Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Με Ψαριανό και Φιλίνη η «Αριστερά της ευθύνης»

Τη σημασία «μιας Αριστεράς της ευθύνης» και του «υπεύθυνου λόγου», η οποία θέλει «να είναι χρήσιμη για τη χώρα και για την κοινωνία» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην Ημερησία. Και αυτό σε αντιδιαστολή –όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- με «φορείς της Αριστεράς που αρνήθηκαν να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση (μέσα στα πλαίσια του ΔΝΤ, υποθέτουμε) και έφτασαν να αναζητούν λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς ευρώ».






Η Αριστερά του Φώτη Κουβέλη θέλει να είναι χρήσιμη για τον τόπο. ¨Ενα ερώτημα που μπαίνει, είναι χρήσιμη όμως για ποιά τάξη; Ο Φ. Κουβέλης θολώνει σε αυτό το σημείο τα νερά περιγράφοντας το πλαίσιο των σημερινών προτεραιοτήτων και διεκδικήσεων «με παρόν το ΔΝΤ» και οι οποίες αποτελούν την «εναλλακτική» πρόταση του κόμματός του: «δίκαιη κατανομή των βαρών»,  «πάταξη της παραοικονομίας, των συντεχνιών και του πελατειακού κράτους» Αυτά και τίποτε άλλο. Με τη διαφορά, ότι τα ίδια ακριβώς και με τις ίδιες περίπου λέξεις λένε τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο ακομα και ο Αντώνης Σαμαράς.
Στη συνέντευξη απουσιάζει κάθε αναφορά στους εργατικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Απεναντίας, ο Φ. Κουβέλης τάσσεται υπέρ του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων, υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και «της στήριξης της μικρής, της μικρομεσαίας και της μεγαλύτερης επιχείρησης». Ο Φ. Κουβέλης υπενθύμισε ότι το κόμμα του ζήτησε το «σταμάτημα της απεργίας» των φορτηγατζήδων, αλλά και την «άρση της επιστράτευσης». Πολύ πιο σαφής ήταν στο θέμα της αυτόνομης καθόδου στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.
Εκτός της Θεσσαλονίκης όπου στηρίζει την νεο-εκσυγχρονιστική υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη (κατά πάσα πιθανότητα μαζί με το ΠΑΣΟΚ), η Δημοκρατική Αριστερά κινείται στην κατεύθυνση της αυτόνομης καθόδου σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Δήμο Αθηναίων. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες των Γρηγόρη Ψαριανού (περιφέρεια Αττικής) και Άννας Φιλίνη (Δήμος Αθηναίων). Η απόφαση δεν είναι οριστική, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Οικολόγους Πράσινους (που έχουν ήδη ανακοινώσει τον Κώστα Διάκο για περιφερειάρχη, που όμως δεν κρίνεται αρκετά «αναγνωρίσιμος» από τη Δημοκρατική Αριστερά).

Δ. ΤΖ.