Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΘEMA: 'Ώρα νέου εργατικού κινήματος



Ύστερα από δύο και πλέον χρόνια σκληρών ταξικών αγώνων, απαιτείται ένας βαθύς προβληματισμός για την ανάγκη μιας συνολικής ταξικής ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία θα ξεπερνά μάχιμα τις αιτίες που δεν επέτρεψαν την απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας. Σήμερα χρειάζεται ένα άλλο εργατικό κίνημα, εξοπλισμένο με τις απαντήσεις, τις δομές και τις μορφές που απαιτεί η εποχή της ιστορικής κρίσης του συστήματος.





του Δημήτρη Γκόβα


Ζώνες οικονομικής υπερεκμετάλλευσης


  «Αν συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε, θα είναι δύσκολο (σ.σ.για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ). Δεν θα έχουμε καμία ανάπτυξη στην Ελλάδα απλά επιβάλλοντας περικοπές. Αυτό που θα προτιμούσα είναι μια Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Ελλάδα».  Και με αυτή την απάντησή του στη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς, συνόψισε τον οικονομικό ζυγό στον οποίο προτείνει να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα της κρίσης.



της Κατερίνας Σταυρούλα

ΘEMA: Μαρξισμός και επιστήμη

Απόπειρα κατανόησης του πραγματικού κόσμου


Εξ αρχής καταδικασμένος σε αποτυχία ο επιχειρούμενος περιορισμός και η σχεδιαζόμενη οριοθέτηση της επιστήμης, που όπως η ίδια η φύση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αέναη κίνηση, μια αέναη ανανεωνόμενη ενότητα εμφάνισης και εξαφάνισης. Η διαρκής κίνηση, η δυναμική εμφάνισης, εξαφάνισης και μετασχηματισμού των σωματίων, η γένεση και το σβήσιμο αστέρων στο μεγάκοσμο, το επιβεβαιώνουν.





του Αλέκου Αναγνωστάκη 

Η Γερμανία «εξάγει» στην Ευρώπη τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων


Η Γερμανία επιβάλλει τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις Χαρτς 4 στην Ευρώπη». Το γερμανικό περιοδικό Σοτσιαλίσμους στο κύριο άρθρο του αποκαλύπτει τους στόχους της «εργασιακής» πολιτικής του Βερολίνου για την υπόλοιπη Ευρώπη: Η Μέρκελ θέλει να εφαρμόσει πλήρως σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο την αντιδραστική πολιτική του σοσιαλδημοκράτη, πρώην καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ –το λεγόμενο πλαίσιο Χαρτζ– δέκα χρόνια μετά την υιοθέτησή του από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων της περιβόητης «Ατζέντας 2010». Το αντεργατικό πλαίσιο που συνέθλιψε τους Γερμανούς εργαζόμενους.



του Μιχάλη Ψύλου

Απεργιακός αγώνας διαρκείας στις συγκοινωνίες ενάντια σε μείωση μισθών και αύξηση εισιτηρίων

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η 24ωρη προειδοποιητική, όπως την χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι, απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ) που υπάγονται πλέον στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Κανένας συρμός δεν κινήθηκε και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Συντάγματος κι από εκεί κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ο υπουργός ήταν άφαντος.



του Δημήτρη Σταμούλη

Μια ξεχασμένη ομολογία


Αναμφίβολα, απ’ όλους τους «αστέρες» που διεκπεραιώνουν τη συντελούμενη «οικονομική γενοκτονία», κατ’ εξοχήν αυθεντική φιγούρα είναι ο Γ. Στουρνάρας. Για πολλούς λόγους, ουσιαστικούς και σημειολογικούς. Ας σταχυολογήσουμε ορισμένους...

