Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στα περίπτερα το Σάββατο το 2ο απεργιακό φύλλο των εργαζομένων της "Ε"



 Kυκλοφορεί κανονικά στα περίπτερα  το δεύτερο απεργιακό φύλλο των εργαζόμενων στην Χ.Κ. Τεγόπουλος, αφού η προσπάθεια της εργοδοσίας να το μπλοκάρει με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας «Ενότητα» , (που εκδίδει το Δρόμο), έπεσε στο κενό!  Η γενική συνέλευση των εργαζομένων τάχθηκε υπέρ της έκδοσης απεργιακού φύλλου με συντριπτική πλειοψηφία (174 εργαζόμενοι ψήφισαν υπερ, 4 κατά και 3 ψήφισαν λευκό).   Στο μεταξύ τον χαιρετισμό της προς τους δημοσιογράφους της "Ελευθεροτυπίας" και την στήριξή της στην απόφαση για έκδοση απεργιακού φύλλου δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το ευρωπαϊκό της παράρτημα.  « Έίναι μεγάλη νίκη των δημοσιογράφων που είδαν τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται εδώ και μήνες» τονίζει η Ομοσπονδία αναφερόμενη στην επιτυχία του πρώτου απεργιακού φύλλο που πούλησε περίπου 30.000 φύλλα. 

Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας: Απλήρωτοι αλλά μαχόμενοι

Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, την ειδική αγωγή και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων έχουν καταλάβει του υπουργείο Υγείας για 11η μέρα. Στην κατάληψη συμμετέχουν και εργαζόμενοι στη δημόσια και ιδιωτική υγεία καθώς και οι οικογένειες των ληπτών των υπηρεσιών. Ο Αντώνης Δημάκης, εργαζόμενος στο Περιβολάκι (για αυτιστικά παιδιά) αναφέρει ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 3 συναδέλφων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εντατικοποίηση για να καλυφθούν τα κενά. 




της Άννας Γαϊτανίδου

Βρε, πού τη βρήκαν τόση λεβεντιά;


Έχουν παρέλθει 25 χρόνια από τότε που η φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και οι στίχοι του Νικόλα Άσιμου κοινοποίησαν την ικανότητα του άγνωστου κοινού θνητού να διερωτάται υπερήφανος, την ώρα κατά την οποία ομολογεί την ψυχολογική κατάρρευσή του: «Βρε, πού τη βρήκα τόση λεβεντιά;». Εν αντιθέσει προς το σαρκαστικό Άσιμο, οι διάσημοι αστέρες της εγχώριας πολιτικής ελίτ δεν ψελλίζουν σε πρώτο πρόσωπο το «καταρρέω».



του Διονύση Ελευθεράτου

Κατάργηση ΟΕΚ-ΟΕΕ: Χιλιάδες μένουν χωρίς σπίτι

Στα σκουπίδια το εργατικό δικαίωμα για στέγη, ξεκούραση, ψυχαγωγία και φτηνά δάνεια

Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός ζευγαριού που εργάζεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου στο δράμα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους μοναδικούς φορείς άσκησης μιας υποτυπώδους κοινωνικής πολιτικής για τους εργαζόμενους. Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση Παπαδήμιου αποφάσισε να πετάξει και το τελευταίο «φύλλο συκής» του δήθεν κοινωνικού κράτους, βάζοντας λουκέτο σε δύο οργανισμούς –ΟΕΚ και Οργανισμό Εργατικής Εστίας– που πρόσφεραν κάποιες παροχές σε στέγη, ψυχαγωγία (εισιτήρια θεάτρου και σινεμά, αγορά βιβλίων) και τουρισμό σε χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.




του Δημήτρη Σταμούλη

Αν επιθυμείς πολύ…


Τα όσα μας συμβαίνουν και τα όσα συμβαίνουν γενικώς, συνιστούν ασφαλώς μια νέα κατάσταση από όλες τις απόψεις. Ο κόσμος βγήκε πάλι στους δρόμους σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί, ούτε στις εποχές των καλύτερων νεανικών μας σχεδίων. Τα μέτρα περνούν σε μεγέθη που δεν είχε φανταστεί ούτε ο πλέον διεστραμμένος εχθρός του δημοκρατισμού της μεταδικτατορικής περιόδου. Και η ζωή συνεχίζεται. Εκείνοι που την Κυριακή είναι επί ώρες στους δρόμους σε αναμέτρηση με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, τη Δευτέρα ξαναμαζεύονται στο σπίτι, συνεχίζουν να βρίζουν με την ίδια ή και περισσότερη ένταση και περιμένουν πότε θα τους ξανακαλέσουν και θα ξαναβγούν στο δρόμο. 


