Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θέμα: Γραμμή ήττας προωθεί ξανά το ΚΚΕ


Το ΚΚΕ στην ιστορία του, ταλαντώνεται ανάμεσα στο μίνιμουμ πρόγραμμα, που αυτοεγκλωβίζεται σε μεταρρυθμίσεις μέσα στο πλαίσιο της αστικής κοινωνίας, και σε ένα πρόγραμμα που φαντάζει μάξιμουμ, που υπόσχεται και διεκδικεί ένα και μοναδικό αίτημα: «Την αντικατάσταση του καπιταλισμού από τη Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία». Χωρίς μάλιστα αυτοκριτική, με διαρκώς δικαιούμενες αντιφάσκουσες γραμμές, ανάμεσα στον οπορτουνισμό και το σεκταρισμό.
  



γράφουν: 
ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΤΣΙΟΣ 


Πολεμική του ΚΚΕ σε ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
  
Στο σημερινό αχαλίνωτο καπιταλισμό, από τη μια οι βιομηχανικές και επιστημονικές δυνάμεις ξύπνησαν με τέτοιο τρόπο που καμιά περίοδος δεν μπορούσε να διανοηθεί και από την άλλη εμφανίζονται δείγματα υπεραντιδραστικότητας και παρακμής που παραπέμπουν σε μεσαιωνικού τύπου φρικαλεότητες. Η ιδιαίτερη κυρίως ιστορική θέση του σημερινού καπιταλισμού, το βάθος, η διάρκεια,
η έκταση της καπιταλιστικής κρίσης, η κανιβαλική πολιτική που τη συνοδεύουν, η πρωτοφανής πολιτική λαϊκή αποστοίχηση από την προωθούμενη πολιτική και τους φορείς της, συνιστούν επιπρόσθετους απαιτητικούς λόγους για να στοχαστεί η Αριστερά με αίσθημα αυτοκριτικής και αισιοδοξίας πάνω στα σύγχρονα θεωρητικά και πολιτικά ζητήματα. Ώστε να προβάλει ένα τολμηρό, βαθύ, δεμένο με τις σημερινές συνθήκες, την εμπειρία, τις απαιτήσεις της επιστήμης, της επανάστασης και των άμεσων προβλημάτων, πολιτικό πρόγραμμα. Σ’ αυτήν ακριβώς την κρίσιμη φάση, όπου διασταυρώνονται τα πιο αμείλικτα καθημερινά ερωτήματα της στοιχειώδους επιβίωσης του λαού με τις μεγάλες επιδιώξεις, ερωτήματα και αναγκαιότητες της Iστορίας.

Δ. Βίτσας: Νέο ξεκίνημα για το ΣΥΡΙΖΑ

«Θα κάνουμε κι ένα βήμα πίσω αν χρειαστεί για μια νέα προσπάθεια», τονίζει μιλώντας στο ΠΡΙΝ ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, παρουσιάζοντας την τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου ενάντια στο Mνημόνιο





Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Έφυγε ο εκλεκτός του ΔΝΤ, Μπεν Αλί


Ένα μήνα σχεδόν διήρκεσαν οι κινητοποιήσεις στην Τυνησία ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την αυταρχική κυβέρνηση του Μπεν Αλί και τελικά οι διαδηλωτές πέτυχαν ο ισόβιος ηγέτης της χώρας και προνομιακός συνομιλητής Aμερικανών και Eυρωπαίων να φύγει νύχτα και ταπεινωμένος από τη χώρα.


 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Κυβέρνηση Γιώργου ...Τσολάκογλου

  
 Εφριξε όλη η Ελλάδα διαβάζοντας το τηλεγράφημα - αναφορά του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ για συνάντηση που είχε στις 22 Ιανουαρίου του 2010 με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το οποίο αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο η WikiLeaks. Η απίστευτη δουλοφροσύνη με την οποία δίνει αναφορά στον αμερικανό πρέσβη ο έλληνας υπουργός επιβεβαιώνει με τον πιο εφιαλτικό τρόπο αυτά που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για τη φύση της κυβέρνησης Παπανδρέου.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Την Παρασκευή το γλέντι ενίσχυσης του Πριν

  
Η ώρα της μεγάλης εκδήλωσης, του ετήσιου γλεντιού του Πριν, φτάνει. Σε πέντε ημέρες, την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, από τις 10.15 μ.μ., θα είμαστε όλοι στον καλαίσθητο μουσικό χώρο Αρχιτεκτονική (Πειραιώς 116 στο Γκάζι), μαζί με τον Διονύση Τσακνή και τους MC Yinka και Κασσιανή Λειψάκη, σε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθούμε, να τα πούμε και να τα πιούμε, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να «γυρίσουμε την πλάτη μας στο μέλλον» που μας ετοιμάζουν, να εμπνευστούμε για τους νέους αγώνες για το μέλλον που μας αξίζει. Γιατί «κουφάλες δεν ξοφλήσαμε»…
Η μουσική βραδιά της Παρασκευής είναι επίσης και μια εκδήλωση στήριξης του Πριν, στη δύσκολη μάχη που δίνει για να κατοχυρώσει την οικονομική του ανεξαρτησία και να κάνει βήματα για την ποιοτική του ενίσχυση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα έχει ανάγκη τους φίλους και συντρόφους της.
Και είμαστε σίγουροι πως όλοι θα βρεθούν στο πλευρό του Πριν, καλώντας και δικούς τους φίλους να παρευρεθούν, έτσι ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση.
Καθώς ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο γλέντι του Πριν καλό είναι οι φίλοι μας να προμηθευτούν έγκαιρα προσκλήσεις και να ειδοποιήσουν για τη συμμετοχή τους.
Βεβαίως, η μάχη της οικονομικής ανεξαρτησίας του Πριν δεν θα τελειώσει την Παρασκευή 21 Γενάρη, όσο μεγάλο βήμα κι αν κάνουμε τότε. Θα συνεχιστεί με την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μόνιμου και ικανού δικτύου στήριξης της εφημερίδας, το οποίο να μπορεί να εξασφαλίσει βρέξει - χιονίσει, ότι το Πριν θα είναι στα περίπτερα κάθε Κυριακή.
Ήδη δεκάδες σύντροφοι και φίλοι από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στην πρώτη μας έκκληση. Μετά το γλέντι πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικές εγγραφές, στέλνοντας μήνυμα ότι η φωνή του ταξικού εργατικού κινήματος, της ανυπότακτης νεολαίας και της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής Αριστεράς όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά θα δυναμώσει.

Άρση μπαρών: Κίνημα ανυπακοής στην καθημερινή ληστεία

Μαζική άρνηση πληρωμών στα διόδια, έκφραση γενικής δυσαρέσκειας


  
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»! Αυτή είναι η προμετωπίδα του κινήματος, που γιγαντώνεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα της κρίσης και του ΔΝΤ. Δεν πρόκειται για ατομική στρατηγική επιβίωσης και διαχείρισης της μιζέριας και της φτώχειας μας, αλλά για μια μαζική και συλλογική αυτοοργανωμένη απάντηση στην καθημερινή καταλήστευση της ζωής μας. Το αυθόρμητο και ραγδαία αναπτυσσόμενο κίνημα απειθαρχίας και ανυπακοής των πολιτών έχει σηκώσει κεφάλι και δεν διστάζει να «βγάλει τη γλώσσα» στις άνωθεν εντολές της εξουσίας και των συμφερόντων που αυτή εξυπηρετεί.
Μια πτυχή αυτού του φαινομένου είναι και το κίνημα ενάντια στα διόδια. Την προηγούμενη Κυριακή, μάλιστα, πραγματοποίησε πανελλαδική κινητοποίηση σηκώνοντας τις μπάρες για δύο ώρες σε 16 σταθμούς διοδίων, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καλαμάτα. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το μπλόκο στις Αφίδνες, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από χίλια άτομα, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών.


ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Στρατιές ανέργων ή δύναμη ανατροπής;

  
Μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 200.000 άνεργοι, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους να φτάνει το 13,5%. Κι αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, διότι ανεπισήμως, οι αριθμοί αυτοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Χαρές και πανηγύρια για το κεφάλαιο, καθώς οι εφεδρικές στρατιές των ανέργων είναι ο πιο αποτελεσματικός εκβιασμός για όσους έχουν ακόμη δουλειά. Για να αναγκαστούν να υπογράψουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με μικρότερες αμοιβές, να δεχθούν ελαστική ή εποχική εργασία...

