Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Άγιος Παντελεήμονας χωρίς έλεος



Φόβος και παράνοια στον Αγιο Παντελεήμονα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός σίριαλ, που παίζεται εδώ και περίπου δυο χρόνια, σε μια από τις κεντρικές και πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
 Οι πρωταγωνιστές πολλοί: κράτος και τοπική εξουσία που συνειδητά υποβαθμίζουν τις ζωές των κατοίκων, Χρυσαυγίτες και λοιπά ακροδεξιά στοιχεία που πραγματοποιούν βραδινές αιματηρές επιδρομές, μετανάστες -θύματα ταξικής και ρατσιστικής βίας, αστυνομικοί που κάνουν τα στραβά μάτια, κάτοικοι που κραυγάζουν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους και άλλοι που κρατούν αποστάσεις από τον παραλογισμό.





Το βράδυ της 11ης του Σεπτέμβρη, ο Αφγανός Καντίρ Χουσεϊν, έγινε και εκείνος, άθελα τον, ένας εκ των πρωταγωνιστών. Είχε βγει απ'το σπίτι του, στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, για να πάει στο περίπτερο, φορώντας μάλιστα τη μπλούζα των Γιατρών του Κόσμου, όπου εργάζεται. Ξαφνικά, περνώντας απ'το καφενείο: «Χωρίς να καταλάβω τι γίνεται, κάποιοι μου επιτέθηκαν και άρχισαν να με χτυπούν στο κεφάλι. Έτρεξα, προσπαθώντας να σωθώ. Με πρόλαβαν όμως και ήρθαν κι άλλοι. Ένας με άρπαξε από το λαιμό. Με χτυπούσαν όλοι μαζί, 5-7 άτομα» περιγράφει ο Καντίρ.
Το χτύπημα που δέχτηκε από σιδηρολοστό ήταν αρκετό για να χάσει τις αισθήσεις του... «Μετά απ' όλα αυτά άνοιξα τα μάτια μου στο αστυνομικό τμήμα. Δεν ήξερα πώς βρέθηκα εκεί». Στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, αν και εξήγησε στους αστυνομικούς ότι εργάζεται εδώ και εννιά χρόνια ως  διαπολιτισμικός μεσολαβητής -μεταφραστής στη ΜΚΟ Γιατροί τον Κόσμου, δεν τον άφησαν να τους ειδοποιήσει τηλεφωνικά.




Αργότερα ήρθε το ασθενοφόρο. Χτυπήματα, ήπιο αιμάτωμα στο λάρυγγα, βλάβη στο μάτι, ζαλάδες και πόνοι στο κεφάλι - ήταν η γνωμάτευση των γιατρών του Ευαγγελισμού, όπου διακομίστηκε και νοσηλεύτηκε για πέντε μέρες.
Οι γιατροί δεν ξέρουν αν η όραση του θα αποκατασταθεί πλήρως. Όμως για τον ίδιο, η πληγή που θα επουλωθεί δυσκολότερα είναι ο φόβος: «Βλέπω συνέχεια μπροστά μου αυτή την εικόνα, να με αρπάζουν και να με χτυπάνε. Φοβάμαι να βγω τη νύχτα από το σπίτι».

Είναι τρομακτικό να ακούς ότι κάποιος φοβάται να κυκλοφορήσει στην Αθήνα τη νύχτα, όταν μάλιστα πρόκειται για έναν άνθρωπο, που η διαδρομή της ζωής τον κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί: Έζησε στις φλόγες τον πολέμου στο Αφγανιστάν. Σννελήφθη μαζί με 20 συμμαθητές του και κρατήθηκε για ένα μήνα από τους Ταλιμπάν. Βρήκε το σπίτι του βομβαρδισμένο, και δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε η οικογένεια του. Ύστερα ο δρόμος της προσφυγιάς: Πακιστάν - Ιράν -Τουρκία - με βάρκα στη Λέσβο και από εκεί στην Αθήνα. «Έφυγα ως πολιτικός πρόσφυγας απ' το Αφγανιστάν για να σωθώ. Στόχος μου ήταν να βρω μια χώρα που να μην γίνεται πόλεμος, να ζήσω σαν άνθρωπος».



