Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κίνηση για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην εποχή μας


Ενόψει όξυνσης της ταξικής πάλης θα γενικευθεί η κυβερνητική – κρατική προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ασφυκτικού απολυταρχικού πλέγματος, ακόμα και με κατάργηση άμεσα, τυπικά και καθολικά κρίσιμων πλευρών της αστικής δημοκρατίας για ένα χτύπημα του μαζικού κινήματος και της Αριστεράς. Όλα αυτά θέτουν επιτακτικά μπροστά στο εργατικό λαϊκό κίνημα και την Αριστερά –ειδικά την αντικαπιταλιστική, επαναστατική και κομμουνιστική πτέρυγή της- την αναγκαιότητα να παρέμβουν στο συνολικό μέτωπο της δημοκρατίας και των ελευθεριών, να προετοιμαστούν έγκαιρα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο μιας απότομης και πολύ πιο σκληρής αντιδημοκρατικής στροφής κι απ’ αυτή την άποψη να οργανώσουν αποφασιστικά και την αντιφασιστική πάλη.

                                                           Φωτό: Δημήτρης Σούλτας

του Κώστα Μάρκου

Νίκος Αδαμόπουλος: ''Θα ματώσουμε, αλλά θα τους ανατρέψουμε''


Χρειάζεται αυτοθυσία και θυσίες, θα πρέπει να «ματώσουμε» . Με μια από τα ίδια δεν οδηγούμαστε πουθενά και αυτό το βλέπει ο καθένας και όσοι μείνουμε σε αυτό θα γίνουμε μέρος του προβλήματος.Όταν μας σημαδεύουν στην καρδιά δεν μπορούμε να παρακαλάμε, χτυπάτε μας πιο κάτω. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αυτό έκαναν και θα κάνουν και τώρα..



* μέλος εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ ΟΤΑ, συνέντευξη στον Γ. Ελαφρό


Αλληλεγγύη και ανατροπή


Είναι φανερό από την καθημερινότητα που βιώνουμε ότι οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης και της κυρίαρχης πολιτικής επιδεινώνουν την «κατάσταση της εργατικής τάξης» στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς. Η περίφημη διαφορά ανάμεσα στο κοινωνικό και στο βιολογικό όριο εξαλείφεται μέρα με τη μέρα. Αλλά και το βιολογικό όριο δεν είναι ταμπού για το κεφάλαιο σήμερα στη χώρα μας. Με απλά λόγια τίθεται με οξύ τρόπο ζητήματα επιβίωσης για ένα συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού.


Χάρης Λαμπρόπουλος, Μπάμπης Συριόπουλος

Γέρων Παστίτσιος: Σύλληψη κατ’εντολή της Χρυσής Αυγής


Συνέλαβαν τον Γέροντα Παστίτσιο! Η είδηση που έκανε σε δευτερόλεπτα τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου θα ήταν ξεκαρδιστική αν δεν ήταν πραγματική. Ένας νέος άνθρωπος, 27 χρονών, που είχε δημιουργήσει στο facebook μια σελίδα σατιρικού περιεχομένου με κεντρικό πρόσωπο τον Γέροντα Παστίτσιο, παραφράζοντας το όνομα του μοναχού Γέροντα Παΐσιου, βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη συλληφθείς από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατηγορούμενος για «κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων».

                                                      Λίγο πριν ξεκινήσει η περιφορά στη σατιρική λιτανεία της Παρασκευής

της Κατερίνας Σταυρούλα

ΑΚΕΛ: Αντι-ευρώ ασκήσεις

 Τα κύρια σημεία της τελευταίας συνέντευξης Κυπριανού που αξίζει κανείς να επικεντρωθεί ήταν η δήλωση «εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, τότε δεν πρέπει να πεισμώσουμε και να πούμε ότι παραμένουμε όσο οδυνηρά κι αν είναι τα μέτρα». Αμέσως ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο να διευκρινίσει αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη, με τον Α. Κυπριανού να ξεκαθαρίζει ότι «σίγουρα το αφήνω ανοικτό το θέμα!



