Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τουρκικές έρευνες πετρελαίου στα κατεχόμενα



Έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου ξεκινάει η Τουρκία στην Κύπρο στο τέλος του μήνα. Ο επικεφαλής της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) Μεχμέτ Ουγιουσάλ προανήγγειλε από το Κουβέιτ την έναρξη ερευνών στα κατεχόμενα, ακόμη και σε περιοχές που έχει ήδη εκδώσει άδεια ερευνών η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Μ. Ουγιουσάλ με απειλητικό τόνο δήλωσε ότι η Τουρκία «θα πάρει όλα τα μέτρα, εάν χρειασθεί να γίνουν γεωτρήσεις σε περιοχές που υπάρχει επικάλυψη αδειών έρευνας». Οι έρευνες στα κατεχόμενα θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου και γι’ αυτόν το λόγο έχει αποσταλεί ήδη ο τεχνολογικός εξοπλισμός στο νησί.



του Πέτρου Κοσμά



Ο τούρκος αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας την ανασφάλεια της Αγκύρας για το ενδεχόμενο να μείνει εκτός των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ακόμη ότι όλες οι εταιρείες που κάνουν γεωτρήσεις είναι «υποχρεωμένες να εξάγουν το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και η Τουρκία θα είναι ο μοναδικός δρόμος».
Σε ό,τι αφορά πάντως την εταιρεία Nομπλ Ένερτζι που έχει τα δικαιώματα του κυπριακού «Οικοπέδου 12», δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται για υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο στην Κύπρο σε σταθμό υγροποίησης, ο οποίος θα επιτρέψει την πιο ευέλικτη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, απαλλάσσοντας την Κύπρο και το Ισραήλ από την εξάρτηση που θα δημιουργούσε ένας αγωγός, που διά μέσου της Τουρκίας θα μετέφερε το αέριο στην αγορά της Ευρώπης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, οι εξορύξεις που ξεκίνησαν οι Κύπριοι, έχουν εξοργίσει την Τουρκία. Μάλιστα, ως αντίδραση στις κυπριακές ενέργειες, οι Τούρκοι και η κυβέρνηση των κατεχομένων έχουν συνάψει «συμφωνία» με το ψευδοκράτος, η οποία προβλέπει την παραχώρηση «αδειών» ερευνών στην ξηρά βορείως της Αμμοχώστου και σε θαλάσσιες περιοχές, εκ των οποίων ένα μεγάλο τμήμα επικαλύπτει τα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ακόμη και στο νότιο τμήμα του νησιού.
Την ίδια ώρα ο υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, προέβη σε κυνική, αλαζονική και προκλητική δήλωση περί πιθανής προσάρτησης του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατελήφθη κατά την εισβολή. Σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή Κιμπρίς, ο Μπαγίς υποστήριξε ότι η Τουρκία «ελπίζει σε μία επανένωση στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού συστήματος δύο κρατών», ωστόσο αν αυτή η λύση δεν επιτευχθεί, υπάρχει η δυνατότητα το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσαρτηθεί στην Τουρκία. Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς, όσο και της τουρκοκυπριακής πλευράς.