Ο Καντίρ δεν ήταν το πρώτο, και δυστυχώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μάλλον δεν θα είναι ούτε το τελευταίο θύμα των πογκρόμ εναντίον μεταναστών που στήνουν ακροδεξιά στοιχεία. Μια βόλτα στον Άγιο Παντελεήμονα κάνει ευθύς εξ αρχής κατανοητό ποιοι λυμαίνονται την περιοχή: Αγκυλωτοί σταυροί, στόχοι, συνθήματα που κραυγάζουν «έξω οι ξένοι» με υπογραφή της Χρυσής Αυγής, «κοσμούν» δεκάδες τοίχους γύρω από την πλατεία και την εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονα.
Αφίσες με ελληνικές σημαίες κάνουν λόγο για αφελληνισμό της χώρας, άλλες γεμάτες κινδυνολογία αναγράφουν: «4.000.000 λαθρομετανάστες μέχρι το 2013. Εσύ ρωτήθηκες;». Τα συνθήματα του μίσους είναι αναρτημένα παντού, ακόμη και σε περίπτερα. Διασκορπισμένα τρικάκια, που απευθύνονται αποκλειστικά σε «έλληνες πολίτες της Αθήνας», καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την προηγούμενη Δευτέρα, ενάντια στο διωγμό των Ελλήνων απ' τις γειτονιές της Αθήνας


Οι ακροδεξιές ομάδες κατοικοεδρεύουν στη γειτονιά. «Η Χρυσή Αυγή έχει στέκι στην περιοχή, στο οποίο μαζεύονται 20 με 30 άτομα κάθε απόγευμα μετά τις 7. Από εκεί ξεκινούν τις βραδινές επιδρομές τους» αναφέρει ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό. Η δράση τους μάλιστα έχει ξεπεράσει την εμβέλεια της γειτονιάς και σιγά σιγά επεκτείνεται και στις πέριξ περιοχές: σταθμός Βικτώρια, Αττική, πλατεία Αμερικής. «Επιτίθενται αδιάκριτα σε όποιον βρουν, σε όποιον έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος και μιλά άλλη γλώσσα», επισημαίνει η Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος του περιοδικού Έψιλον της Ελευθεροτυπίας, που ζούσε στην περιοχή και έχει ασχοληθεί με την υπόθεση Άγιος Παντελεήμονας.

Να λοιπόν γιατί ο Καντίρ έγινε στόχος -όχι επειδή διέπραξε καμία... εγκληματική πράξη εναντίον Έλληνα, ούτε καν γιατί είχε πάρει τη... δουλειά κάποιου ντόπιου, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των διωκτών του- μόνο του αδίκημα ήταν η σκούρα του επιδερμίδα.

Αν και οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών είναι μια υπόθεση που κρατά καιρό,  ωστόσο το πογκρόμ έχει ενταθεί και συστηματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα, όπως επιβεβαιώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
«Είδα ένα μετανάστη που είχε χάσει τρία δόντια από ξυλοδαρμό. Έναν άλλο μαχαιρωμένο στα πλευρά. Έμαθα ότι έκαναν επιθέσεις με σκυλιά στο σταθμό της Αττικής και ότι απείλησαν με μαχαίρια ακόμη και γυναίκες. Κι όλα αυτά τον τελευταίο μήνα» υποστηρίζει ο Καντίρ. «Τον τελευταίο καιρό στις ένοπλες αυτές ομάδες "στρατολογούνται" και ανήλικοι. Ενώ το νέο ποιοτικό στοιχείο είναι ότι πλέον στις επιθέσεις συμμετέχουν και αλβανοί μετανάστες» επισημαίνει η Ντ. Δασκαλοπούλου.

