Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Η μεγάλη πορεία προς την κυβέρνηση


Στο σχέδιο για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς προσανατολίζει τη δυναμική του ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνοντας τα βήματα οργανωτικής συγκρότησης ενός νέου ενοποιημένου φορέα. Σταθμός σε αυτή την πορεία θεωρείται τόσο η συγκρότηση της «σκιώδους» κυβέρνησης, όσο και η πορεία προς ένα ενοποιητικό Συνέδριο, που σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013. 

Του Γιώργου Λαουτάρη



Κεντρικός στόχος του υπό διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου είναι «η ενίσχυση της πάλης για την ανατροπή των μνημονίων ... και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας εναλλακτικής λύσης για τη χώρα με κυβέρνηση της Αριστεράς». Όπως σημειώνεται εμφατικά, η αριστερή κυβέρνηση συνιστά «προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές στη χώρα». Στο πνεύμα αυτό, τίθενται οι κατευθύνσεις για μια «αποφασιστική και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή» με το βάρος να πέφτει στα εντός κοινοβουλίου τεκταινόμενα. «Η κοινοβουλευτική μας δουλειά πρέπει να οργανωθεί με τρόπο που προσιδιάζει σε ένα πολιτικό σχήμα που διεκδικεί την κυβέρνηση» σημειώνει χαρακτηριστικά η τελευταία απόφαση και για το λόγο αυτό πήρε δημοσιότητα η κατανομή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής και στις Επιτροπές Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου. Σε αυτές αποτυπώνεται αφενός η ηγεμονική σφραγίδα του Συνασπισμού έναντι των άλλων συνιστωσών, αφετέρου η προνομιακή μεταχείριση των προβεβλημένων στελεχών που προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά επισήμως η οργανωτική καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική απόφαση κάνει λόγο για «μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα». Οδεύοντας σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, προβλέπεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με εκλεγμένα μέλη, από όπου θα αναδειχτεί νέο Κεντρικό Όργανο και Γραμματεία. Συμφωνία όλων είναι ότι οι συνιστώσες συνεχίζουν να «έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυθυπαρξίας και του αυτοπροσδιορισμού τους».

Η καθολική προς το παρόν συμφωνία για το οργανωτικό μοντέλο κρύβει σχετικά ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια. Από τη μια μεριά η καταλυτική παρουσία του Συνασπισμού σφραγίζει μια θεσμική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, οι αριστερές συνιστώσες βλέπουν στην πύκνωση των γραμμών του σχήματος, μια ευκαιρία για ριζοσπαστική στροφή: «Πρέπει να δοθεί ο λόγος όχι απλώς στο μέλος αλλά στην πιο πανίσχυρη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, το λαό που τον στήριξε και ελπίζει σε αυτόν», επισήμανε με ανακοίνωσή της η ΚΟΕ. Ενώ όπως έγραψε το στέλεχος της ΔΕΑ, Αντώνης Νταβανέλλος, «ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να μετατραπεί από ένα επιτυχημένο εργαλείο εκλογικής αντιπαράθεσης σε έναν αξιόμαχο οργανισμό, που είναι απαραίτητος στο εργατικό - λαϊκό ρεύμα που συναντήσαμε στις εκλογές».