Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Για ΠΑΣΟΚ πατήστε 1, για αληθινή δημοκρατία σπάστε το τηλέφωνο!

Στημένες και αντιεπιστημονικές δημοσκοπήσεις






Καταγγελία με ηχητικό ντοκουμέντο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 

Καταγγελίες για στημένες δημοσκοπήσεις έρχονται καθημερινά από μέλη και φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το πιο πρόσφατο κρούσμα είναι αυτό της “δημοσκόπησης” που διενεργεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επίβλεψη του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Σε ηχητικό ντοκουμέντο που έχει στη διάθεσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποκαλύπτεται πως η ηλεκτρονική δημοσκόπηση θέτει στην επιλογή των ερωτώμενων 15 κόμματα σε δύο κατηγορίες (“μεγάλα” και “μικρότερα”).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αποτελεί καμία από τις 15 δυνατές επιλογές. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στους “ειδικούς” τα βασικά; Όπως το ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν 8ος πανελλαδικά συνδυασμός στις προηγούμενες εκλογές του 2009 και ότι τα ψηφοδέλτια που υποστήριξε στις Περιφερειακές εκλογές του 2010 άγγιξαν το 2%;

Δεν περιμέναμε ωστόσο κάτι καλύτερο από μια δημοσκόπηση που οργανώνεται από τον Επαμεινώνδα Πανά. Ο Πανάς υπήρξε στέλεχος του φασιστικού ΕΝΕΚ στη δεκαετία του '80, παρέα με άλλους νεοναζί όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια της “πολιτικής” του καριέρας, ο Πανάς βρήκε στέγη στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Φασίστες όπως ο Πανάς δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια, ούτε για να διδάσκουν φοιτητές, ούτε για να προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη.

Ας μην ελπίζουν ότι οι (κρυφές ή φανερές) δημοσκοπήσεις τους θα καταφέρουν να ανατρέψουν την πραγματικότητα ή να ανακόψουν τη δυναμική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι ένα υπαρκτό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, στη νεολαία και τους εργαζόμενους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα το καταγράψει και στις κάλπες, κόντρα στις στημένες προβλέψεις

Αριστερά και έθνος στην πρώτη μεταπολεμική δεκαετία


Η  στάση της ελληνικής Αριστεράς στα εθνικά ζητήματα υπήρξε βασική συνιστώσα της πολιτικής της στον μεταπολεμικό κόσμο. Αυτό δεν αποτέλεσε ελληνική πρωτοτυπία αλλά μια παγκόσμια μετατόπιση των επίσημων κομμουνιστικών κομμάτων που πλέον έδιναν άλλη αξία και νόημα στην εθνική τους πολιτική. Εδώ θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε αυτήν τη μετατόπιση με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι αναδεικνύοντας τη θέση της ελληνική Αριστεράς σε ένα συνοριακό ζήτημα την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι ο δεύτερος συζητώντας το δημόσιο μεταπολεμικό λόγο της Αριστεράς πάνω στα εθνικά θέματα. Στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου βεβαίως δεν είναι δυνατόν να εξετασθεί το ζήτημα ολόπλευρα, αλλά θα γίνει προσπάθεια να αναδειχτούν κάποια ενδεικτικά στιγμιότυπα κατά την αλλαγή ισορροπίας μεταξύ ταξικού-εθνικού στην πολιτική της Αριστεράς.



του Γιώργου Μιχαηλίδη

Δολοφονική επίθεση στον Μάριο Λώλο

«Μαύρη λίστα» για τους διώκτες της ενημέρωσης
  
Το χτύπημα στο Μάριο Λώλο είναι χτυπημα σε όλους μας». «Δε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας αν δεν βρεθεί ο ένοχος, ώστε το δολοφονικό αυτό χτύπημα να είναι το τελευταίο». «Θα επιστρατεύσουμε ακόμα και “μαύρη λίστα” ώστε να μην καλύπτονται δημοσιογραφικά οι εχθροί της ενημέρωσης». Αυτά, και πολλά ακόμα ακούστηκαν την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στη συνέντευξη Τύπου για το δολοφονικό χτύπημα ενάντια στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο, από κλομπ αστυνομικού στο Σύνταγμα.

