Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Cosco: Μαύρη εργασία στο λιμάνι του Πειραιά

Από την 1η Ιουνίου που τελείωσε η περίοδος συγκατοίκησης μεταξύ Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και Κόσκο/ ΣΕΠ, η τελευταία διαχειρίζεται μόνη της τον προβλήτα 2. 



ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Θοδωρής Ρακόπουλος

Ένα ορατό, αναγνωρίσιμο ολοδικό του ύφος

                                                 
Ο Θοδωρής Ρακόπουλος γεννήθηκε στο Αμύνταιο  το 1981, σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Αγγλία, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του πάνω στον κοινωνικό μετασχηματισμό μιας κοινότητας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της μαφίας, εξετάζοντας ζητήματα μαφιακής πατρωνίας, οικονομικών στρατηγικών και συγγένειας, όπως προέκυψαν μέσα από μελέτες του στη σικελική μαφία. 

Συνέντευξη: Η ανταρσία υπόθεση των εργαζομένων



Ο 45χρονος Τάκης Τσιρεπλής είναι ο επικεφαλής του σχήματος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που παρεμβαίνει στην Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου. Καθηγητής, συνδικαλιστής των Παρεμβάσεων, με πρωτοπόρα συμμετοχή στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Λέσβου. Είχε ενεργό παρουσία στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Πεδίο Βολής στην Άγρα και τη ρύπανση από τις γαλακτοβιομηχανίες. Είναι δημοτικός σύμβουλος Καλλονής, εκλεγμένος με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο πλατιάς αριστερής συνεργασίας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΡΕΑΣΙΔΗ

Ο Μαρξ για τη θρησκεία και το κράτος

Στο ακόμα επίκαιρο ερώτημα πώς θα απελευθερωθεί ο άνθρωπος από τα δεσμά της θρησκείας δίνει απάντηση ο Καρλ Μαρξ στο έργο του Για το εβραϊκό ζήτημα. Αφού μεσολάβησαν 78 χρόνια από την πρώτη του έκδοση στα Ελληνικά, το 1932, οι εκδόσεις Γκοβόστη προχώρησαν σε επανέκδοση του ιστορικού βιβλίου που πρωτοκυκλοφόρησε στη χώρα μας με πρόλογο γραμμένο από τον Αβραάμ Μπεναρόγια, τον εβραϊκής καταγωγής ηγέτη της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη και έναν εκ των ιδρυτών του ΚΚΕ. Την επιμέλεια της επανέκδοσης ανέλαβε ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης, ο οποίος με μια εισαγωγική μελέτη 130 σελίδων, αναλύει διεξοδικά το πλαίσιο εντός του οποίου γράφτηκε το βιβλίο του Μαρξ αλλά και τις σύγχρονες προεκτάσεις του.




Άδοξο τέλος εποχής για τη σουηδική εξαίρεση



Στον αντίποδα του Μεσογειακού Νότου με τα έντονα πολιτικά πάθη, η ψυχρή και απόμακρη Σουηδία αποτελούσε για δεκαετίες τον παράδεισο της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς. Δεν έζησε πόλεμο τους δύο τελευταίους αιώνες, μετρίασε τις ταξικές αντιθέσεις με το πιο προχωρημένο «κράτος πρόνοιας» του κόσμου, κατάφερε να αφομοιώσει τα μεταναστευτικά κύματα χωρίς σοβαρές εντάσεις και αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην παγκόσμια επικράτηση του ριγκανισμού - θατσερισμού.





ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το άλμα προς το συλλογικό

Των μαζικών αντιδικτατορικών εκδηλώσεων προηγήθηκε ένα πολιτιστικό αντάρτικο. Οι καλλιτέχνες, από τους πρώτους που κυνήγησε το καθεστώς των συνταγματαρχών, πρωταγωνίστησαν για την ανατροπή του πολιτισμού της σιωπηλής ατομικότητας. Στην υπόθεση αυτή ξεχωριστό ρόλο έπαιξε η ίδρυση του Ελεύθερου θεάτρου.




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Αέρας αισιοδοξίας στην Ευρώπη

Σε Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία εκατομμύρια εργαζόμενοι λένε όχι στα προγράμματα εξοντωτικής λιτότητας που εφαρμόζονται με πρόσχημα την μείωση των ελλειμμάτων. Καυτό χειμώνα προοιωνίζονται οι πρώτες εργατικές κινητοποιήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.



Σε ύψος ρεκόρ οι απώλειες των ΗΠΑ

Στους 531 νεκρούς έχει φτάσει ο απολογισμός των αμερικανο–ΝΑΤΟϊκών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από την 1η Ιανουαρίου. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε και τον αντίστοιχο του 2009 και αποτελεί τον υψηλότερο από την έναρξη του πολέμου το 2001, όταν δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν από την εξουσία τους Ταλιμπάν.





