάβει, αναγνωρίζοντας με πανηγυρικό τρόπο το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται και να αγωνίζονται για τα δίκια τους μέσα στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες και με άθλιες μεθοδεύσεις της εργοδοτικής πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, οι τρεις εργάτες «απολύθηκαν» από το ίδιο τους το σωματείο, που υποτίθεται ότι στόχος του είναι ακριβώς να προστατεύει τα συμφέροντα των μελών του, και να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης τους.

του Δημήτρη Σταμούλη


Διάλυση ΙΓΜΕ υπέρ μεγάλων συμφερόντων

Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, συνέχισαν την προηγούμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει το μοναδικό επιστημονικό και ερευνητικό φορέα της χώρας στο πεδίο της γεωλογίας.

του Στράτου Βουραζέρη

Θύμα των περικοπών και η ΕΡΤ


Απολύσεις, περικοπές μισθών και ακύρωση των δυνατοτήτων για ποιοτική δημόσια τηλεόραση
Ακάθεκτη η κυβέρνηση, συνεχίζει μέσα στο καλοκαίρι το εξοντωτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό μνημονιακό ισοπέδωμα. Σειρά για εξολόθρευση έχουν πάρει μια σειρά δημόσιοι οργανισμοί. Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσαν οι συνδικαλιστές του συντονισμού σωματείων δημόσιων οργανισμών και φορέων, καταγγέλθηκε ότι με την ψήφιση του καινούριου μνημονιακού νομοσχεδίου, οι περισσότερες δημόσιες εταιρείες οδηγούνται στη συρρίκνωση και στο ξεπούλημα.


Πλανόδιος Αριστερός  

Μια άλλη πρόταση από το φετινό κάμπινγκ των Αναιρέσεων


Με μια ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή νέων, με ένα πλούσιο πολιτιστικό και πολιτικό πρόγραμμα και αυτοοργάνωση με την ενεργή συμβολή των κατασκηνωτών, πραγματοποιήθηκε το φετινό κάμπινγκ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που ολοκληρώνεται σήμερα. Η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε ποιοτική τομή στην παρέμβαση των Αναιρέσεων.




της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου

Οργώνοντας το χρόνο-Κώστας Κολλημένος




Ίσως να μην υπήρχε καλύτερος τίτλος για μία ταινία και για μία έκδοση –από τον περασμένο μήνα– που θέλει να μιλήσει γι’ αυτά που συνέβησαν στις κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις, από τη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 μέχρι και τις απεργίες του 2010. Το …όργωμα της γης φέρνει στην επιφάνεια, στο φως του ήλιου, εκείνα τα στοιχεία του εδάφους που κρύβονται στο εσωτερικό του. Έτσι και ο Κώστας Κολλημένος, με το ντοκιμαντέρ Οργώνοντας το χρόνο, μας προσέφερε πέρσι «εικόνες από μία κάμερα που ήταν μέσα στη διαδήλωση, συμμετείχε στην κατάληψη, αναζήτησε εκείνους που βίωσαν και πρωταγωνίστησαν στις αντιστάσεις». Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το 2010 και απέσπασε τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ της Χαλκίδας.

Πρόσφατα το ντοκιμαντέρ Οργώνοντας το Χρόνο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ στη μορφή του βιβλίου, όπου φιλοξενούνται πολλές εικόνες από τα κινήματα και τις αντιστάσεις της προηγούμενης διετίας αλλά και λίγα γραπτά που «φωτίζουν» περισσότερο τις «κρυφές μικρές πόρτες» και το «ραγισμένο τοίχο» που δημιουργήθηκε στο δρόμο του αγώνα και κατάγραψε η κάμερα του Κ. Κολλημένου. 

Ριχάρδος Γ': Η ανατομία ενός δικτάτορα


Προσεγμένη σκηνοθεσία και υποβλητικές ερμηνείες χαρακτήρισαν την παράσταση του κλασικού έργου Ριχάρδος Γ’  με πρωταγωνιστή το διάσημο Κέβιν Σπέισι. Οι φανερές ομοιότητες του σεξπιρικού ήρωα με τις απολυταρχικές μορφές ηγετών του καιρού μας έδωσαν και πάλι στην Επίδαυρο στοιχεία πολιτικής κριτικής και ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς.



του Φώτη Χάγιου

Από τον εργάτη-ρομπότ στα..ρομπότ

«Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν», ούτε διαμαρτύρονται»

Ο τίτλος στο σχετικό άρθρο του Εκόνομιστ στις 2 Αυγούστου θα μπορούσε άνετα να εμφανιστεί και στο Ριζοσπάστη: «Tα ρομπότ δεν αυτοκτονούν, ούτε διαμαρτύρονται». Την ίδια ημέρα ένας αρθρογράφος της Γκάρντιαν δηλώνει ότι, αν και από μικρό παιδί λατρεύει τα ρομπότ, είναι ικανός να γίνει λουδίτης εφόσον αποδειχτεί ότι κάνουν τη ζωή μας χειρότερη.

