Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντίο, Schola Armaturarum, αντίο Σίλβιο!


Παγκόσμιο σκάνδαλο», αλλά και «πλήγμα στον παγκόσμιο πολιτισμό» χαρακτηρίστηκε η κατάρρευση του «Οίκου των Μονομάχων» στην Πομπηία, στις αρχές του Νοέμβρη, εξαιτίας μιας δυνατής νεροποντής. Και να αναλογιστεί κανείς ότι το κτίσμα αυτό άντεξε τους βαρείς συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1943, όπως αναφέρεται στη Γκάρντιαν, όπου επισημαίνεται ότι ίσως να έχουν ανεπανόρθωτα καταστραφεί οι εξαιρετικές νωπογραφίες που κοσμούσαν το εσωτερικό του.

Η στάση απέναντι στο χρέος θα κρίνει την Αριστερά

Η στάση απέναντι στο χρέος θα κρίνει την Αριστερά
  
Ηττήθηκε η λογική του μονοδρομου

Η διαγραφή του χρέους μόνη φιλολαϊκή λύση




Νέα, αυξημένα και πρωτότυπα καθήκοντα θέτει το ελπιδοφόρο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως φάνηκε με την άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις δυνάμεις της Αριστεράς. Ιστορικό της χρέος να παλέψει για τη διαγραφή του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, για την εθνικοποίηση των τραπεζών και κυρίως για την οργάνωση του λαϊκού παράγοντα σε ένα κοινό μέτωπο το οποίο θα παλέψει για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ 

Το Βερολίνο ταπεινώνει την Ιρλανδία

 Έχοντας καθυποτάξει την Ελλάδα στην τρόικα, με τη βοήθεια της «κυβέρνησης Τσολάκογλου», η Γερμανία έστρεψε το βλέμμα της προς τον επόμενο αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αφού πρώτα βύθισε την οικονομία της Ιρλανδίας, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, στη συνέχεια της έδωσε τη χαριστική βολή ανακοινώνοντας το περίφημο σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας.





Στο δρόμο κατά της Μέρκελ οι Γερμανοί


«Καυτό φθινόπωρο» υποσχέθηκαν στην Άγκελα Μέρκελ τα συνδικάτα, και δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί βάλθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να κάνουν την υπόσχεση πραγματικότητα. Σαράντα πέντε χιλιάδες πολίτες στη Στουτγκάρδη, 30.000 στη Νυρεμβέργη, 14.000 στο Ντόρτμουντ και 6.000 στην Ερφούρτη κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, καθώς το βάρος της οικονομικής κρίσης τσακίζει τις δικές τους πλάτες.




 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

ΘEMA: Εκλογές μήνυμα κλονισμού

«Γκρικ στατίστικς»  η «νίκη» ΠΑΣΟΚ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ …ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τα μηνύματα και των δύο γύρων των εκλογών του «Καλλικράτη», ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους, σφραγίζονται από ένα πολυτασικό ρεύμα απονομιμοποίησης των βασικών πυλώνων και δογμάτων του πολιτικού συστήματος, που κλυδωνίζεται στις συνθήκες αυτής της παρατεταμένης και απρόβλεπτης κρίσης.




 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

«Παράγκα» του ΣΕΒ, ο ΟΜΕΔ

ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Απαράδεκτο νομοσχέδιο Λ. Κατσέλη - τρόικας 





«Πληρωμένους» διαιτητές, οι οποίοι θα σφυρίζουν πέναλτι υπέρ των εργοδοτών και θα βγάζουν οφ σάιντ όλες τις εργατικές διεκδικήσεις, διαμορφώνει η κυβέρνηση, η οποία θα θέσει σε «δημόσια διαβούλευση» τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου σχετικά με τη «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών». 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Οικολόγοι Εναλλακτικοί: Ευρύτερο μέτωπο για τη νίκη


«Το χειροπιαστό ενωτικό εγχείρημα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που επιβραβεύτηκε εκλογικά, δείχνει το δρόμο», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Τα αποτελέσματα των εκλογών δημιούργησαν νέους συσχετισμούς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πρώτα απ’ όλα έδειξαν, αναμφισβήτητα, την πολιτική αποδοκιμασία τόσο της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβέρνησης (μείον 1.150.000 ψήφοι) όσο και της υποκριτικής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μείον 550.000 ψήφοι). Παρά τα βαρύτατα όμως πλήγματα που εδέχθησαν, δυστυχώς δεν κατέρρευσαν προς το παρόν», αναφέρουν οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί.


