Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ηλεκτρική Ενέργεια: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;

Απελευθέρωση» ή εθνικοποίηση το πραγματικό δίλημμα

Τι συνιστά η παραγωγή κι ο εφοδιασμός μιας χώρας με ηλεκτρική ενέργεια; Κάλυψη μιας βασικής κοινωνικής ανάγκης, αφού κανείς σήμερα δεν μπορεί να δουλέψει και να ζήσει χωρίς ρεύμα; Ή «αφάγωτη πίτα 10 δισ. ευρώ», «χοντρό φιλέτο» για κρατικοδίαιτους «επενδυτές» και «ισχυρό μαγνήτη» για ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα;

ΦΛΩΡΑ ΠΑΠΑΔΕΔΕ*





* Πολιτικός Επιστήμονας – Οικονομολόγος ΜSc, Γραμματέας Συλλόγου

Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ


Τουρισμός σε μαύρο φόντο



Ο τουρισμός αναφέρεται άλλοτε ως η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, άλλοτε ως το «καμάρι» της χώρας. Κι όμως πίσω από τη βιτρίνα μεγάλων αλλά και μικρών ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων, που απευθύνονται  σε τουρίστες, βασιλεύει η πιο άγρια εκμετάλλευση και η ανασφάλιστη εργασία. Συνθήκες ντροπής!


¨Εγκλημα κάτω από την Ακρόπολη



Θα μπορούσε να ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα, αν ο τόπος του εγκλήματος δεν ήταν μια αθηναϊκή πλατεία, απ’ αυτές όπου πωλούνται «πάσης φύσεως ανθρώπινα υλικά», αν το θύμα δεν ήταν ένα αφγανάκι, μόλις τριάμισι χρόνων, αν οι γονείς του δεν ήταν ξεσπιτωμένοι αφγανοί πρόσφυγες.




ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ





Μαργαρίτα Τσωμου: "Καλύτερα Έλληνες παρά να σερνόμαστε"




Τους στόχους και τις δραστηριότητες του κινήματος αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται στη Γερμανία παρουσιάζει στο Πριν η Μαργαρίτα Τσώμου, Ελληνίδα δημοσιογράφος που ζει στο Βερολίνο και εκδότρια ενός φεμινιστικού περιοδικού (Missy Magazine) η οποία τους τελευταίους μήνες πρωταγωνιστεί στην ενημέρωση του κινήματος στη Γερμανία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.


Συνέντευξη στο Λεωνίδα Βατικιώτη

Το σάλτο μορτάλε στην ιστορία

Αλλιώτικο είναι το φθινόπωρο που ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, γεμάτο προσμονές, όπως αλλιώτικο ήταν και το καλοκαίρι που φεύγει, με μια πικρή γεύση στα χείλη για όσα πήρε οριστικά μαζί του: θυσίες και κόπους μιας ζωής.




ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ


Ελπιδοφόρο το 4ο Κάμπινγκ των Αναιρέσεων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το τέταρτο κατά σειρά κάμπινγκ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στη Νάξο. Πάνω από 300 νέοι και νέες συμμετείχαν στο κάμπινγκ Αναιρέσεις 2010, το οποίο έλαβε χώρα στην παραλία της Πλάκας, από τις 24 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου. Σε μία από τις μαγευτικότερες παραλίες και σε ένα νησί που φέρει ιδιαίτερη ιστορία και μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, το κάμπινγκ κατάφερε να αποτελέσει μια διαφορετική πολιτική και πολιτιστική πρόταση για τον κόσμο του αγώνα.



ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κοινωνικά κινήματα του Eric Neveu, Εκδ. Σαββάλας

 



Περιήγηση στις θεωρίες για τη συλλογική δράση και τα κοινωνικά κινήματα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα αποτελεί το το βιβλίο των εκδόσεων Σαββάλα, (που πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη του 2007 με την εξαιρετική μετάφραση του Θανάση Τσακίρη), με πλήρη τίτλο Η κοινωνιολογία των κοινωνικών κινημάτων και ιστορίες κινημάτων από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Γκαουλάιτερ και προτεκτοράτο

 Τον ακροδεξιό αιμοσταγή φονιά Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το πιο κτηνώδες φασιστικό κάθαρμα που βρίσκεται στην εξουσία σε ολόκληρο τον πλανήτη, μας κουβαλάει τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Είναι η πρώτη φορά που ισραηλινός πρωθυπουργός θα πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος – και μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία ακόμη και οι Αμερικανοί πιέζουν τον Νετανιάχου να σταματήσει προσωρινά τον εποικισμό της Παλαιστίνης για να μπορέσει ο αμερικανόδουλος Μαχμούντ Αμπάς, παράνομος πρόεδρος των Παλαιστινίων, να προωθήσει το ξεπούλημα της παλαιστινιακής υπόθεσης.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πράσινο Ταμείο: όταν η καταστροφή, πληρώνει την ανάπτυξη

Προς κατάθεση στη Βουλή, οδεύει το νομοσχέδιο (ν/σ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τη σύσταση του «Πράσινου Ταμείου». Πρόκειται για ένα ν/σ, το οποίο γνώρισε αναντίστοιχη δημοσιότητα, σε σύγκριση  με τη σημασία του, αφού σχετίζεται με τον έναν από τους δύο κυριότερους πυλώνες της περιβαλλοντικής πολιτικής: Τη χρηματοδότησή της.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ


Στεγαστική πολιτική τέλος

Πάγωσαν για το 2010 τα δανειοδοτικά προγράμματα

Αλλο ένα σοβαρό πλήγμα δέχτηκε το όνειρο των εργατικών οικογενειών στη στέγη. Στο πλαίσιο της παύσης πληρωμών στο οποίο επί της ουσίας λειτουργεί το δημόσιο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε το «πάγωμα» των δανειοδοτικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τουλάχιστον για το 2010. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει ερμητικά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για αγορά σπιτιού αλλά και επιδότηση ενοικίου που δικαιούνταν και υπολόγιζαν χιλιάδες οικογένειες.

ΝΤΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ


Τα οχυρά μας


Έλεγε ο φίλος μου, εμείς τουλάχιστον έχουμε κάποιους στίχους να οχυρωθούμε! Άφηνε έξω, στην ερημιά και την απουσία, εκείνους που δεν αξιώθηκαν να πιστέψουν σε ένα στίχο ή σε μια δύσκολη ιδέα, που είναι το ίδιο (ακόμα κι αν οι στίχοι είναι σχεδόν πάντα πιο μελαγχολικοί. Ή μήπως όχι;). Εκεί έξω όπου κυκλοφορεί πολύ μοναξιά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Πίσω από τις κάμερες



Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απομάκρυνση του διευθυντή σύνταξης της Ελευθεροτυπίας Σήφη Πολυμίλη, με απόφαση της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου, την Κυριακή το βράδυ κι ενώ η έκδοση της εφημερίδας ήταν ακόμα στον αέρα. Στη θέση του Σ. Πολυμίλης τοποθετήθηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα υπάρχει επόμενη κίνηση της Μ. Τεγοπούλου για την εκπαραθύρωση του θείου της Θανάση Τεγόπουλο, από το Δ.Σ. της εταιρείας, όπως φέρεται να επιθυμεί.

Εκτελούν εν ψυχρώ την Αγροτική Τράπεζα

Αποτέλεσμα επιλογών της διοίκησης η αποτυχία της στα στρες τεστ


Καθόλου φυσιολογική παρότι αναμενόμενη ήταν η αποτυχία που κατέγραψε πρόσφατα η Αγροτική Τράπεζα στο «στρες τεστ» που υποβλήθηκε μαζί με 90 ακόμη τράπεζες της ΕΕ.  Η Αγροτική Τράπεζα να θυμίσουμε ότι «κόπηκε» μαζί με έξι ακόμη τράπεζες της ΕΕ. Αξίζει όμως να δούμε τις αιτίες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ (στο μεγάλο κεφάλαιο)

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ

Μπορεί η κυβέρνηση στο θέμα των αμοιβών που λαμβάνει η στρατιά ξένων συμβούλων που περιστοιχίζει τον πρωθυπουργό να επιλέγει τη σιγή αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά, μπορεί τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα να περνούν από τη Βουλή εν ριπή οφθαλμού, όταν πρόκειται όμως για τον «αναπτυξιακό νόμο» επιλέγει τη δημόσια διαβούλευση.
Το συνολικό ποσό που θα δοθεί στο κεφάλαιο μέσω του νέου «αναπτυξιακού νόμου» ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 5,7 δισ. ευρώ (ποσό που ισούται με το ένα έκτο του δημοσιονομικού ελλείμματος).


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΥΦΕΣΗΣ

Παραγωγή, έσοδα στο ναδίρ
Δυσάρεστη εξαίρεση αποτελεί η ανεργία


Σε τροχιά βαθιάς ύφεσης κινείται η οικονομία. Με βάση τελευταία στοιχεία, η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου, μειώθηκε κατά 12,4%. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η βιομηχανική παραγωγή που τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, μειώθηκε κατά 4,5%. Πτώση της τουριστικής κίνησης προδικάζουν επίσης τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μειώθηκαν κατά 19%! Σημείωσαν ελεύθερη πτώση, υποδηλώνοντας λιγότερες αφίξεις ξένων τουριστών!


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: Μεγάλη διεθνιστική γιορτή στη Σμύρνη

 Πάνω από 3.000 νέοι από 25 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Αυγούστου η μεγάλη διεθνιστική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο κάμπινγκ της Διεθνούς Συνάντησης Νεολαίας, κοντά στη Σμύρνη της Τουρκίας, με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 νέων, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, διανοούμενων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών.



     Περισσότερες φωτογραφίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στο φωτογραφικό αρχείο του ΝΑΡ

ΜΕΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ο τέταρτος δρόμος προς τον εργασιακό μεσαίωνα

Γκαστρωμένο» μοιάζει το φετινό καλοκαίρι, καθώς πίσω από τα –συντομευμένα φέτος- «μπάνια του λαού», υπάρχει μεγάλη οργή, ανησυχία και αναζήτηση για το χειμώνα που έρχεται. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αναμένεται ένας δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης με την ισοπεδωτική επίθεση του κεφαλαίου, τόσο στο κινηματικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, ενώ η μάχη της επιβίωσης αποκτά όλο και πιο άμεσο χαρακτήρα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ιστορίες απάτης

Τον Νοέμβριο του 1970 ο διαβόητος Μοσέ Νταγιάν είχε δώσει τον πιο κυνικό σιωνιστικό ορισμό για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία: «Η μόνη ειρηνευτική διαπραγμάτευση είναι να κατακτάμε μια περιοχή, στη συνέχεια να την προσαρτούμε και από καιρό εις καιρόν να κάνουμε και κάποιον πόλεμο».



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Βιβλικές καταστροφές σε Ρωσία, Πακιστάν

Τα πρώτα θύματα της καταστροφικής για το περιβάλλον καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι όσοι υφίστανται τις συνέπειες και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που γεννά. 


Αβοήθητοι έμειναν εκατομμύρια Ρώσοι και Πακιστανοί να υπομένουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι πυρκαγιές στη Μόσχα και οι πλημμύρες στην Ασία δεν έπληξαν ωστόσο με τον ίδιο τρόπο όλους, καθώς οι πλούσιοι στην μεν Ρωσία έφυγαν με το πρώτο αεροπλάνο κι από το δε Πακιστάν, απλώς, είχαν προλάβει να οχυρωθούν.


ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Ο φάκελος του FBI για τον Χάουαρντ Ζιν παχύς-παχύς

Επί 35 χρόνια το FBI παρακολουθούσε και φακέλωνε τον αριστερό ιστορικό Χάουαρντ Ζιν, όπως προκύπτει από αρχεία της υπηρεσίας που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο Ζιν, που πέθανε φέτος τον Ιανουάριο, σε ηλικία 87 ετών, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του FBI από τότε που ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ


Με Ψαριανό και Φιλίνη η «Αριστερά της ευθύνης»

Τη σημασία «μιας Αριστεράς της ευθύνης» και του «υπεύθυνου λόγου», η οποία θέλει «να είναι χρήσιμη για τη χώρα και για την κοινωνία» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην Ημερησία. Και αυτό σε αντιδιαστολή –όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- με «φορείς της Αριστεράς που αρνήθηκαν να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση (μέσα στα πλαίσια του ΔΝΤ, υποθέτουμε) και έφτασαν να αναζητούν λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς ευρώ».




«Αντιδεξιό μέτωπο» προωθεί ο ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη

 Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια συνεργασίας του ΣΥΝ και των Οικολόγων Πράσινων με το χώρο του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Στις επόμενες μέρες θα φανεί αν η διαδικασία που ξεκίνησε επίσημα πριν τέσσερις μήνες, θα καταλήξει πέρα από το πολιτικό πλαίσιο και σε υποψήφιο δήμαρχο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ

ΠΡΙΝ 14 Αυγούστου

Το επόμενο Πριν, όπως και όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες, λόγω της επίσημης αργίας
του Δεκαπενταύγουστου θα κυκλοφορήσει το Σάββατο (Παρασκευή βράδυ) 14 Αυγούστου.


Τεχνική εκπαίδευση: Μέτρα κοροϊδία

Νέα μέτρα κοροϊδία για τη στήριξη της ταλαιπωρημένης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι προωθείται η «αναγνώριση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων για 30 ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων και σχολών (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ), η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και η πειραματική λειτουργία 5 ΕΠΑΛ σε συνεργασία με ΑΕΙ-ΤΕΙ.

"Ψαλίδι" στις επικουρικές

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που δίνουν τα χαρακτηρισμένα ως ελλειμματικά επαγγελματικά ταμεία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Ένα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου που προβλέπει αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ήρθε η ώρα και των επικουρικών να περάσουν από τη δαμόκλειο σπάθη της κυβέρνησης.



¨Εξω ο σφαγέας Νετανιάχου!

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα Δευτέρα 16 Αυγούστου, 6:30 μ.μ 
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή καταδικάζει την προκλητική επίσκεψη στην Αθήνα του σφαγέα ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται την Δευτέρα 16 Αυγούστου, στις 6:30 μ.μ. στο Σύνταγμα. 


Ενώ το αίμα των αγωνιστών στο Μαβί Μαρμαρά του «Στόλου της Ελευθερίας» για τη Γάζα δεν έχει ακόμα στεγνώσει, ενώ το κράτος του Ισραήλ αιματοκυλάει διαρκώς τους Παλαιστίνους και την περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου καλούν τον «σίριαλ κίλερ» της Μέσης Ανατολής για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα! Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό η κυβέρνηση του Μνημονίου καλεί το «σύντροφο» Νετανιάχου (αντιπρόεδρος της …Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στις 16 Αυγούστου, όταν η Αθήνα θα είναι άδεια. Η πρόκληση όμως δεν θα μείνει αναπάντητη!
Αντί να διακόψει τις διπλωματικές και όλες τις σχέσεις με το κράτος – τρομοκράτη, το οποίο πριν μερικούς μήνες κατέλαβε δύο ελληνικά πλοία αλληλεγγύης, απήγαγε, φυλάκισε, βασάνισε και λήστεψε δεκάδες Έλληνες αγωνιστές, η κυβέρνηση αναβαθμίζει διαρκώς τις διπλωματικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Η υλοποίηση του αντεργατικού προγράμματος σύνθλιψης σε συνεργασία με την τρόικα ΕΕ – ΕΚΤ - ΔΝΤ, πάει μαζί με την αντιδραστική θωράκιση του κράτους και την ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας και ευρύτερα.  
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Νετανάχιου και καλεί εργαζόμενους και νεολαία να διαδηλώσουν τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, στις 6:30 μ.μ., στο Σύνταγμα (απέναντι από την Βουλή), στην κινητοποίηση.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.