Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκλογές (Κολομ)βίας


 Η αποχή ήταν o μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κολομβία. 

Ειρήνη Κοσμά


Ο λαός της Κολομβίας στην πλειοψηφία του, σε ποσοστό 60%, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για την εκλογική διαδικασία που συνοδεύτηκε από κρούσματα κρατικής βίας και νοθείας κι επέλεξε την αποχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων (69,05%) συγκέντρωσε, εν μέσω καταγγελιών για ψηφοφόρους - φαντάσματα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Χοσέ Μανουέλ Σάντος του κυβερνώντος κόμματος U. Ακολούθησε με 27,52% ο υποψήφιος των Πρασίνων, Αντάνας Μόκους.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «39 εξαφανισμένοι» που εξακολουθούν να αναζητούνται φέρονται να ψήφισαν, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις μεταξύ του στρατού (που έκανε έντονη την παρουσία του) και αντάρτικων δυνάμεων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) που είχαν καλέσει το λαό σε αποχή από την εκλογική διαδικασία. Έξι αντάρτες σκοτώθηκαν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του FARC, στην επαρχία Μέτα, ανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Το 2002, ο απερχόμενος, αντιδραστικός πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε είχε εξαπολύσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών, υποστηριζόμενη από τις αμερικανικές δυνάμεις, ωστόσο δεν κατάφερε να εξαλείψει τις δυνάμεις τους κι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
«Επιτύχαμε το μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει σημειώσει υποψήφιος στην Κολομβία», τόνισε ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα παραλάβει την προεδρική σκυτάλη από τον Ουρίμπε στις 7 Αυγούστου. Ο Σάντος τόνισε ότι θα είναι «ενωτικός» και ότι κέρδισε χάρη στην «επιτυχημένη διακυβέρνηση από τον πρόεδρο Ουρίμπε». Ωστόσο, σε βάρος του Σάντος, ήδη, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία του Εκουαδόρ ως κύριο υπεύθυνο της στρατιωτικής εισβολής στην επικράτεια της χώρας, στο πλαίσιο επιχείρησης ενάντια στις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας.
Παράλληλα, ο Σάντος δηλώνοντας ότι «η διπλωματία και ο σεβασμός θα πρέπει να είναι ο πυρήνας των διεθνών σχέσεων στη Λατινική Αμερική», αποκαλύπτει το στίγμα της υποκριτικής τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει, δεδομένου ότι εξακολουθεί να ισχύει συμφωνία για εγκατάσταση επτά νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Κολομβία.
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να συγχαρούν το νεοκλεγέντα πρόεδρο της Κολομβίας και να δηλώσουν «ευχαριστημένες» για την εκλογή του.