Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διεθνής διάσκεψη Αριστερού Βήματος: Όροι και προϋποθέσεις για την αντεπίθεση της Αριστεράς


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Πάντειο η διήμερη διεθνής διάσκεψη του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης και της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών με τίτλο «Ανατροπή του μνημονίου, αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική».

                                  Φωτογραφία Άγγελος Κ
                                                   

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Πληγή που δεν κλείνει ο Καύκασος για τη Μόσχα





Εφτασαν με ένα ταξί Λάντα στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας, στην καρδιά του Γκρόζνι. Τρεις άνδρες με στολές παραλλαγής, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, «έπεισαν» τον ταξιτζή ότι ήταν σωματοφύλακες ενός βουλευτή και «έτρεχαν να τον προλάβουν». Στην είσοδο της Βουλής είπαν στον ταξιτζή «να τους περιμένει λίγα λεπτά» και αυτοί μπήκαν ανενόχλητοι στο καλύτερα φυλασσόμενο κτίριο της Τσετσενίας, σπέρνοντας το θάνατο, πριν προλάβουν να τους εξοντώσουν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Μια απεργία κατά του μνημονίου για αυξήσεις 4%

 ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΥΨ

Οι εργάτες του τσιμεντάδικου Χάλυψ ζήτησαν με 4ήμερη απεργία αυξήσεις πάνω από τα όρια του μνημονίου και της ΓΣΕΕ
Μια απεργία με πολλαπλά μηνύματα εκδηλώθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία Χάλυψ στον Ασπρόπυργο την προηγούμενη εβδομάδα. Με κύρια αιτήματα αυξήσεις 3,8% και διατήρηση των οργανικών θέσεων στην παραγωγή, οι βιομηχανικοί εργάτες του Χάλυβα έδωσαν την πιο αποφασιστική απάντηση στους «σιδερένιους» νόμους του μνημονίου και των μηδενικών αυξήσεων.



Σ. Τζωρτζιώτης: κόντρα στο κατεστημένο, μέσα και έξω από το συμβούλιο



Συνέντευξη στον Στράτο Βουραζέρη



Δεν υπάρχει «μεγάλη» ή «μικρή» κοινωνική μάχη που να δόθηκε την τελευταία 15ετία στην πόλη του Βύρωνα, χωρίς την παρουσία κι αρκετές φορές την καθοριστική συμβολή της Αριστερής Παρέμβασης. Την τελευταία τετραετία, ο Σταύρος Τζωρτζιώτης, μέλος της Παρέμβασης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, συμμετείχε ως εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, «κόντρα στο δημοτικό - πολιτικό κατεστημένο και τα οικονομικά συμφέροντα». Το Πριν μίλησε με τον Σ. Τζωρτζιώτη για «όσα έχουν κερδηθεί» εντός και κυρίως εκτός ΔΣ και για τα ακόμα περισσότερα, «που μένουν να κερδηθούν…»

Εργατική απάντηση στην κρίση

Αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών



Οι εκλογές για τοπική διοίκηση σε δήμους και περιφέρειες πραγματοποιούνται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιστορικού μεγέθους επίθεση στην εργατική τάξη από τους κεφαλαιοκράτες και την κυβέρνησή τους, με στόχο την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ*

«Μεγάλη αναταραχή – θαυμάσια κατάσταση…»

Η ελπίδα αρχίζει να αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά

Ολοι το ξέρουν πια ότι τελείωσαν τα ψέματα. Παρά τα όποια καινούρια ψεύδη, η ολοκληρωτική χρεοκοπία των αστικών δογμάτων και του καπιταλιστικού συστήματος συνολικά, δεν κρύβονται με τίποτα.



 ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΙΣΤΗΣ* 

Ανταρσία και στις κάλπες

Υπάρχει η ώρα του διαλόγου και του προβληματισμού και η ώρα της επιλογής και της πράξης. Δύο εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών –μιας κρίσιμης πολιτικής μάχης, που σημαδεύεται από το μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»– ο κόσμος της Αριστεράς οφείλει να κάνει την επιλογή του. Οποιαδήποτε άποψη κι αν έχει για το πως φτάσαμε ως εδώ και για το αν τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν διαμορφωθεί διαφορετικά.



ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν διαλέγουμε διαχειριστή

Να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής
   
Η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, η φορολογία και τα χαράτσια γονατίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μαγαζιά κλείνουν, ΜΑΤ και φτώχεια, το μνημόνιο και το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο πάνε μαζί.






ΑΛΕΚΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης

Εδώ είναι Βαλκάνια, εκεί είναι Γαλλία

 Η δυναμική παρουσία της νεότητας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων κινητοποιήσεων στη Γαλλία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Σαρκοζί για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Σε φωτογραφίες και βίντεο, βλέπουμε εφήβους με αυτοσχέδια πλακάτ, βλέπουμε μαζικές υπαίθριες συνελεύσεις μαθητών, οι οποίοι ψηφίζουν υπέρ των καταλήψεων και των διαδηλώσεων. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε: «Κάρλα, είμαστε σαν κι εσένα. Μας γ... κι εμάς ο Σακό». Η γενιά των ριάλιτι, του twitter και του Facebook φαίνεται ότι ξέρει να διακρίνει ανάμεσα στην εικονική και την «άλλη» πραγματικότητα.

                                         

ΚΚΕ: Διαμαρτυρία ή ανατροπή;

Κοινοβουλευτικός δρόμος για την ενίσχυση του κόμματος

Το ΚΚΕ καλεί σε ενίσχυση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης λέγοντας ότι αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής της φτώχειας και της ανεργίας. Απουσιάζει όμως από τη λογική του ένα πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής ρήξης και ανατροπής, καθώς και οι φορείς - τα μέσα για την πάλη αυτού του προγράμματος,
δηλαδή το μαζικό πολιτικό κίνημα.




 ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ

ΘEMA: Κρίση και αδιέξοδο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

 Η λεγόμενη ευρωπαϊκή Αριστερά (και ο ΣΥΝ) έχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη για τη συμβολή της στην εμπέδωση της λογικής του «μονόδρομου» της αγοράς, του ανταγωνισμού και της ΕΕ. Αν η κρίση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» πιστώνεται ως διάψευση της στρατηγικής του ΚΚΕ, η σημερινή βαθιά κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού δημιουργεί το υπόβαθρο για τα εκφυλιστικά πολιτικά φαινόμενα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.





ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Εν πλω…


Η Γαλλία είναι σε κινητοποιήσεις. Η Αγγλία σε αναβρασμό. Η Ευρώπη σε αγωνία και ο κόσμος σε αναμονή. Και η σύγχυση ακόμα μεγαλύτερη. Το τι αλήθεια συμβαίνει εδώ είναι δύσκολο να το απαντήσεις. Και κυρίως το τι κάνουμε τώρα. Γιατί αιωρούνται στην ατμόσφαιρα άπειρα μολυσμένα σωματίδια, που εμποδίζουν τις συσσωματώσεις των ανθρώπων.




ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Ελληνικά Γράμματα: Έσπασαν τα νεύρα του... Ψυχάρη


Όταν κλείνει ένας εκδοτικός οίκος, ανοίγει μια τράπεζα, έτσι και ο ΔΟΛ κλείνοντας τα Ελληνικά Γράμματα αγόραζε ποσοστό της τράπεζας FMPG! Ξεπέρασαν τις 50 οι ημέρες αγώνα των εργαζομένων στα Eλληνικά Γράμματα. Οι εργαζόμενοι αρνηθήκαμε να συναινέσουμε. 





