Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ψήφο στην ΕΑΑΚ, ψήφος ρήξης


Ενίσχυση της μαχόμενης πτέρυγας και της άλλης Αριστεράς για ένα πλήγμα στο μαύρο μέτωπο


Φοιτητικές εκλογές 16 Μαϊου! 



Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε μια εξαιρετικά αντιφατική αλλά ταυτόχρονα κρίσιμη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο. Από τη μία είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που δημιουργεί η βάρβαρη πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ και κεφαλαίου. Από την άλλη όμως είναι η ποιοτική άνοδος του ευρύτερου λαϊκού κινήματος που ανάγκασε την προσφυγή σε εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και το αποτέλεσμά τους που έρχεται να επιβεβαιώσει τη λαϊκή οργή. Το μεγάλο ζητούμενο για την περίοδο είναι να ανατραπούν τα σχέδιά τους και να ανοίξει ο δρόμος για νέες λαϊκές κατακτήσεις. Να μη γίνουν τελικά οι εθνικές εκλογές βαλβίδα εκτόνωσης για τη λαϊκή αγανάκτηση αλλά να βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις και το λαό. Και σε αυτή την κατεύθυνση η σπουδάζουσα νεολαία μπορεί και πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά μέσα από τη μάχη των φοιτητικών εκλογών με την ενίσχυση των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς, της ΕΑΑΚ.
Η νεολαία, που αποτελεί το μεγάλο θύμα της καπιταλιστικής κρίσης, καλείται να ζήσει με τους μισθούς πείνας των 400 ευρώ, να βιώσει την ανεργία που αγγίζει στους νέους το 40% και να συμφιλιωθεί με την προοπτική της μετανάστευσης.



Σε αυτή την κατεύθυνση τσακίσματος της εργατικής δύναμης και διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου εργαζόμενου, τα αστικά κόμματα, με την ΕΕ στρατηγό, επιδιώκουν να διαλύσουν το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και να το προσαρμόσουν πλήρως στις ανάγκες του κεφαλαίου.
Αν αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νεολαία, πρέπει να πάρουν και την απάντηση που τους αξίζει και αυτό να αποτυπωθεί και στη μάχη των φοιτητικών εκλογών. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί στα μάτια της σπουδάζουσας νεολαίας αλλά να δώσει μαζικό «παρών» και να στείλει ηχηρό μήνυμα ανυπακοής. Για να φανεί πως η αγανάκτηση μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής. Για να δείξει η νεολαία πως όχι απλά δεν θα συναινέσει στα σχέδιά τους, αλλά είναι αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους για τις σύγχρονες ανάγκες της. Είναι σημαντικό στην περίοδο της πιο βάρβαρης επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα της γενιάς σε εκπαίδευση και εργασία να μπορεί να υπάρχει μαζικό, οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, με ισχυρούς συλλόγους κόντρα στην προσπάθεια των αστικών δυνάμεων να τσακίσουν κάθε ανατρεπτική τάση. Γιατί το οργανωμένο κίνημα μέσα από τους αγώνες του είναι αυτό που έχει πετύχει τόσες κατακτήσεις, είναι αυτό που έχει επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία του αγώνα, τις μαζικές γενικές συνελεύσεις που οι φοιτητές μπορούν να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους. Γιατί μέσα στο μαζικό φοιτητικό κίνημα ο φασισμός δεν έχει και δεν θα αποκτήσει ποτέ θέση.

Η ενίσχυση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια θα δώσει νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα για τις νέες μάχες που καλείται να δώσει στο πλευρό του εργατικού κινήματος και του αγωνιζόμενου λαού για την ανατροπή των μνημονίων και συνολικότερα της αντιδραστικής πολιτικής του κεφαλαίου.

Η ΕΑΑΚ ήταν το πολιτικό νεύρο του φοιτητικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα με καθοριστική συμβολή στη μάχη ενάντια στο νόμο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου. Συνέβαλε αποφασιστικά στον πολιτικό αγώνα της σπουδάζουσας νεολαίας που έβαλε στο στόχαστρο το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και την ΕΕ όχι από τη σκοπιά της διαμαρτυρίας και καταγγελίας αλλά από τη σκοπιά της ανατροπής. Είναι η δύναμη της Αριστεράς στα πανεπιστήμια που προέβαλλε την ανάγκη της ανατρεπτικής κοινής δράσης της Αριστεράς στο κίνημα, τη συγκρότηση ενός ανατρεπτικού αγωνιστικού μετώπου που θα μπορούσε να συνενώσει όλα τα πληττόμενα κομμάτια της νεολαίας εντός και εκτός πανεπιστημίων με στόχο την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα σε εκπαίδευση, εργασία, δημοκρατία.

Απέναντι σε όσους θέλουν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, το ράπισμα των δυνάμεων του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, σαν ένα ορθογραφικό λάθος στα τετράδια της ιστορίας, η νεολαία πρέπει να δείξει πως η αντιδραστική πολιτική και οι εκφραστές της θα περάσουν στην ιστορία. Οι φοιτητές να τσακίσουν τις μνημονιακές παρατάξεις του δικομματισμού και να ενισχύσουν την αντικαπιταλιστική Αριστερά της ρήξης και της ανατροπής. Ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι ψήφος μαζικής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής του μαύρου μετώπου. Ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι ψήφος ανατροπής.

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ: Δεν είναι συνένοχοι, είναι συνεργοί




Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ιστορική συντριβή σε ποσοστό και ψήφους, τι αξία έχει για τη σπουδάζουσα νεολαία να κυνηγάει να «μαυρίσει» τις παραφυάδες τους, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, στις 16 Μαΐου, μέρα των φοιτητικών εκλογών; Έχει τεράστια σημασία, αν αναλογιστούμε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες του συστήματος θα έχουν τσακιστεί πλήρως μόνο όταν διαλυθούν και απομονωθούν από το λαό όλοι οι μηχανισμοί τους μέσα στην κοινωνία. Σε αυτούς τους μηχανισμούς βασίζεται το μαύρο μέτωπο της φτώχειας για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αποκτήσει εκ νέου κοινωνική νομιμοποίηση. Ψήφος σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ καθιστά τη νεολαία συνένοχο στα σχέδια που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της!

Η άρχουσα τάξη θέλει ισχυρή ΔΑΠ για να κάνει την πολιτοφυλακή του Μνημονίου και του νόμου Διαμαντοπούλου στις σχολές, για να χτυπάει με μπράβους το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και να ασκεί κριτική ότι ο νόμος δεν συνδέει επαρκώς τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις! Θέλουν ισχυρή ΠΑΣΠ για να πανηγυρίζει ότι στα ΤΕΙ δεν γίνονται καταλήψεις, να υπερασπίζεται το Μνημόνιο και, αν χρειαστεί, να οργανώνει πογκρόμ ενάντια στην ΕΑΑΚ. Θέλουν να εκπαιδεύσουν από τώρα τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποταγή για να μη σηκώσει κεφάλι στον εργασιακό μεσαίωνα των 400 ευρώ, της ημιαπασχόλησης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Το φοιτητικό κίνημα δεν θα τους κάνει το χατίρι και θα μαυρίσει τις παρατάξεις του δικομματισμού στα πανεπιστήμια όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές.

Η πιο βαριά και ουσιαστική καταδίκη τους είναι η εκλογική και πολιτική ενίσχυση της ΕΑΑΚ, του μετώπου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μέσα στις σχολές. Ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι στήριξη και συστράτευση στον αγώνα για να ανατραπεί το πανεπιστήμιο επιχείρηση που οικοδομούν, για μια άλλη εκπαίδευση υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες. Ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι στήριξη στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που παλεύει πλάι στο λαϊκό - εργατικό κίνημα για να ανατρέψει την πολιτική της εξαθλίωσης, ανοίγοντας δρόμους για μια άλλη κοινωνία.