Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αρκεί μια κάλπη για την ανατροπή;

Πλώρη για εκλογές έχουν βάλει οι δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, σε βαθμό που η επιλογή αυτή να επισκιάζει κάθε άλλη αγωνιστική πλευρά στην αντίδραση κατά του νέου Μνημονίου. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ζητά πιο καθαρά εκλογές για «μια νέα πολιτική αντιμνημονιακή αντινεοφιλελεύθερη πλειοψηφία», το δε ΚΚΕ συνδέει την ανατροπή της κυβέρνησης με τη διεξαγωγή των εκλογών και την ενίσχυση του κόμματος.



Στο σκεπτικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η παραίτηση Παπαδήμου και η διενέργεια εκλογών ταυτίζονται με «τη σφραγίδα του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις», όπως λένε χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή εξειδίκευσε ακόμη περισσότερο αυτή τη θέση, τονίζοντας ότι «το μεγάλο έλλειμμα της χώρας είναι το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας πρωτίστως και δευτερευόντως το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισης». Κατά τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι κάποιος «να διαπραγματευτεί με κύρος και αξιοπρέπεια, απέναντι σ’ αυτούς που ζητάνε την υποδούλωση της χώρας». Είναι επίσης χαρακτηριστική η τροποποίηση τη κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της συμμαχίας, ώστε να «χωρέσουν» οι νέοι σύμμαχοι που προέρχονται από τη σοσιαλδημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλέον λόγο για «αντινεοφιλελεύθερο αντιμνημονιακό μέτωπο», ζητώντας η «νέα κοινωνική πλειοψηφία» να μετατραπεί σε «νέα πολιτική πλειοψηφία», δηλαδή σε αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «αργά ή γρήγορα στη χώρα μας θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση με λαϊκή εντολή με στόχο τη λαϊκή εξουσία που όχι μόνο δεν θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις αλλά θα ξηλώσει ένα ένα αυτά τα μέτρα». Άρα αρκεί μια κάλπη για να φέρει την ανατροπή...

Σαφές αγωνιστικό πρόσημο αλλά κεντρική πολιτική κατάληξη στις εκλογές χαρακτηρίζει και την πρόταση του ΚΚΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη η Αλέκα Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά: «Από σήμερα όλοι στο δρόμο, αυτές τις μέρες κανείς μέσα στο σπίτι με δάκρυα στα μάτια και αγανάκτηση, μια ελπίδα υπάρχει, στην ταξική πάλη και την κοινωνική συμμαχία». Συμπλήρωσε όμως αμέσως πως ο «άμεσος στόχος είναι να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, να μην ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο, να γίνουν εκλογές». Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται σχεδόν αποκλειστικά στη διά των εκλογών ανατροπή, το ΚΚΕ ζητά κάλπες με αγώνες. Όπως το έθεσε η γ.γ. του κόμματος, «οι εκλογές πρέπει να οδηγήσουν σε ρήγμα στο πολιτικό σύστημα και τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί, και αυτό το ρήγμα μπορεί να γίνει μόνο με το ΚΚΕ».