Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πίσω από τις κάμερες



Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απομάκρυνση του διευθυντή σύνταξης της Ελευθεροτυπίας Σήφη Πολυμίλη, με απόφαση της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου, την Κυριακή το βράδυ κι ενώ η έκδοση της εφημερίδας ήταν ακόμα στον αέρα. Στη θέση του Σ. Πολυμίλης τοποθετήθηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα υπάρχει επόμενη κίνηση της Μ. Τεγοπούλου για την εκπαραθύρωση του θείου της Θανάση Τεγόπουλο, από το Δ.Σ. της εταιρείας, όπως φέρεται να επιθυμεί.



Άμεση ήταν η αντίδραση των συντακτών της εφημερίδας. Πραγματοποιήθηκε συνέλευση την Δευτέρα και αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε συνάντηση με την Μ. Τεγοπούλου στο σπίτι της. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αντιπροσωπεία, η εκδότρια της «Ε» δήλωσε ότι διατηρεί το "διευθυντικό" δικαίωμα για αλλαγές όπου κρίνει, δεν έχει κάτι προσωπικό με τους συντάκτες της εφημερίδας, δεν θα πουλήσει και δεν θα κλείσει την εφημερίδα, ενώ θα προωθήσει εκτεταμένες αλλαγές στο ΔΣ της εκδότριας εταιρείας.

Σε ψήφισμα της συνέλευσης συντακτών «Ελευθεροτυπίας» και «Κυριακάτικης», το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τετάρτης,  εκφράζεται η διαφωνία με την απόλυση Πολυμίλη και τίθεται το αίτημα της ανάκλησής της. Τονίζεται ότι «υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας και δεν διαπραγματευόμαστε τη μείωσή τους με απολύσεις» κι ότι «ζητούμε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας να μην παρεμβαίνει στη δημοσιογραφική λειτουργία ερήμην της διεύθυνσης και της βούλησης των εργαζομένων και να επαναφέρει στον εργασιακό μας χώρο την ομαλότητα και το αίσθημα της ασφάλειας που έχουν κλονιστεί». Υπογραμμίζουν ακόμα «ότι υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ιδιοκτησία και στο συντακτικό - δημοσιογραφικό έργο. Αυτά τα όρια θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ' όλους».


Ανάρτησε τελικά η διοίκηση της ΕΡΤ τον ονομαστικό πίνακα και τα ποσά των μπόνους που δόθηκαν το διάστημα 2006-2008 και είχε καταγράψει το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Δεν μπορούσε όμως αλλιώς, ήταν υποχρεωμένη. Πήγε όμως να το κάνει κρυφά: Ανάρτησε τον πίνακα στο νέο κτίριο του ραδιομεγάρου, λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο, πιστεύοντας ότι η επίμαχη λίστα θα μείνει αόρατη. Βεβαίως ήδη βρίσκεται στο διαδίκτυο και εκεί δεν μπορούν να κρυφτούν μπόνους δεκάδων χιλιάδων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια. Ο πρώτος στη λίστα πήρε 93.000 ευρώ και ακολουθεί άλλος με 77.000 και πάει λέγοντας.

Βεβαίως, εκτός από τις πριμαντόνες υπάρχουν και οι γαλέρες. Όπως στην Απογευματινή, όπου η ιδιοκτησία δεν ξεπλήρωσε τους χρωστούμενους μισθούς, όπως είχε «δεσμευθεί» στην ΕΣΗΕΑ.