Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τα παθήματα ενός "νέου φιλοσόφου"

Γελάει η Γαλλία ολόκληρη με το πάθημα του «νέου φιλοσόφου» Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. Μαζί με τους Αντρέ Γκλικσμάν και Αλέν Φινκελκρό, ο «BHL», όπως αποκαλούν το χαϊδεμένο παιδί τους τα γαλλικά μίντια, ανήκει στον εσμό των διανοουμένων που έκαναν μια σύντομη περατζάδα από το αριστερό κίνημα λίγο πριν ή λίγο μετά τον Μάη του ’68, για να μεταβληθούν σε εξ επαγγέλματος αντικομμουνιστές, απολογητές του Ισραήλ στις σφαγές Παλαιστινίων και της Αμερικής στους πολέμους κατά της Σερβίας και του Ιράκ.

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Με πολιορκητικό κριό τα ΜΜΕ



Καίριος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα αστικά ΜΜΕ προκειμέ­νου να πετύχει τους στό­χους της η αντεργατική λαίλαπα, την οποία σχε­διάζουν και εξαπολύουν τα επιτελεία κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαί­ου. Χωρίς καμία υπερβολή, είναι τα ...θινκ τανκς του συνασπισμού εξουσίας που έ­χουν αναλάβει το καθήκον -με συνειδητή επιλογή των αφεντικών τους- να ανοί­γουν το δρόμο στο πεδίο του ταξικού πο­λέμου, εξουδετερώνοντας τις κοινωνικές νάρκες που γεννά διαρκώς η λυσσαλέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Ανταρσία κατά της οικονομικής «χούντας» η απεργία της 24ης Φλεβάρη

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων για την ανατροπή του ΠΣΑ
του Γιάννη Ελαφρού

Ο «Οδυσσέας» και οι ναύτες

«Είναι στο χέρι μας να φτάσουμε στην Ιθάκη», είπε ο κ. πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου μετά τη σύνοδο της Πέμπτης κατά την οποία η Ευρώπη μάς άδειασε κανονικά.
της Μαριάννας Τζιαντζή


Υπό την κατοχή της Ε.Ε

 Γιώργος Δελαστίκ



ΘΕΜΑ: Φορολογική αντι-μεταρρύθμιση


Μητσοτάκης σε συσκευασία ΠΑΣΟΚ n εισοδηματική πολιτική

Από την εποχή του Μητσοτάκη είχε να εξαγγελθεί τόσο αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική: μηδενικές αυξήσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, μείωση επιδομάτων και πρόσθετων αποζημιώσεων δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, αυξήσεις της τάξης του 1,5% μόνο για εκείνες τις συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά (και όχι καθαρά) και αναστολή όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο με μερική εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και φυσικά καταστολής.
του Λεωνίδα Βατικιώτη

Πίσω από τις κάμερες



10 Φλεβάρη: ήταν μόνο η αρχή...




Τα σάρωσε όλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και απέναντι σε αυτό το αντεργατικό - αντιλαϊκό τσουνάμι, που έχει την παρότρυνση, στήριξη και τις ευλογίες της ΕΕ, αναμένεται να αρθρωθεί εργατική απάντηση απ’ τη σκοπιά όλων όσοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση, ενώ δεν τη δημιούργησαν. Η απεργία της 10ης Φλεβάρη ήταν ένα πρώτο βήμα. Ήταν μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή και η αγανάκτηση των «από κάτω», να ορθωθεί ένα τείχος ανυπακοής απέναντι σε μια πολιτική και ένα μέλλον που διαμορφώνεται για εμάς χωρίς εμάς….

Της Νατάσας Κεφαλληνού

Ντίνος Παλαιστίδης: Εκδικητική, παραδειγματική απόλυση

Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη



Συνεχίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε οι κινητοποιήσεις προκειμένου να ανακληθεί η απόλυση του βιβλιοϋπάλληλου Ντ. Παλαιστίδη. Το Πριν συζήτησε με τον Ντ. Παλαιστίδη, με αφορμή την απόλυση του, για την ανάγκη και τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να απαντήσουν αγωνιστικά και συλλογικά στην εφ’ όλης της ύλης επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών.


Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση: Ούτε ένα ευρώ για όπλα

Οργή προκάλεσε στον κάθε εργαζόμενο που πληροφορείται τα ακραία αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα η ανακοίνωση αγοράς όπλων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνει

Σε φάση δραστηριοποίησης και κινητοποίησης είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο κεντρικά όσο και σε τοπικό επίπεδο, κυρίως με βάση τα μέτωπα της περιόδου, την καμπάνια απόκρουσης του Προγράμματος Σταθερότητας και τη συμβολή στους εργατικούς αγώνες, χωρίς βεβαίως να έχει φτάσει στο επίπεδο που απαιτεί η οξύτατη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και ΕΕ.

Η Μόσχα επιστρέφει στο Κίεβο

Θρίαμβος της Μόσχας η εκλογική νίκη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία. Η ήττα της Τιμοσένκο σηματοδοτεί το κλείσιμο της φιλοαμερικανικής στροφής που επέβαλε στον προσανατολισμό της χώρας η «πορτοκαλί επανάσταση» της CIA πριν πέντε χρόνια.

Της Ειρήνης Κοσμά

Εκτός Ορίων: Η Δεξιά στις ΗΠΑ σηκώνει κεφάλι ελέω Ομπάμα

του Μιχάλη Ψϋλου