Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κινητοποίηση και αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην ανεργία


Στα ύψη έχουν τινάξει την ανεργία οι πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας, με τα ποσοστά να αγγίζουν νέα ρεκόρ. Τα νούμερα που πρόσφατα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν την ανεργία να έχει φτάσει στο 21% για το Δεκέμβριο του 2011 από 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010. Παράλληλα οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρουν ότι μέσα στο 2012 τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν αγγίζοντας το 26%, περίπου δηλαδή 1.500.000 άνεργοι. 

του Δημήτρη Πούλιου

Πρυτανική σύνοδος μετά ξύλου

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανεξέλεγκτη βία από τα ΜΑΤ στα Γιάννενα. Σε πρόβα τζενεράλε για τις μελλοντικές κατασταλτικές επιχειρήσεις επιδόθηκε η αστυνομία έξω από τη σύνοδο των πρυτάνεων στα Γιάννενα την Παρασκευή το απόγευμα. Τα ΜΑΤ χτύπησαν με πρωτοφανή βιαιότητα την πορεία των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο όταν αυτή έφτασε μπροστά στο ξενοδοχείο όπου γινόταν η σύνοδος. Πέντε συνολικά διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στη μέση, στα χέρια και στο κεφάλι, μια φοιτήτρια, μέλος της νΚΑ εισήχθη τελικά στη νευροχειρουργική κλινική και η γραμματέας του Συλλόγου διοικητικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πήρε εξιτήριο αφού πρώτα της τοποθετήθηκε γύψος στο χέρι.




του Γιώργου Τσαντίκου

Ελευθεροτυπία: Στις 19 ξανά για «99»


Συνεχίζεται τη Δευτέρα 19/3 η δίκη που θα κρίνει την ένταξη ή όχι της «Ελευθεροτυπίας» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Υπενθυμίζουμε ότι οι απλήρωτοι από τον Αύγουστο εργαζόμενοι (770 συνολικά, ενώ περίπου 100 αποχώρησαν χωρίς αποζημιώσεις) βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 22 Δεκεμβρίου με τη μορφή  επαναλαμβανόμενων 48ωρων. 



της Αφροδίτης Πολίτη

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Το ...υπόγειο της πολυκατοικίας έχει κινδύνους

Στις κοινοβουλευτικές «ράβδους» των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων προβάλλει πλέον, βοηθούντων των ΜΜΕ, η στρατιωτική πτέρυγα της ακροδεξιάς, που στο πρόσφατο παρελθόν συνδεόταν αποκλειστικά με τον υπόκοσμο και το παρακράτος. Αποβάλλοντας σταδιακά το δέρμα του περιθωρίου, η Χρυσή Αυγή αυξάνει την επιρροή της σε πληττόμενα από την κρίση κοινωνικά στρώματα, γεγονός που καλλιεργεί βέβαια προβληματισμό και ανησυχία στην Αριστερά και όχι μόνο. Το διεθνές αυτό φαινόμενο χρήζει βαθιάς μελέτης και προσοχής, με στρατηγικά και όχι ...στρατιωτικά κριτήρια.


του Γιώργου Λαουτάρη

Η κρίση της ΚΟΕ και η Αριστερά



Πριν λίγες μέρες αναρτήσαμε στο διαδίκτυο ( Νέα εποχή, νέα ματιά, νέα καθήκοντα. Από το αδιέξοδο στη χρεοκοπία. Μετά τι;) ένα κείμενο πρώην στελεχών της ΚΟΕ, το οποίο περιγράφει κάποιες γενικές κατευθύνσεις μιας νέας προσπάθειας που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Η κρίση που εκφράστηκε στο εσωτερικό της συγκεκριμένης οργάνωσης δεν αφορά μόνο αυτήν. Αφορά την κρίση όλης της Aριστεράς και ειδικά των δυνάμεων εκείνων που αναφέρονται στην επανάσταση και σε μια άλλη κοινωνική οργάνωση. Όλοι οι πολιτικοί χώροι της Αριστεράς θα δοκιμαστούν και το τι συνέβηκε στην ΚΟΕ ήταν προπομπός. Δεν ήταν μονόδρομος, οι διασπάσεις δεν είναι θετική επίλυση μιας διαφωνίας, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν και θέματα πολιτικής λειτουργίας, εσωκομματικής δημοκρατίας κ.ο.κ.



του Δημήτρη Μητρόπουλου, πρώην μέλος του καθοδηγητικού οργάνου της ΚΟΕ

Διφορούμενη η στάση του ΣΥΝ για το χρέος



Καθώς η διαδικασία για το περίφημο PSI ολοκληρώνεται και ετοιμάζεται να βυθίσει την κοινωνία στη φτώχεια, ο χώρος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην μπορεί να καταγράψει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση διεξόδου από την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτό φάνηκε την προηγούμενη βδομάδα στις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που παρά τη σκληρή στάση για την κυβέρνηση, η ΕΕ μένει στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι η σταθερότητα του ευρώ είναι ο διακηρυγμένος στόχος για το λεγόμενο «κούρεμα». Παράλληλα δεν ξεκαθαρίζεται η στάση απέναντι στο χρέος.



