Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

To ΠΡΙΝ της 4ης Ιουλίου

Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω στην εργατική και λαϊκή συνείδηση, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, ώστε να μη μετατραπεί η οργή σε ποτάμι αγώνα που θα ανατρέψει το μνημόνιο μαζί με την κυβέρνηση, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης στη Bουλή, για τον ασφαλιστικό Προκρούστη και τον εργασιακό Πιτυοκάμπτη.


Μουντιάλ: Χρυσοτόκες όρνιθες σε χώρα παριών

Νότια Αφρική: Μια χώρα αβυσσαλέων κοινωνικών αντιθέσεων μετατρέπεται για ένα μήνα σε θέατρο των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων με τελικό στόχο την ανάδειξη της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο δημοφιλέστερο όλων των σπορ.

Μάκης Γεωργιάδης

Απεργία 29 Ιούνη : Για ένα δεύτερο πιο δυνατό πλήγμα

Ούτε οι βόμβες της τρομοκρατίας, ούτε οι απειλές της κυβέρνησης, ούτε οι παλινωδίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ούτε το Μουντιάλ θα σταματήσουν τη νέα έκρηξη της εργατικής και λαϊκής οργής στην πανελλαδική και πανεργατική απεργία της ερχόμενης Τρίτης. Μετά την 5η Μάη, η μεθαυριανή απεργία, με το πάγωμα της παραγωγής και τη μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις,  πρέπει και μπορεί να δώσει ένα δεύτερο, ανώτερο και πιο αποτελεσματικό πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην τρόικα

Κώστας Μάρκου 

Ο πόλεμος συνεχίζεται


 Ολοκλήρωσε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό της έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων συνταξιούχων η κυβέρνηση Παπανδρέου. Κατάργησε με νόμο την 13η και τη 14η σύνταξη, ώστε ακόμη και όταν αυτή απομακρυνθεί από την εξουσία (πολύ σύντομα, ελπίζουμε), να μη μπορούν οι συνταξιούχοι να τις ξαναπάρουν! Τέτοιο ταξικό μίσος εναντίον του κόσμου της εργασίας και των συνταξιούχων δεν είχε δείξει ποτέ μέχρι τώρα καμιά ελληνική κυβέρνηση!

Γιώργος Δελαστίκ

Ακροδεξιά επανίδρυση στο συνέδριο της ΝΔ

Εχθρός το λαϊκό κίνημα


Νέα μεταπολίτευση, καινούργια Νέα Δημοκρατία, νέα αφετηρία, αναγέννηση, είναι μερικές από τις χιλιοφθαρμένες ατάκες που δεσπόζουν στο 8ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Με την ίδια κούφια επικοινωνιακή λογική ο Α. Σαμαράς υπόσχεται να βάλει οριστικό «τέλος στην εσωστρέφεια». «Τέρμα στα φέουδα, στα βιλαέτια, στους προσωπικούς μηχανισμούς και στα παλαιοκομματικά παιχνίδια». Η αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική.

Δημήτρης Τζιαντζής

"Γκρίζες ζώνες" στην εξωτερική πολιτική

Έντονες διπλωματικές διεργασίες παρατηρούνται στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο σε ότι αφορά τα ελληνο-τουρκικά αλλά και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας αναδεικνύεται σε θέμα αιχμής στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. 
Μάκης Γεωργιάδης

Φονικό δέμα


Τελικός παραλήπτης οι... εργαζόμενοι
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίθεση για να κάμψει τις αντιδράσεις στα μέτρα

Δολοφονική ενέργεια με σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν εξερράγη βόμβα δύο πόρτες δίπλα από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Γιώργος Λαουτάρης

Κυβέρνηση ανδρείκελων ΣΕΒ – ΔΝΤ – ΕΕ



Μια μικρή ανακούφιση προσέφερε η απόφαση του υπουργού Εργασίας και ανδρείκελου του ΣΕΒ, Ανδρέα Λοβέρδου, να ακυρώσει το σχέδιο υλοποίησης των αλλαγών στα εργασιακά μέσω προεδρικού διατάγματος και να φέρει τις προτεινόμενες αλλαγές για ψήφιση στην Βουλή. 
Λεωνίδας Βατικιώτης

Πίσω από τις κάμερες


Σε τρεις μέρες 1.047 συμβασιούχοι της ΕΡΤ χάνουν τις δουλειές τους.


Το «απόλυτο» χτύπημα και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο!


 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση του ΛΑΟΣ και της ΝΔ, επιβάλλει κοινοβουλευτική χούντα σύμφωνα με τις εντολές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, διαλύει και τα τελευταία υπολείμματα των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και βυθίζει το λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, υπέρ της παγκοσμιοποιημένης και εγχώριας καπιταλιστικής ελίτ.

Λάζαρος Απέκης*

Απεργοσπαστικά τεθωρακισμένα


Ήθελα από καιρό να γράψω για το «δαίμονα της πορνείας» στην ελληνική ζωή, τη δημόσια εννοείται και ιδιαίτερα τη δημοσιογραφική. Αλλά πριν προλάβω να συντάξω τις σκέψεις μου έρχεται ο ορυμαγδός των γεγονότων.

Θανάσης Σκαμνάκης

Υπερχρεωμένοι: Οι τράπεζες αποφασίζουν!


Όλη η εξουσία στις τράπεζες! Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτεται και σε ένα ακόμα –πολύ ευαίσθητο– θέμα, που καίει πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες: τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως ίσως θυμάστε, το θέμα είχε γίνει προεκλογικά σημαία για το ΠΑΣΟΚ. 



Μάκης Γεωργιάδης

Η νεκροφάνεια του Κέυνς και της ΕΕ


Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι δεν χρεοκοπεί μόνο το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική οικονομία, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα και μάλιστα σε διεθνή βάση. Το βασικό ερώτημα που τίθεται στην Αριστερά είναι εάν θα αναδειχθεί σε δύναμη ανατροπής αυτού του συστήματος ή σε παράγοντα διαχείρισής του και άσφαιρης περιχαράκωσης.

Γιάννης Ελαφρός

Γκρεμίζουν συθέμελα την κοινωνική ασφάλιση



Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τις ανατροπές στα εργασιακά, που αρχικά σχεδίαζαν να προωθήσουν με Προεδρικό Διάταγμα. Μετά θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, που κατέθεσε στις 21/6 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και θα οριστικοποιήσει, στο ίδιο μήκος κύματος, αντίστοιχα ειδικά θέματα στο Δημόσιο. 

Μαρία Μπικάκη

Οι παγίδες της "διαπραγμάτευσης"


Η «αναδιαπραγμάτευση» του δημόσιου χρέους σαν πρόταση απέναντι στην πολιτική του μνημονίου - κυβέρνησης - τρόικας έχει γίνει σημείο αναφοράς εδώ και ένα περίπου μήνα σε πολλές συζητήσεις. Είναι χρήσιμο για μια τέτοια συζήτηση να ξεκαθαριστούν ορισμένα βασικά ζητήματα γύρω από το τι σημαίνει «αναδιαπραγμάτευση» του δημόσιου χρέους μέσα σε οποιαδήποτε «εκδοχή» καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, είτε εκτός ΟΝΕ και εντός ΕΕ, είτε εκτός ΕΕ.

Γιάννης Αγγέλης

Ρεύματα δημιουργίας σε δρόμο αντοχής



Ο Μάης μάς έδωσε μια μεγαλειώδη απεργία που πνίγηκε από την ωμή κρατική βία και προβοκάτσια. Ο Ιούνης έφτασε λίγο πριν τη μέρα της γενικής απεργίας να μας υπενθυμίσει ότι η ατομική τρομοκρατία προετοιμάζει το ιδανικό πραξικόπημα. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πολιτιστική διάσταση των κοινωνικών αντιστάσεων και για την ψυχολογία των ανθρώπων του κινήματος;

Παναγιώτης Φραντζής

Το έκτακτο και το μόνιμο

Σαν διαδοχικές χιονοστιβάδες κατρακυλούν και μας καταπλακώνουν γεγονότα που δεν τα περιμέναμε, δεν τα επιδιώξαμε και, επιπλέον, δεν μας παρέχεται η δυνατότητα να τα αξιολογήσουμε, να κατανοήσουμε τη σημασία που θα έχουν ή δεν θα έχουν στη ζωή μας. Γεγονότα που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στα δελτία ειδήσεων, που σφραγίζουν την επικαιρότητα και στα οποία δίνεται άφθονος τηλεοπτικός χρόνος.

Μαριάννα Τζιαντζή

Βάσος Λυσσαρίδης: Εγκληματίας το Ισραήλ


Συνέντευξη στον Πέτρο Κοσμά

«Φεύγω από την πολιτική ήρεμος ότι σε ώρες κρίσης η ΕΔΕΚ μεταμορφωνόταν σε πλειοψηφία, όπως στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν, που τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν υπέρ του», δηλώνει ο Βάσος Λυσσαρίδης, ιδρυτής της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ γνωστός ως «γιατρός» για τους Κυπρίους, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Πριν με αφορμή τα δραματικά γεγονότα με επίκεντρο το «Στόλο της Ελευθερίας» και τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης με την οποία, όπως τονίζει, απ’ την αρχή διαφώνησε.


Στρατευμένοι: Κραυγή απόγνωσης από την Κω


ΔΙΚΤΥO ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚOΣ

Από το 543 ΤΕ, στην Κω, απευθύνουμε κραυγή απόγνωσης σε όλη την κοινωνία, πριν καταρρεύσουμε οριστικά. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αρκετοί από μας, στο άκουσμα της μετάθεσης, χαμογελάσαμε – προσδοκώντας ότι θα είναι καλά.

Μπράβοι της νύχτας χτύπησαν υπάλληλο


Συνεχίζει την απεργία πείνας ο αγωνιστής δήμαρχος Ελληνικού

Για χιλιάδες Αθηναίους που την επισκέπτονται χωρίς να πρέπει να πληρώνουν, η ελεύθερη παραλία του Ελληνικού αποτελεί μια όαση. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους μπράβους της νύχτας και την ελληνική Δικαιοσύνη που εξακολουθούν να αμφισβητούν αυτή την κατάκτηση. 

Πέτρος Κοσμάς

Βάζουν στο "γύψο" τις απεργίες


Τρέμουν την κλιμάκωση του αγώνα για τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα


Με πρωτοφανή τρόπο εκδηλώθηκε η επίθεση της κυβέρνησης, του εφοπλιστικού - τουριστικού κεφαλαίου, σε αγαστή συνεργασία με τα δικαστήρια και τα μέσα ...εξημέρωσης της λαϊκής οργής, απέναντι στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών που μάχονται ενάντια στην κατάργηση του καμποτάζ και τη συνολική επιδρομή του κεφαλαίου. 

Δημήτρης Σταμούλης

Η πτώχευση της κριτικής

Η Πρωτοβουλία Αριστερών Οικονομολόγων και Επιστημόνων για τη διαμόρφωση αντικαπιταλιστικού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης βρήκε μια απήχηση που ξεπερνούσε τις προσδοκίες και των ίδιων των συντελεστών της.




Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Ο αιρετικός Ζοζέ Σαραμάγκου



Ο πορτογάλος νομπελίστας συγγραφέας δεν δίστασε να τα βάλει με την κυβέρνησή του για να αυτοεξοριστεί, την εκκλησία για να υποστεί διώξεις, τον Μπερλουσκόνι για να συναντήσει προσχώματα η έκδοσή του στα ιταλικά, το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ για να χαρακτηριστεί αντισημίτης, ακόμη και με την Κούβα.
                       

Αφροδίτη Πολίτη

Το σύστημα αγκαλιάζει το "Εl Sistema"



Υποκρισία!

Αποθέωση, συγκίνηση, επευφημίες.... Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της Ορχήστρας Νέων Σιμόν Μπολιβάρ την περασμένη Τετάρτη στο Ηρώδειο, με μαέστρο τον 29άχρονο Γκουστάβο Ντουνταμέλ. 




Παναγιώτης Φραντζής

Εκλογές (Κολομ)βίας


 Η αποχή ήταν o μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κολομβία. 

Ειρήνη Κοσμά

«Τo ΔΝΤ άφησε πείνα και εκμετάλλευση"


 Συνέντευξη Ουμίτ Καρτάλ, στέλεχος τουρκικού Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) στον Παντελή Προμπονά

«Κάλπικος ο εκδημοκρατισμός του Ερντογάν», «διπλό πρόσωπο» απέναντι στο Ισραήλ


Αποτυχημένος πόλεμος, όχι μόνο στρατηγός


Η αντικατάσταση του αμερικανού στρατηγού Στάνλεϋ ΜακΚρίσταλ, που είχε την ευθύνη του πολέμου στο Αφγανιστάν, από τον Μπαράκ Ομπάμα –με αφορμή κάποια υποτιμητικά του σχόλια για το Λευκό Οίκο– έφερε στην επιφάνεια τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Άρης Χατζηστεφάνου 

Μαζικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό


Μαζική προβλεπόταν, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, η πανεθνική κινητοποίηση των γάλλων εργαζομένων της 24ης Ιουνίου για την απόσυρση του νέου κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, με απεργίες, στάσεις εργασίας και πάνω από διακόσιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. 

Γιάννης Καυκιάς, Παρίσι

Η Τουρκία, το ΡΚΚ και η Μοσάντ


Αστραψε και βρόντηξε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τελευταία αιματηρή βομβιστική επίθεση των κούρδων ανταρτών στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης με στόχο λεωφορείο του στρατού, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών και ενός 17χρονου κοριτσιού. «Το ΡΚΚ θα πνιγεί μέσα στο ίδιο το αίμα του» προειδοποίησε ο Ερντογάν, απειλώντας με σκληρά αντίποινα το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. 

Μιχάλης Ψύλος 

Πανευρωπαϊκή εργατική οργή


Ο «ελληνικός ιός αντίστασης» εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, τα πάντα παρέλυσαν από την 24ωρη, προειδοποιητική, πανεργατική απεργία των συνδικάτων, ενώ πάνω από δυο εκατομμύρια διαδηλωτές πλημμύρισαν τις πόλεις.





Kαταργούν και τα Συντάγματα



Ωμό εκβιασμό για ουσιαστική κατάλυση της αστικής δημοκρατικής νομιμότητας ασκούν η ΕΕ και το ΔΝΤ επί της Ρουμανίας! 

                                           Οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές μισθών