Τόνια Λαχανιώτη, επικεφαλής στα Ιόνια: Διαγραφή του χρέους και όχι των ανθρώπων

Οι γυναίκες θα κερδίσουν με αγώνα το ρόλο τους






Μέσα από μαζικές συνελεύσεις σε όλα τα νησιά του Ιονίου εγκρίθηκε η αγωνιστική πρόταση που απευθύνει o συνδυασμός Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια, με υποψήφια περιφερειάρχη την Αντωνία (Τόνια) Λαχανιώτη, εργαζόμενη από τη Ζάκυνθο. Κυρίαρχα στοιχεία της συγκρότησης του συνδυασμού ήταν η αναφορά στο ρόλο του κινήματος ως εν δυνάμει καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων, η εμπειρία των ταξικών αγώνων και ο πλούτος των ιδεών που εκπροσωπεί η ριζοσπαστική, ανατρεπτική, οικολογική και «εκτός των τειχών» Aριστερά.  Το αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο παρόλο που ήταν το τελευταίο που ανακοινώθηκε στα Ιόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε στις δημοσκοπήσεις. 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τζιαντζή

Στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής

Κέρδος μια ισχυρή πολιτικά και εκλογικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι ερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της πάλης ενάντια στο μνημόνιο και τον «Καλλικράτη». Και είναι γιατί οξυγόνο κάθε κοινωνικού αγώνα είναι η προοπτική του. Αυτή είναι που προάγει την αντίσταση σε ανατροπή και την αποδοκιμασία σε αντιπαλότητα και συγκροτεί τον υποκειμενικό παράγοντα διαμορφώνοντας την πεποίθηση της νίκης. Και ανεξάρτητα αν βάσιμα αμφισβητούμε τις εκλογές ως διαδικασίας επαναστατικού μετασχηματισμού, η αναμφισβήτητη επιρροή τους στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών έχει προφανείς συνέπειες στην ίδια την αυριανή κινηματική πάλη. 



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει το «χτύπημα» των εκλογών

Σε τροχιά σαρωτικών και ραγδαίων αλλαγών οδηγεί το πολιτικό σύστημα η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ που τελικά και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις θα εκφραστεί στο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mέγκα από την GPO και δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Παρασκευή βράδυ, είναι από κάθε άποψη ενδεικτική. Το 67% των ερωτηθέντων κρίνει το έργο της κυβέρνησης αρνητικό και μάλλον αρνητικό, ενώ μόνο το 32% το κρίνει θετικό και μάλλον θετικό. Το 59% των ερωτηθέντων επίσης κρίνει αρνητικό και μάλλον αρνητικό και το έργο του πρωθυπουργού, ενώ θετικό και μάλλον θετικό το κρίνει το 40%. Αυτό λέγεται καθολική αποδοκιμασία! Ούτε έναν άσο δεν έχει πλέον στο μανίκι του το ΠΑΣΟΚ.


Επίσκεψη Ερντογάν: αδιέξοδο πίσω από τα χαμόγελα

Ιδιαίτερη συμβολική σημασία έχει η επίσκεψη για δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ωστόσο η συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο παρά τις επικοινωνιακές - διπλωματικές διακηρύξεις περί «συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα» διεξάγεται σε ένα διαφορετικό και πιο αρνητικό τοπίο από αυτό της «πανηγυρικής» επίσκεψης του Μαΐου όταν ο τούρκος πρωθυπουργός είχε μαζί του 10 υπουργούς και 100 τούρκους επιχειρηματίες.




Ψηφοδέλτιο Γ. Δημαρά :Η ΟΝΝΕΔ γέμισε το «Άρμα»!