του Γιώργου Κρεασίδη

Παρελάσεις του λαού


Την ανάγκη πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού για να μην περάσει η νέα αντεργατική και αντιδραστική τομή της Δανειακής Σύμβασης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ και να εκφραστεί η θέληση του λαού υπογραμμίζει ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται πολλά σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές κινήσεις και επιτροπές αγώνα. Η οργή του λαού σιγοβράζει και όλα δείχνουν ότι μπορούν να εκδηλωθούν μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις.


Στο επίκεντρο η σύγχρονη εργατική τάξη

Στην τελική ευθεία προς το Πανελλαδικό Σώμα για το επαναστατικό υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης έχουν μπει το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Οι τελικές εργασίες θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου στην Αθήνα, μέσα σε ένα τοπίο πυρακτωμένο από τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και από τις λαϊκές αντιστάσεις και το ενδεχόμενο των πιο ρευστών εκλογών της μεταπολίτευσης.



Δείτε βίντεο από την εκδήλωση εδώ

Ανασχηματισμός: Αναπαλαιωμένη η εγχώρια τασκ φορς του Μνημονίου

Σερίφηδες και ταλιμπάν των ιδιωτικοποιήσεων αλλάζουν καρέκλες

Απρόσκοπτη πορεία στη μνημονιακή πολιτική διάλυσης δικαιωμάτων και κατάργησης ελευθεριών εγγυάται και το νέο κυβερνητικό σχήμα που ορκίστηκε την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο. Οι επιλογές Παπαδήμου για τη συμπλήρωση της «εθνικής μνημονίου», μετά την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών στην Ιπποκράτους, αποτύπωσαν σε ένα πρώτο επίπεδο το αναλλοίωτο του ΠΑΣΟΚογενή χαρακτήρα της κυβέρνησης, μετά την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να παράσχει κάποιο επιπλέον γαλάζιο στέλεχος σε κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Πιο βαθιά όμως, η μίνι αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού δείχνει τα εγγενή αδιέξοδα και την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού συστήματος, που λειτουργεί συνεχώς υπό ειδικό καθεστώς αντιδημοκρατικής εκτροπής και λαϊκής απονομιμοποίησης.

του Γιώργου Λαουτάρη

Ταξική αναμέτρηση ενάντια στην εξαθλίωση


Το μνημόνιο 2 και όσοι «εφαρμοστικοί νόμοι», υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα της σύγχρονης χούντας της αγοράς το συνόδευσαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη βίαιη συντριβή των μισθών, των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν αντικειμενικά και υλικά μια εντελώς νέα κατάσταση για την εργατική τάξη της χώρας.



του Δημήτρη Γκόβα

Η άνοιξη είναι πάλι εδώ

Παρέμβαση του εμβληματικού τραγουδιστή Γιώργου Μεράντζα για την Ελλάδα του μνημονίου  και τα γεγονότα με τον Γιώργο Νταλάρα


Όταν λένε πατρίδα εννοούν παρτίδα και απλώς κάνουν σκόπιμα αναγραμματισμό. Πατρίδα λοιπόν είναι ένα παιχνίδι που παίζεται 30 χρόνια τώρα και κερδίζουν μόνιμα οι ίδιοι. Από την άλλη η Αριστερά δεν είναι η λύση. Αριστερά είναι η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας για τη λύση, χωρίς ιδιοτέλεια για την προκοπή των ανθρώπων.




Το ιπτάμενο χαλί και η κουκούλα


Πέντε σκληροπυρηνικοί χακτιβιστές (χάκερ ακτιβιστές) συνελήφθησαν στην Αγγλία, την Ιρλανδία και το Σικάγο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το FBI, αφού τους κάρφωσε ο άτυπος ηγέτης τους, ένας 28χρονος Nεοϋορκέζος πορτορικανικής καταγωγής, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σαμπού. Όλοι ανήκαν στο Lulzsec, ένα παρακλάδι των Anonymous, που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιθέσεις σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων και κρατικών υπηρεσιών. Αν ο Κιμ Φίλμπι χαρακτηρίστηκε «ο κατάσκοπος που πρόδωσε μια γενιά», τότε ο Σαμπού πρέπει να είναι ο χαφιές που πρόδωσε μια παγκόσμια κοινότητα.



