Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Α. Αλαβάνος: Ο «Καλλικράτης» μπορεί να γίνει ...ανατρεπτικός!



                           Αυταπάτες για την «αυτοδιοίκηση», υποβάθμιση του μαζικού κινήματος



 Σύνδρομο Αστερίξ έχει καταλάβει τον Αλέκο Αλαβάνο. Ο θρυλικός Γαλάτης έπεισε με τα κατορθώματά του τους αναγνώστες ανά τον κόσμο ότι ένα ανυπόταχτο χωριό μπορεί να αντιστέκεται στην ξένη κατοχή κι ας είναι περικυκλωμένο από στρατιωτικά οχυρά. Ο υποψήφιος του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης, στην τελευταία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δρόμος το προηγούμενο Σάββατο μεταχειριζόμενος συχνά παραδείγματα από τα δημοφιλή άλμπουμ του Αστερίξ, προσπαθεί να πείσει ότι αν εκλεγεί, μία περιφέρεια μπορεί να φέρει την ανατροπή ή τουλάχιστον να δημιουργήσει μια ελεύθερη νησίδα μέσα στο αρχιπέλαγος του μνημονίου.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Η μάχη της ψήφου

 Είκοσι μόλις μέρες απέμειναν μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Εκλογές «ανεπιθύμητες» και ιδιόμορφες. «Ανεπιθύμητες» υπό το πρίσμα ότι όλοι θα ήθελαν αυτές οι εκλογές να ήταν όχι περιφερειακές, αλλά βουλευτικές για να πάνε να ψηφίσουν «δαγκωτό» εναντίον της κυβέρνησης του Παπανδρέου - «Τσολάκογλου» και να απαλλάξουν τη χώρα από αυτά τα μισητά όργανα του ξένου και του ελληνικού κεφαλαίου – και μάλιστα των πιο επιθετικών κύκλων του. Δυστυχώς, η ώρα της απαλλαγής του ελληνικού λαού από την πιο μισητή κυβέρνηση που πέρασε από αυτήν τη χώρα δεν ήρθε ακόμη – και ούτε φυσικά θα έρθει μόνο με την ψήφο.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Γιώργος Γιαννόπουλος: Το κέρδος λεηλάτησε τη Θεσσαλονίκη

Η κρίση δεν είναι μοιραία, αλλά αποτέλεσμα ταξικό 

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης της επιθεώρησης πολιτισμού Ένεκεν, είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, με το συνδυασμό Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Μιλά στο Πριν για την αξία των κοινωνικών κινημάτων σε μια εποχή κρίσης.





Συνέντευξη στον Βασίλη Τσιράκη 

Νίκος Καββαδάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

¨Εγινε της μόδας το "όχι στο μνημόνιο" 
  Ζητούμενο η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής 

  Το κίνημα θα ανατρέψει το σκηνικό», τονίζει ο Νίκος Καββαδάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική – Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Με ενεργή συμμετοχή στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων μιλά για αισιόδοξα μηνύματα από τον κόσμο, ενώ υπογραμμίζει τις έντονες διεργασίες στην Αριστερά. «Πριν ένα χρόνο ήμουν ενταγμένος στο ΚΚΕ και σήμερα βρίσκομαι σε αυτό το μετερίζι», λέει χαρακτηριστικά.




Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Στου Ζωγράφου υπάρχει Κίνημα στην Πόλη

Tο Κίνημα στην Πόλη είναι μια αριστερή ριζοσπαστική δημοτική κίνηση στου Ζωγράφου. Τοποθετούμαστε ενάντια σε μνημόνιο - ΔΝΤ - ΕΕ και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται σε ΝΔ και ΛΑΟΣ. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της θιγόμενης εργαζόμενης πλειοψηφίας.  Κανένα δημόσιο χρέος δεν μας αφορά, δεν το δημιουργήσαμε εμείς και δεν το πληρώνουμε. Η αντίσταση και ο αγώνας για την ανατροπή όλων των μέτρων παλιών και νέων είναι μονόδρομος. Με το σχέδιο Καλλικράτης, η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντεργατική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό, σε αυτές οι εκλογές, αντίθετα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης, οι πολίτες ψηφίζουν για το σύνολο της πολιτικής ατζέντας.