«Πανευρωπαϊκές καμπάνιες της άκρας Δεξιάς χρησιμοποιούν συστηματικά τη διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα και θρησκεία των μεταναστών από την Ασία και την Αφρική ως πάτημα για να καλλιεργήσουν τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις» αναφέρει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο -όπου ενοχοποιείται κυρίως όποιος είναι μουσουλμάνος ή... μελαψός-μπορούν να συνευρεθούν ακόμη και ο έλληνας εθνικιστής με τον αλβανό μετανάστη, που νοιώθει ότι κάπως έχει ενσωματωθεί στη χώρα. Ο θύτης με το (άλλοτε) θύμα αγκαλιά...

Επεξηγώντας αυτή τη συμπεριφορά των αλβανών μεταναστών, ο αλβανικής καταγωγής συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι αναφέρει σε άρθρο του στα Νέα (21/9/2010): «Όσο πιο ανασφαλής νιώθεις, όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στον κοινωνικό πάτο, τόσο πιο πολύ ψάχνεις κάποιον άλλο αποδιοπομπαίο τράγο».

Δεν είναι όμως μόνο οι ξυλοδαρμοί, οι... αυτόκλητοι σωτήρες του Άγιου Παντελεήμονα χρησιμοποιούν κάθε μέσο για την... εκκαθάριση της γειτονιάς. Συχνές είναι οι επιθέσεις σε μαγαζιά που διατηρούν μετανάστες, αλλά και σε λατρευτικούς χώρους μουσουλμάνων. Την προηγούμενη εβδομάδα πέταξαν μολότοφ σε καφενείο ιδιοκτησίας Αφγανού, στην οδό Αριστομένους 23 (και δεν είναι η πρώτη φορά, που οι νεοναζί χρησιμοποιούν μολότοφ). Μάλιστα συστηματικός στόχος τους είναι τα ιντερνέτ καφέ, ιδιοκτησίας μεταναστών. Σε αυτά συρρέουν οι μετανάστες και με ελάχιστο κόστος, μισό ευρώ για τρεις ώρες, επικοινωνούν με τους συγγενείς τους στις χώρες καταγωγής τους. Οι ακροδεξιές ομάδες προπηλακίζουν τους ιδιοκτήτες για να τα κλείνουν με το έτσι θέλω στις 7.30 μ.μ., αν και έχουν άδεια για 24ωρη λειτουργία. Προσπαθούν να δυσκολέψουν με κάθε τρόπο τη ζωή των μεταναστών και να τους εξαναγκάσουν να φύγουν από τη γειτονιά.

Επίσης έφτασαν στο σημείο να θέσουν σε ντόπιους καταστηματάρχες που απασχολούν μετανάστες το δίλημμα «ή τους διώχνεις ή στο σπάμε». Ενώ πλέον τιτλοφορούμενες επιτροπές κάτοικων στρέφονται και εναντίον ελλήνων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που τα νοικιάζουν σε μετανάστες.
 Έκπληκτη ιδιοκτήτρια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, βρήκε επιστολή, που είχε κοινοποιηθεί στο Δήμαρχο, το αστυνομικό τμήμα, τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ.ά., στην οποία καταγγέλλονταν επωνύμως γιατί νοικιάζει «παράνομα το σπίτι της σε λαθρομετανάστες», το οποίο το χρησιμοποιούν ως «άντρο για επιθέσεις και κλοπές».


Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης όλοι όσοι στέκονται απ' την πλευρά των μεταναστών. Σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα (17/9), γίνεται λόγος για «συντονισμένη λασπολόγηση του Αγώνα Επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής», ξεκαθαρίζοντας ότι το δίλημμα πλέον είναι «ή οι εισβολείς λαθρομετανάστες ή οι έλληνες φορολογούμενοι κάτοικοι». Τη μήνιν της επιτροπής έχουν εξάψει πρόσφατα δημοσιεύματα των δημοσιογράφων της Καθημερινής Μ. Δεληθανάση και Κ. Ονισένκο, τους οποίους στοχοποιούν διαβεβαιώνοντας τους ότι «θα επιληφθεί ο εισαγγελέας», καταλήγοντας απειλητικά ότι «η προπαγάνδα σας δεν αγγίζει κανέναν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανεξέλεγκτοι και θα μείνετε ατιμώρητοι».