της Μαριάννας Τζιαντζή

AΠOσπόντα


••• Λοιπόν, άντε... με γεια το κούρεμα! • Και όπως λέει και ο Ριζοσπάστης, με ασυμβίβαστους αγώνες για τη λαϊκή εξουσία

Πούτιν: ο αμφιλεγόμενος «άρχοντας της συναίνεσης»


 «Σας υποσχέθηκα ότι θα κερδίσουμε και το κάναμε», δήλωνε με δακρυσμένα μάτια σε χιλιάδες οπαδούς του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη νίκη του στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. «Προφανώς», αποκρίνονταν ειρωνικά τα μέλη της αντιπολίτευσης. «Αφού ελέγχατε πλήρως τις κάλπες».



της Κατερίνας Κιτίδη

Στα δύο κόβεται η Λιβύη


Tην αυτονομία από την Τρίπολη κήρυξε το ανατολικό τμήμα της χώρας που (εντελώς τυχαία) κρύβει στο υπέδαφός του το 80% των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, για τον έλεγχο των οποίων έγινε η επέμβαση στη Λιβύη των δυτικών και η ανατροπή του Καντάφι.



της Κατερίνας Σταυρούλα

Μειώσεις μισθών, φτώχεια και ανεργία το αντίτιμο του PSI

Ποια είναι με λίγα λόγια η νέα συμφωνία για την οποία θριαμβολογεί από την Παρασκευή η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Παπαδήμου; Διαγραφή ιδιωτικού χρέους ύψους 105 περίπου δισ. ευρώ και ανάληψη νέου διακρατικού χρέους ύψους 130 δισ. ευρώ! Δεν πρόκειται δηλαδή μόνο για την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με 25 δισ. επιπλέον. Το σημαντικότερο, κι αυτό δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό, είναι ότι το νέο χρέος με το οποίο επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός, το οποίο δεν θα οφείλεται σε ιδιώτες όπως μέχρι τώρα αλλά σε κράτη, είναι πολύ πιο δεσμευτικό και συνοδεύεται από μεγαλύτερες δουλείες.



του Λεωνίδα Βατικιώτη

Catastroika: Συναυλία στο Gagarin

Τρίτη 13 Μαρτίου

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες του ντοκιμαντέρ Catastroika, που αναφέρεται στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημιουργοί του, Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, μετά και το τελευταίο τους ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, όπου μίλησαν με τον Σλαβόι Ζίζεκ, δηλώνουν ότι η κυκλοφορία του φιλμ είναι πια θέμα λίγων εβδομάδων.


Με στόχο να διευκολυνθεί η επαφή του κοινού με τους δημιουργούς της ταινίας αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά η παραγωγή, αύριο Τρίτη διοργανώνεται συναυλία στο μουσικό χώρο Gagarin 205. Το Gagarin προσέφερε ευγενικά το χώρο του και ορισμένα γνωστά και αγαπημένα συγκροτήματα δέχτηκαν να πάρουν μέρος στη συναυλία. Συγκεκριμένα συμμετέχουν: B.D Foxmoor (Active Member) και guests οι: Σπύρος Γραμμένος, Illegal Operation, Dagobah System και DJ Set ο Γιώργος Καμπούρης (παραγωγός Best 92,6).
Η διεύθυνση του Gagarin 205 είναι Λιοσίων 205, Αθήνα. Η είσοδος στοιχίζει 5 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ και για τα τεχνικά έξοδα της συναυλίας.

Διαδηλώνουμε για την ψυχική υγεία μας


Η υπεράσπιση της ψυχικής υγείας σημαίνει έμπρακτη αντίσταση και ανατροπή του Μνημονίου
Διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 13 Μάρτη στις 10 π.μ

Η Ψυχική Υγεία είναι από τα πρώτα και πιο ‘εύκολα’ θύματα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Δεν περνάει μέρα που η κυβέρνηση των εντολοδόχων της τρόικας, με άμεσο εκτελεστή τον Λοβέρδο και το επιτελείο του, να μην επινοούν, προς άμεση εφαρμογή, σωρεία μέτρων που παράγουν αρρώστια αντί για υγεία, που φράζουν το δρόμο στους πολλούς για λήψη βοήθειας, κάνοντάς την προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν, οδηγώντας συχνά, αντί στη φροντίδα και στη θεραπεία, στην εξόντωση και στο θάνατο.


Διαδήλωση

Οι ληστές ξαναχτύπησαν

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το κόλπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για αλυσόδεμα της χώρας επί δεκαετίες προκειμένου να διασφαλιστούν οι ξένοι δανειστές μέσω του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους και της μετατροπής του από χρέος προς ιδιώτες σε χρέος προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς που δεν μπορεί να μην πληρωθεί παρά μόνο σε επαναστατικές συνθήκες. Παράλληλα, με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προωθήθηκε αποφασιστικά η γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου για περαιτέρω δραστική συρρίκνωση του ύψους των συντάξεων των Ελλήνων και το σταδιακό πέρασμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα χέρια των ευρωπαίων τραπεζιτών.