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ

M.ΑΡΙ.Δ.Α: ενάντια στο συμβιβασμό

Η Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (ΜΑΡΙΔΑ), όπως μετονομάστηκε η Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη μετά την ενοποίηση των Δήμων Δάφνης και Υμηττού, καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους «να εξεγερθούν, να απαιτήσουν», να πληρώσουν την κρίση οι τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο και το γαλαζοπράσινο δίκτυο διαπλοκής που τους στηρίζει.
 «Να διαγραφεί το χρέος και να φύγει τώρα η τρόικα», αναφέρει στο προεκλογικό της υλικό, τονίζοντας ότι «στη φυλακή της τρόικας, δεν ψηφίζουμε δεσμοφύλακες», καλώντας στην υπερψήφιση του συνδυασμού της, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με επικεφαλής, τον Γιώργο Μητροβγένη.




Εργοδοτικός αυταρχισμός στην κτηματολόγιο

 Tο τελευταίο χρόνο βλέπουμε να πραγματοποιείται με την ανοχή ή
και τη συνεργασία της ΓΣΕΕ η οριστική μετάβαση του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε συνθήκες ευέλικτης συσσώρευσης και άτυπης παραγωγής: Σε συνθήκες δηλαδή μη μονιμότητας και ανασφάλειας. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει με τις κρατικές εταιρείες: Μετρό AE και Κτηματολόγιο ΑΕ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

  Μακρύ χέρι της κυβέρνησης η διοίκηση

  Διευκολύνονται τα σχέδια απελευθέρωσης ιδιωτών και ΕΕ



 Για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τελικά δεν ήταν έκπληξη η κατάληξη και οι αποφάσεις του 34ου έκτακτου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

   Φ. ΠΑΠΑΔΕΔΕ,
   Σ. ΠΡΑΣΣΟΣ,
   Ρ. ΣΙΜΑΤΟΥ



Μαζική διαδήλωση κατά απολύσεων

Επιτυχημένη πρωτοβουλία σωματείων



  Πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας στη διαδήλωση που οργάνωσαν ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις, την περασμένη Τρίτη, το Σωματείο Eργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Yπαλλήλων Bιβλίου - Xάρτου και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Ήταν μια μαχητική ανεξάρτητη εργατική διαδήλωση περίπου 3.000 ατόμων –με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία απούσα– που με παλμό πορεύτηκε από τα Προπύλαια στο υπουργείο ...Ανεργίας για να καταλήξει στη Bουλή.


Τεχνικοί ραδιοφώνου: Μηδενικές αυξήσεις από «έκτακτα

  Ως «οδηγός» για την έμπρακτη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η «διαιτητική κατ’ έφεση απόφαση» που εκδόθηκε στις 6/10/2010, και οδήγησε σε μηδενικές αυξήσεις τους τεχνικούς ραδιοφωνίας, καταργώντας την «πρωτόδικη» Διαιτητική Απόφαση που εξέδωσε ο ΟΜΕΔ.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Παρ' όλα όσα, Aριστερά






 Οι εκλογές πλησιάζουν και η Ελλάδα κατεβαίνει πλησίστια τον Αχέροντα! Πηγαίνει προς χρεωκοπία ξεπουλώντας την κρατική περιουσία, ληστεύοντας τα λαϊκά στρώματα και καταπατώντας το Σύνταγμα. Δάνεια επί δανείων. Και όταν θα "βγούμε" από την κρίση, θα έχουν πραγματοποιηθεί: Μια πρωτοφανής αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου. Μια επιστροφή σε έναν μεταμοντέρνο εργασιακό Μεσαίωνα. Μια περαιτέρω διεύρυνση του φαύλου κύκλου του δημοσίου χρέους. Θα "βγούμε", σε συνθήκες που θα προετοιμάζουν την επόμενη, καταστροφικότερη κρίση.


ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ 

Το μνημόνιο, ο νόμος και το Σύνταγμα

Σοβαρότατες παραβιάσεις ακόμα και του αστικού Συντάγματος και του νομικού πλαισίου της μεταπολίτευσης επιφέρει η ψήφιση του μνημονίου και των υπολοίπων αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ξεθεμελιώνουν τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών αγώνων του εργατικού κινήματος.



Σοβαρότατες παραβιάσεις ακόμα και του αστικού Συντάγματος και του νομικού πλαισίου της μεταπολίτευσης επιφέρει 
η ψήφιση του μνημονίου και των υπολοίπων αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ξεθεμελιώνουν 
τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών αγώνων του εργατικού κινήματος.


ΔHMHTPHΣ MΠEΛANTHΣ

Διαστάσεις της πολιτικής και καλλιτεχνικής ουτοπίας


Συναυλίες, συζητήσεις, διαλέξεις για την τζαζ και την επιρροή που άσκησε η οκτωβριανή επανάσταση στη μουσική, και κυρίως πολύ κόσμο περιελάμβανε το διήμερο εκδηλώσεων που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Μουσική και πολιτική», στις 8 και 9 Οκτώβρη. Διοργανωτές ήταν η Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το Tμήμα Πολιτικών Eπιστημών και ο Σύλλογος Mονίμων Yπαλλήλων Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης.



MYPTΩ KEPAΣIΔOY

Όχι άλλη μία, για μία άλλη Αριστερά




Τρεις εβδομάδες πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία της αναμέτρησης αυτής, της πρώτης συνολικής εκλογικής και άμεσα πολιτικής αναμέτρησης μετά το μνημόνιο. Aκόμα και ο Γ. Παπανδρέου, αντικρίζοντας το φάσμα μιας οδυνηρής ήττας για την κυβέρνηση, προσπαθεί να πολιτικοποιήσει από την πλευρά των κυρίαρχων και των πιστωτών τη μάχη, απειλώντας ότι εάν καταψηφισθεί το μνημόνιο, θα στείλουμε κακό μήνυμα στις αγορές...




 ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ 

Χιλή: «ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά...»


Η πιο εύκολη καταγγελία που μπορεί να κάνει κανείς σε σχέση με τους 33 μεταλλωρύχους της Χιλής αφορά το επικοινωνιακό πανηγύρι που στήθηκε στην πλάτη τους, η πολιτική, μιντιακή κι εμπορική εκμετάλλευση της «τραγωδίας που εξελίχτηκε σε θαύμα».



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Συνάντηση αγώνα και προοπτικής

Συνολικό αντικαπιταλιστικό πλαίσιο ανατροπής, δημοκρατικές διαδικασίες βάσης
  
Εργαζόμενοι και νέοι, που έχουν ζήσει κάθε… γωνιά της πρωτεύουσας, συναντήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, στη πρώτη προεκλογική ανοικτή εκδήλωση της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και γέμισαν με ελπίδα το θέατρο Αθηνά.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Δυνατότητα εκλογής συμβούλων

 Παρά τις αυξημένες δυσκολίες της εκλογικής μάχης, υπάρχει μια ευνοϊκή αλλαγή του εκλογικού νόμου, που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια να εκλέξουν δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Σύμφωνα με τις εγκυκλίους 18 και 19 που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, για να μπει ένας συνδυασμός στην πρώτη κατανομή εδρών, δεν χρειάζεται να έχει ψήφους πάνω από το μέτρο. Με άλλα λόγια, με λιγότερες ψήφους από το μέτρο, είναι δυνατή η εκλογή συμβούλου στην πρώτη κατανομή, αν βέβαια το υπόλοιπο των ψήφων είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα των άλλων συνδυασμών.