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων δεν είναι καινούργια υπόθεση αντίστοιχη στάση αντιμετώπισε παλαιότερα και η δημοσιογράφος Ντ. Δασκαλοπούλου: «Το αποτέλεσμα ήταν να μη μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνοι στη γειτονιά μας και εν τέλει να φύγουμε από την περιοχή».

Όμως ο Άγιος Παντελεήμονας είναι... άβατο ακόμη και για τους δικηγόρους, ειδικά αν αυτοί υπερασπίζουν αφγανούς πρόσφυγες. Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη προπηλακίστηκε για αυτό το λόγο από ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών» την προηγούμενη Κυριακή. «Με την έξοδο μου από το τμήμα με πλησίασαν τρεις ρωτώντας για ποιο λόγο υπερασπίζομαι αυτούς με όλα τα κοσμητικά επίθετα και για μένα και για τους μετανάστες. Εισήλθα στο τμήμα για να αποφύγω το λιντσάρισμα. Σε δευτερόλεπτα είχαν καταφτάσει 30-35 άτομα που πετούσαν αυγά, βρίζοντας χαι απειλώντας» αναφέρει.
Και συνεχίζει: «Το γεγονός διήρκησε τρεις ώρες. Η αστυνομία αρνούνταν να συλλάβει οποιονδήποτε επικαλούμενη φόβο για την ασφάλεια του τμήματος». Μάλιστα η δικηγόρος υποστηρίζει ότι η διαρροή της πληροφορίας ότι ήρθε στο ΑΤ έγινε από την αστυνομία, «αφού η σύνδεση του ΑΤ με ακροδεξιά στοιχειά της περιοχής είναι γνωστή».

Για τη στάση τη αστυνομίας τα ίδια τα γεγονότα βοούν: γιατί δεν έχει συλλάβει ποτέ μέχρι στιγμής κανένα μέλος από τις ομάδες κρούσης; Γιατί αρνείται να δεχθεί μηνύσεις μεταναστών, σύμφωνα με καταγγελίες αντιρατσιστικών οργανώσεων και δικηγόρων;

Προσπαθώντας να επεξηγήσουν την αυξανόμενη τον τελευταίο μήνα ένταση στην περιοχή, κάποιοι κάνουν λόγο και για εσκεμμένη κλιμάκωση που αποσκοπεί σε απόσπαση ρατσιστικών - εθνικιστικών ψήφων στις προσεχείς εκλογές. Άλλωστε στη συγκέντρωση της περασμένης Δευτέρας ακούγονταν συστηματικά απ' την ντουντούκα: «Ψήφισε συνδυασμούς που δεν περιλαμβάνουν λαθρομετανάστες στη λίστα».

Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, η οποία έχει συστηματική δράση εναντίον των μεταναστών, ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας, είναι επικεφαλής νεοσύστατης δημοτικής παράταξης. «Συμμετέχουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, για να πάρουμε ως πολίτες, στα χέρια μας, την αλωμένη από τα ξένα κέντρα πρωτεύουσα, να την απελευθερώσουμε από τους δόλιους καταπατητές της και να την καταστήσουμε ξανά Ελεύθερη και υπερήφανη», τονίζει η εκλογική διακήρυξη του.

 Ενώ μην ξεχνάμε ότι και το ΛΑΟΣ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα (μέλη του μάλιστα συνελήφθησαν σε επεισόδια πάνω στην πλατεία), προσδοκά να «τσιμπήσει» ψήφους για τους «εκλεχτούς» του, Νικήτα Κακλαμάνη και Άδωνη Γεωργιάδη. Αλλά και ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης (υποψήφιος της ΝΔ και του ΛΑΟΣ), απ' ότι φαίνεται και απ' την απόφαση του, την προηγουμένη Πέμπτη, να απαγορεύσει το 3ο Φεστιβάλ Αφρικανών Γυναικών, στην πλατεία Αμερικής, (με την επίκληση ανώνυμων πληροφοριών «κατοίκων» και της Αστυνομικής Διεύθυνσης περί κίνδυνου πρόκλησης επεισοδίων από «διάφορες ομάδες που είναι αντίθετες στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης»), επενδύει στις «εκλεκτικές συγγένειες» με υπερσυντηρητικούς και ακραίους κύκλους.