Κόμμα Ντόρας: δεξιά αναχώματα στις αριστερές αντιδράσεις

    
 Καζαντζάκης, Τένεσυ Γουίλιαμς, αυτοκριτική, πολιτικό πρόγραμμα και λαϊκό καφενείο. Με αυτά τα ρούχα επιστρέφει ως ηγέτης του υπό ίδρυση κόμματος η Ντόρα Κούβελου - Μπακογιάννη - Μητσοτάκη. Τους τελευταίους έξι μήνες που βγήκα από το «γυάλινο πύργο» ξαναβρήκα τη βουλευτή Ευρυτανίας, ξαναμπήκα στο καφενείο, «ξανάνοιξε η αυλαία για μένα», όπως λέει και ο Καζαντζάκης στην Ασκητική του, τονίζει. «Θα κάνω την αυτοκριτική μου» σημειώνει για να συνεχίσει πως «Έχω να πω πολλές νέες προτάσεις στην κοινωνία».



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Aσκήσεις συναίνεσης σε Bατοπεδινό φόντο


 Σε παρωδία εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο των ανταλλαγών δημοσίων γαιών με τη Μονή Βατοπεδίου. Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, αν περιέχει κάποιο συμβολισμό η ημερομηνία, ο περιβόητος «κεντρικός σχεδιασμός» πήγε περίπατο, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές βγήκαν λάδι και η κυβερνητική πλειοψηφία απώλεσε κάθε ίχνος σοβαρότητας, αν της είχε μείνει και κάτι τέτοιο. Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ δεν έπεισαν ούτε καν τους δικούς τους βουλευτές και έτσι δεν παραπέμφθηκαν στο δικαστικό συμβούλιο ούτε ο Θ. Ρουσόπουλος, ούτε ο Γ. Βουλγαράκης, οι υποτιθέμενοι «ιθύνοντες νόες» του σκανδάλου. Παρέπεμψαν τα «μικρά ψάρια» δηλαδή τους Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Α. Κοντό, αλλά για το αδίκημα της απιστίας παρά την υπηρεσία, αδίκημα κατά πάσα πιθανότητα παραγεγραμμένο. Επιβεβαιώθηκε έτσι ο λαός, που λέει ότι «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει».




ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλίνουν τα σχέδια και μετά τις εκλογές

Αντιδράσεις στην επιλογή της ηγεσίας του Συνασπισμού για συμμαχία με τους πασοκογενείς



Το κλυδωνιζόμενο από τη θαλασσοταραχή καράβι για να σωθεί συνηθίζεται να θυσιάζει μέρος του φορτίου του. Η πρακτική αυτή, που στο ναυτικό δίκαιο ονομάζεται «αβαρία», μοιάζει με τις τελευταίες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του Συνασπισμού μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι συνιστώσες που αποτελούσαν την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στην έξοδο, προκειμένου να γενικευτεί η πολιτική συμμαχιών που εγκαινιάστηκε στην περιφέρεια Αττικής, με τη στήριξη από το Συνασπισμό του Αλέξη Μητρόπουλου.



Χούντες, τότε και τώρα

  
Τότε, το 1973, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, η χούντα των συνταγματαρχών είχε επιβληθεί από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα για να διευκολυνθεί η Ουάσινγκτον στην υλοποίηση των γεωπολιτικών της σχεδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Σήμερα, το 2010, η «χούντα» του μνημονίου επιβλήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ με την άμεση συνενοχή και συνεργασία της θριαμβευτικά εκλεγμένης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου προκειμένου να πετύχουν τόσο την εξάλειψη όλων των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων όσο και την καθυπόταξη της Ελλάδας στο Τέταρτο Ράιχ της Γερμανίας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Αναζητούν διέξοδο οι εργατικές αντιδράσεις

Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους αρκετά σωματεία, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι. Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι και νέοι πορεύτηκαν από το Πολυτεχνείο στο Σύνταγμα, καταγγέλλοντας την άφιξη της τρόικα και δίνοντας μια πρώτη απάντηση στα νέα μέτρα που έρχονται. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν ότι η ανεξάρτητη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ο συντονισμός τους «από τα κάτω», δημιουργεί μια νέα δυναμική μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, που μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες σε αγωνιστική - ανατρεπτική κατεύθυνση.