Μεταγραφές και λαμπερά ονόματα
  
Αποπροσανατολισμός και κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα υπάρχει μόνο πίσω από το λεγόμενο φαινόμενο Γ. Δημαρά. Ο διαγραμμένος βουλευτής, που οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών για την Αττική, υιοθετεί μεν τη συμβατή με τις λαϊκές προσδοκίες και απαιτήσεις αντι-μνημονιακή ρητορική, ωστόσο δεν παίρνει διαζύγιο από τις σοσιαλδημοκρατικές του καταβολές και πεποιθήσεις, την ίδια στιγμή που όπως αποδεικνύεται, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Μαχητική εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη

"Μικρά συλλαλητήρια" στις γειτονιές

Δυναμικά συνεχίζεται η προεκλογική δουλειά στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. To προπερασμένο Σάββατο παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη της Ανατροπής Κυβέρνησης - ΕΕ- ΔΝΤ- Καλλικράτη και της περιφερειακής κίνησης Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία σε Κυβέρνηση - ΕΕ- ΔΝΤ- Καλλικράτη, όπου περισσότερα από 250 άτομα άκουσαν τους αντίστοιχους επικεφαλής, Ζήση Κλεισιάρη και Γιάννη Κούτρα, αλλά και πλήθος άλλων αγωνιστών, να μιλούν για τους στόχους και τις προοπτικές των κινήσεων αυτή την πολύ δύσκολη και συναρπαστική περίοδο.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αντιπολίτευση στα λόγια, στήριξη στην πράξη

Α. Σαμαράς: Δεν είμαστε εντελώς εναντίον του μνημονίου

Δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, αλλά τουλάχιστον θα δώσω εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις» είπε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, συνοψίζοντας την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, η συμπίεση του μισθολογικού κόστους, η «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων δεν θα δημιουργήσουν φυσικά νέες θέσεις εργασίας, αλλά σίγουρα θα φέρουν πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, δομική ανασφάλεια και διαρκή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.



 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Το φοιτητικό κίνημα αφυπνίζεται

  

Γενικές συνελεύσεις, παρά την απουσία ΠΑΣΠ - ΔΑΠ και ...ΠΚΣ!


‘Ολα δείχνουν ότι μία μεγάλη μάχη θα διεξαχθεί φέτος στο χώρο της παιδείας. Την εποχή της κρίσης, η κυβέρνηση του κεφαλαίου και του μνημονίου, δεν διστάζει να αλλάξει τα πάντα στην εκπαίδευση, προαναγγέλλοντας ένα υπεραντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ώστε να βρει σε αυτό ένα νέο πεδίο κερδοφορίας και έναν απόφοιτο πιο εκμεταλλεύσιμο. Από την άλλη, η νεολαία που δεν βλέπει τον εαυτό της στο μέλλον που της ετοιμάζουν, (ούτε στα 592 ευρώ και τις απολύσεις, ούτε στους διαρκείς αποκλεισμούς από την εκπαίδευση) μπορεί να γίνει η σπίθα που θα βάλει φωτιά στα σχέδια της κυβέρνησης και να πυροδοτήσει ευρύτερες κοινωνικές εκρήξεις. 




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΒΡΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ


Τέρμα οι ατέλειες του ΟΣΕ

Με τη νέα ρύθμιση, στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τον ΟΣΕ και τον ξεπουλά στους Κινέζους –ακριβαίνοντας τα εισιτήρια, απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους και καταργώντας εργατικά δικαιώματα, δημιουργώντας αντεργατικά δεδομένα για το σύνολο της εργατικής τάξης– στο στόχαστρο μπαίνουν και οι φαντάροι.








Όταν πεταγόταν σαν κακοκομμένη πατάτα...


«Καλός αρσιβαρίστας; Βορειοηπειρώτης αδελφός. Αναζητά εναγωνίως μεροκάματο; Βρωμο-Αλβανός». Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα στη δεκαετία του '90. Παρατηρώντας τη βιομηχανία του αθλητικού θεάματος κάγχαζες, εξοργιζόσουν ή και ...τα δύο, με τις χονδροειδείς ανακολουθίες της καθεστωτικής «πολιτικώς ορθής» γραμμής, που διαπότιζε μέσα ενημέρωσης, αλλά και ευρύτατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν ήταν ασφαλώς αυτή η σοβαρότερη εκδοχή του πολυσύνθετου κεφαλαίου «μετανάστευση - μαύρη εργασία - ρατσισμός», αλλά να, πώς να το κάνουμε...




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Όχι στη μετάλλαξη του δημόσιου πανεπιστημίου

Η κυβέρνηση ενεργώντας σαν κοινοβουλευτική χούντα επεκτείνει και στην ανώτατη εκπαίδευση τον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγει κατά των εργαζομένων, των νέων, του λαού, για λογαριασμό της εγχώριας και παγκόσμιας ληστρικής καπιταλιστικής τάξης. Και επιδοκιμάζεται και επιβραβεύεται για το «έργο» της.




ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ








Εξέγερση στη Γαλλία

Στο κενό έπεσε η επίδειξη δύναμης του Νικολά Σαρκοζί ενάντια στους απεργούς και τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που επιμένουν να απορρίπτουν την προτεινόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Άγγελος Χάγιος: Η ελπίδα στους πολιτικά απειλητικούς αγώνες



Δυο βδομάδες πριν τις κάλπες, ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής του συνδυασμού για την Περιφέρεια Αττικής Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ μιλά στο Πριν για τη σημασία των εκλογών
και για το επιτακτικό δίλημμα: ανατροπή της επίθεσης ή ένα μαύρο μέλλον για τα παιδιά μας.



Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη

Γαλλία: Μπροστά στο μεγάλο δίλημμα της πολιτικής



Εάν η Κίνα, στις αρχές του 21ου αιώνα, αναδεικνύεται σε «εργαστήρι προϊόντων του κόσμου», η Γαλλία, για μια ακόμη φορά στη μακρά ιστορία της, αποδεικνύεται «εργαστήρι πολιτικής των μαζών». Διαπαιδαγωγημένη από την επανάσταση της αστικής της τάξης, η γαλλική εργατική τάξη έμαθε να λύνει τα προβλήματα της πολιτικής, όχι με το κοινοβουλευτικό «όπλο της κριτικής» αλλά με την «κριτική των όπλων» του εργατικού κινήματος: με το μαζικό εκβιασμό που ασκούν οι μαχητικές απεργίες, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις, τα μπλόκα και οι συγκρούσεις στους δρόμους.




ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ


Οι Γάλλοι εξεγέρθηκαν. Εμείς;

Συγκλονιστικό είναι αυτό που γίνεται στη Γαλλία. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι ξεχύνονται στους δρόμους εκατοντάδων πόλεων σε αλλεπάλληλα κύματα απεργιών και διαδηλώσεων εναντίον της αντιδραστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του δεξιού προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Δύο, τρία εκατομμύρια διαδηλωτές συμμετέχουν κάθε φορά στις κινητοποιήσεις, με επτά μέχρι στιγμής γενικές απεργίες σε ενάμιση μήνα και δύο νέες απεργίες να έχουν ήδη προκηρυχθεί για το τέλος Οκτώβρη και τις αρχές Νοέμβρη παρά την ψήφιση του νόμου.





ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 





Η δικαιοσύνη στα χρόνια του ΔΝΤ




ΕΚΟΨΕ(!) 12 υποψηφίους του ψηφοδελτίου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο 5ο Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης -το Πρωτοδικείο της πόλης, με την αιτιολογία ότι ο αριθμός των υποψηφίων σε αυτό ήταν μικρότερος του αριθμού των εδρών, παρόλο που σύμφωνα με το νόμο αυτός καλυπτόταν από τον αριθμό των υποψηφίων στα υπόλοιπα διαμερίσματα. Και ενώ για το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είναι ότι οι συνδυασμοί της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς παραλίγο να... αποκλειστούν για εντελώς εξωφρενικούς πολιτικούς λόγους!!! Τα ονόματα των συνδυασμών (Θεσσαλονίκη της Aνατροπής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - «Καλλικράτη» για την πόλη) δεν άρεσαν καθόλου στην Πρόεδρο του δικαστηρίου! Ισχυρίστηκε ότι ΕΕ και ΔΝΤ είναι ...φορείς που φροντίζουν για τη χρηματοπιστωτική ικανότητα της χώρας, άρα δεν πρέπει να αντιτασσόμαστε σε αυτούς, ενώ η αντικαπιταλιστική ανατροπή είναι αντισυνταγματική, οπότε η ανακήρυξη συμμετοχής του συνδυασμού έγινε εντελώς οριακά, με ψήφους 2-1!





Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο


Πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Αθήνα



  Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Γάλλους απεργούς, έξω από τη γαλλική πρεσβεία, προχώρησαν την Παρασκευή η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Η αστυνομία, επιχείρησε να απαγορεύσει στην πράξη τη συγκέντρωση, εμποδίζοντας αρχικά ακόμα και να πλησιάσει κάποιος τη γαλλική πρεσβεία, σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. Οι έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, αλλά και του Α. Χάγιου, τον οποίο δεν δίστασαν να απωθήσουν, επέβαλαν τελικά την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας.



Ψήφος στα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής ανατροπής

Αμέσως μετά τις εκλογές έρχεται το μνημόνιο 2 μιας ακόμα πιο άγριας επίθεσης
    
Είναι όλα τόσο καθαρά! Η Γιούροστατ θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για το (διευρυμένο) έλλειμμα του… 2009, μάλλον μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών. Η αντιπροσωπεία της τρόικα καταφθάνει στην Ελλάδα, όλως τυχαίως, στις 15 Νοέμβρη (αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών) και στις 18 Νοέμβρη, μόλις μία μέρα μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, θα κατατεθεί στη Bουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα είναι πιο σκληρά αντιλαϊκό από το ήδη απαράδεκτο προσχέδιο. O Όλι Ρεν και ο Στρος Καν άρχισαν ήδη να μιλούν για νέα μέτρα, ενώ ένα μνημόνιο 2 προετοιμάζεται εντατικά. Δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες. Αμέσως μετά τις πιο πολιτικές δημοτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, θα ξεδιπλωθεί η νέα επίθεση.





ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Η οργή να γίνει αγώνας και ψήφος ανατροπής



Στη μάχη των εκλογών ρίχνονται οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικης Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των άλλων δυνάμεων της «εκτός των τειχών Αριστεράς», που έχουν συσπειρωθεί στα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικης ανατροπής. Σε 11 περιφέρειες, στους μεγάλους δημους της Αθηνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, του Περιστερίου, των Ιωαννίνων και σε άλλους 20 δήμους σε όλη την Ελλάδα, παρεμβαίνουν συνδυασμοί της ανυπότακτης Αριστεράς, με μεγάλη συμβολη στην ανάπτυξη των αγώνων σε τοπικό και συνολικό επίπεδο. Αυτές τις δυο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές απαιτείται πανκινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, για να επιτευχθεί η μέγιστη και πιο αποφασιστικη καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικης, για να ενισχυθεί ιδιαίτερα η αντικαπιταλιστικη Αριστερά, βημα για την ανάπτυξη ενός νικηφόρου κινήματος ανατροπης μετεκλογικά και για την Αριστερά που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Το κρίσιμο ζητούμενο αυτη τη στιγμη είναι να ανοιχτούν στον κόσμο οι χιλιάδες αγωνιστές της μαχόμενης Αριστεράς και να φέρουν το μηνυμα της ελπίδας και της προοπτικης, που εκφράζουν τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια.  



Μνημόνιο για πάντα ή έξω από ΟΝΕ, ΕΕ




Στην εποχή των «πέτρινων χρόνων» εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς όπως όλα δείχνουν θα γίνουν πράξη τα σχέδια για μια νέα δημοσιονομική ...απολυταρχία, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Το αλισβερίσι μεταξύ Μέρκελ - Σαρκοζί κατέληξε σε συμφωνία για περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ιδίως στην ευρωζώνη, που αναμένεται να επικυρωθεί με την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, έως το 2013.