                                            Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος

της Αφροδίτης Πολίτη

Κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

 
Σε “πολιτική εξέγερση” κάλεσε τους Γάλους ψηφοφόρους με το ξεκίνημα της προεκλογικής του καμπάνιας ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν Λικ Μελανσόν και η εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου δείχνει να του κλείνει το μάτι. Έστω κι αν το προεκλογικό λεξιλόγιο ενέχει πάντα στοιχεία υπερβολής, είναι πλέον εμφανές πως η Γαλλία ζει μία από τις πολιτικά πιο έντονες εκλογικές αναμετρήσεις.



Το τρένο δεν θα κάνει Ανάσταση

Το να ζητάμε σήμερα την ανάσταση των σιδηροδρόμου φαίνεται το ίδιο εξωφρενικό με το να ονειρευόμαστε την αναβίωση των Ελευσίνιων Μυστηρίων.



της Μαριάννας Τζιαντζή

Το ΠΑΣΟΚ γεννήτορας του αυγού του φιδιού

Το ότι είναι αδίστακτοι και δίχως αιδώ καμία, αποδεικνύεται και μόνον από τη δίχως όρια αναίσχυντη διπλοπροσωπία του Βενιζέλου, που από τη μια εμφανίζεται ως εξωγήινος, που μόλις κατέφθασε σε τούτο εδώ τον κόσμο να μας σώσει από τα δεινά, στα οποία μας ενέπλεξαν κάποιοι άγνωστοί δυνάστες, και από την άλλη και στην πράξη είναι ο πρώτος από αυτούς τους δυνάστες.



Σημείωμα του Γιώργου Ρούση

ΔΗΜΑΡ: Αριστερή πτέρυγα του αστισμού


«Η Αριστερά της ευθύνης». Με αυτό το σύνθημα στο θυρεό της κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ την προεκλογική πρότασή της, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης (9/4/12). Με την αποκωδικοποίηση αυτού και μόνον του αυτοχαρακτηρισμού η ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στον αστερισμό των αστικών πολιτικών δυνάμεων που αναγορεύονται σε δυνάμεις ευθύνης με την έννοια βέβαια της πιστής σύμπραξης στη νεοφιλελεύθερη επέλαση και την ακραία μνημονιακή της έκφραση. Ταυτόχρονα, οδηγεί στο βολικό για το σύστημα συνειρμό ότι, αφού η ΔΗΜΑΡ είναι η «υπεύθυνη Αριστερά», η άλλη Αριστερά, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό αντιπαρατίθεται στο Μνημόνιο, είναι η ανεύθυνη και αναξιόπιστη Αριστερά.



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Το ευρώ ως γραμμή Μαζινό της ολιγαρχίας


«Η έξοδος από την ευρωζώνη (μαζί με τη στάση πληρωμών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την αναδιανομή του πλούτου) αποτελεί κόκκινη γραμμή για μια μαχόμενη αριστερή απάντηση στην κρίση όχι γιατί μας παρασύρουν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και τα αστικά συγκροτήματα, αλλά γιατί μας επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα»


Oι κυρίαρχες δυνάμεις του δικομματισμού και οι τροϊκανοί επικυρίαρχοι σύρθηκαν σε εκλογές με το φόβο του τερματοφύλακα πριν από τα πέναλτι. Αντιλαμβάνονται ότι η προσωρινή άπνοια του λαϊκού κινήματος είναι μόνο η σιωπή πριν από την επόμενη θύελλα. Τα λαϊκά στρώματα υπολογίζουν, όχι αβάσιμα, ότι σ’ αυτές τις εκλογές η ψήφος μπορεί να γίνει φονική σαν σφαίρα, κάτι που συμβαίνει μια φορά στα πενήντα χρόνια σε συνθήκες κοινοβουλευτισμού.




του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Συνέχιση της ίδιας πολιτικής ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ανατροπή της;

Στις 6 Μάη δύο χρόνια από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου οι κάλπες

Ο δολοφόνος γυρνά στον τόπο του εγκλήματος. Οι οικονομικοί δολοφόνοι στην Ελλάδα γυρίζουν και στον χρόνο, στην επέτειο, του εγκλήματος. Για τις 6 Μάη ορίστηκαν από τον τραπεζίτη – πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο οι εκλογές φαστ–τρακ. Ακριβώς στην επέτειο της ψήφισης του επαίσχυντου Μνημονίου 1, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη, στις 6 Μάη του 2010. Είχε προηγηθεί στις 5 Μάη η τρομερή απεργία και διαδήλωση, που ανακόπηκε με το σκοτεινό έγκλημα στην Μαρφίν. Ενάμιση χρόνο αργότερα, στη μνημονιακή παρέα μπήκε και ο Σαμαράς με τη ΝΔ, της νέας αντιδραστικής επίθεσης.

