Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΥΦΕΣΗΣ

Παραγωγή, έσοδα στο ναδίρ
Δυσάρεστη εξαίρεση αποτελεί η ανεργία


Σε τροχιά βαθιάς ύφεσης κινείται η οικονομία. Με βάση τελευταία στοιχεία, η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου, μειώθηκε κατά 12,4%. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η βιομηχανική παραγωγή που τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, μειώθηκε κατά 4,5%. Πτώση της τουριστικής κίνησης προδικάζουν επίσης τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μειώθηκαν κατά 19%! Σημείωσαν ελεύθερη πτώση, υποδηλώνοντας λιγότερες αφίξεις ξένων τουριστών!


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ




Μεγαλύτερη ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις στους τζίρους της λιανικής. Με βάση τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμεληρτηρίων Ελλάδα, Γιώργο Κασιμάτη, «τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τις 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει τις 150.000»! Ευρύτερα η ανεργία με βάση στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία στη δημοσιότητα τον Μάιο έφθασε στο 12%, από 8,5% που ήταν τον Μάιο του 2009 και 11,9% τον Απρίλιο του 2010. Ο αριθμός των ανέργων, επισήμως, έφθασε τα 602.185 άτομα!
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, δραματικών μεν αλλά πλήρως προβλέψιμων εξελίξεων, τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν πολύ σοβαρή υστέρηση. Κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους αυξήθηαν με ρυθμό 4,1% έναντι ετήσιου στόχου 13,7%. Έτσι, το έλλειμμα τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα) από 1,7 που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο. Για να καλύψει τις μαύρες τρύπες η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ, σκέφτετεαι να εξαγγείλλει περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, απ’ όπου ελπίζει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα, που θα τα πάρει από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη κι έτσι ωστόσο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
Η αιτία πίσω από τις μαύρες τρύπες που εμφανίζονται βρίσκεται στην πολιτική λιτότητας και το φοροκυνηγητό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο άγρια νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχει οδηγήσει την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα λουκέτα στα ύψη και ταυτόχρονα τζίρους, εισοδήματα και δουλειές στο ναδίρ. Σε αυτό το πλαίσιο ακόμη και νέα αύξηση του ΦΠΑ δεν θα λύσει το πρόβλημα των εσόδων, για το οποίο καίγεται η κυβέρνηση. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής μοναδική λύση σήμερα είναι η ανατροπή του ταπεινωτικού μνημονίου οικονομικής κατοχής και η στήριξη των μισθών, συντάξεων και λαϊκών εισοδημάτων, με την αύξηση της απασχόλησης.