Και τα δύο άρθρα αναφέρονται στην πρόσφατη αποκάλυψη του διευθύνοντα συμβούλου της Φόξκον, του κινεζικού γίγαντα που κατασκευάζει ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας και απασχολεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, ότι μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχει αντικασταστήσει με ρομπότ ένα μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού της. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σάλο γιατί η Φόξκον κατέχει την ασιατική πρωτιά στις αυτοκτονίες εργαζομένων, όπως η γαλλική εταιρεία Φρανς Tέλεκομ κατέχει την ευρωπαϊκή πρωτιά.



της Μαριάννας Τζιαντζή 

Aναστολή αποφάσισε η Ομοσπονδία των ταξιτζήδων, ενώ οι περισσότερες συνελεύσεις ψήφισαν συνέχιση

Την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε την Παρασκευή το ΔΣ της Oμοσπονδίας αυτοκινητιστών ταξί. Σύμφωνα με την απόφαση, τα ταξί επανακυκλοφορούν από προχθές σε όλη τη χώρα, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις του Γ. Ραγκούση, στα τέλη του μήνα για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, οπότε και οι ιδιοκτήτες θα επανεξετάσουν τη στάση τους.



του Στράτου Βουραζέρη

Το ασκέρι του Ερντογάν πασά

Το 2011 θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη χρονιά από την ίδρυση του τουρκικού κράτους που η πολιτική ηγεσία όχι μόνο είχε λόγο στις κρίσεις των στρατιωτικών αξιωματούχων αλλά πρακτικά αμφισβήτησε τις αποφάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας για την ανάδειξη των αρχηγών των τριών όπλων.


Μερικές φορές μια φωτογραφία μπορεί να περιγράψει τις πολιτικές ισορροπίες σε μια χώρα καλύτερα από στρατιές δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και σχολιαστών. Και η φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περπατά με αυτοπεποίθηση ακολουθούμενος από δεκάδες στρατηγούς, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της εικόνας.



του Άρη Χατζηστεφάνου

ΠΕΡΙσκόπιο

Πεθαίνουν αβοήθητα τα παιδιά στη Σομαλία

Στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών βρίσκεται η Σομαλία, με 3,2 εκ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και περίπου 10.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών να πεθαίνουν από πείνα κάθε μήνα. Ήδη τα νεκρά παιδιά υπολογίζονται σε 29.000! Αν και εκφράζονται φόβοι ότι η κρίση μπορεί να ξεπεράσει εκείνη της Αιθιοπίας το 1994, η διεθνής κοινότητα έχει συγκεντρώσει μόλις το ένα από τα δύο δισ. δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του πληθυσμού. Για το λιμό εν μέρει ευθύνεται η ξηρασία, όμως ευθύνες έχει και η Δύση, που υποδαύλισε την πολιτική αστάθεια στην περιοχή.


Μπάρακ Ομπάμα …Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της υποταγής», «ο Ομπάμα υπέκυψε στις αξιώσεις της άκρας Δεξιάς και της Γουόλ Στριτ», «δεν πρόκειται για συμβιβασμό, αλλά για συνθηκολόγηση». Είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους αμερικανικών προοδευτικών περιοδικών και εφημερίδων που δίνουν το στίγμα του νομοσχεδίου, το οποίο ενέκρινε τελικά το αμερικανικό Κογκρέσο, δήθεν για να μην κηρύξει η αμερικανική κυβέρνηση στάση πληρωμών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του επιτρεπτού ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,4 τρισ. δολάρια, από τα 14,3 τρισ. δολάρια που ανέρχεται σήμερα, αλλά και περικοπές των δημοσίων δαπανών άνω των 2,5 τρισ. δολαρίων για τα επόμενα 10 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την περικοπή των δημοσίων δαπανών, το μεγάλο μαχαίρι θα πέσει φυσικά στις κοινωνικές δαπάνες. Κάπου 900 δισεκατομμύρια θα περικοπούν άμεσα και τα υπόλοιπα 1,5 τρισ. θα καθοριστούν ως τις 23 Νοεμβρίου από μια 12μελή επιτροπή – έξι δημοκρατικοί και έξι ρεπουμπλικάνοι. Ούτε καν δηλαδή από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Αν μάλιστα η 12μελής επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία για τους τομείς των περικοπών, αυτές θα γίνουν …αυτομάτως. Ζήτω η αμερικανική δημοκρατία…

του Μιχάλη Ψύλου