Ο Στουρνάρας δεν υποκρίνεται ότι συμπονά τα θύματα του κοινωνικού στραγγαλισμού. Είναι αποφασιστικός, ολέθριος, αλλά διαθέτει πάντοτε την ηρεμία του «ταγμένου» καθεστωτικού τεχνοκράτη, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τις ανάγκες ή τη βούληση της κοινωνίας. Ξέρετε, αυτή η «αρετή» του ολοκληρωτισμού που εδώ και λίγα χρόνια λέγεται «περιφρόνηση για το πολιτικό κόστος».



του Διονύση Ελευθεράτου

Πάνος Παπανικολάου*:Κυβέρνηση και τρόικα φέρνουν υγειονομική γενοκτονία


Με αφορμή την πανελλαδική κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας ενάντια στην περικοπή του ιατρικού μισθολογίου και διεκδικώντας την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, μιλήσαμε με τον Πάνο Παπανικολάου, νευροχειρουργό Επιμελητή Α’ στο Νοσοκομείο Νίκαιας, μέλος των ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκλεγμένου με την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών.


                                          (φωτό από το debtocracy

*μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ

Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο

Ο Ξένιος Ζευς ιδιωτικοποιείται


Σε μια ιδιωτική εταιρεία, την Κάπιτα, ανέθεσε η κυβέρνηση του Κάμερον, τον εντοπισμό των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, όπως μάθαμε αυτή την εβδομάδα. Η μεταναστευτική πολιτική περνά στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η Κάπιτα, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό, θα πληρώνεται με το κεφάλι και «κατόπιν αποτελέσματος». Υποθέτω ότι και οι μεμονωμένοι κυνηγοί κεφαλών, τους οποίους θα προσλάβει η Κάπιτα, θα έχουν ισχυρό οικονομικό κίνητρο να ξετρυπώσουν τους παράνομους μετανάστες, όπου κι αν αυτοί δουλεύουν ή κρύβονται: σε αποθήκες, σε καταστήματα, σε τζαμιά, σε κατοικίες, σε ρούγες και πλατείες. 




Ας φανταστούμε τον ακόλουθο διάλογο:

– «Τι δουλειά κάνεις τώρα, παιδάκι μου;»

– «Ξεβρωμίζω τον τόπο, μαμά. Ξετρυπώνω Τούρκους, Πακιστανούς, Ινδές», θα απαντά με καμάρι το παιδί.

– «Ωραίο επάγγελμα διάλεξες, γιόκα μου».


της Μαριάννας Τζιαντζή

H Ιβηρική λέει όχι σε τρόικα και λιτότητα


«Απεργία στην Ιβηρική τώρα!» Αυτό το σύνθημα ήταν γραμμένο σε ένα πλακάτ Πορτογάλου διαδηλωτή στην μεγαλειώδη διαδήλωση που κατέκλυσε ουσιαστικά τους δρόμους όλης της χώρας το προηγούμενο Σάββατο. Την ίδια στιγμή οι δρόμοι της Μαδρίτης ακολουθούσαν το παράδειγμα της Λισαβόνας.

Αντίστοιχα κοινές πορείες όμως φαίνεται πως ακολουθούν και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Είτε ακολουθώντας τις οδηγίες της Τρόικας στην περίπτωση της Πορτογαλίας, είτε εφαρμόζοντας τις περικοπές ώστε να μην εμφανιστούν αυτές σαν απαιτήσεις των δανειστών στην περίπτωση της Ισπανίας, Κοέλιου και Ραχόι ακολουθούν παράλληλους πολιτικούς δρόμους. Και πιστοί στο οικονομικό δόγμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης, οδηγούν τον κόσμο της εργασίας μέσα από ένα δρόμο διαρκών μισθολογικών μειώσεων, διάλυσης του κοινωνικού κράτους και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην εξαθλίωση.



της Κατερίνας Σταυρούλα

Συλλήψεις η απάντηση Ομπάμα στους καταληψίες


Με δεκάδες προληπτικές προσαγωγές, συλλήψεις αλλά ακόμη και με ένα πογκρόμ στο διαδίκτυο «τίμησε» το αμερικανικό κράτος τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη γέννηση του αμερικανικού κινήματος «καταλάβατε την Γουόλ Στριτ».



του Άρη Χατζηστεφάνου

Ασκήσεις επιβεβαίωσης πίσω από το κυνήγι του «οπορτουνισμού»


Η κριτική που ασκεί το ΚΚΕ μέσα από τις σελίδες της ΚΟΜΕΠ παραβλέπει και υποτιμάει ότι οι νίκες που μπορεί να πετύχει σήμερα η εργατική τάξη δεν είναι αποτέλεσμα μεγαλοθυμίας της αστικής τάξης, αλλά δικές της κατακτήσεις που η αστική τάξη εξ ανάγκης παραχωρεί.



του Κωστή Νάγια

Εγκωμιάζουν τη Χρυσή Αυγή


Με στοχευμένα δημοσιεύματα την περασμένη Κυριακή, στις ναυαρχίδες του συστήματος, που για ιστορικούς λόγους αποκαλούμε ακόμα εφημερίδες, από βασικούς υπαλλήλους τους, που η ανεργία και η μαύρη φτώχεια τους ανάγκασε να το παίξουν δημοσιογράφοι, άνοιξε μια νέα περίοδος για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού» από το κεφάλαιο την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό κάθε απόχρωσης που υπηρετεί με θρησκευτικό φανατισμό τα συμφέροντα των αφεντικών του.


του Μάκη Βάσιλα

Πριν 20 ή 40 ή άπειρα χρόνια



«Η μνήμη όπου την αγγίξεις πονεί…», έλεγε το ποίημα. Χθες μου τηλεφώνησε ο άλλος Κώστας πως αύριο (την Πέμπτη στις 20) είναι είκοσι χρόνια από το θάνατο του Γ. Σεφέρη. Και για σχεδόν μια μέρα τον πίστεψα, τόσο κοντά που έφερε τις χρονολογίες. Δεν ήταν από συμφέρον, αλλά από εκείνη την αίσθηση ή την αναισθησία, του χρόνου. Και την άλλη μέρα έβαλα το cd, όπου ο Θ. Αγγελόπουλος διαβάζει ποιήματα του Γ. Σεφέρη. Κι όταν άρχισα να υπολογίζω το χρόνο με απώλειες δε μου ’βγαιναν τα είκοσι χρόνια, ούτε τα σαράντα που είναι σύμφωνα με τη μέτρηση του καθιερωμένου ημερολογίου. Μου φάνηκε ατέλειωτη σειρά, πολύ μακριά, ασήκωτη. 



του Θανάση Σκαμνάκη 

ΠΙΣΩ από τις κάμερες



Η σχέση των μίντια με την ακροδεξιά στην Ελλάδα έχει ένα ειδικό καθεστώς. Ξεκινάει από το 1993, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε και δύο άδειες σε δικούς της ανθρώπους, στον Γιώργο Καρατζέρη (Τελεσίτι) και στον εκδότη της Ελεύθερης Ώρας, Μιχαλόπουλο, το Τηλετώρα. Εκεί λοιπόν μακριά από το φως και των κεντρικών καναλιών, διάφοροι σχολιαστές, τηλεπωλητές, αεριτζήδες και άλλοι βρήκαν φως και κυρίως ένα δίαυλο από τον οποίο μπορούσαν να διαδώσουν τις απόψεις τους, οι οποίες ήταν στο περιθώριο, ως ακραίες, γραφικές και επικίνδυνες.



Από κοινού δρουν…Αστυνομία και Χρυσή Αυγή


Ολοένα και πιο επικίνδυνα ανεξέλεγκτες διαστάσεις αποκτούν οι καθημερινές πλέον επιθέσεις φασιστών καθώς και τα απανωτά κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μεταναστών, μελών αντιρατσιστικών ομάδων και συνδικαλιστών σε όλη τη χώρα. Ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και βασανισμοί βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κάτω από την ανοχή ή και την σύμπραξη αρκετές φορές των αστυνομικών δυνάμεων, ξεγυμνώνοντας τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του υπουργού …Προ.Πο. περί μηδενικής ανοχής στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.