του Θανάση Σκαμνάκη

Εργατικά Νταχάου πίσω από το γερμανικό θαύμα

Σύγχρονοι σκλάβοι και στη Γερμανία». Το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ είναι αποκαλυπτικό: Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κάθε μορφής συλλογικής σύμβασης δεν προωθείται μόνο στην Ελλάδα. Τα εργατικά «Νταχάου» πληθαίνουν και στην ίδια τη Γερμανία, προκειμένου να υπερηφανεύεται η Μέρκελ για το γερμανικό «οικονομικό θαύμα». Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Γερμανία προτιμούν πλέον να «νοικιάζουν» εργαζόμενους από διάφορους υπεργολάβους και να τους πληρώνουν φυσικά με πολύ μικρότερες αμοιβές, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και άλλα τέτοια περιττά πράγματα. 



του Μιχάλη Ψύλου

Ο Γιάννης Αγιαννάκης είναι εδώ

Κάποτε μας σόκαρε η είδηση για συμμορίες ανηλίκων που έκλεβαν τις εισπράξεις τις οποίες είχαν συγκεντρώσει παιδιά από τα κάλαντα. Σοκαριστικό, δραματικό είναι το γεγονός (και όχι απλώς η είδηση) ότι πολλοί μαθητές υποσιτίζονται, όμως δραματική, παρά τη φαινομενική ασημαντότητά της, είναι η πληροφορία ότι στα σχολεία δρουν «κλέφτες κολατσιού», παιδιά που σουφρώνουν το σάντουιτς ή το κουλούρι που έχουν φέρει από το σπίτι κάποιοι συμμαθητές τους. 


                                                    Γιάννενα, 21.02.12 

Μαρξισμός, σινεμά, βιβλίο


 Επαναστατική θεωρία και μάχιμος ανατρεπτικός πολιτισμός είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόγραμμα διαλέξεων και συζητήσεων της νέας λέσχης των «Αναιρέσεων» στη Θεσσαλονίκη. Με ένα κύκλο μελέτης του έργου του Καρλ Μαρξ, θεματικά αφιερώματα και παρουσιάσεις βιβλίων, ο νέος χώρος έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής.




του Λευτέρη Καραμήτρου

Σχόλια στο ημιΦΩΣ


Σπασίκλας με το Μνημόνιο

Ο πιο καλός ο μαθητής των μνημονίων έχει αποδειχτεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Και αδιάβαστος, όπως ήταν στο Μνημόνιο 1 και διαβασμένος όπως ισχυρίστηκε, στο Μνημόνιο 2, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Το ψηφίζει με πόδια και με χέρια! Ενώ θεωρεί πως οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το 2013 στο τέλος αυτής της βουλευτικής θητείας. «Πρόκειται για ζήτημα πολιτικής σταθερότητας» λέει, προσπαθώντας να απομακρύνει εντελώς κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές. Τη βρόμικη δουλειά την κάνει για όλους και με το παραπάνω ο Παπαδήμος, σου λέει, ενώ έως τότε, μπορεί να έχει στρώσει η κατάσταση με τη διάλα του ΠΑΣΟΚ και ως δελφίνος να τον περιμένει καλύτερη τύχη...

Δ. Δεσύλλας: Στοπ στην εξαθλίωση, έξω από ευρώ και Ε.Ε!


Οι διαδηλώσεις της προηγούμενης Κυριακής προκάλεσαν ένα σημαντικό ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, εκτιμά ο Δημήτρης Δεσύλλας, περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το πραγματικό όπως τονίζει δίλημμα είναι «Μνημόνιο διαρκείας και εξαθλίωση ή επιβίωση με έξοδο από ευρώ - ΕΕ, με αριστερή ανατρεπτική πολιτική και νέα δραχμή».



Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

Όταν ο λαός θέλει μπορεί να τους σαρώσει


Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η μαζικότητα και η οργή των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που βρέθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες όλης της χώρας, το τριήμερο των αντικυβερνητικών, αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων 10 - 12 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα τον κοινωνικό σεισμό της Κυριακής. Νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, κατέβηκαν στο δρόμο, αντιλαμβανόμενοι ότι ο κλονισμός που είχε δεχτεί το πολιτικό σύστημα μετά από ενάμιση χρόνο μνημονιακής πολιτικής, μπορούσε να ενταθεί. Μέχρι την ανατροπή του...






Γράφουν οι: Στράτος Βουραζέρης
                       Νατάσα Κεφαλληνού
                       Γιώργος Μαριάς
                       Παναγιώτης Ξοπλίδης

«Πατριωτικά Μέτωπα»: Επικίνδυνα αδιέξοδα


Με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και νεολαίας, ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας του λαού μας εισέρχεται σε αποφασιστική καμπή. Είναι η ώρα της κλιμάκωσης και της όξυνσης της πάλης, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των παραφυάδων του, όσο και απέναντι σε ΕΕ-ΔΝΤ.



του Μάκη Βάσιλα

ΜΜΕ: Από το αφεντικό... στον εργαζόμενο


Ανεξίτηλα ίχνη στην ιστορία ενός αγωνιζόμενου κλάδου και κατ’ επέκταση ενός αντιστεκόμενου στη μνημονιακή βαρβαρότητα λαού, αφήνουν το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας, οι εκπομπές των εργαζομένων του Άλτερ αλλά και οι προσπάθειες των εργαζομένων του Κόσμου του Επενδυτή. Το γεγονός της εβδομάδας ασφαλώς ήταν το απεργιακό φύλλο που τύπωσαν Οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, ο οποίος ήταν και ο τίτλος της εφημερίδας που διακινήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Μέσα από διαδικασίες γενικών συνελεύσεων, οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας τόλμησαν και πέτυχαν. Η εκδοτική προσπάθεια είχε τέτοια επιτυχία ώστε η εφημερίδα των εργαζομένων πούλησε διπλάσια φύλλα από τα 12.000 που είχε πουλήσει το τελευταίο κανονικό φύλλο της εφημερίδας, πριν από τις 22 Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησε η απεργία. Σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 30.000, ενώ το φύλλο έχει ήδη ανέβει στο διαδίκτυο και τα αδιάθετα φύλλα του τιράζ γίνονται σκέψεις να διακινηθούν χέρι με χέρι.



του Μάκη Γεωργιάδη

Ποιό «δίλημμα»; Καταστροφή είναι η ΕΕ και το ευρώ!

Το μόνο που ξέχασαν να ισχυριστούν οι εκπρόσωποι της χούντας του ευρώ και του ΔΝΤ στη Βουλή, είναι πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα σταματήσει να γυρίζει η Γη γύρω από τον Ήλιο. Ποτέ όμως δεν είναι αργά... Ο αντιδραστικός συνασπισμός εξουσίας, υπηρέτης αλλά και εκπρόσωπος της ΕΕ και του ΔΝΤ, λειτουργεί ως κοινός εκβιαστής της νύχτας απέναντι στο λαό.
Οι μαθητές του Δημοτικού, με απλές απαντήσεις τους, είναι πραγματικά πιο χρήσιμοι σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορούν να μας υπενθυμίσουν ότι το ευρώ δεν είναι το μοναδικό νόμισμα στον κόσμο και δεν είναι παρά μόνο το νόμισμα των δέκα μόλις τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμετέχουν παρά μόνο 27 από τις 191 χώρες του κόσμου και από αυτές μόνο οι 17 ανήκουν στην ευρωζώνη.



του Παναγιώτη Μαυροειδή

Μνημόνιο 2: «Διαβολοδεκαετία» υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, ασυδοσίας των αφεντικών

Σκλάβοι των επιχειρήσεων

Η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο 2 είναι το λιγότερο ανατριχιαστικά. Και να σκεφτεί κανείς ότι η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε μόνο στα εργασιακά. Αν μελετηθούν διεξοδικά αυτά τα κείμενα, με τις πολλαπλές και συχνά κρυμμένες πίσω από περίτεχνες διατυπώσεις πλευρές, τα απειράριθμα χρονοδιαγράμματα και διαρθρωτικά ορόσημα, τα προαπαιτούμενα και τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις ότι αν υπάρξουν αστοχίες θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η εικόνα γίνεται εφιαλτική. Μια «κολασμένη διαβολοδεκαετία», για να παραφράσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.