Άγιος Παντελεήμονας χωρίς έλεος



Φόβος και παράνοια στον Αγιο Παντελεήμονα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός σίριαλ, που παίζεται εδώ και περίπου δυο χρόνια, σε μια από τις κεντρικές και πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
 Οι πρωταγωνιστές πολλοί: κράτος και τοπική εξουσία που συνειδητά υποβαθμίζουν τις ζωές των κατοίκων, Χρυσαυγίτες και λοιπά ακροδεξιά στοιχεία που πραγματοποιούν βραδινές αιματηρές επιδρομές, μετανάστες -θύματα ταξικής και ρατσιστικής βίας, αστυνομικοί που κάνουν τα στραβά μάτια, κάτοικοι που κραυγάζουν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους και άλλοι που κρατούν αποστάσεις από τον παραλογισμό.



Αντικαπιταλιστική Αριστερά Δυναμικά σε Αττική και Αθήνα



Την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στη Σίνα 16, μεγάλη συνάντηση για την Περιφέρεια
  
  Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της παρέμβασης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το μέχρι τώρα άνοιγμα των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς αναδεικνύουν τις σοβαρές δυνατότητες που έχουμε για μια πλατύτερη από ποτέ επίδραση σε αυτήν τη μάχη, αλλά και την ανάγκη να κάνουμε πολύ γρήγορα βήματα, άλματα θα έλεγε κανείς, στην πολιτική και οργανωτική μας ικανότητα. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ

Το κενό στην ατζέντα του Σαρκοζί...

Άτυχος είναι ο Σαρκοζί. Τρία εκατομμύρια Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για το συνταξιοδοτικό, αλλά αυτή η άτιμη η ποδοσφαιρική εθνική ομάδα της χώρας δεν υφίσταται καμία... πανωλεθρία τούτη την περίοδο, ώστε να «ανασάνει» ο πρόεδρος! Όχι, δεν πρόκειται για σουρεαλιστικό σενάριο ταινίας των Μόντι Πάιθονς, αλλά για ένα ... δραματικό κενό στην ατζέντα του γάλλου προέδρου: Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Σαρκοζί δεν είχε την ευκαιρία να νεκραναστήσει τον κωμικοτραγικό αντιπερισπασμό, τον οποίο είχε επιχειρήσει μια άλλη Πέμπτη, καλοκαιρινή.



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Θρασύτατοι πολιτικοί απατεώνες

Αηδιαστική αλλά και διαρκώς θρασύτερη γίνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου με την πάροδο του χρόνου. Αποχαλινωμένη λόγω της έλλειψης ισχυρών και αποτελεσματικών αντιδράσεων στα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει, υιοθετεί αφενός όλο και πιο επιθετική και αρπακτική πολιτική και αφετέρου όλο και πιο προκλητική ρητορική. Φτάσαμε έτσι στο σημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, υπόδειγμα πολιτικού αμοραλισμού και αδίστακτος σαλταδόρος της πολιτικής κωλοτούμπας, να ισχυριστεί ότι... ο κοσμάκης που ζητούσε δουλειά στο Δημόσιο είναι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Τα διόδια της οργής



"Το κίνημα για ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση δεν είναι μόδα, αλλά στοιχειώδης αντίδραση ενάντια σε μια από τις πολλές μορφές κοροϊδίας κι εκμετάλλευσης. "

ΚΚΕ: «Λαϊκός πατριωτισμός»

 Είναι ευνόητο ότι η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα την προηγούμενη εβδομάδα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ απηχεί τις βασικές θέσεις του ΚΚΕ για την περίοδο που διανύουμε. Εντύπωση προκαλεί βέβαια ότι σε μια κεντρική ομιλία, στη φάση της ιστορικής ταξικής, κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης των εργαζομένων με τη κυβέρνηση και την τρόικα, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αποτίμηση του πρώτου γύρου των αγώνων και συγκεκριμένη εκτίμηση της νέας κατάστασης.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Εκλογές «Καλλικράτη»:… αν έχεις χρήμα διάβαινε!




  Απαγορευτική τείνει να καταστήσει τη συμμετοχή στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο «Καλλικράτης», για τις οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς, τις ανεξάρτητες αριστερές κινήσεις πόλης, αλλά και για κάθε ανεξάρτητο πολίτη ή συλλογικότητα, η οποία δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση ή δεν έχει δοσοληψίες με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Το δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) –και μόνο– ενός συνδυασμού στις περιφερειακές εκλογές, για το σύνολο των περιφερειών, ανέρχεται στο ποσό των 120.000 ευρώ (150 ευρώ ανά υποψήφιο).


 ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Με την Αριστερά της νίκης και της ανατροπής

Στην εκλογική μάχη
  
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη έχουν τεράστια πολιτική σημασία. Είναι η πρώτη, συνολική πολιτική αναμέτρηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4/10/09, με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μετά το μνημόνιο και τον «Καλλικράτη». Θα γίνουν σε συνθήκες που η κανιβαλική αντεργατική επίθεση με το μνημόνιο της τρόικας κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ θα κλιμακώνεται. 




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΥΛΑΣ 

Τρομοκρατία ο συνδικαλισμός

Νέο ιδιώνυμο, 81 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4229 του 1929, έφερε εν κρυπτώ η κυβέρνηση. Τότε το αντικομμουνιστικό ιδιώνυμο επέβαλε μεταξύ άλλων και περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την απαγόρευση των απεργιών. Ακολουθώντας τα βήματα του Ελ. Βενιζέλου, η σύγχρονη Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, του ΔΝΤ και της τρόικας, βαφτίζει τρομοκρατικές πράξεις τις διαδηλώσεις, την ανοιχτή πολιτική και συνδικαλιστική δράση. 

ΓΣΕΕ: «Ζήτω το μνημόνιο!»

Ξεσαλώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κάθε φορά που απευθύνονται σε ξένους είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες και πολιτικοί είτε μέσα ενημέρωσης. Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ολοφύρονται και θρηνούν στις οθόνες των ελληνικών τηλεοράσεων για το κακό που μας κάνουν, αλλά μόλις έρθουν σε επαφή με ξένους υπερηφανεύονται για το... «ξίγκι» που έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων και πώς η κυβέρνηση Παπανδρέου αφαιρεί το «λίπος» αυτό!


Μνημόνιο μέχρι το 2020, το 2030 και βάλε…

Επέκταση του μνημονίου για πολλά χρόνια ακόμη ζήτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
  
Οι χειρότερες προοπτικές επιβεβαιώνονται για την τύχη της Ελλάδας υπό την κατοχή του ΔΝΤ και της ΕΕ, με βάση τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην πρωτεύουσα του Τέταρτου Ράιχ. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ΔΝΤ ήρθε …για να μείνει και όχι να φύγει σε δύο χρόνια, όταν τυπικά λήγει η ισχύς του μνημονίου οπότε και οι κυβερνητικοί, επισήμως πάντα, προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει και να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές. 





Εγκληματικές ευθύνες της Μαρφίν



Πόρισμα - καταπέλτης χαρακτηρίστηκε –και όχι άδικα– το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας (που βγήκε προχθές στη δημοσιότητα) αναφορικά με τις ευθύνες της Μαρφίν στον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων στο υποκατάστημά της στη Σταδίου, στις 5 Μάη, ύστερα από δολοφονική εμπρηστική επίθεση.



Η Κατάρ-α ΔΝΤ και ΕΕ

"ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ": Πορείες και 24ωρες κλαδικές απεργίες




H ερχόμενη Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, που ορίστηκε ως ημέρα πανευρωπαϊκής απεργιακής και αγωνιστικής δράσης από πολλά συνδικάτα στην Ευρώπη, αναδεικνύεται στο πρώτο μαζικό απεργιακό ραντεβού στη χώρα μας μετά τον πρώτο γύρο κινητοποιήσεων, καθώς μια σειρά κλάδοι απαντούν με 24ωρη απεργία στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και των ληστρικών κοινωνικών περικοπών, αλλά και στην εργοδοτική αδιαλλαξία και τρομοκρατία.
Από την άλλη, βέβαια, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ διάλεξε το δρόμο της απεργοσπασίας, αφού περιορίστηκαν σε πρωινή «παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας» στα γραφεία της ΕΕ και σε απογευματινή συγκέντρωση κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τον άλλο δρόμο, αυτόν της αναζωπύρωσης και της κλιμάκωσης της εργατικής δράσης διάλεξαν μια σειρά κλάδοι. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισαν να πλαισιώσουν την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση αντιδρώντας στην «πλήρη απαξίωση της δημόσιας υγείας και την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα». Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε πέρα από την απεργία τη Τετάρτης, την «οργάνωση συντονισμένων και δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα» εάν η κυβέρνηση δεν εξοφλήσει τις εφημερίες που οφείλει ή τις μετατρέψει οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Την ίδια μέρα έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ομοσπονδία των σιδηροδρομικών ΠΟΣ-ΟΣΕ, αντιδρώντας στο ξεπούλημα του ΟΣΕ και τη δραματική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων τους καθώς και για δημόσιο σιδηρόδρομο. Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθούν κυλιόμενες στάσεις εργασίας στις οποίες θα λάβουν μέρος διαδοχικά και τα 14 σωματεία της ΠΟΣ ΟΣΕ. Κλαδική απεργία την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρώντας στη σαρωτική για τα εργατικά δικαιώματα πρόταση της διοίκησης για τη νέα κλαδική σύμβαση, και ο Σύλλογος Yπαλλήλων Bιβλίου - Xάρτου.
Θα ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη για την πορεία των αγώνων, οι διαφορετικές αυτές κινητοποιήσεις να συμπορευτούν. Σημαντική από αυτή την άποψη θα είναι και η συνεισφορά του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας που θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα στο σύλλογο βιβλιοϋπαλλήλων (6μμ. Λόντου 6, Εξάρχεια).

Το έλλειμμα είναι των κυβερνήσεων όχι του ΟΣΕ


            
Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο με μαύρες σημαίες, κινούμενοι από την έδρα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων ως το υπουργείο Οικονομικών, το μεσημέρι της Τρίτης. Χειρόφρενο σε τρένα και προαστιακό την ίδια μέρα, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Εξαγγελίες για κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις και μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που σκοπεύει –σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ– να βγάλει τον Οργανισμό στο… σφυρί