Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και στη Βουλή για την άνοιξη των αγώνων

Τίποτα δεν πάει χαμένο...


Δημήτρης Τσίτκανος: ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αντεπίθεση του εργατικού κινήματος


Ούτε ένα βήμα πίσω, εργατικός έλεγχος παντού

–Ποιο το ιδιαίτερο μήνυμά της φετινής πρωτομαγιάς;

– Κανένα άλλο βήμα πίσω! Αυτό είναι το μήνυμα. Γιατί ο φετινός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού ειδικά της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Μπροστά μας ωριμάζει η κορύφωση μιας πρωτόγνωρης κοινωνικής σύγκρουσης.



Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

Απενεχοποιηθείτε γιατί χανόμαστε


Η απενεχοποίηση είναι η λέξη-καραμέλα των ημερών. Για «απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας» μίλησε ο Ευ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες. Για «απενεχοποίηση της Ασφάλειας» μίλησε ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος σε ανθρώπους του Πνεύματος (με Π κεφαλαίο) μεταξύ των οποίων οι αοιδοί Ρέμος και Χατζηγιάννης.



της Μαριάννας Τζιαντζή

Σταύρος Μανίκας*: Για την Αριστερά του εργάτη

«Νομίσαμε ότι έχουμε χρόνο αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο».

Ήταν από τα πρώτα λόγια που άκουσα από τον σ. Κώστα Τζιαντζή όταν τον γνώρισα. Η περίοδος που ζούμε κι αυτά που βιώνουμε, επιβεβαιώνουν την ορθότητα του λόγου του.
Στις 6 Μάη θα διεξαχθεί η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την εργατική τάξη από τον μεσοπόλεμο. Έχουμε πια όλοι συνειδητοποιήσει ότι ο ταξικός πόλεμος κορυφώνεται.
Από την μια το κεφάλαιο, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές με παρατεταγμένες όλες τις λεγεώνες τους: ΜΜΕ, συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πολιτικά κόμματα.


Ήττα Σαρκοζί εν μέσω δεξιάς επέλασης


Η επιτυχία της Μαρίν Λεπέν, που συγκέντρωσε ποσοστό 17,9%, οφείλεται στη σκληρή κριτική που άσκησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, εκφράζοντας εν μέρει το στρατόπεδο του «όχι» που σάρωσε στο δημοψήφισμα του 2005 ενάντια στο Eυρωσύνταγμα.





του Γιάννη Καυκιά, Παρίσι

Ελληνικά συμπεράσματα για τις γαλλικές εκλογές


Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ερμηνεύονται ιδίως από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αλλά σ’ ένα βαθμό κι από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ιδεοληπτικά. Χειραγωγήθηκαν, δηλαδή, ώστε να δικαιώνουν την πολιτική γραμμή αυτών των δυνάμεων και να εξυπηρετούν τις προεκλογικές τους βλέψεις. Η νίκη του Ολάντ, αν και πύρρεια, συνοδεύεται από θριαμβολογίες (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), προβάλλεται ανιστόρητα ως αρχή της αλλαγής πορείας στην Ευρώπη, εγκατάλειψη της λιτότητας, πρόκριση της ανάπτυξης, αλλά και ως πρόταγμα σύγκλισης και συνεργασίας του «προοδευτικού» χώρου.

                                          Η απογοήτευση ζωγραφισμένο στο πρόσωπο των οπαδών του Μετώπου της Αριστεράς λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Γιάννης Μπαλάσης: Οι νέοι με την ανατροπή

Στους δρόμους του αγώνα, όχι στις ουρές του ΟΑΕΔ

Από τη μεριά του συστήματος, παράλληλα με τα εκβιαστικά προεκλογικά διλήμματα, γίνεται συντεταγμένη προσπάθεια –ιδιαίτερα προς τη νεολαία– ώστε να σταθεί απαθής απέναντι στις εξελίξεις, να ανακοπεί η τάση καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής. «Μην ασχολείστε, κοιτάξτε τη δουλειά σας», «μεταναστεύστε για να αναζητήσετε ένα καλύτερο μέλλον» και «η ενασχόληση με οποιουδήποτε είδους πολιτική γεννάει Τσοχατζόπουλους», είναι μόνο μερικά από τα κλισέ που χρησιμοποιούν οι κονδυλοφόροι - απολογητές του σάπιου πολιτικού συστήματος. Εμείς θεωρούμε πως η νεολαία δεν έχει την πολυτέλεια να απέχει από καμία μάχη. Ως πρώτο βήμα οφείλει και με την ψήφο της να «μαυρίσει» αυτούς που της «μαυρίζουν» το παρόν και το μέλλον, να ενισχύσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολύ περισσότερο να στρατευθεί μαζικά στους αγώνες για την ανατροπή την επομένη των εκλογών. Μιλάει στο Πριν ο Γιάννης Μπαλάσης, μαθηματικός - εργαζόμενος σε φροντιστήριο, μέλος του γραφείου του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και υποψήφιος στην Β’ Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



 Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Η δική μας κόκκινη γραμμή


Ο κρυφός ή δηλωμένος πόθος της μεγάλης μάζας των αριστερών για ενότητα της Aριστεράς είναι αναμφισβήτητος και δικαιολογημένος. Πέρα από συναισθηματικούς λόγους, αυτός ο πόθος πηγάζει από την αίσθηση της αναγκαιότητας, να ενισχυθεί η Aριστερά μέσω αυτής της ενότητας, τόσο γιατί αυτό θα προωθούσε την αντίσταση κατά της πρωτόφαντης επίθεσης του κεφαλαίου, όσο και γιατί θα προωθούσε τους συσχετισμούς που θα επέτρεπαν μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.




του Γιώργου Ρούση*

ΚΚΕ: Μαθήματα από τον άμβωνα


Το ΚΚΕ κλείνει την προεκλογική του εκστρατεία πιεσμένο, καθώς πρέπει να εξηγεί γιατί απέναντι στο γνωστό δίλημμα του Παπαδήμου «ευρώ και ΕΕ ή χάος», τελικά επέλεξε να απαντήσει με κάλεσμα για (εκλογική) συσπείρωση δυνάμεων. Υπογράμμισε την υπαρκτή δυσκολία στη διαμόρφωση ένος πολιτικού αντίπαλου δέους από τους εργαζόμενους, το βάθος της κρίσης και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτό, ακόμα και για πολεμικά επεισόδια. Το ΚΚΕ μίλησε για την ανάγκη μιας σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης, πέρα από την αντιμνημονιακή, με ξεκάθαρη στάση απέναντι στην ΕΕ και τον ίδιο τον καπιταλισμό.




του Γιώργου Κρεασίδη

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Σύμπτωμα της κρίσης του συστήματος, τμήμα και όπλο του


 Οι νεοναζί που τάσσονται κατά των απεργιών και υπέρ του ευρώ! 

 «Η αναχρονιστική Αριστερά, αθωώνει το κοινωνικό σώμα από τις ευθύνες του, ενοχοποιώντας αποκλειστικά και γενικευτικά τους συνήθεις και νεφελώδεις υπόπτους, τον καπιταλισμό, τους πλουτοκράτες, την Ευρώπη». Και όμως δεν πρόκειται για εντιτόριαλ του Βήματος ή της Καθημερινής αλλά για απόσπασμα από τις επίσημες θέσεις της Χρυσής Αυγής για την οικονομία, που φανερώνει σύμπλευση στα κρίσιμα θέματα με τις κυρίαρχες δυνάμεις του συστήματος.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια αντισυστημική δύναμη, όπως παρουσιάζεται και όπως κάποιοι την προβάλλουν. Η άνοδός της αποτελεί σύμπτωμα της κρίσης του καπιταλισμού, αλλά παράλληλα πρόκειται για την ύστατη ασπίδα άμυνας και για ακονισμένο όπλο του συστήματος εναντίον του λαϊκού κινήματος. Όπως το σύννεφο την καταιγίδα, έτσι και ο καπιταλισμός δεν κουβαλάει πάνω του μόνο τον πόλεμο αλλά έχει και άλλα όπλα στη φαρέτρα του για τις «δύσκολες ώρες».




του Κ. Νάγια

Αλέκα Ζορμπαλά: Με την Αριστερά της ρήξης


Η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πολιτικά ενταγμένη από τα φοιτητικά χρόνια στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα στην ΑΚΟΑ, διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με επικεφαλής τον Λέοντα Αυδή. Μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας σήμερα, μιλά στο Πριν για τις εκλογές και την Αριστερά.




Συνέντευξη στην Κατερίνα Σταυρούλα

Πανεπιστημιακοί στηρίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Κείμενο υπογραφών

Εικοσιτρείς πανεπιστημιακοί υπογράφουν κείμενο υποστήριξης των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο κείμενό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει συνθήκες πραγματικού κοινωνικού πολέμου που ήδη μετρά τα πρώτα του θύματα: H ανεργία έχει ξεπεράσει το 1.000.000, η UNICEF μιλά για 440.000 παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αυξάνονται οι αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν αντέχουν πλέον τον ευτελισμό της ζωής τους. Οι γονείς των φοιτητών μας παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, όταν δεν είναι απολυμένοι...




Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να σπάσει τα όρια



Πολλαπλά κερδισμένη η ψήφος στην αντικαπιταλιστική Αριστερά

Πολύ περισσότερος κόσμος από ποτέ συζητά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνειδητοποιεί ότι η ψήφος στο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι μια πολλαπλά κερδισμένη ψήφος. Καταρχάς, αποτελεί την πιο αποφασιστική καταδίκη, την πιο βαριά τιμωρία του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και των προθύμων της ΔΗΣΥ.

                                         (Από τις πιο όμορφες και φρέσκιες φωτογραφίες που φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέβασαν στα Social Media)


του Γιάννη Ελαφρού


Αντεργατικό πραξικόπημα επέβαλαν τα Μνημόνια



Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολοένα και συχνότερα δείχνοντας την έκταση των ανατροπών που έχουν συντελεστεί σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας τα τελευταία χρόνια και υπό την διαβρωτική επίδραση των Μνημονίων.


Αποτυχία σε όλα!


Θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, μας έλεγαν οι κυβερνήσεις Γιωργάκη και Βενιζέλου - Σαμαρά, όταν έλιωναν τον κόσμο στην πιο άγρια φορολογία που έχει γνωρίσει ποτέ αυτή η χώρα, σε βαθμό που η Ελλάδα της τουρκοκρατίας με τα χαράτσια του σουλτάνου να μοιάζει με ...φορολογικό παράδεισο συγκρινόμενη με την Ελλάδα του Παπαδήμου. Έλεγαν ψέματα. Ασύστολα ψέματα. Τα έσοδα του προϋπολογισμού το έτος 2008 ήταν 94,8 δισ. ευρώ και παρά τη ληστρική φορολόγηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ των Ελλήνων, το 2011 αντί να αυξηθούν ...έπεσαν στα 88 δισεκατομμύρια!


ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην κάλπη για να πέσει η ευρω-χούντα



Εντυπωσιακή αποδοχή έχει η προεκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημιουργώντας νέα δεδομένα, καθώς δημιουργείται ένα πολιτικό και εκλογικό ρεύμα υπέρ των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που έχει τη δυνατότητα να συντρίψει το αντιδημοκρατικό όριο του 3%.. 



Σ. Μαρκέτος: Το σύστημα δεν πέφτει «από πάνω»

Ολοκληρωτικό μόρφωμα η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζεται
  
O Σπύρος Μαρκέτος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ψηφοδέλτιο Eπικρατείας απαντά στις ερωτήσεις του Πριν.



Συνέντευξη στο Λευτέρη Καραμήτρου

Σπύρος Κότσιας*: Ψήφο χειραφέτησης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Για ένα αγωνιστικό μέτωπο μέσα στο λαό


Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης κυριάρχησαν οι δυνάμεις του δικομματισμού, με αποτέλεσμα η χώρα να κυβερνάται από μονοκομματικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ από το 1974 μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Μοναδικές εξαιρέσεις η κυβέρνηση ΝΔ - Συνασπισμού, η Οικουμενική με Πρωθυπουργό τον Ξενοφών Ζολώτα και η σημερινή υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
 Η είσοδος στη μνημονιακή εποχή και η άκριτη αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ στην αρχή και τη ΝΔ στη συνέχεια των καταστροφικών για την ελληνική κοινωνία επιλογών της τρόικας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ανατροπής του πολιτικού συστήματος έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.



*Συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) 

‘Αγγελος Χάγιος: Να ανατρέψουμε τη νέα επίθεση και στη βουλή και στο δρόμο


Οι κατακτήσεις έρχονται από τον οργανωμένο λαό, δεν τις χαρίζει καμμία κυβέρνηση δεξιά ή «αριστερή».

«Ζητάμε ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συμπόρευση στον αγώνα για να μπλοκάρουμε τη νέα επίθεση και στη Βουλή και στο δρόμο. Ούτε μια μέρα ανοχής μετά τις 6 Μάη. Να τους διώξουμε, αμέσως, και μαζί τους την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτό το στόχο καλούμε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος να παλέψουν μαζί»



Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη

Για μια Κερδισμένη Άνοιξη,

Για τον ελληνικό Μάη του 2012!

Ας γινόταν κάτι μαγικό, να μας φέρει πίσω τον κλεμένο μισθό, την κλεμένη ζωή, τα κλεμένα όνειρα… Διάχυτη και απολύτως κατανοητή η λαϊκή προσδοκία, θρέφεται από το χείμαρρο της απόγνωσης στη μνημονιακή κοιλάδα των δακρύων. Πάνω σ’αυτήν κερδοσκοπεί ο αστικός πολιτικός κόσμος, προσφέροντας διάφορες παραλλαγές της εύκολης λύσης, ότι τάχα οι εκλογές της 6ης Μαίου θάναι η αρχή του τέλους στα βάσανά μας.



του Πέτρου Παπακωνσταντίνου