Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ψήφο στην ΕΑΑΚ, ψήφος ρήξης


Ενίσχυση της μαχόμενης πτέρυγας και της άλλης Αριστεράς για ένα πλήγμα στο μαύρο μέτωπο


Φοιτητικές εκλογές 16 Μαϊου! 



Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε μια εξαιρετικά αντιφατική αλλά ταυτόχρονα κρίσιμη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο. Από τη μία είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που δημιουργεί η βάρβαρη πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ και κεφαλαίου. Από την άλλη όμως είναι η ποιοτική άνοδος του ευρύτερου λαϊκού κινήματος που ανάγκασε την προσφυγή σε εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και το αποτέλεσμά τους που έρχεται να επιβεβαιώσει τη λαϊκή οργή. Το μεγάλο ζητούμενο για την περίοδο είναι να ανατραπούν τα σχέδιά τους και να ανοίξει ο δρόμος για νέες λαϊκές κατακτήσεις. Να μη γίνουν τελικά οι εθνικές εκλογές βαλβίδα εκτόνωσης για τη λαϊκή αγανάκτηση αλλά να βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις και το λαό. Και σε αυτή την κατεύθυνση η σπουδάζουσα νεολαία μπορεί και πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά μέσα από τη μάχη των φοιτητικών εκλογών με την ενίσχυση των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς, της ΕΑΑΚ.
Η νεολαία, που αποτελεί το μεγάλο θύμα της καπιταλιστικής κρίσης, καλείται να ζήσει με τους μισθούς πείνας των 400 ευρώ, να βιώσει την ανεργία που αγγίζει στους νέους το 40% και να συμφιλιωθεί με την προοπτική της μετανάστευσης.

Συντονιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για τις μάχες της επόμενης μέρας



Το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε για τα αποτελέσματα των εκλογών και την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη βάση της εισήγησης που κατατέθηκε από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Μετά από πλούσια συζήτηση, όπου παρουσιάστηκαν και αποφάσεις και απόψεις τοπικών και κλαδικών επιτροπών, πήρε την ακόλουθη απόφαση:




Βήμα μπροστά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Η σημαντική αύξηση (+0,83% και 50.752 ψήφοι) στην εκλογική δύναμη της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2009 αποτελεί έκφραση ποιοτικών βημάτων, τα οποία έγιναν τα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν, τόσο στην οργανωτική της συγκρότηση, αλλά κυρίως στην τεκμηρίωση της πολιτικής πρότασης διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, προς όφελος των σύγχρονων εργατικών συμφερόντων και αναγκών.




του Στράτου Βουραζέρη

Νεοφιλελεύθεροι: Το τρίο της αγοράς και της συμφοράς



Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής τρία σχήματα που κινούνται στον νεοφιλελεύθερο χώρο κατέγραψαν για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων, σημαντική παρουσία στο εκλογικό σώμα. Η ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη, η Δημιουργία Ξανά του Θ. Τζήμερου και η ΔΡΑΣΗ του Στ. Μάνου, συγκέντρωσαν όλοι μαζί 6,5%. Το ποσοστό που αναμφισβήτητα είναι αξιοσημείωτο, εκφράζει την παρουσία στην ελληνική κοινωνία ενός ρεύματος που πιο καθαρά και με πιο ολοκληρωμένο τρόπο από κάθε άλλη φορά, θεωρεί πως το πλήρες ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας κοινωνικής προστασίας, κράτους πρόνοιας, εργατικής νομοθεσίας είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να προστατευθεί η επιχειρηματικότητα και να προωθηθεί η ανάπτυξη.



 του Μάκη Βάσιλα

Δέσμιος των Ευρωπαίων ο ΣΥΡΙΖΑ του 17%


Μπροστά στο σύνδρομο των εποχιακών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη βρέθηκε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ του 16,78% και του ενός εκατομμυρίου ψήφων: Μετά το τέλος των γιορτών αρχίζουν οι εκπτώσεις. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ακολούθησε τον εκλογικό θρίαμβο, στην οποία μπήκε με όλες του τις δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφές ότι οδηγείται σε αποτυχία πριν καν ξεκινήσει, ελλείψει των αριθμητικών και πολιτικών προϋποθέσεων που καθορίζει εν πολλοίς ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος. Περισσότερο ο κύκλος επαφών είχε χαρακτήρα αποκάλυψης των πολιτικών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με βλέμμα στραμμένο στον επόμενο γύρο των εκλογών αλλά και των αδιεξόδων που χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, έγιναν σαφή επίσης τα όρια της πρότασης Τσίπρα για το Μνημόνιο και το χρέος.



του Γιώργου Λαουτάρη

Θέατρο: Η μεταμόρφωση του Φ. Κάφκα



  
Για δεύτερη φορά, η νέα και εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα Σημείο Μηδέν, που πρόσφατα βραβεύτηκε  με τον Έπαινο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών –για την παράσταση οι Δίκαιοι του Καμύ- καταπιάνεται με το καφκικό σύμπαν (αφού πρώτα είχε «ανεβάσει» τη Σωφρονιστική Αποικία). Επιλέγει έτσι να παρουσιάσει τη θεατρική εκδοχή της Μεταμόρφωσης, ενός από τα πιο γνωστά διηγήματα του Φραντς Κάφκα. Και μπορεί ο τσέχος συγγραφέας, δημιουργός των εμβληματικών μυθιστορημάτων Η Δίκη,  Ο Πύργος και  Αμερική, να έγραψε τη Μεταμόρφωση το 1912, ωστόσο η επικαιρότητα του μηνύματος της είναι εντυπωσιακή. Εκατό χρόνια μετά, η θεατροποιημένη μορφή του εν λόγω διηγήματος έρχεται να αναδείξει ότι  «οι σύγχρονοι πλέον, μηχανισμοί από-ανθρωποποίησης, εξακολουθούν να παγιδεύουν τους ανθρώπους στα αναρίθμητα γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής οδύνης», όπως λέει ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος.



της Νατάσας Κεφαλληνού



ΛΑΟΣ: Και από δήμαρχος ...κλητήρας!


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου είναι αλήθεια πως υποβίβασε πολλούς επίδοξους «δημάρχους» και περιόρισε πολλές πρωθυπουργικές φιλοδοξίες. Στην περίπτωση του Γ. Καρατζαφέρη ωστόσο το χτύπημα ήταν διπλό. Ο καλπονοθευτικός νόμος του στέρησε τη δυνατότητα για ακόμη μια θητεία του ΛΑΟΣ ως «κλητήρα» του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι εκτός Βουλής τον άφησε η αφάνταστη αμετροέπεια, ο καιροσκοπισμός και οι απανωτές πολιτικές πιρουέτες και κωλοτούμπες.









του Μάκη Γεωργιάδη


ΚΚΕ: Ακίνητο όταν όλα τριγύρω αλλάζουν


Σε καίρια ζητήματα της θεωρίας και πολιτικής του ΚΚΕ παρατηρείται χρόνια στασιμότητα. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στην επίδοσή του στις πρόσφατες εκλογές αλλά και στην εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής του γι’ αυτές (Ριζοσπάστης 8/5/12).



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

«Αριστερή κυβέρνηση» με έγκριση Μπαρόζο;


O λαός «δεν διορθώνεται». Ο λαός διορθώνει με την ψήφο του την κοινοβουλευτική ανισορροπία ανάμεσα στη Βουλή, τις κυβερνήσεις της και τη θέλησή του. Και κρίνει τα προγράμματα των κομμάτων, των ρευμάτων και των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και τις δικές μας μικρές αυταπάτες. Επιβεβαίωσε τη δήλωση Σόιμπλε, «ο λαός σας δεν θέλει και οι πολιτικοί σας δεν μπορούν». Το εκλογικό αποτέλεσμα διευκολύνει και δεν δυσκολεύει την εξωκοινοβουλευτική πάλη. Γεννά όμως νέες απαιτήσεις, νέους κινδύνους και προκλήσεις.



του Κώστα Μάρκου

Κόκκινο τηλεοπτικό χαλί για τη Χρυσή Αυγή

Την περασμένη Κυριακή το πολιτικό σύστημα σείστηκε συθέμελα, όμως το τηλεοπτικό οικοδόμημα φαίνεται να αντέχει τον εκλογικό σεισμό. Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τον δικομματισμό, όχι όμως και τις τηλεοπτικές τους συνήθειες. Ωστόσο, η παρακολούθηση ενός δελτίου δεν σημαίνει και επιδοκιμασία της γραμμής του. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί στο κεντρικό δελτίο του Μέγκα, διαμαρτυρόμενος για τον πολύμηνο αποκλεισμό του. Όμως η άρνηση αυτή δεν τον ζημίωσε εκλογικά – μάλλον το αντίθετο συνέβη.


της Μαριάννας Τζιαντζή

Χρυσή Αυγή, το σκοτάδι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας


Αν δεν αναγνωρίσουμε τους λόγους που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες σε αυτή την ψήφο, συνδέοντάς τους με την συνειδητή προβολή και ενίσχυση από το σύστημα της πιο ακραίας καπιταλιστικής όψης, δεν θα μπορέσουμε και να ανατρέψουμε την εφιαλτική πορεία προς τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας.




του Θάνου Ανδρίτσου

Οι καραγκιόζηδες του ευρώ




Απύθμενο θράσος δείχνουν τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με επικεφαλής τους γελοίους αρχηγούς τους, τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά που έχουν μεταβληθεί σε άταφα πολιτικά πτώματα μετά το ασύλληπτο χαστούκι των αποτελεσμάτων των εκλογών, προσπαθούν να εκβιάσουν τον λαό ενόψει των διαγραφόμενων νέων εκλογών με τον ...«εφιάλτη της δραχμής»!


Τέλος εποχής αρχή ανατροπής


Συντονισμένη προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που ενεργοποιεί η εκλογική βόμβα της προηγούμενης Κυριακής, επιχειρεί το αστικό κατεστημένο και η Ιερή Συμμαχία ΕΕ και ΔΝΤ. Προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν το λαό, που διέλυσε τα κόμματα - στυλοβάτες των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, οι εκπρόσωποι της αποκρουστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Τέταρτου Ράιχ απαιτούν πλήρη υποταγή.