του Πέτρου Κοσμά

Ώρα αποφασιστικής μάχης για να ανατραπεί η επιδρομή

Επείγον ζήτημα η άμεση κλιμάκωση του αγώνα, μετά την επιτυχημένη απεργία

H μεγάλη απεργία και ειδικά οι μαζικές διαδηλώσεις την Τετάρτη αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη. Τίθεται ξανά το ζήτημα της αναγκαίας κλιμάκωσης για την απόκρουση των εφιαλτικών μέτρων, για την ανατροπή συνολικά της επίθεσης. Όταν διαδηλώνουν 100.000 στην Αθήνα, 20.000 στην Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι, στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά την 12η Φλεβάρη, τότε υπάρχουν δυνατότητες για μια νικηφόρα αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την επελαύνουσα τριμερή συμμορία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Μια ελπιδοφόρα εργατική άνοιξη είναι δυνατή μέσα σε ένα καυτό φθινόπωρο.




του Γιάννη Ελαφρού

Στα 13,5 δισ. ευρώ η «μπίλια» των νέων μέτρων κι ακόμη γυρίζει


Το δρόμο για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα πήρε το πακέτο άγριων περικοπών που θα βυθίσει την κοινωνία στην εξαθλίωση, τελικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, μετά την έγκρισή του από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Οι συζητήσεις με την Τρόικα ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού κέντρου να απορρίψουν ορισμένα μέτρα απ’ όσα ήδη συμφωνήθηκαν κι έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Ο λογαριασμός δηλαδή ενδέχεται ν’ αυξηθεί κι άλλο. Η πίεση που ασκεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τις 18 Οκτωβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στις αποσκευές του ο περήφανος Μεσσήνιος να πάει στις Βρυξέλλες εκλιπαρώντας τον οίκτο τους. Στόχος είναι να πιέσει για την καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο το δυνατό συντομότερα και σε καμία περίπτωση μετά τις 6 Νοεμβρίου, οπότε διεξάγονται οι αμερικάνικες εκλογές, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μετά…


του Λεωνίδα Βατικιώτη

Να τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν!


Πολύ μεγάλες ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις της Τετάρτης, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να κατακλύζουν για ώρες τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων. Το μαζικό εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, ο λαϊκός παράγοντας που η κυβέρνηση και όλο το σύστημα θέλουν να κρατήσουν στο περιθώριο των εξελίξεων, δήλωσε αποφασιστικά «παρών»! Έστειλε μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης, διεκδικώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και κτυπώντας το κλίμα της αμηχανίας, της απογοήτευσης, της εκλογικής ή άλλης αναμονής και της ατομικής λύσης. 


Χρυσή Αυγή, μακρύ χέρι της εργοδοσίας και της τρόικας


Δουλεμπορικά παραμάγαζα στήνει η Χρυσή Αυγή, υποσχόμενη στους επιχειρηματίες ότι θα τους προμηθεύει με φτηνό εργατικό δυναμικό, πιο φτηνό και από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο 2 και βεβαίως, ελληνικό! Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό, όμως τώρα παίρνει θεσμικό χαρακτήρα. Αυτή την εβδομάδα η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι ιδρύει σε πανελλαδικό επίπεδο τον «Όμιλο Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «όποιος άνεργος Έλληνας πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου και να εγγράφεται στους σχετικούς καταλόγους ανεύρεσης εργασίας». 



Φόροι σε φτωχούς χάρη σε πλούσιους




Θρασύτατα και απροκάλυπτα ταξικά είναι τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθεί η άθλια τρικομματική κυβέρνηση. Και ενώ δήθεν τους έχει πιάσει ο πόνος για τους φτωχούς Έλληνες που πληρώνουν, ενώ οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν, αποφάσισαν να αυξήσουν ακόμα πιο δραματικά τη φορολογία των φτωχών και των εργαζομένων και να μειώσουν προκλητικά την επιβάρυνση για τους έχοντες και κατέχοντες. Απλά τα πράγματα: Η κυβέρνηση πάει να καθιερώσει ενιαίο συντελεστή φορολόγησης για όλα τα ετήσια εισοδήματα από 16.000 ευρώ και πάνω 35%! Δηλαδή, είτε παίρνεις 5.000 πάνω από τα 16.000, είτε παίρνεις 100.000 ευρώ και πάλι η φορολογία θα είναι 35%! Μέχρι τώρα, η φορολογική κλίμακα προβλέπει για υψηλά εισοδήματα φόρο 38%, 40% και 45%. Πρακτικά λοιπόν η κυβέρνηση χαρίζει ένα 10% φόρο στους πολύ πλούσιους (από 45% στο 35%)! Την ίδια ώρα καταργεί την κλίμακα του 25%, που ήταν από 16.000 - 26.000 ευρώ (μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές) και το κάνει κι αυτό 35%!