Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ


Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου της ΕΣΗΕΑ έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ, την περασμένη Τετάρτη. H αίθουσα αποδείχτηκε μικρή, αφού πολλοί αγωνιστές που παρευρέθηκαν, έμειναν όρθιοι για περισσότερο από δύο ώρες που διήρκησε η εκδήλωση. Ενδεικτικό στοιχείο για την επιτυχία της εκδήλωσης εκτός από τη μαζικότητά της ήταν και η μεγάλη παρουσία μεμονωμένων ανένταχτων αγωνιστών (πάνω από τους μισούς από τους παρευρισκόμενους) καθώς και η παρουσία πολλών εκλεγμένων συνδικαλιστών σε ΔΣ σωματείων και ομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων και ο Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Eκτελεστικής Eπιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.




του Βασίλη Γάτσιου

Δούλος της ΕΕ και του Ράιχ


Ωμός, όπως πραγματικά ταιριάζει σε έναν υπουργό Οικονομικών του Ράιχ, ο Bόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλαζονικός, όπως ταιριάζει σε έναν Γερμανό στις δηλώσεις που έκανε στο περιοδικό Στερν: «Ένα κράτος-μέλος της ΕΕ με προβλήματα, το οποίο δέχεται βοήθεια, πρέπει σε αντάλλαγμα να παραδίδει στην ΕΕ ένα μέρος των κυριαρχικών του δικαιωμάτων», τόνισε. Όποια χώρα της ΕΕ δανείζεται δηλαδή από τους «φίλους» και τους «εταίρους» της δηλαδή, θα περνάει σε κατάσταση υποτέλειας, χάνοντας την υπόστασή της ως κυρίαρχο κράτος! Θα μετατρέπεται δηλαδή σε επαρχία του Ράιχ με περιορισμένα δικαιώματα, ήθελε να πει ο Σόιμπλε αλλά για την ώρα κρίνει ότι δεν ωρίμασαν οι συνθήκες για να το διακηρύσσει ανοιχτά και δημόσια.

του Γιώργου Δελαστίκ  

«Πλήθος», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νέγκρι και του Χαρντ

«Πραγματική δημοκρατία», όχι ανατροπή του καπιταλισμού

Το βιβλίο των Τόνι Νέγκρι και Μάικλ Χαρντ, Πλήθος, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, εξειδικεύει τις απόψεις των συγγραφέων του διάσημου έργου Αυτοκρατορία ως προς το φορέα ανατροπής της. Το έργο θεωρεί παρωχημένη την ταξική πάλη, ανάγοντας μηχανιστικά τη δικτύωση σε μορφή ενότητας και πάλης.




του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Ένας μαχητής της αισθητικής συνείδησης

Δρόμους ανάγνωσης του αρχαίου δράματος και του ελληνικού τοπίου άνοιξε σε εποχές που δεν ήταν εύκολο ο εκλιπών σκηνοθέτης Mιχάλης Kακογιάννης. O δημιουργός της Στέλλας και του Aλέξη Zορμπά, ανήκει στη μικρή ομάδα των μεταπολεμικών σκηνοθετών που έφεραν στη χώρα τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα.




 του Θανάση Σκαμνάκη