Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

13+1 Προτάσεις από την ελληνική δισκογραφία

 Στο παρόν αφιέρωμα, επιλέγουμε συνειδητά να καταγράψουμε δίσκους οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα την πολυμορφία που έχει αποκτήσει πλέον η εγχώρια μουσική δημιουργία στο χώρο που καλύπτει ρεύματα και αισθητικές πέραν του παραδοσιακού λαϊκού μας τραγουδιού. Υπάρχει λόγος για αυτό και δεν είναι άλλος από την ελευθερία με την οποία εκφράζονται μια σειρά από νέους μουσικούς και συγκροτήματα, ελευθερία η οποία έχει μετασχηματίσει σε μεγάλο βαθμό αυτό που καλείται Ελληνική μουσική παραγωγή, παρά την συνεχή προσπάθεια των κυριάρχων ΜΜΕ να αποσιωπήσουν το φαινόμενο. Επίσης καταγράφεται μια ακόμη σημαντική τάση. Η συντριπτική πλειοψηφία των δίσκων που παρουσιάζονται είναι αποτελέσματα ανεξάρτητων ετικετών είτε των ίδιων των μουσικών είτε δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων που αγαπάνε τη μουσική. Τα φαινόμενο αυτό πια δεν περιορίζεται σε όσους από άποψη και ιδεολογική τοποθέτηση επιλέγουν την ανεξαρτησία από το σύστημα των μεγάλων δισκογραφικών, αλλά μεσούσης της κρίσης αγκαλιάζει ευρύτερα τμήματα και με τη σειρά του ως δημιουργικό φαινόμενο δείχνει την δύναμη της ανεξάρτητης δημιουργίας και διανομής στη νέα φάση και τις μέχρι τώρα «υπόγειες» καλλιτεχνικές διεργασίες σημαντικών κομματιών, κυρίως της νεολαίας.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Μεθοδευμένη, εγκληματική ενέργεια της κυβέρνησης κατά του λαϊκού κινήματος



Συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 12 Μαϊου στις 7 το απόγευμα, από τα προπύλαια στη Βουλή, ενάντια στην κυβερνητική τρομοκρατία και καταστολή και το δολοφονικό χτύπημα. Καλούν οργανώσεις-κινήσεις της Αριστεράς και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων




Φοιτητικές εκλογές: Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή!

Μαύρο σε αυτούς που καταστρέφουν το παρόν μας και υποθηκεύουν το μέλλον μας.




Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την διεθνή καπιταλιστική μαφία των ΕΕ – ΕΚΤ - ΔΝΤ, η ταξική πάλη στην χώρα, οδηγείται σε νέα ανώτερη κλίμακα. Η αδυναμία του εργατικού κινήματος να ορίσει τα δεδομένα και η ανεπάρκεια ως τώρα της Αριστεράς να διατυπώσει ένα σχέδιο αντι-ηγεμονίας απέναντι στην αστική πολιτική είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, αυτή που κυοφορεί τις ιστορικές εξελίξεις και αναγκαστικά θα ωριμάσει και τον υποκειμενικό παράγοντα, είναι ότι ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζόμενων και της νεολαίας αντιλαμβάνονται ότι ο καπιταλισμός δεν θα τους δώσει τίποτα πια από μόνος του, ούτε καν φρούδες ελπίδες, αν δεν του τα πάρουν οι ίδιοι.

Σ’ αυτό το φόντο διεξάγονται στις 18 Μάη οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, ένα σημαντικό πολιτικό ραντεβού για τη σπουδάζουσα νεολαία. Στην μάχη αυτή κάθε πολιτική γραμμή δοκιμάζεται.




ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ

Αναιρέσεις 2011: Φεστιβάλ ανατροπής και αναζήτησης

3-5 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε 12 πόλεις φέτος



Με διεθνείς συμμετοχές από τις αραβικές εξεγέρσεις και το Ουισκόνσιν, με συζητήσεις για την ανατροπή και τον κομμουνισμό, με τη μουσική και την τέχνη της αντίστασης στο προσκήνιο (με ξεχωριστές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και με εκδηλώσεις σε 12 πόλεις φέτος, το φεστιβάλ των Αναιρέσεων πραγματοποιεί φέτος ένα ακόμα άλμα εμπρός.





ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Θέμα: Καπιταλισμός, κέρδος και ενέργεια


Το τεράστιο μεγα-δυστύχημα της Φουκουσίμα έθεσε ξανά τα μεγάλα ερωτήματα για την πυρηνική ενέργεια,αλλά και γενικότερα την παραγωγή και κατανάλωση της ενέργειας στον καπιταλισμό. Η αδηφάγα καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίχθηκε στα ορυκτά καύσιμα, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, με όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιβολής και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αδυνατεί ο καπιταλισμός να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της ενέργειας.  



 ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Συζήτηση: Δημόσιο και όχι αγοραίο πανεπιστήμιο

Οταν προσδιορίζαμε τη συνέντευξη – συζήτηση με δύο πανεπιστημιακούς και ένα φοιτητή του Πολυτεχνείου δεν είχαμε φανταστεί ότι θα αποκτούσε τέτοια επικαιρότητα. Η πραγματοποίησή της μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κλείνει, λόγω των περικοπών του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμιζε την επικαιρότητά της. Στο τραπέζι της συζήτησης κάθησαν ο Δημήτρης Δαμίγος, επίκουρος καθηγητής στους Μεταλλειολόγους, ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής στους  Μεταλλειολόγους και ο Παναγιώτης Λούβρος, φοιτητής στους Μηχανολόγους και αγωνιστής της ΕΑΑΚ.

Το ερώτημα «Γιατί κλείνει η Αρχιτεκτονική;» ήρθε φυσιολογικά.





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Γ. ΕΛΑΦΡΟ

Aνεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην Πρωτομαγιά του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στο Μουσείο. Μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων αγκαλιάζουν αυτοτελείς μορφές πάλης, κόντρα στις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Σοβαρή ευθύνη φέρουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν τις συγκεντρώσεις της γραφειοκρατίας, ενώ αδιέξοδη και κοινοβουλευτική είναι η απάντηση του ΠΑΜΕ για «αλλαγή συσχετισμών».



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Σενάρια φόβου και μέτρα τρόμου για το χρέος


Εν μέσω βροχής σεναρίων που προετοιμάζει για τα χειρότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται δεκτό με ανακούφιση κάθε άλλο μέτρο, καταφθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες τα στελέχη της τρόικας για να ανάψουν το πράσινο φως για την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.




ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Μέτωπο του εργατικού κινήματος κατά ανεργίας

 Εκδήλωση ΝΑΡ-νΚΑ

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε η εκδήλωση του ΝΑΡ για την Πρωτομαγιά με θέμα «καπιταλιστική κρίση, ανεργία και εργατικό κίνημα», που πραγματοποιήθηκε παραμονή Πρωτομαγιάς στο Δημαρχείο Νίκαιας με τη συμμετοχή πάνω από 150 ατόμων. Η πλούσια εμπειρία από τις μάχες της προηγούμενης περιόδου, ο προβληματισμός για την ανεργία και την αντιμετώπισή της και η αναζήτηση νικηφόρας απάντησης στην κρίση ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των ομιλητών και στη συζήτηση που ακολούθησε.


Ο καουμπόι μπορεί να είναι μαύρος

Σε χαρά των συνωμοσιολόγων κατάφερε να μετατρέψει η Ουάσινγκτον την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν: Φωτογραφίες που εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν από το διαδίκτυο, μια επιχείρηση φάντασμα και μια ακόμη πιο μυστηριώδης «ταφή» στο βυθό της θάλασσας όπου κανένας δεν θα μπορέσει να βρει το πτώμα.


                                      («Σάπισε στην Κόλαση!» χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο αμερικανικής εφημερίδας)



ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Γκουαντάναμο: O Ομπάμα συνεχίζει τη βαρβαρότητα του Μπους


Ολοι οι ορκισμένοι εχθροί του Μπαράκ Ομπάμα, τα «νεοσυντηρητικά γεράκια» της μισητής κυβέρνησης Μπους βρήκαν έναν καλό λόγο να πουν για τον αμερικανό πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Ομπάμα και την ομάδα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε περιχαρής ο Ντικ Τσέινι, ο διαβόητος αντιπρόεδρος του Μπους. Για «τρομακτικό θρίαμβο» μίλησε η Κοντολίζα Ράις. Ακόμη και ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ –από τους πλέον μισητούς υπουργούς του Μπους– βρήκε την ευκαιρία να θριαμβολογήσει και να βγεί από το καβούκι του: «Όλα επετεύχθησαν χάρη στην ανεξάντλητη και συνεχή πίεση στην Αλ Κάιντα που άσκησε η κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα επέλεξε με σοφία να συνεχίσει», είπε ο Ράμσφελντ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ 

Τζιτζιφιόγκοι και απατεώνες


Θρίλερ με οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις πανευρωπαϊκής, χωρίς υπερβολή ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας, με επίκεντρο την Ελλάδα, εκτυλίχθηκε προχθές χωρίς να έχουν φωτιστεί οι εξαιρετικά σκοτεινές πτυχές του μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Όλα ξεκίνησαν με τη δημοσίευση είδησης - βόμβας στην ηλεκτρονική έκδοση του βαρύνουσας πολιτικής επιρροής γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ: H Eλλάδα σταθμίζει την έξοδό της από την Ευρωζώνη!  Επιπροσθέτως, το περιοδικό αποκάλυψε ότι το βράδυ της Παρασκευής είχε συγκληθεί μυστική (!) συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο κάποιων υπουργών Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και του Παπακωνσταντίνου.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Απεργία: Την Τετάρτη απαντάμε «Πίσω όλα τα μέτρα»!


Αν σήμερα υψωνόταν ξανά μπροστά στη Βουλή το αιματοβαμμένο πανό του κόκκινου Δεκέμβρη του ’44 θα έγραφε: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής τυραννίας και της κοινωνικής χρεοκοπίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή την εξέγερση». Ακούγεται υπερβολικό, όμως οι σημερινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Με σταθμό την υπογραφή του Μνημονίου, ένα μόλις χρόνο πριν, ξεκίνησε μια διαδικασία ραγδαίων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και εισοδημάτων. Πλέον η επίθεση έχει φτάσει σε ένα σημείο μετάβασης «από τις ποσοτικές στις ποιοτικές» αλλαγές: Από τις επικαιροποιημένες μορφές του Μνημονίου, στο Μνημόνιο για πάντα. Αυτή είναι η ουσία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας και του «συμφώνου για το ευρώ». Σ’ αυτή την ουσία έρχεται να απαντήσει η απεργία της Τετάρτης.


                                    Πορεία εργατικής πρωτομαγιάς 2011, Μουσείο


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Στο ζυγό του Μνημονίου και οι Πορτογάλοι


Σε μια τεράστια φυλακή των λαών μετατρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Πορτογαλία γίνεται η τρίτη χώρα (μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία), που υπάγεται στο καθεστώς βάρβαρης επιτήρησης, μέσω ενός Μνημονίου. Ένα – ένα, τα «γουρούνια» (PIGS) του νότου, όπως ονομάτισε η πλουτοκρατία των ηγεμονικών καπιταλιστικών ελίτ της ΕΕ τις υπερχρεωμένες χώρες, μπαίνουν στο «χοιροστάσιο» της αδίστακτης εκμετάλλευσης. Βεβαίως, η αντιλαϊκή επιδρομή για να πέσουν τα βάρη της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων δεν θα σταματήσει στα PIGS, αλλά ήδη «δαγκώνει» γερά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.



Δολοφόνοι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

    
 Μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχει δικαιολογημένο μίσος ή ιδεολογική και πολιτική άβυσσος απέναντι σε αιμοσταγείς προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής όπως ο Μουαμάρ Καντάφι ή ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Φρίκη όμως επικρατεί και θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ ο τρόπος με τον οποίο δολοφόνησαν τον μπιν Λάντεν οι Αμερικανοί, όπως και η απόπειρα δολοφονίας του Καντάφι βομβαρδίζοντας το σπίτι του και σκοτώνοντας τον μικρότερο γιο του και τρία εγγόνια του.

«Ήταν πεντακάθαρα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε για την εξόντωση του μπιν Λάντεν ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. «Ο θάνατος του αρχηγού της αλ Κάιντα μοιάζει με εξωδικαστική εκτέλεση» υπογράμμιζε στους τίτλους της η Μοντ.
Ακόμη πιο ανατριχιαστική είναι η προπαγανδιστική εκστρατεία που εξαπολύθηκε στις ΗΠΑ τόσο από αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς να αξιοποιηθεί η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν προκειμένου να... νομιμοποιηθούν στα μάτια της αμερικανικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης η συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο, του «Νταχάου της Αμερικής», αλλά και τα βασανιστήρια σε βάρος των κρατουμένων!

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αισθάνονται πλέον ασύδοτοι. Θέλουν να κάνουν την ανθρωπότητα να αποδεχθεί μοιρολατρικά ότι η Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο μπορούν να κηρύσσουν πόλεμο εναντίον όποιας χώρας θέλουν, να ανατρέπουν οποιαδήποτε κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας δεν τους αρέσει, να δολοφονούν όποιον ηγέτη δεν εγκρίνουν.
Αλίμονο αν τους αφήσουμε να επιβάλουν μια τέτοια αντίληψη...

Ο λαός στους δρόμους, το ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους



Πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού, σε μυστικές διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση - «ξεπούλησέ τα όλα» του Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει τα πιο αντιδραστικά σχέδια σε βάρος των εργαζομένων. Όπως αποκαλύφθηκε τελικά, το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός της τρόικας Γ. Παπακωνσταντίνου πραγματοποίησε μυστική συνάντηση κρίσης, όπως ονομάστηκε, με υπουργούς Οικονομικών ηγεμονικών κρατών της ευρωζώνης, με άγνωστο ακόμα περιεχόμενο, που βέβαια τίποτα το καλό δεν προμηνύει για τους εργαζόμενους.