του Γιώργου Δελαστίκ

Επίσημη πια η χρεοκοπία

Πανηγυρισμοί για την ...επισημοποίηση της χρεοκοπίας μιας χώρας, σίγουρα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται! Κι όμως, οι καραγκιόζηδες του ελληνικού πολιτικού συστήματος με επικεφαλής τον προσωπικά υπεύθυνο για την έκβαση αυτή υπουργό Οικονομικών Βενιζέλο και τα φερέφωνά τους, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα θριάμβου ακριβώς επειδή τελικά κατόρθωσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα και επίσημα σε «συντεταγμένη χρεοκοπία», έχοντας προηγουμένως εξουθενώσει οικονομικά τους Έλληνες και έχοντας καταστήσει τη χώρα «πρώτη αποικία της ευρωζώνης», όπως την αποκάλεσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου.


Θα μας πιάσουν με τις πιτζάμες;


 «Φόβοι πραξικοπήματος καθώς η Ελλάδα αγγίζει την οικονομική κατάρρευση».


Κάποιες φορές οι παλιές καραβάνες της αστικής πολιτικής αφουγκράζονται τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων ταχύτερα από τους ηγέτες της μείζονος Αριστεράς, που νανουρίζονται από τη μελωδία των δημοσκοπήσεων και ονειρεύονται αριστερές κυβερνήσεις (με τον Κουβέλη και την Κατσέλη) ή λαϊκές εξουσίες του ευρύτατου μετώπου ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΕΕΔΥΕ-ΠΑΣΕΒΕΣ κ.ά.



  

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Γεωργία και διατροφή στα χέρια μας

Η φτηνή πατάτα είναι μόνο η αρχή... 

Η αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών για την προμήθεια ποσότητας πατάτας απευθείας από τους παραγωγούς, που έχει ήδη επεκταθεί στο λάδι, το μέλι και άλλα προϊόντα, αποτελεί μια υγιή και αυθόρμητη έκφραση της ανάγκης των φτωχότερων λαϊκών εργατικών στρωμάτων για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Έφερε στο προσκήνιο την έκταση του διατροφικού προβλήματος στη χώρα μας. Πρόβλημα που γιγαντώθηκε την τελευταία διετία από τις πολιτικές της κυβέρνησης, των μνημονίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ (βλ. μείωση μισθών, μακροχρόνια ανεργία, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.) έχει όμως τις ρίζες του στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στην οργάνωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων.


γροάφουν: 
Στράτος Βουραζέρης
Δημήτρης Τζιαντζής

Ιρλανδικό φρένο στη Μέρκελ

  
Στην κρίση των ιρλανδών ψηφοφόρων θα τεθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, απαγορεύοντας από το ίδιο το σύνταγμα τα δημοσιονομικά ελλείμματα που πλέον θα επισείουν πρόστιμα ίσα με το 0,1% του ΑΕΠ.



της Κατερίνας Κιτίδη

Γεννιούνται πρωτοπορίες σήμερα;


Έχει νόημα η προσπάθεια συγκρότησης πολιτικής πρωτοπορίας στην εποχή μας; Πώς θα αναδυθεί μια σύγχρονη επαναστατική αντίληψη, υπερβαίνοντας τη γραφειοκρατική προσέγγιση του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος και τη διαλυτική στάση ρεφορμιστικών και αναρχικών τάσεων; Eπί αυτών των ερωτημάτων τοποθετείται το Κείμενο Εργασίας για το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ με θέμα το «Υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης»




του Μιχάλη Παπαμακάριου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πρόταση προς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και όλη την Αριστερά

Επιστολή προς ηγεσίες, συναντήσεις για κοινή δράση στο μαζικό κίνημα

Εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του εργατικού λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς, μπροστά στην κρίσιμη κοινωνική σύγκρουση που ωριμάζει με ταχύτητα, αποτελεί η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απευθυνθεί με επιστολή της ζητώντας συνάντηση με το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με άλλες δυνάμεις της ανατρεπτικής, επαναστατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.



του Κώστα Μάρκου

Επιστολή ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, άλλη Αριστερά




Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, μαζί με την Ιερή Συμμαχία κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ μετά το PSI προχωρούν σε δραματικά και αλλεπάλληλα κουρέματα των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και γίνεται πιο απαραίτητος από ποτέ ο πανεργατικός και παλλαϊκός ξεσηκωμός για να μην περάσει η νέα αντιδραστική τομή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχωρά σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Με στόχο τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής, ενός ελπιδοφόρου αντίπαλου δέους στη «χούντα» των αγορών, απευθύνεται σε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος, επιδιώκοντας την κοινή τους δράση μέσα στους αγώνες.