του Κυριάκου Νασόπουλου

Στην εντατική ο καπιταλισμός

Διασωληνωμένα βρίσκονται αυτή την περίοδο και τα τρία παραδοσιακά κέντρα της καπιταλιστικής οικονομίας – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία. Αφού είδαν και απόειδαν ότι η υγεία τους δεν μπορεί να βελτιωθεί με τις υπάρχουσες ...οικονομικές αγωγές, κατέφυγαν στη μοναδική επιλογή που υφίσταται για να κρατηθούν στη ζωή: την απεριόριστη εκτύπωση χρήματος. Τα νούμερα είναι τρομακτικά και μιλούν από μόνα τους για τον αγώνα ζωής και θανάτου που δίνει σήμερα το σύστημα.



του Γιώργου Παυλόπουλου

AΠO σπόντα



••• «Υπομονή, άλλα δυο χρόνια και φθάσαμε...», πού; • Μα πού αλλού, στην πολυπόθητη ανάκαμψη, εννοείται! • Με αυτή την ελπίδα προσπαθούν να κρατάνε τον κόσμο τους σε αναμονή, οι τροϊκανοί και οι της τρικομματικής κυβέρνησης, ευελπιστώντας σε ακόμα δυο χρόνια σχετικής εσωτερικής σταθερότητας • Μα οι πιο σοβαροί από αυτούς, κατά βάθος φοβούνται, διότι ξέρουν καλά τι σημαίνει να κάνουν φτερά από τις τσέπες όλων μας και συνεπώς και από την εσωτερική αγορά τα περιβόητα 11,5 δισ., με την ανεργία να καλπάζει προς το 30%...


ΘEMA: Σε κατάσταση πολιορκίας τα δημοκρατικά δικαιώματα

Ενισχύεται το κράτος αστυνόμευσης

Πληθαίνουν οι φωνές από τη σκοπιά της αστικής τάξης που ζητούν την αναστολή άρθρων του Συντάγματος ακόμη και την αξιοποίηση του άρθρου 48 περί Κατάστασης Πολιορκίας. Η επίκληση της θεωρίας των «δύο άκρων» λειτουργεί νομιμοποιητικά για την κρατική βία, ενώ εξομοιώνει την επαναστατική τάση με τους ναζί. Απώτερος στόχος είναι να επιβληθεί το αντεργατικό πραξικόπημα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις.



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Θέατρο αρχηγών με την τρόικα


«Σύντομη διακοπή»

Φαιδρή παράσταση πολιτικού θεάτρου παίζουν οι «γερμανοτσολιάδες» πολιτικοί αρχηγοί Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης σε συμπαιγνία με την τρόικα, η οποία προσπαθεί να τους βοηθήσει να περάσουν τα εξοντωτικά μέτρα εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Δημιουργώντας ένα τεχνητό κλίμα δήθεν «διαφωνιών» και «έντασης» ανάμεσα στην τρόικα εσωτερικού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και την τρόικα εξωτερικού (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) οι εκπρόσωποι της τελευταίας αναχώρησαν και θα ξαναγυρίσουν μετά από καμιά εβδομάδα. Στο μεταξύ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της μνημονιακής συγκυβέρνησης θα έχουν συναντηθεί και θα έχουν υιοθετήσει όλες τις προτάσεις των ξένων επικυρίαρχων.


Επιπλέον βάρη 12 δισ., νέοι φόροι, συντριβή του εργατικού κόστους


Παρατείνεται η αγωνία για τον ακριβή επιμερισμό των αντιλαϊκών μέτρων ύψους 12 σχεδόν δισ. ευρώ που έχει απαιτήσει η τρόικα. Στο συντριπτικά μεγαλύτερό τους όμως μέρος είναι ήδη γνωστά και περιλαμβάνουν νέες, βαριές επιβαρύνσεις για εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαία. Ειδικότερα τα 7,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα δυσχεράνει περαιτέρω την ήδη δραματική θέση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και ειδικά των εργαζομένων, με αμφίβολα αποτελέσματα στον κρατικό προϋπολογισμό.