Πολυτεχνείο 2010

Προϋπολογισμός κοινωνικής γενοκτονίας


 Τον πιο σκληρό και δύσκολο χειμώνα ετοιμάζονται να ζήσουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και τις δημόσιες υποδομές στην πλήρη διάλυση. Οι πρώτοι που θα γευτούν τους καρπούς της ταξικής αυτής πολιτικής θα είναι οι 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται, καθώς θα καταργηθούν άμεσα πολλά επιδόματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μισθοί των δημοσίων να οδηγηθούν στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των μισθών του ιδιωτικού τομέα.




Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 επιφυλάσσει επίσης απολύσεις από το Δημόσιο –10.000 για αρχή– εκτίναξη της ανεργίας και των έμμεσων φόρων που θα αφαιμάξουν το λαϊκό εισόδημα, σοβαρή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο Ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας, την παιδεία και τον πολιτισμό και ιδιωτικοποιήσεις.

Σύνταξη στα 58 στην Βολιβία

Δεν υπάρχει μονόδρομος! Η επιδείνωση των ασφαλιστικών και άλλων εργασιακών συνθηκών, προς όφελος του κεφαλαίου, δεν έχει τη δύναμη φυσικού νόμου, όπως θέλουν να μας πείσουν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση! Απόδειξη; Η απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 58 έτη ζωής! Η κυβέρνηση του μαχητικού ιθαγενή Έβο Μοράλες φέρνει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο με το οποίο εθνικοποιείται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δηλαδή διαλύονται τα δύο μεγάλα ιδιωτικά ασφαλιστικά Ταμεία (θυγατρικές δύο ευρωπαϊκών πολυεθνικών) και οι πόροι τους (προϊόν της εργασίας των βολιβιανών εργαζομένων) περνούν στο Δημόσιο.



Προϋπολογισμός: μειώνουν φόρους για επιχειρήσεις, 44 δισ. για εξυπηρέτηση του χρέους!

Συνθλίβονται τα τελευταία υπολείμματα του κράτους πρόνοιας



Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία δεν καταστρώθηκε ένας τόσο κανιβαλικά αντιλαϊκός προϋπολογισμός, όπως αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένας προϋπολογισμός εξόφθαλμα ληστρικός που αν τυχόν και εφαρμοστεί θα βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ανελλιπούς και βαθιά προβληματικού κράτους πρόνοιας που χτίστηκε στην Ελλάδα.
Επίσης θα βυθίσει στη φτώχεια τη λαϊκή πλειοψηφία, καθώς θα πυροδοτήσει μέσω της αύξησης του ΦΠΑ ένα νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε είδη καθημερινής ανάγκης από τρόφιμα και πετρέλαιο μέχρι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το νερό.

Eπίθεση στο Δημόσιο από τους… κρατικοδίαιτους


 Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δουλεύουν σκληρά, παίρνουν λιγότερα λεφτά και απολύονται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αντιθέτως, όσοι είναι στο Δημόσιο είναι χαραμοφάηδες, τρώνε με χρυσά κουτάλια, ενώ από πάνω έχουν και τη μονιμότητα. Αυτά μας έλεγαν στην αρχή της θύελλας οι κυβερνώντες και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους, προσπαθώντας να χωρίσουν τους εργαζόμενους της χώρας σε δύο κατηγορίες και να τους βάλουν να τρώγονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να μας κατακρεουργήσουν πιο εύκολα. Τα ίδια λένε και τώρα, καθώς ετοιμάζεται το νέο πογκρόμ στο Δημόσιο, με χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών και δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρωτοστατεί μάλιστα ο ΣΕΒ, που προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής ολόκληρου του «ιδιωτικού τομέα», εργοδοτών και εργαζομένων.