Δυτική Ελλάδα: Τα "ναι" και τα "όχι" της ρήξης



Η Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα προκρίνει τέσσερα πολιτικά «ναι» και τέσσερα «όχι», τόνισε ο Δημήτρης Δεσύλλας από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας στην επιτυχημένη εκδήλωση εκκίνησης της προεκλογικής μάχης στη Δυτική Ελλάδα. «Ναι» σε ενωτικούς, αποτελεσματικούς, νικηφόρους αγώνες της επόμενης μέρας. «Ναι» σε ένα νέο, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα υπεράσπισης και βελτίωσης της ζωής και της θέσης των εργαζομένων. «Ναι» στο διάλογο και την κοινή δράση όλης της Αριστεράς, αντί για το σημερινό ενδοαριστερό «εμφύλιο» που εμποδίζει σοβαρά την ανατροπή της επίθεσης. «Ναι» στη συγκρότηση του πόλου - μετώπου της άλλης Αριστεράς.


Τραγωδία στη Θήβα



Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επικρατούν στο κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στη Θήβα. Σε ένα στρατόπεδο με δύναμη 150 άντρες υπάρχουν 120 υπηρεσίες, οπότε σε συνδυασμό με τη νυχτερινή εκπαίδευση, η έξοδος γίνεται άπιαστο όνειρο. Ατελείωτες αγγαρείες, πολλές από τις οποίες χωρίς κανένα απολύτως νόημα, προκειμένου «να μην κάθονται οι φαντάροι». Η καθημερινή ξεκούραση των στρατιωτών κυμαίνεται από μία μέχρι τρεις ώρες ύπνου.

Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η νεοσύστατη κίνηση των Καλλιτεχνών Eνάντια στο Μνημόνιο πραγματοποίησε την Πέμπτη το απόγευμα την πρώτη της «αγωνιστική ξενάγηση» στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου διακόσια άτομα έφτασαν παρά τη βροχή στο ορισμένο σημείο συνάντησης στη Σοφοκλέους όπου ξετυλίχθηκαν τα πανό - εικαστικές συνθέσεις με συνθήματα κι όλοι φόρεσαν μπλουζάκια που έγραφαν «κάτω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι».


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Με τιμές ήρωα στο Λίβανο ο Αχμεντινετζάντ

Ενωτικό μήνυμα σε μια περιοχή του πλανήτη που διχάζεται από την παρουσία του έστειλε ο ιρανός πρόεδρος από το Λίβανο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όπου έγινε δεκτός με τιμές ήρωα από χιλιάδες οπαδούς της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο Αχμεντινετζάντ μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας στη χώρα του Κέδρου. Ουσιαστικά βέβαια η επίσκεψη μετατράπηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος του Ιράν και κυρίως της Χεζμπολάχ. 



ΠΕΡΙσκόπιο

Σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ βρίσκεται η Τουρκία, προκειμένου η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή να μη σταθεί εμπόδιο στη στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι πρόκειται να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος για τους νεο-ισλαμιστές του Ερντογάν.


Νέο μνημόνιο, για πάντα η λιτότητα

Αναδιάρθρωση χρέους με σφραγίδα ΔΝΤ
ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ

Βόμβα μεγατόνων έσκασε την πρωί της Δευτέρας από την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον για όσους εξακολουθούν ακόμη και τώρα να παίρνουν στα σοβαρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ πως «το Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων στην Ελλάδα». Ο Ντομινίκ Στρος Καν χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές είπε αυτό που ήταν ηλίου φαεινότερο εδώ και μήνες: Ότι σχεδιάζεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας – αυτό, λέγεται αναδιάρθρωση του χρέους!


Η Χίλαρι επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος



  «Χίλαρι,Χίλαρι»! Η ιαχή δονούσε τους δρόμους της Πρίστινα καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών από το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του Κοσόβου. Η Χίλαρι Κλίντον έκανε μάλιστα μία στάση για να φωτογραφηθεί μπροστά από το άγαλμα του… συζύγου της, Μπιλ Κλίντον που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Οι κοσοβάροι Αλβανοί οφείλουν άλλωστε πολλά στον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολτειών, που διέταξε τον άγριο βομβαρδισμό της Σερβίας με στοχο την απόσχιση του Κοσόβου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Η χούντα στα σχολεία!

Απέναντι στις καταλήψεις των μαθητών

Το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της «χούντας» της κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών γίνεται ολοένα και πιο αποκρουστικό. Στα αστυνομικά τμήματα ολόκληρης της χώρας στήνεται σχέδιο καταστολής και χαφιεδισμού απέναντι στο μαθητικό κίνημα. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα και μετά κλήθηκαν διευθυντές αρκετών σχολείων της χώρας (Ίλιον, Καματερό, Νέα Σμύρνη, Μαραθώνας κ.ά.) να δώσουν τα στοιχεία των μαθητών που πρωτοστάτησαν στις καταλήψεις του προηγούμενου διαστήματος. Ταυτόχρονα, στην Ορεστιάδα ασκήθηκε δίωξη σε 105 μαθητές για διακοπή της ομαλής λειτουργίας του σχολείου πριν από ένα χρόνο και αντίστοιχες διαδικασίες κινούνται σε Χαλκίδα και Καλλιθέα, ενώ στο 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης δύο μαθητές «πλήρωσαν» τη συμμετοχή τους στην κατάληψη με δύο μέρες αποβολή.



ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Στο δρόμο 3,5 εκατ. Γάλλοι!

Ενώ η κυβέρνηση περίμενε πως λιγότεροι Γάλλοι θα συμμετείχαν στην τέταρτη συνεχόμενη απεργία της προηγούμενης Τρίτης, η πραγματικότητα τη διέψευσε. Η συμμετοχή ήταν μαζικότατη, ενώ η αυξημένη κάθοδος
της νεολαίας και η διάθεση των εργαζομένων να συνεχίσουν πιο δυναμικά προκαλεί πονοκεφάλους στον Σαρκοζί.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Λαός και νεολαία καταδίκασαν τον Κορκονέα

Ισόβια στον δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου 


‘Επεσε η αυλαία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη 2010, μετά από 84 συνεδριάσεις, το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέσθηκε η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη 2008 στα Εξάρχεια. Ένοχος κατά πλειοψηφία με τη βαρύτερη –ποινικά– κατηγορία που θα μπορούσε να του αποδοθεί κρίθηκε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες –χωρίς κανένα ελαφρυντικό για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο– είναι η ποινή του.

Τους… έσκισε η ΓΣΕΕ!






Τρέχουν να κρυφτούν οι τροϊκανοί και η κυβέρνηση μετά την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ, στις 15 Δεκεμβρίου. Ευτυχώς που στην ανακοίνωσή της σκέφτηκε να προσδιορίσει και το έτος: Είναι πράγματι το 2010 και όχι το 2011, όπως πολλοί φοβήθηκαν!
Πέρα από τη γενική ιλαρότητα που προκάλεσε η προκήρυξη απεργίας μετά από… δυο μήνες, η στάση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι τέτοια, που μόνο ως... υφυπουργείο Συνδικαλισμού της τρόικας μπορεί να χαρακτηριστεί. Η επίθεση της «χούντας» κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ πυροβολεί διαρκώς με αντεργατικά μέτρα, οι απολύσεις είναι δεκάδες χιλιάδες, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, οι μισθοί λιώνουν και η ΓΣΕΕ επιδίδεται σε λεκτικούς λεονταρισμούς του τύπου, «διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους».

ΜΑΤ και φτώχεια η νέα τους Ακρόπολη


  ‘Οπως η μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση από τη γερμανο-φασιστικη κατοχή σημαδεύτηκε από το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, έτσι και ο τωρινός αγώνας για την ανατροπή της «χούντας» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ απέκτησε τη δικη του μάχη της Ακρόπολης. Ο δίκαιος αγώνας των απλήρωτων και υπό απόλυση συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού αντιμετωπίστηκε με βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ, του νέου υπουργού ...Καταστολής, Χρ. Παπουτσή. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να πνίξει στη βία τις κοινωνικές αντιστάσεις, που θα επανέρχονται ολοένα και πιο δυναμικές. Ήδη η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ (για χθες και σημερα) βγηκε, ως συνήθως, παράνομη και καταχρηστικη, αλλά η ομοσπονδία τους πηρε απόφαση να την πραγματοποιήσει.

