Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Ζωή μισή δεν θέλω πια να ζω»


Ένας μισθωτός στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει τα φωνητικά προσόντα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη για να πει ότι με «εισόδημα μισό» δεν μπορεί (και όχι δεν θέλει) πια να ζει.
Στο 50% μειώθηκε το μέσο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών την τελευταία τριετία, όπως είπε τη Δευτέρα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη o καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Της Μαριάννας Τζιαντζή



«Έμεινε ο μισός», λέμε για κάποιον που, μετά από μια εξαντλητική δίαιτα ή μια σοβαρή περιπέτεια υγείας, γίνεται σκιά του εαυτού του. Σήμερα το εισόδημα των μισθωτών, μετά την αφαίρεση των φόρων και μετά τη μείωση των μισθών, έγινε το μισό του αντίστοιχου του 2009. Αυτό σημαίνει ότι τα μισά ράφια του ψυγείου είναι άδεια, ότι το χειμώνα θερμαίνεται το μισό σπίτι ή ολόκληρο τις μισές μέρες της εβδομάδας ή τις μισές ώρες της ημέρας. Ότι τα βρέφη του 2012 πρέπει να μάθουν να λερώνουν την πάνα - βρακάκι τους τις μισές φορές από ό,τι έκαναν τα συνομήλικά τους το 2009, ότι στο εστιατόριο πρέπει να παραγγέλνουμε μισή μερίδα και ότι η μισή οικογένεια μπορεί να πηγαίνει διακοπές ή ολόκληρη η οικογένεια τις μισές ημέρες της καλοκαιρινής άδειας. Ότι οι ασθενείς θα παίρνουν τα μισά φάρμακα από όσα χρειάζονται, ότι οι άνδρες θα ξυρίζουν το μισό τους πρόσωπο για να κάνουν οικονομία στα ξυραφάκια, ότι οι γυναίκες θα κάνουν μανικιούρ ή πεντικιούρ στα νύχια μόνο του ενός ποδιού ή χεριού, ότι θα βάφουν τις μισές ρίζες κ.λπ.

Όλα αυτά όμως είναι το αισιόδοξο ή μάλλον το βλακώδες σενάριο, το μισογεμάτο ποτήρι. Γιατί στην πραγματικότητα το εισόδημα δεν έγινε απλώς μισό, αλλά μηδενικό για 1.200.000 ανέργους (επίσημο νούμερο) ή για περίπου ενάμισι εκατομμύριο που είναι το ανεπίσημο νούμερο. Και αυτό σημαίνει άδειο ψυγείο, άδεια κατσαρόλα και φυσικά καθόλου διακοπές, ρούχα, παπούτσια, καφές κι εφημερίδα – για διακοπές ούτε λόγος.

Όχι λοιπόν σε μισή, αλλά σε μηδενική ζωή, σε ένα χλωμό ομοίωμα ζωής καταδικάζεται σήμερα ο Έλληνας με την υπογραφή των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και κυνικού στραγγαλισμού της ίδιας της ζωής.