Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας: Απλήρωτοι αλλά μαχόμενοι

Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, την ειδική αγωγή και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων έχουν καταλάβει του υπουργείο Υγείας για 11η μέρα. Στην κατάληψη συμμετέχουν και εργαζόμενοι στη δημόσια και ιδιωτική υγεία καθώς και οι οικογένειες των ληπτών των υπηρεσιών. Ο Αντώνης Δημάκης, εργαζόμενος στο Περιβολάκι (για αυτιστικά παιδιά) αναφέρει ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 3 συναδέλφων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εντατικοποίηση για να καλυφθούν τα κενά. 




της Άννας Γαϊτανίδου



«Αντιδράσαμε άμεσα με 48ωρη απεργία.  Η κατάληψη είναι το αποτέλεσμα του αδιεξόδου στους χώρους δουλειάς και αποτελεί κλιμάκωση του συντονισμένου αγώνα που δίνουμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την επιβίωση των υπηρεσιών και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Είναι ανάγκη η κατάληψη να αποτελέσει κέντρο αγώνα για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και απευθύνουμε πρόταση σε όλους τους εργαζόμενους να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και συντονισμένες κινητοποιήσεις».

Η Καλλιόπη Τσολακίδου, πρόεδρος εργαζόμενων στον Ερμή (για παιδιά με νοητική υστέρηση) μας λέει: «Είμαστε 8 μήνες απλήρωτοι και οι μισοί εργαζόμενοι βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 25 Οκτωβρίου. Ενώ η διοίκηση έλαβε τα λεφτά της 3ης και 4ης δόσης, έδωσε τα μισά δεδουλευμένα εκδικητικά μόνο όσους δεν έκαναν επίσχεση. Οι υπόλοιποι μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας πήραμε 1.000 ευρώ. Στον Ερμή, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έγιναν περικοπές στους μισθούς όπως στο Δημόσιο, ενώ σκέφτονται τώρα να εφαρμόσουν και τις περικοπές που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα».
Μιλώντας με την Έμυ Κουτσοπούλου, αντιπρόεδρο του συλλόγου στον ΟΚΑΝΑ, πληροφορούμαστε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συλλογική σύμβαση εδώ και 3 χρόνια και βιώνουν την ουσιαστική διάλυση των δομών απεξάρτησης, με πολύ μεγάλες μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση, που καταλήγει σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. «Ο μόνος τρόπος για να περισώσουμε τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπειά μας ως εργαζόμενοι και πολίτες είναι ο αγώνας με μαζική συμμετοχή, η αλληλεγγύη και ο συντονισμός με τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, την ειδική αγωγή και την υγεία», αναφέρει.

Η Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου, μέλος του κλαδικού σωματείου ειδικής αγωγής ΣΕΜΙΣΕΑ, τονίζει πόσο σημαντική είναι η συμπόρευση με την υγεία, τους εργαζόμενους στο υπουργείο, που κι αυτοί κάνουν κατάληψη και τους γονείς των ληπτών των υπηρεσιών. «Αυτοί πλήττονται διπλά, ως εργαζόμενοι, αλλά και επειδή κόβονται τα προνοιακά επιδόματα, μειώνεται κατά 55% η χρηματοδότηση δομών που κλείνουν σταδιακά, κι έτσι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δίπλα τους στεκόμαστε οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα, που δουλεύουμε κυρίως χωρίς συμβάσεις με μπλοκάκι στην πάλη για δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή».
Χαρακτηριστικά η μητέρα ενός ψυχικά πάσχοντος περιγράφει: «Είμαι εδώ γιατί αναστέλλεται η λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Ανησυχούμε για τα παιδιά μας που κινδυνεύουν να πεταχτούν στον Καιάδα, αφού περικόπτεται η χρηματοδότηση στις στεγαστικές δομές, παρόλο που τόσα χρόνια μας έκαναν κρατήσεις και με τα χαράτσια δεν μας μένουν λεφτά για να τα στηρίξουμε».
Η Βάια Αρσενοπούλου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στην Ειδική Αγωγή αναφέρει τη μεγάλη μείωση στον προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή πανελλαδικά, με 11 εκατομμύρια ευρώ, αν και εφόσον δοθούν. «Πέρυσι το αρχικό κονδύλι ήταν 19 και έφτασαν σε μας τα 14, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μήνες. Συνεχίζουμε για την καταβολή των δεδουλευμένων μας».

Ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός στο «Αττικό» περιγράφει ότι οι γιατροί στηρίζουν την κατάληψη επειδή μειώνεται το εισόδημά τους κατά 20%-25% από την περικοπή μισθών και εφημεριών, υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση, κυρίως στους νέους γιατρούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη, τα νοσοκομεία κλείνουν και εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες υγείας. «Προτείνουμε τη δημιουργία πανυγειονομικού συντονισμού για δωρεάν υγεία - πρόνοια με κοινή διήμερη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη». Ένας εργαζόμενος στο ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο ψυχικής υγείας ΕΠΥΨΥ τονίζει: «Είμαστε 2 μήνες απλήρωτοι και από το Φεβρουάριο υπάρχει ο κίνδυνος να δουλεύουμε με δίμηνες συμβάσεις. Παλεύουμε από το Σεπτέμβριο για επαρκή χρηματοδότηση στις μονάδες και ως εργαζόμενοι του ξενώνα συμμετέχουμε στη λαϊκή συνέλευση Πατησίων κάνοντας από κοινού κινητοποιήσεις. Πιστεύω ότι το μέτωπο αγώνα θα πρέπει να διευρυνθεί σε όλη την κοινωνία γιατί και την αφορά και μέσω αυτής μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση που μας γίνεται».

Η Αγγελική Συλλιγαρδάκη, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου ψυχικής υγείας ΣΕΨΑΕΚΟ, τονίζει ότι η κατάληψη είναι αποτέλεσμα της χρόνιας προσπάθειας συντονισμού με την ειδική αγωγή, που τώρα απέδωσε. «Κανένας δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρει αντιπαλεύοντας μόνος του την κυβέρνηση, την τρόικα και το Mνημόνιο. Αυτό που χτίζουμε τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία και θα παλέψουμε από κοινού για να προστατέψουμε το κοινωνικό κράτος ανατρέποντας την πολιτική που το καταστρέφει. Kαλούμε όλους την Πέμπτη 23/1 στις 11.30 π.μ. στη συγκέντρωση στο υπουργείο Yγείας».