του Βασίλη Μηνακάκη

Αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής τώρα!

Πρόταση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι τεράστιες μαχητικές και πολιτικοποιημένες διαδηλώσεις της προηγούμενης Κυριακής άλλαξαν τα δεδομένα, με τον ανατρεπτικό τρόπο που μόνο ο αγωνιζόμενος λαός ξέρει και μπορεί. Τα εκβιαστικά διλήμματα του συστήματος δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, η σταθερότητα της κυβέρνησης και του συστήματος πολύ σοβαρά «πήρε κλίση», ο Σόιμπλε και οι άλλοι ιμπεριαλιστές επικυρίαρχοι σφόδρα ανησύχησαν με αυτό τον απροσάρμοστο λαό και τα σχέδια της ρεφορμιστικής Αριστεράς για μισή αντίσταση και μέγιστη εκλογική προετοιμασία αποκαλύφθηκαν ακόμα μια φορά τραγικά αναντίστοιχα. Η προηγούμενη Κυριακή το έδειξε. Ο λαός θέλει, η Αριστερά μπορεί;



του Γιάννη Ελαφρού 

Το Mνημόνιο «ληστεύει» τον πολιτισμό


Πριν από ένα περίπου μήνα ήταν η ληστεία ενός πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη. Τώρα δεκάδες αντικείμενα κλάπηκαν από το Μουσείο της Ολυμπίας. Ποιο μουσείο έχει σειρά;

Τα έδωσαν όλα, δεν πήραν τίποτα!

Λύση μπορεί να δώσει ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής



Βίαιες αναταράξεις υφίσταται το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Συνθλίβεται ανάμεσα στις απίστευτα βάρβαρες απαιτήσεις των γερμανών επικυρίαρχων και της ντόπιας ολιγαρχίας που προκαλούν την οργή ολόκληρου του ελληνικού λαού και στις πρωτοφανούς έκτασης και έντασης αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που με εντυπωσιακή μαχητικότητα αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής. Οι αντεργατικές, αντιλαϊκές και ξενόδουλες πολιτικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου, του B. Βενιζέλου και του «νεομνημονιακού» Α. Σαμαρά προκαλούν θύελλα 
αντιδράσεων όχι μόνο στα κόμματά τους και στους ψηφοφόρους τους, αλλά ακόμη και μεταξύ των βουλευτών τους. Το γεγονός ότι έφτασαν στο σημείο να διαγράψουν το ένα ...πέμπτο(!) της Βουλής για να τρομοκρατήσουν και να πειθαρχήσουν τους υπόλοιπους βουλευτές τους, υποδηλώνει τη ραγδαία αποδυνάμωση όχι μόνο των θλιβερών Σαμαρά - Βενιζέλου - Παπανδρέου, αλλά και της ίδιας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Τρώνε» και τις συντάξεις!


Απίστευτοι πολιτικοί απατεώνες αποδεικνύονται για πολλοστή φορά οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εντυπωσιάζει το κόλπο που έστησαν από κοινού για να περάσουν τη μείωση των κύριων συντάξεων με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις. Υποκρίθηκαν ότι εστιάζουν την προσοχή τους στις επικουρικές συντάξεις και ότι τσακώνονται επί ώρες και ώρες οι αρχηγοί τους γι’ αυτές στη σύσκεψη με τον τραπεζίτη Παπαδήμο που παριστάνει τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια άφησαν μια «τρύπα» 325 εκατομμυρίων ευρώ επίτηδες. Κατόπιν υποτίθεται ότι η τρόικα δεν θα τους έδινε το δάνειο των 130 δισ. ευρώ λόγω των 325 εκ. που αντιστοιχούν στο ...ένα τετρακοσιοστό (0,25%) του ποσού του δανείου! Οπότε υπό το βάρος του «εκβιασμού της τρόικας», τι να κάνουν οι δυστυχείς πολιτικοί αρχηγοί, αποφάσισαν με «βαρειά καρδιά» να περικόψουν κατά 12% όλες τις κύριες συντάξεις όλων των ταμείων που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ!