Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πίσω από τις κάμερες







Μια νέα γερή κόντρα ξέσπασε εδώ και καιρό στο συγκρότημα του Πήγασου. Ο Θέμος Αναστασιάδης ως εκδότης, αλλά και μέτοχος του Θέματος , εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής των θέσεων εργασίας, και από την άλλη πλευρά ο Φώτης Μπόμπολας ετοιμάζει περικοπές 15-20% σε όλες τις εφημερίδες του ομίλου. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν είναι τίποτα άλλο από τον πολιτικό έλεγχο της εφημερίδα. Ο Πήγασος θεωρεί πως από τη στιγμή που αγόρασε το 70% του Θέματος θα πρέπει να ελέγχει απολύτως τη γραμμή του φύλλου, από την άλλη ο Θ. Αναστασιάδης είναι το πρόσωπο που χαράσσει προσωπική πολιτική, θέλοντας κάθε φορά κάτω από διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς να εμφανίζεται ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος.
Η εφημερίδα που κουβαλάει ακόμη την ιστορία με τα γυμνά του Ζαχόπουλου , το DVD και τον κομιστή είναι πρώτη σε κυκλοφορία, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί ο Σ. Ψυχάρης, ο οποίος και χαράσσει μια πολιτική ολικής επαναφοράς του ΔΟΛ, μετά το θάνατο του Χ. Λαμπράκη. Οι δύο όμιλοι παρά τον ανταγωνισμό τους έχουν συνάψει εδώ και χρόνια μια στρατηγική συνεργασία σε τηλεόραση (Mέγκα) εκτυπώσεις και περιοδικά. Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και διαφορετικοί. Τόσο ο Πήγασος όσο και ο ΔΟΛ έχουν δεχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών τους Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη ο πρώτος και το Β. Ρέστη ο δεύτερος.
Η επέλαση Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη συνεχίζεται όμως κομβικό σημείο είναι η επαναγορά της Νεοχημικής από το Carlyle group προς 84 εκατ. ευρώ. Για το Λ. Λαυρεντιάδη κλείνει ένα μέτωπο και τώρα πλέον είναι έτοιμος να ασχοληθεί με την ελληνική αγορά του φαρμάκου. Σχεδιάζει την επέκταση του και στο χώρο των σούπερ μάρκετ και στα μίνι μάρκετ, έχοντας παράλληλα αγοράσει από τους περισσότερους εκδότες είτε Μέσα που επρόκειτο να κλείσουν είτε σημαντικά μερίδια σε Πήγασο και Ελευθεροτυπία.
Η κυβέρνηση δείχνει να μη μπορεί να αντιμετωπίσει τα Μέσα ούτε και μάλλον τα έχει σε προτεραιότητα. Ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις για την ψηφιακή τηλεόραση από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι χάρη στις προβλέψεις του νόμου Ρουσόπουλου μπορούν να εκπέμπουν νόμιμα χωρίς άδεια. Σε τέτοιο σημείο που να αντιδρά το λόμπι των βουλευτών της κινητής τηλεφωνίας που αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να πληρώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τέλη χρήσης του φάσματος και οι τηλεοπτικοί σταθμοί να απαλλάσσονται από τέτοια υποχρέωση ακόμη και σε περίοδο κρίσης.