Τρομο-σύλληψη τύπου χούντας




Φασιστικού τύπου απαγωγή από κουκουλοφόρους ασφαλίτες και μεταγωγή του στο 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου επιχειρήθηκε η πολιτική τρομοκράτησή του με εξευτελισμό και ξυλοδαρμό, υπέστη το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημοσθένης Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος την Πέμπτη. «Τρώω απίστευτο ξύλο. Με ακινητοποιούν, με ρίχνουν κάτω, με έχουν ρίξει κάτω δέκα και με χτυπάνε. Μου περνάνε τις χειροπέδες. Με χτυπάνε ενώ μου έχουν περάσει τις χειροπέδες. Με βρίζουν απίστευτα άνδρες και γυναίκες με καλυμμένα πρόσωπα...» περιγράφει σε συνέντευξη Tύπου του ΣΥΝ το θύμα της αστυνομικής κτηνωδίας.
Η απαγωγή του Δ. Παπαδάτου, έρχεται μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ του γραμματέα του ΣΥΝ Ν. Ηλιόπουλου έξω από τα δικαστήρια, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι ασφαλίτες κινούνται βάσει σχεδίου που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για να τρομοκρατήσει την Αριστερά. Στόχος τους είναι βεβαίως να περάσουν χωρίς αντιστάσεις την πιο ανάλγητη πολιτική υπέρ των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος.
Η προσφυγή του Γ. Παπανδρέου όμως σε αστυνομική τρομοκρατία ολοκληρωτικών καθεστώτων δεν συνιστά «εκτροπή» ή «αναγκαία προσωρινή τακτική». Ο εκφασισμός των κυβερνητικών μεθόδων αποτελεί αναπόσπαστα εξελισσόμενο στοιχείο της πολιτικής της. Δεν υπάρχουν ακραίες κυβερνήσεις των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου, όπως αυτή του Παπανδρέου που είναι επιπλέον τυφλό όργανο του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι οποίες να μην είναι ταυτόχρονα αυταρχικές ή και ολοκληρωτικές.
Οι φασιστικές μέθοδοι της «χούντας Παπανδρέου» κάνουν φανερό αφενός ότι η ανατροπή του Μνημονίου συνδέεται πλέον και με την υπεράσπιση της δημοκρατίας και αφετέρου ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκδιωχθεί από το λαό το ταχύτερο δυνατό.

Κίνημα ανατροπής «δεν πληρώνουμε»


Γενικεύεται το ρεύμα ανυπακοής και απειθαρχίας στην πολιτική της κυβέρνησης, ρεύμα που εκφράζεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στην ανταρσία δεκάδων χιλιάδων οδηγών και την άρνησή τους να πληρώσουν τα ληστρικά διόδια κράτους - εργολάβων. Στο κενό πέφτουν οι απειλές των εταιρειών και της κυβέρνησης προς τους οδηγούς, καθώς αμφισβητείται πλέον το μοντέλο των ιδιωτικών δρόμων. Η οργή των εργαζομένων τροφοδοτείται από τη συνολική επίθεση στα δικαιώματά τους, από το ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις, τη ληστεία της άδικης φορολογίας, τις απολύσεις και την ανεργία. Λάδι στη φωτιά ρίχνει η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 40% το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, την ώρα που περικόπτει δρομολόγια και διώχνει εργαζόμενους. Μεγάλη απήχηση συνάντησε η πρωτοβουλία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες να επιβάλουν δωρεάν μεταφορά τις πρώτες πρωινές ώρες, κάποιες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, πολλές αντικαπιταλιστικές κινήσεις δήμων της Αττικής και άλλες συλλογικότητες απευθύνουν κάλεσμα για ανυπακοή και άρνησης καταβολής των αυξήσεων - σοκ, με πρώτο σταθμό την 1η Φλεβάρη, πρώτη ημέρα των εισιτηρίων του Μνημονίου. Ήδη στη Θεσσαλονίκη, επιτροπές αγώνα και πρωτοβάθμια σωματεία προχώρησαν σε επιτυχημένες παρεμβάσεις ενάντια στις αυξήσεις στον ΟΑΣΘ. Η ανυπακοή ενάντια στις προκλητικές αυξήσεις στα εισιτήρια συνδέεται με την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια. Το ζητούμενο σήμερα είναι όχι μόνο να γενικευτεί η ανταρσία στη ληστεία κυβέρνησης και τρόικας, αλλά να αναπτυχθεί ο αγώνας για φθηνές και ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες, για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια, για δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, όπως διεκδικεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις. Η τάση ανυπακοής, όπως εκφράζεται και με τον περήφανο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, να γίνει κίνημα συνολικής ανατροπής της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου και της κυβέρνησης της εξαθλίωσης.