Γενικότερα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρησει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, αμέσως μετά τις εκλογές, οι εργατικές και νεολαιίστικες αντιδράσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Αυτό έδειξε η μαζικη διαδηλωση κατά των απολύσεων και της ανεργίας την Τρίτη, με πρωτοβουλία των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, του Συλλόγου Βιβλίου - Χάρτου και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, μια εργατικη κινητοποίηση «από τα κάτω», η οποία θα βρει συνέχεια σε μεγάλη συναυλία την ερχόμενη Τρίτη. Οι κινητοποιησεις σε ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και κυρίως οι διαθέσεις της εργατικης βάσης. Η έναρξη φοιτητικών καταληψεων και το πρώτο μαχητικό συλλαλητήριο. Τα αγωνιστικά σκιρτηματα στα σχολεία, παρά την τρομοκρατία αστυνομίας και υπουργείου Παιδείας. Φθινοπωρινά «πρωτοβρόχια»
χειμερινών κοινωνικών καταιγίδων; Το κρίσιμο ζητούμενο είναι
να πλατύνουν, να διευρυνθούν και σε άλλους χώρους και να συνενωθούν αυτές οι αντιστάσεις σε ένα μέτωπο ανατροπης του μνημονίου και συνολικά της επίθεσης του κεφαλαίου. Να υπερβούν τον έλεγχο του κυβερνητικού συνδικαλισμού  και να διαμορφώσουν ανεξάρτητα κέντρα αγώνα.

 Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικης και επαναστατικης Αριστεράς θα συμβάλουν στην κατάκτηση ενός πολιτικού προσανατολισμού ρηξης. Αξιοποιώντας και τη μεγάλη εξόρμηση για τις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές, όπου η αποφασιστικη καταδίκη της αντιλαϊκης πολιτικης και η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της αντικαπιταλιστικης ανατροπης θα αποτελέσει το καλύτερο μηνυμα για τους νέους νικηφόρους αγώνες.

Αγώνες: Η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων

Φθινοπωρινά πρωτοβρόχια που προμηνύουν χειμωνιάτικες θύελλες

 Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα / αντιλαμβάνονται. Η ακοή / αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών / ταράττεται. Η μυστική βοή / τούς έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν / έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί» («Σοφοί δε προσιόντων», Κ. Καβάφης, 1915)

Με φθινοπωρινά πρωτοβρόχια που προμηνύουν χειμωνιάτικες θύελλες μοιάζουν οι εργατικές, λαϊκές και νεανικές κινητοποιήσεις, που πύκνωσαν απότομα αυτή την εβδομάδα. Ασφαλώς, την επικαιρότητα «έκλεψαν» οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού: Η εικόνα της βάρβαρης επίθεσης των ΜΑΤ στην Ακρόπολη, που έκανε το γύρο του κόσμου, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις για το δίκιο του αγώνα τους και τη γύμνια της κυβέρνησης.




ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ 

Ακρόπολη: προσεχώς τανκς

 Στην αρχαιότητα, τα ιερά αποτελούσαν ένα είδος ασύλου για κάθε λογής κατατρεγμένους. Όποιος μάλιστα τα παραβίαζε και προέβαινε σε βίαιες πράξεις θεωρούνταν βλάσφημος. Μερικές χιλιετίες μετά, στη (μετα)μοντέρνα Ελλάδα του ΔΝΤ η έννοια του ασύλου δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Μάλλον θεωρείται θεσμός επιβλαβής για την απρόσκοπτη ισοπέδωση των εργατικών και νεολαιίστικων κατακτήσεων.



ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ*,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΜΗΛΑΚΗ**