Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μ. Γκίβαλος: Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε!


Η εκλογή Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν «αρχίζει» κάτι αλλά επικυρώνει αυτό που τέλειωσε, τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Μενέλαος Γκίβαλος. Σχολιάζοντας το «τυραννικό» μοντέλο διακυβέρνησης που έχει επιβληθεί παγκοσμίως, υπογραμμίζει ότι στα ερείπια του πολιτικού συστήματος, ο λαός χρειάζεται να παρέμβει μέσω μιας εξέγερσης για την ανοικοδόμηση της σχέσης του με την πολιτική.

Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

Το facebook στην υπηρεσία της εργοδοσίας

Ο Τζάστιν Μπέισετ, ειδικευμένος σε θέματα στατιστικής στη Νέα Υόρκη, έπεσε από τα σύννεφα όταν για να προσληφθεί σε μια επιχείρηση, του ζητήθηκε να δώσει τον κωδικό του στο …facebook. Ο Μπέισετ αρνήθηκε, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα και φυσικά είδε …πόρτα.


του Μιχάλη Ψϋλου 

Ρατσιστική επίθεση: Στοχεύουν τους μετανάστες, χτυπούν το λαό

Δεν ενοχλεί η φτώχεια και η ανεργία, αλλά οι μετανάστες;

Φάτε κύριοι, φάτε, αυτή η όρεξη είναι δική σας / Μέχρι να μπουχτίσετε, να σκάσετε, να αηδιάσετε / Και αν σηκώσουν το κεφάλι / Βασανίστε, σκοτώστε, διώξτε, φυλακίστε». Μαζί με την καπιταλιστική κρίση οι κυρίαρχες τάξεις εξαπέλυσαν τεράστιες επιθέσεις σε κάθε επίπεδο, με γκεμπελίστικες μεθόδους, με δημαγωγία και μαύρη προπαγάνδα γύρω απ’ τον πατριωτισμό, μία «νέα κοινωνία», «ή βουλιάζουμε ή αλλάζουμε» κ.λπ. Κι όπου δεν έφτασαν τα ψέματα και η πολιτική τους έδειξαν τα δόντια τους: γκλομπ, βόμβες, προβοκάτσια και κάθε είδους βία. 



του Σεϊτ Αλντογαν* 

Δανειακή σύμβαση υποτέλειας

Οι τράπεζες μεγάλοι κερδισμένοι


Με την πληρωμή των συμβολαίων ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) ύψους 2,5 δισ. ευρώ την Δευτέρα 19 Μαρτίου ολοκληρώθηκε επί τη ουσίας η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Τυπικά το θέμα δεν έχει λήξει καθώς η διαδικασία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που διέπονται από διεθνές δίκαιο.



του Λεωνίδα Βατικιώτη

KKE (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ: Διπλό είδωλο σε εκλογικό καθρέφτη

Η είδηση για τη δρομολογούμενη εκλογική συνεργασία του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ δεν πέρασε αδιάφορη. Κάποιοι που χρόνια τώρα επιχειρούν να απαξιώσουν την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος γέλασαν ειρωνικά, άλλοι επιστράτευσαν την εύκολη και φτηνή ειρωνεία ότι ύστερα από 36 χρόνια επιτέλους «λύθηκε το ζήτημα αν το μ-λ πρέπει να μπαίνει μπρος ή πίσω από το ΚΚΕ». Το «μεγάλο μ-λ» του Περισσού επιδεικτικά δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί. Δεν έλειψε και κόσμος της Αριστεράς που είδε θετικά την κίνηση συνεργασίας δύο οργανώσεων, ως ένα πρώτο βήμα υπέρβασης του κατακερματισμού των αριστερών δυνάμεων.



του Κωστή Νάγια

Τουρκικές έρευνες πετρελαίου στα κατεχόμενα



Έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου ξεκινάει η Τουρκία στην Κύπρο στο τέλος του μήνα. Ο επικεφαλής της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) Μεχμέτ Ουγιουσάλ προανήγγειλε από το Κουβέιτ την έναρξη ερευνών στα κατεχόμενα, ακόμη και σε περιοχές που έχει ήδη εκδώσει άδεια ερευνών η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Μ. Ουγιουσάλ με απειλητικό τόνο δήλωσε ότι η Τουρκία «θα πάρει όλα τα μέτρα, εάν χρειασθεί να γίνουν γεωτρήσεις σε περιοχές που υπάρχει επικάλυψη αδειών έρευνας». Οι έρευνες στα κατεχόμενα θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου και γι’ αυτόν το λόγο έχει αποσταλεί ήδη ο τεχνολογικός εξοπλισμός στο νησί.



του Πέτρου Κοσμά

Συνέχιση της αστικής λαίλαπας ή ανατροπή της, το δίλημμα των εκλογών


Mπροστά σε μεγάλες ταξικές, πολιτικές και εκλογικές μάχες βρίσκεται ο κόσμος της εργασίας, καθώς το μαύρο μπλοκ του κεφαλαίου προχωρά σε εμβάθυνση και συνέχεια της ιστορικών διαστάσεων επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα, στο παρόν και στο μέλλον της εργατικής τάξης και των υπό εκμετάλλευση φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τα καθήκοντα του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όπως διαμορφώνονται ειδικά μετά την ψήφιση της νέας Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου 2 και τη δρομολόγηση των βουλευτικών εκλογών, συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Νέου Αριστερού Ρεύματος (η απόφαση στην ιστοσελίδα του ΝΑΡ ).



του Γιάννη Ελαφρού

ΣΥΡΙΖΑ: δογματισμός υπέρ ΕΕ, υπεκφυγές για το χρέος και την ανατροπή

Αποσαφηνίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο του αντιμνημονιακού μετώπου που προτείνει, διαμόρφωσε στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του (18-19/2) δέκα κεντρικούς προγραμματικούς άξονες μιας πολιτικής «την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό κίνημα», όπως τονίζεται.





του Γιώργου Κρεασίδη

Eυρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης και αντίστασης


Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα μεγαλύτερης σε έκταση ανάλυσης που ολοκληρωμένη βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.contra-xreos.gr
Γιατί τα δεινά του ελληνικού λαού συγκινούν τόσο τη κοινή γνώμη στην Ευρώπη; Και γιατί, μέρα με τη μέρα, αυτή η όλο και πιο διάχυτη και βαθειά συγκίνηση μεταβάλλεται σε θέληση για δράση, για να κάνεις κάτι που να δείχνει την αλληλεγγύη σου στον ελληνικό πληθυσμό;



του Γιώργου Μητραλιά

Μακριά από το αγριεμένο πλήθος



Τα πρώτα χρόνια μετά τις 11/9, η λέξη «στόχος» βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Οι στόχοι ήταν πολλοί, έμψυχοι και άψυχοι, πρόσωπα, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, κτίρια κι εγκαταστάσεις, ακόμα και μια ολόκληρη χώρα μπορούσε να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ή αντικείμενο αντιτρομοκρατικής στρατιωτικής επέμβασης (βλ. Αφγανιστάν και Ιράκ).



της Μαριάννας Τζιαντζή

Παρελάσεις του λαού ενάντια στη σύγχρονη τυραννία.

Να σπάσουμε το φόβο, την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς.

Πρωτοφανείς στιγμές ζούμε τις τελευταίες μέρες. Καθημερινά διαμορφώνεται ένα ακραίο αντιδημοκρατικό, εφάμιλλο των εμφυλιοπολεμικών περιόδων, κλίμα με στόχο την  τρομοκράτηση του λαού και την απονομιμοποίηση της Αριστεράς και κάθε φωνής αντίστασης.



του Θάνου Ανδρίτσου

O λαός τσακίζει την κρατική τρομοκρατία!

Ο λαός τσακίζει την κρατική τρομοκρατία!

Όλοι στις παρελάσεις για να μην περάσουν τα σχέδια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τεράστια πολιτική σημασία έχει να μην κατορθώσει αύριο το «μαύρο μέτωπο» της ΕΕ και του ΣΕΒ με όργανο τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να περάσει το κλίμα τρομοκρατίας στις παρελάσεις που έχει σχεδιάσει. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, δυνάμεις των ΜΑΤ, ασφαλίτες, παρακρατικοί, χαφιέδες, προβοκάτορες έχουν τεθεί επί ποδός πολέμου όχι απλώς για να αποτρέψουν το άγριο γιουχάισμα και ίσως κάποια γιαουρτώματα που περιμένουν το κατάπτυστο πολιτικό προσωπικό που συνειδητά οδήγησε στην πτώχευση και τη χρεοκοπία τον ελληνικό λαό, αλλά για να προετοιμάσουν έναν πολύ σημαντικότερο πολιτικό στόχο: Να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ενόψει εκλογών.


ΣΕΒ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κατά Αριστεράς


Θρασύτατος από πολιτική σκοπιά στην επίθεσή του κατά της Αριστεράς ο πρόεδρος του  ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο αποκληθείς στη Βουλή και ...«πρόεδρος των Ελλήνων τοκιστών και σουλατσαδόρων(!)» επειδή πλέον έχει πουλήσει τα εργοστάσιά του και δεν έχει καμιά παραγωγική δραστηριότητα, περιφερόμενος ως πλούσιος και άεργος χασομέρης. Για «σταλινική Αριστερά» και για «μηδενιστική Αριστερά» έκανε λόγο. Χαρακτήρισε δε τα κόμματα της Αριστεράς και τους αριστερούς «σπεκουλαδόρους του χάους και της αναρχίας, οπισθοδρομική κομπανία της εθνικής υποτίμησης και της δραχμής» που «συμφέρον τους είναι να καταστήσουν τις εκλογές αφετηρία ανωμαλίας»!

Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ






 Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες και ο διάλογος για το Πανελλαδικό Σώμα του ΝΑΡ, με θέμα το «Υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης». Η έναρξη της τελικής διαδικασίας είναι την ερχόμενη Παρασκευή 30 Mαρτίου και η συζήτηση θα συνεχισθεί το Σαββατοκύριακο 31 μαρτίου και 1 Aπριλίου στην Αθήνα. Την τελευταία μέρα θα συζητηθεί η πολιτική - εκλογική παρέμβαση. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των οργανώσεων βάσης του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και εκλέγονται αντιπρόσωποι απ’ όλη την Ελλάδα.