Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας» εναντίον «Βασιλείου της Ελλάδας»


Μια εντελώς παράδοξη ιστορία αφηγείται ο Γιώργος Αλεξάτος στο βιβλίο του Πλατεία Μπελογιάννη, η οποία εκτυλίσσεται στη ...λαοκρατούμενη βόρεια Ελλάδα, εκεί που ο Δημοκρατικός Στρατός ουδέποτε ηττήθηκε, ο Γράμμος ποτέ δεν παραδόθηκε και η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα μετά την εκδίωξη του Eθνικού Στρατού.



της Νατάσας Κεφαλληνού



«Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Θέατρο Τέχνης

Πολύ πετυχημένο γυναικείο κάστινγκ


Ο Βλαντίμιρ και ο Εστραγκόν, οι δύο βασικοί ήρωες του έργου, δεν περιμένουν την έλευση της ιστορίας. Ούτε την προκαλούν. Δεν προετοιμάζουν κάποια ανατροπή. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν σε τίποτα. Ούτε σε Θεό ούτε σε ανθρώπους. Πνίγονται σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο και φλερτάρουν διαρκώς με την ιδέα του θανάτου. Μισοαστεία, μισοσοβαρά. Ο θάνατος πάντως είναι εκεί, στο σκοινί που τους λείπει για να κρεμαστούν από το ξεραμένο δέντρο.



του Παναγιώτη Φραντζή

Κινούμενη (πολιτική) άμμος η Αίγυπτος


Δύο ισλαμικά κόμματα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και το (ακραίο σαλαφιστικό) Αλ Νουρ, αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις των εκλογών στην Αίγυπτο. Την ίδια ώρα ο στρατός αρνείται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας κι επιμένει να ελέγχει
τα κρίσιμα κέντρα του κράτους, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά κόμματα να τίθενται προ των ευθυνών τους...

της Κατερίνας Σταυρούλα

ΠΕΡΙσκοπιο

Ζυμώσεις στην Ιταλία

«Χλιαρή» είναι η πρώτη απάντηση των μεγάλων συνδικάτων της Ιταλίας στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση Μόντι. Η έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 62 χρόνια και για τους άντρες στα 66, αύξηση και των απαιτούμενων χρόνων εισφορών και το πάγωμα το 2012 και 2013 της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων. Ανάμεσα στα μέτρα υπάρχει και η επιβολή νέων φόρων, με άυξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ως απάντηση στα σκληρά μέτρα λιτότητας, τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας η CGIL, η CISL και η UIL ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας τεσσάρων και δύο ωρών αντίστοιχα για τη Δευτέρα ενώ προγραμμάτισαν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στο συνδικαλιστικό αντίποδα, οι COBAS που καταγγέλλουν τα μεγάλα συνδικάτα για ολιγωρία, αξιώνουν γενική απεργία και καλούν απ’ την πλευρά τους τη Δευτέρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.



EKTOΣ OPIΩN : Σε πρωτοφανή δοκιμασία το καθεστώς Πούτιν


Xαστούκι έκπληξη για τον Πούτιν» γράφει η γαλλική Λιμπερασιόν. «Ο Πούτιν χάνει τη σκληρή λαβή του» υποστηρίζει ο Εκόνομιστ. «Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν αποσυντίθεται», προβλέπει το Σπίγκελ. «Η Ρωσία αρχίζει να αμφισβητεί την εξουσία του Πούτιν» σημειώνει η ισπανική Ελ Παΐς. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους των πλέον σοβαρών δυτικών εντύπων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία την περασμένη Κυριακή.


του Μιχάλη Ψύλου

Είμαστε καταδικασμένοι να πεινάσουμε;


Τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης βομβαρδίζουν καθημερινά την κοινή γνώμη με το στερεότυπο μιας Ελλάδας- μεταμοντέρνας Ψωροκώσταινας, που δεν παράγει τίποτα, είναι αναγκασμένη να τείνει διαρκώς το καπέλο του ζητιάνου στους δανειστές της για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, επομένως δεν της μένει καμιά επιλογή παρά να σφίγγει διαρκώς το ζωνάρι και να υπακούει αγόγγυστα στους όποιους όρους των Γερμανών. Το ίδιο στερεότυπο έρχεται να στηρίξει την ιδεολογική τρομοκρατία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, που εμφανίζεται περίπου ως επιστροφή στη Λίθινη Εποχή, αφού μια Ελλάδα που δεν θα παράγει τίποτα και δεν θάχει να δανειστεί κι από κανένα, δεν θα μπορεί να εισάγει ούτε τρόφιμα, ούτε πετρέλαιο και θα πρέπει να επιβιώσει ως έθνος τροφοσυλλεκτών, που θα φοράνε προβιές και θα ζεσταίνονται γύρω από τη φωτιά.



του Πέτρου Παπακωνσταντίνου