του Γιάννη Ελαφρού


Στη μάχη των εκλογών μαζικά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Σε μια νέα ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μάη «υπεύθυνα και όχι περιθωριακά κόμματα».

 Και ξεκαθαρίζοντας τι εννοεί υπεύθυνα κόμματα, τόνισε πως «πρωταρχική ανησυχία είναι να υπάρξει σταθερή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα». Δηλαδή να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί από τον Ιούνιο η εφιαλτική επίθεση στον κόσμο της εργασίας και στη νεολαία. 


Χρηματοδότηση κομμάτων: Όχι κρατικό χρήμα!



Η τροπολογία της ντροπής (ντροπολογία) που ψηφίστηκε στη Βουλή για την προ-καταβολική είσπραξη της χρηματοδότησης των κομμάτων πριν από τις εκλογές, αποτελεί βάναυση πρόκληση στον εργαζόμενο κόσμο που υποφέρει από το Μνημόνιο και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Κυρίως όμως θέτει το γενικότερο ζήτημα της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης των κομμάτων από το κράτος.



του Δ. Δεσύλλα

ΘEMA: Συμβάσεις τέλος, η εκμετάλλευση στο θρόνο


Ένας στους τέσσερις εργαζομένους έχει πλέον ατομική σύμβαση εργασίας, ενώ ένας στους τρεις εργάζεται ανασφάλιστος! Σε ισχύ παραμένουν μόνο 40 κλαδικές συμβάσεις, με το 41% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων να έχουν λήξει, με άδηλο το μέλλον τους. Οι συμβάσεις που μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση έφτασαν τις 32.420 το 2011, καταγράφοντας αύξηση 279%!



του Δημήτρη Σταμούλη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις κάλπες

Υπεκφυγές και ψευδαισθήσεις, τέλος! Αποφυγή ευθυνών, αδύνατη! Οι εκλογές, έστω και στη ζούλα, προκηρύχτηκαν. Ενώπιος ενωπίω, λοιπόν. Λαός και αστικό πολιτικό σύστημα. Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο καθαρά σε παλιότερες εκλογές. Και τα δύο κόμματα - πυλώνες του πολιτικού συστήματος συγκυβέρνησαν επί πέντε μήνες και υπερψήφισαν μαζί το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση εξανδραποδισμού του λαού και υποδούλωσης της χώρας. Δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρανοήσεων στους ψηφοφόρους ως προς το ποια πολιτική θέλουν να ακολουθήσουν, συνεχίζοντας να σπέρνουν τον όλεθρο στους εργαζόμενους.




του Γιώργου Δελαστίκ

Σαπρόφυτα

 Πάσχα υπόσχονται οι ημερομηνίες και ο καιρός, παρά τις βρόχινες ατασθαλίες του, αλλά η ανάσταση γίνεται αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, τουλάχιστον κατά τον παρόντα χρόνο, καθώς τα πάθη των πραγματικών θεανθρώπων, μισθωτών, συνταξιούχων και λοιπών, συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς. Κι αν λες πως μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσεις τον επιτάφιο, ως θρήνο και περισυλλογή για όσα χάνονται, δεν προλαβαίνεις να ηρεμήσεις την οργή.



του Θανάση Σκαμνάκη

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής: Υπέρ της εξόδου από το ευρώ


Δυνατότητες διαλόγου και πολιτικής συμπόρευσης δυνάμεων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το Σάββατο 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνδιάσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με αντικείμενο τη στάση απέναντι στο ευρώ και την εκλογική τακτική. Οι οργανωμένες δυνάμεις – συνιστώσες του (ΚΟΕ, ΔΕΑ κλπ.), που συμμετέχουν και στο ΣΥΡΙΖΑ, παραβρέθηκαν με ολιγομελείς αντιπροσωπείες. Η συνδιάσκεψη υπερψήφισε τη θέση για «αποχώρηση από την ευρωζώνη με σοσιαλιστική προοπτική», χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, ούτε για συμμετοχή στο ΜΑΑ. Αν και καταρχάς κυκλοφόρησε σε δελτίο τύπου και στην ιστοσελίδα του Μετώπου η θέση «για αποχώρηση από ευρώ και ΕΕ με σοσιαλιστική προοπτική», στη συνέχεια η έξοδος από την ΕΕ αφαιρέθηκε, δείχνοντας τις αμφισημίες των βημάτων που γίνονται.



του Χάρη Λαμπρόπουλου