Στη... διακριτική γοητεία της ξενοφοβίας υπέκυψε ακόμη και ο Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών (υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγους Πράσινους) που διατέλεσε επικεφαλής του Συνήγορου του Πολίτη. Στην πρώτη του ομιλία ως υποψήφιοε στη βαρβάκειο αναφέρθηκε εκτεταμένα στο «κοινωνικό περιθώριο», που «καταλαμβάνει σταδιακά την πόλη, αποσυνθέτοντας τον κοινωνικό ιστό της».
«Η ανασφάλεια, ο φόβος, η απόγνωση και σταδιακά η οργή εγκαθίστανται στην ψυχή και στην καθημερινότητα των Αθηναίων» ανέφερε, μη ξεχνώντας να υποστηρίξει ότι πλήττεται το δικαίωμα «στην επιχειρηματική δραστηριότητα». «Η πόλη είναι απροστάτευτη» υποστήριξε, προσπαθώντας μάλλον να προετοιμάσει τους αθηναίους πολίτες για επιπλέον μέτρα ...αστυνόμευσης στην περίπτωση εκλογής του.

«Εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι γειτονιές της Αθήνας έχουν πραγματικά υποβαθμιστεί. Για να συγκαλύψουν τις ευθύνες και να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑΟΣ κάνουν κεντρικό διακύβευμα στις εκστρατείες των υποψηφίων τους το ζήτημα της ασφάλειας, επιδιώκοντας να στρέψουν του έλληνες εργαζόμενους εναντίον των μεταναστών» υπογραμμίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος προτείνεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για επικεφαλής του αντικαπιταλιστικού αριστερού ψηφοδελτίου στο δήμο της Αθήνας.

Ενοχοι για την "γκετοποίηση" του Αγ. Παντελεήμονα, κυβέρνηση, δήμος, νεοναζί


Η υπόθεση Άγιος Παντελεήμονας είναι μια συνθέτη ιστορία. Μια βόλτα στη γειτονιά σε φέρνει αντιμέτωπο με τα σημάδια της εγκατάλειψης, της υποβάθμισης, της αδιαφορίας των τοπικών και κεντρικών αρχών.
Συσσωρευμένα σκουπίδια στους κάδους και μπάζα. Η παιδική χαρά κλειδωμένη από την Επιτροπή Κατοίκων -για να μην πηγαίνουν εκεί οι μετανάστες με τα παιδιά τους- με τη συμφωνία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε να προχωρήσει στην ανάπλαση της αλλά τελικά την παρέδωσε στη φθορά. Η μοναδική παρουσία της δημοτικής αρχής είναι μια εκδήλωση που πρόκειται να συνδιοργανώσει, με... «τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες». Κατά τα άλλα συντελεί με κάθε τρόπο στην περαιτέραί υποβάθμιση της γειτονιάς και των γύρω περιοχών: φέτος έκλεισε το ιατρείο στην Κυψέλη, ένα παιδικό σταθμό στην πλατεία Αμερικής, 3.048 παιδιά πετάχτηκαν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν διπλοβάρδια.

«Ο Δήμος Αθηναίων, που είναι το μακρύ χέρι του κράτους είναι οικονομικά χρεοκοπημένος, εξαιτίας της πολιτικής της φιέστας, των έργων βιτρίνας, του ρίαλ εστέιτ. Αυτή η πολιτική είναι που υποβάθμισε τις γειτονιές της Αθήνας» επισημαίνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Η «γκετοποίηση» του Άγιου Παντελεήμονα και των γύρω περιοχών είναι μια διαδικασία που κρατά πολλές δεκαετίες. Και μόνο το γεγονός ότι η περιοχή «σφύζει» από οίκους ανοχής, χαρτοπαικτικές λέσχες και δραστηριοποιούνται σε αυτή μπράβοι και νονοί της νύχτας είναι ενδεικτικό.

«Φυσικά η ακροδεξιά που δραστηριοποιείται στην περιοχή, δεν λέει τίποτα για όλα αυτά. Άλλωστε αρκετοί από τα κυκλώματα των μπράβων συμμετέχουν και στις φασιστικές ομάδες» αναφέρει ο Θανάσης Κούρκουλας. Η κατάσταση αυτή «έδιωξε» τους περισσότερους ντόπιους κατοίκους της περιοχής, μείωσε τη ζήτηση των σπιτιών και συνακόλουθα τα ενοίκια. Έτσι ο Άγιος Παντελεήμονας έγινε πόλος έλξης μεταναστών, οι οποίοι με πολύ λίγα χρήματα μπορούσαν να βρουν κατοικία, σε ένα σχετικά κεντρικό σημείο της πόλης, με καλές συγκοινωνίες και τρένο.

Η παρουσία των μεταναστών στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: είτε στα πηγαδάκια που σχηματίζουν στα πεζοδρόμια, είτε στα μαγαζιά που διαθέτουν (ίντερνετ καφέ, μπακάλικα, καφενεία κ.ά.), είτε στους κάδους ανακύκλιησης, όπου ψάχνουν κάθε λογής «θησαυρούς». Κάποιοι από αυτούς είναι εξαθλιωμένοι, πληττόμενοι από τη φτώχεια και την ανεργία, χωρίς το κράτος να λαμβάνει καμία πρόνοια. Αντίθετα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαθέτουν κονδύλια για να στείλουν στρατούς στο Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές όπου διεξάγονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι οποίοι είναι και η αιτία των μεταναστευτικών ροών. Κρατώντας τους στην ανέχεια, και σε μία ιδιότυπη ομηρία παρανομίας (εφόσον δεν τους δίνεται πολιτικό άσυλο ή δεν νομιμοποιούνται) είναι λογικό να στέλνονται στην αγκαλιά των παράνομων κυκλωμάτων, από κοινού με τους ντόπιους, είναι λογικό να υποκύπτουν στην παραβατικότητα.

Από την άλλη πλευρά οι ντόπιοι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα δεν ήταν πάντα (ούτε είναι όλοι) ρατσιστές. Όταν δημιουργήθηκε η Επιτροπή Κατοίκων τον Οκτώβριο του 2008, η συζήτηση περιστρέφονταν γύρω από τις λύσεις που θα πρέπει αν βρεθούν για το πρόβλημα των δεκάδων μεταναστών που ζούσαν πάνω στην πλατεία, υποστηρίζει η Ντ. Δασκαλοπούλου. «Στη συνέχεια άρχισαν να παρεμβαίνουν σε αυτή η Χρυσή Αυγή και άλλοι ακροδεξιοί. Δούλεψαν σπίτι σπίτι, υποστηρίζοντας ότι για την υποβάθμιση φταίνε οι μετανάστες και πρέπει να πάρουμε πίσω τη γειτονιά» συνεχίζει.

Οι συνειδήσεις των κατοίκων άρχισαν λοιπόν να μεταστρέφονται σταδιακά. Σε όλη αυτή τη μεταστροφή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συνειδητή υποβάθμιση, από το κράτος και το δήμο - νομαρχία, της περιοχής, η άρνηση να πάρουν έστω και τα στοιχειώδεις μέτρα πρόνοιας για τους μετανάστες, που στοιβάζονταν στην πλατεία. Οι πολιτικές τους καταδίκασαν και τους ντόπιους και τους μετανάστες, αφήνοντας να εκτραφεί στην περιοχή το αβγό του φιδιού. «Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της πόλης πρέπει να γίνεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να απαιτηθούν συνολικά καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους. Οι έλληνες εργαζόμενοι από κοινού πρέπει να.παλέψουν με τους πρόσφυγες για ξενώνες φιλοξενίας. Στον Άγιο Παντελεήμονα η εκλησία και το Βατοπέδι έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία, το κράτος να την πάρε και να τη μετατρέψει σε δομές για τους μετανάστες.  Επίσης να γίνει πάλη για άμετη νομιμοποίηση και χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ - φρούριο, της FRONTEX, της παροχής ασύλου με το σταγονόμετρο», τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

0 Τοποθετησεις: