Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η περεστρόικα του Αλέξη Τσίπρα


Στο διάσημο έπος Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου, το ιερό πτηνό του Απόλλωνα, ο κόρακας, χάνει το πάλλευκο μέχρι τότε χρώμα του σε μια στιγμή και μετατρέπεται σε μαύρο, λόγω της απρόσεκτης γλώσσας του. Μια ανάλογη μεταστροφή υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ της 7ης Μαΐου. Το ορόσημο των εκλογών για μια νέα σελίδα στο κόμμα έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια», είπε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι «σήμερα έχουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για μια ανασυγκρότηση του κόμματος».



του Γιώργου Λαουτάρη

Η Μέρκελ διατάζει δημοψήφισμα


Τρομοκρατημένη είναι η γερμανική ηγεσία στο Βερολίνο από τις εκθέσεις που συντάσσουν οι μυστικές υπηρεσίες του Τέταρτου Ράιχ αναφορικά με τα πιθανά αποτελέσματα των νέων ελληνικών βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 17 Ιουνίου.



του Γιώργου Δελαστίκ

Άγγελος Χάγιος: Δεν υπάρχει ανακούφιση, χωρίς ανατροπή



«Το βήμα της 6ης Μαΐου θέλει βάθεμα. Να πάμε στον κλονισμό και την ανατροπή βασικών πυλώνων της αντιλαϊκής επίθεσης», τονίζει μιλώντας στο Πριν, ο Α. Χάγιος. Για μια γενικότερη πολιτική χειραφέτηση από την αστική πολιτική και την αυταπάτη ότι η όποια βελτίωση μπορεί να γίνει με μια «αριστερή κυβέρνηση», χωρίς ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο.



Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη

– Ποιο είναι το επίδικο των εκλογών της 17ης Ιουνίου; Πάμε σε εκλογές «διόρθωσης της ψήφου»;

ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη «χούντα» της Μέρκελ και της ΕΕ



Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού, ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης στις 17 Ιουνίου και των σκληρών κοινωνικών αντιπαραθέσεων που προβλέπονται σε όλα τα μέτωπα. Είδε και απόειδε η Μέρκελ με την ανικανότητα του εγχώριου πολιτικού προσωπικού (υπηρετικού στην ΕΕ και στις πολυεθνικές) κι αποφάσισε να μπει και η ίδια προσωπικά στο χορό των εκβιασμών, απαιτώντας δημοψήφισμα για το ευρώ παράλληλα με τις εκλογές. Ταυτόχρονα, στελέχη της ΕΕ απειλούν με κάθε τρόπο τον ελληνικό λαό πως εάν δεν συμμορφωθεί με το Μνημόνιο, θα αντιμετωπίσει ...σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς.


Υπέρ αντικαπιταλιστικής συμπολιτείας



Δεν ξέρουμε αν ο ποιητής του μέλλοντος θα γράψει ένα επίγραμμα για την κάθοδο (ή τη μη κάθοδο) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές, λίγους παραφρασμένους στίχους για τους «Υπέρ αντικαπιταλιστικής συμπολιτείας πολεμήσαντες»:

Ανδρείοι σεις που κατεβήκατε και μαυριστήκατ’ ευκλεώς
 τους πανταχού επικρατήσαντας μη φοβηθέντες.

Σε ένα σταυροδρόμι βρίσκονται σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η αντικαπιταλιστική αριστερά: to be or not to be, να κατεβούμε ή να μην κατεβούμε; Να διαφυλάξουμε τις δυνάμεις μας και την αξιοπρέπειά μας, να κάτσουμε στο ράφι ώστε να μη λεηλατηθούν οι ψήφοι που πήραμε στον πρώτο γύρο, να μη μετρήσουμε κι άλλες απώλειες (ανάμεσά τους και οικονομικές);



της Μαριάννας Τζιαντζή

Πλήρωσαν τους «γύπες»



Στη ...ζούλα, την τελευταία μέρα του πολιτικού βίου της, η κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου διέπραξε το τελευταίο οικονομικό έγκλημά της σε βάρος της χώρας: Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ένας από τους τελευταίους «κηπουρούς» του Γιωργάκη Παπανδρέου κι αυτός, πλήρωσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε ακραία επιθετικό κερδοσκοπικό οίκο, από τους αποκαλούμενους στην αγορά «γύπες», ο οποίος έτσι έβγαλε κέρδος... 300% (!!!) από το ελληνικό Δημόσιο. 

Η κυβέρνηση Παπαδήμου πλήρωσε στο 100% της ονομαστικής αξίας του «ακούρευτο» ομόλογο υπό το αγγλικό δίκαιο αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο οι κεροδοσκόποι είχαν αγοράσει ως «ομόλογο - σκουπίδι» στην δευτερογενή αγορά για λιγότερα από ...100 εκατομμύρια! Έδωσαν πέρυσι 100 και πήραν 400! Κέρδος 300%!

Δεν γνωρίζουμε αν οι «γύπες» είναι «ευγνώμονες» προς εκείνους τους αξιωματούχους που τους διευκολύνουν να θησαυρίζουν. Αυτό όμως είναι λεπτομέρεια μπροστά στο γεγονός ότι βάσει των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει με τις χώρες της ευρωζώνης ο Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, αν η κυβέρνηση δεν πλήρωνε τους κερδοσκόπους, τα κράτη της ΕΕ που έχουν δανείσει την Ελλάδα έχουν το νομικό δικαίωμα να ζητήσουν να τους επιστραφούν πίσω ...αμέσως τώρα(!) τα εκατό δισεκατομμύρια ή όσα είναι των δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα μας και έχουν πάει όλα στις ευρωπαϊκές τράπεζες!!!

Αμέσως τώρα! Και να έχουν δηλαδή πληρωθεί οι τράπεζές τους και να μας χρεοκοπήσουν κι από πάνω! Είδατε τι ωραία που την έστησε τη δουλειά ο Βενιζέλος με το ξένο δίκαιο; Άξιος!  

«Ξανθός όμορφος ο εχθρός του βασιλείου»

 
Και τον άλλο μήνα πάλι εκλογές. Σαν να κάνουμε την τακτική μας εκδρομή προς τις κάλπες, ως εξάσκηση δημοκρατίας και συνείδησης. Όπου σταδιακά, καθώς οι δρόμοι δεν γίνονται πιστευτοί, τα μικρά κουτιά με τις θελήσεις μας καλούνται να αποκαταστήσουν την κλονιζόμενη αυτοπεποίθησή μας ως λαϊκού κινήματος και να δώσουν υποσχέσεις ανατροπών και αποκατάστασης της διασαλευθείσας οικονομικής μας τάξης. Οι φρούδες ελπίδες επιστρέφουν και πάλι με τη μορφή των «αμείλικτων» εκλογικών διλημμάτων που υπόσχονται ψωμί και τριαντάφυλλα ρεαλιστικά και εφικτά, έναντι μιας ασαφούς υπόσχεσης αγώνων.



του Θανάση Σκαμνάκη

Εκβιασμοί και μπλόφες με όπλο το ευρώ


Στη γραμμή άμυνας του ευρώ έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη του το σύστημα εξουσίας, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Εκεί έχει οχυρωθεί και ελπίζει να κρατήσει μέχρι τέλους, ευνουχίζοντας πολιτικά το λαϊκό ρεύμα καταδίκης και ανατροπής της άγριας επίθεσης και της μνημονιακής πολιτικής. Βασικό όπλο, η τρομοκρατία χωρίς όρια, οι απειλές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξοστρακίσει την Ελλάδα από την ευρωζώνη (εάν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν τις επιλογές Μέρκελ και Μπαρόζο) και ότι θα συμβούν ...σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί


ΑΝΤΑΡΣΥΑ παντού και στην εκλογική μάχη


Συσπείρωση στη βάση του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος


Mε αποφασιστικότητα παρεμβαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής. Η ΝΔ δίνει στις εκλογές χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης με το ευρώ στο επίκεντρο, προσπαθώντας να συσπειρώσει τον αστικό πολιτικό κόσμο. Μέσω του εκβιασμού «ευρώ ή χάος», με τη βοήθεια του κατεστημένου των ΜΜΕ και του διεθνούς παράγοντα, προσπαθεί να δώσει νομιμοποίηση στην πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και ΔΝΤ.



του Γιώργου Κρεασίδη