Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Βανκούβερ: Ολυμπιακοί της φτώχειας

Καθεστώς τρόμου έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Καναδά

Χαραγμένο στη συνείδηση του κόσμου ως «πρωτεύουσα της καλοπέρασης» και «μία απ’ τις καλύτερες πόλεις στον πλανήτη για να ζεις», το Βανκούβερ φαίνεται ιδανική επιλογή για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγοι γνωρίζουν ότι, στη φτωχότερη γειτονιά του, το ποσοστό των ασθενών με ΗΙV είναι το ίδιο με της Μποτσουάνας, ότι ο αριθμός των αστέγων διπλασιάστηκε στο διάστημα 2000-2005 ή ότι η επαρχία όπου ανήκει κατέχει το χρυσό μετάλλιο στην παιδική φτώχεια σε εθνικό επίπεδο, τα έξι τελευταία χρόνια.

της Κατερίνας Κιτίδη

Απόλυση Ντίνου Παλαιστίδη: Διεκδικείς τα δικαιώματα σου; Απολύεσαι!

Ακριβώς έτσι νομίζουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν απέναντι στους εργαζόμενους οι εργοδότες όπως ο εκδότης της Άγρας, Σταύρος Πετσόπουλος. ¨Ετσι, απέλυσε τον εργαζόμενο στην επιχείρηση Ντίνο Παλαιστίδη, επειδή τόλμησε να ζητήσει ένα νόμιμο δικαίωμα του, την κατοχύρωση της ειδικότητας του που προβλέπεται από την κλαδική του σύμβαση.

του Δημήτρη Γκόβα

Στη μάχη της απεργίας στις 10 Φλεβάρη

Tο πρωθυπουργικό διάγγελμα που παρουσίασε το τελικό πακέτο της κυβερνητικής «απάντησης στην κρίση», σάλπισε τη σαρωτική επίθεση της «συντεχνίας» κυβέρνησης - Αλμούνια - ΕΕ - κεφαλαίου και Σία ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Το μεθοδευμένο «πράσινο» σπάσιμο των αγροτικών μπλόκων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αλλά και ο βρόμικος ρόλος της ΓΣΕΕ, που αποφάσισε σπάσιμο του ενιαίου απεργιακού μετώπου, με απεργιακό αντιπερισπασμό στις 24 Φλεβάρη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση και το κεφάλαιο κατά βάθος φοβούνται την εκδήλωση εργατικών αντιστάσεων, τρέμουν στην προοπτική ενός ντόμινο αγώνων.

του Δημήτρη Σταμούλη


Θέμα: Ελλάδα και Ευρώπη

Τα τεράστια κεφάλαια που διατέθηκαν για τη σωτηρία των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων από το τσουνάμι της κρίσης κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια νέα φούσκα, εφόσον φυσικά παραμείνουν χωρίς αντίκρισμα.
Για το λόγο αυτό, επιχειρείται μια νέα «βουτιά» στη δεξαμενή της ζωντανής εργασίας, με στόχο την αφαίμαξή της κυριολεκτικά μέχρι το μεδούλι.


του Γιώργου Παυλόπουλου



Νέους δρόμους ανοίγει η Τέχνη εν κινήσει

 Την ελπίδα ότι η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να φθάσει στους εργαζόμενους αδιαμεσολάβητα, χωρίς σπόνσορες κι επαγγελματίες διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων, δημιούργησε η συλλογικότητα Τέχνη εν κινήσει,





Αντέχουν τα μπλόκα παρά τη διάσπαση









Έχοντας κατανοήσει το παιχνίδι εντυπώσεων της κυβέρνησης, οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων


Φτώχεια και ύφεση θα φέρουν τα μέτρα Παπανδρέου

Λεωνίδας Βατικιώτης

Tον κίνδυνο μιας παρατεταμένης παραγωγικής καθίζησης, μιας ύφεσης χωρίς προηγούμενο με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις αντιμετωπίζει η οικονομία αν εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα της προηγούμενης Δευτέρας.


ΗΠΑ - Κίνα: Μαζί δεν κάνουν…

Σαφές μήνυμα προς το Πεκίνο, με το οποίο οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους στο Δυτικό Ειρηνικό, αποτέλεσε η συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού που υπέγραψε η Ουάσινγκτον με την Ταϊβάν.


Πέτρος Παπακωνσταντίνου



Στρατηγικός εταίρος ή στρατηγικός αντίπαλος; Το θεμελιώδες ερώτημα για την αντιμετώπιση της Κίνας από την Αμερική παραμένει αναπάντητο, με την πολιτική της Ουάσινγκτον να εμφανίζει ολοένα και εντονότερα, στο πέρασμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, στοιχεία σχιζοφρένειας.

Δεκαετής πόλεμος κατά των εργαζομένων.

Δημήτρης  Τζιαντζής



Η ταινία επιστημονικής φαντασίας "Plan Β' from outerspace" έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη ταινία όλων των εποχών, όμως το βαθύτατα ταξικό «Plan Β’ από τις Βρυξέλλες» του ΠΑΣΟΚ –που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα νεοφιλελεύθερης φαντασίας του παρελθόντος– χαρακτηρίζεται από τα αστικά ΜΜΕ ως η «κορυφαία πολιτική στιγμή και κίνηση του Γ. Παπανδρέου μέχρι σήμερα».

Μέτωπο ανατροπής του ΠΣΑ και της επίθεσης

Ανυπακοή και αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ







Γιάννης Ελαφρός

Bρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων αναμέτρηση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου στο... πολεμικό του διάγγελμα (βλ. σελ. 5) και όλα όσα περιλαμβάνει το διαβόητο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αποτελούν μια ισοπεδωτική επίθεση στους εργαζόμενους, με ορίζοντα ευρύτερο από την κάλυψη του ελλείμματος τα επόμενα τρία χρόνια. Απειλούν να σπρώξουν τους εργαζόμενους στο ναδίρ της εκμετάλλευσης.

Κήρυξαν κοινωνικό πόλεμο

Γιώργος Δελαστίκ




Δεν έχει πια σημασία αν οι δεξιοί ηγέτες της ΕΕ έλιωσαν πολιτικά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον υποχρέωσαν να διακηρύξει ακραία πολιτική λιτότητας ή αν όλη η ιστορία με τις αποκαλύψεις για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ήταν στημένη από την αρχή, προκειμένου να καλλιεργηθεί εσωτερικά και εξωτερικά το κατάλληλο κλίμα οικονομικής τρομοκρατίας που θα επέτρεπε το πέρασμα αντιλαϊκών μέτρων, έχοντας παραλύσει εκ των προτέρων την αντίσταση των εργαζομένων.


Μέτωπο ΠΑΣΟΚ και Δεξιάς



Τελικά, ολόκληρη η Δεξιά πήγε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο η ΝΔ του Σαμαρά και το κόμμα του ΛΑΟΣ, αλλά μέχρι και οι... «ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού»! Ακόμη και ο Ανδριανόπουλος, τον οποίον είχε εκδιώξει από τη ΝΔ ο Κ. Καραμανλής επειδή είχε τόσο δεξιές θέσεις στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ώστε να αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια της Δεξιάς να αναρριχηθεί στην εξουσία, δήλωσε κατενθουσιασμένος από τα μέτρα του προέδρου της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου!





previous