του Λεωνίδα Βατικιώτη 

Έχουν ακόμη το πάνω χέρι



Αρχίζει με τη γενική απεργία της Τετάρτης ο νέος γύρος αναμέτρησης των εργαζομένων, της νεολαίας και των απόμαχων της δουλειάς με την πιο επιθετική κυβέρνηση του κεφαλαίου που είχε ποτέ αυτή η χώρα. Οι δουλόφρονες συνεργάτες των Γερμανών επικυρίαρχων Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, ενισχυμένοι απέναντι στο λαό μας εξαιτίας του γεγονότος ότι εκτελούν εντολές των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, οι οποίοι και τους στηρίζουν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, κατεδαφίζουν ταχύτατα κάθε εργασιακό δικαίωμα που κατακτήθηκε στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να ...«λυπηθούν τον κοσμάκη που υποφέρει» και να σταματήσουν την εξαθλίωση του λαού, όσο αυτός δεν ξεσηκώνεται για να τους ανατρέψει.



του Γιώργου Δελαστίκ

Στη μάχη της απεργίας για το λαϊκό εργατικό ξεσηκωμό


Μπλόκο στα νέα σφαγιαστικά μέτρα, ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ


Mια νέα ανάταση του μαζικού κινήματος έρχεται στο προσκήνιο. Έπειτα από ένα εξάμηνο παγωμάρας, προσμονής κοινοβουλευτικών - εκλογικών λύσεων αλλά και πολύ σοβαρής ιδεολογικο-πολιτικής διαπάλης για το αν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση και τα σφιχτά δεσμά της τρόικας, τα πράγματα φαίνεται να μπαίνουν σε νέα φάση. Όχι ότι η αμηχανία και ο σκεπτικισμός για τις εξελίξεις δεν κυριαρχούν. Όμως, όπως όλα δείχνουν, η απεργία της Τετάρτης (και οι κλαδικοί αγώνες που αναπτύσσονται όλο και πιο έντονα) θα είναι μαζική, δυναμική και με σαφή διάθεση πολιτικής σύγκρουσης (παρά τις προσπάθειες της ΓΣΕΕ) με την τρικομματική χούντα εσωτερικού και ...εξωτερικού.


του Μιχάλη Ρϊζου

Yπερχρεωμένε, δεν έχεις να φας; Έχεις να πληρώσεις!


«Κάθε σπίτι στα νύχια τραπεζίτη», είναι το δόγμα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, που γίνεται πράξη με νέες, σκληρότερες τροποιήσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοικυριά. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο ούτως ή άλλως ανεπαρκής νόμος Κατσέλη τροποιείται προς το χειρότερο, καθώς οι δανειολήπτες υποχρεούνται να πληρώνουν δόσεις για όσο διάστημα η υπόθεσή τους εκκρεμεί στα δικαστήρια. Όσο για το περιβόητο «30% του εισοδήματος» που είχε αναφερθεί ως πλαφόν για τις δόσεις των δανείων από διάφορα χείλη (από τον προεκλογικό Σαμαρά ως το μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ) εγκαταλείπεται.


Ή εμείς ή αυτοί! Όλοι στην απεργία


Με τη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου δίνεται η ευκαιρία στα εκατομμύρια των εργαζομένων με τους κομμένους μισθούς, τους απλήρωτους, τους ανέργους, τους φτωχούς, τους νέους, να εισβάλουν στο προσκήνιο και να φωνάξουν ένα μεγαλειώδες «Φτάνει πια», «Δεν θα περάσουν»! «Πάρτε όλα τα μέτρα πίσω, κάτω η χούντα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, έξω η τρόικα και οι ντόπιοι κολαούζοι της. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση. Ψωμί - δουλειά - ελευθερία για το λαό!». Μήνες τώρα μιλούν μόνο η άθλια τρόικα εσωτερικού (Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης) και τα γεράκια της ΕΕ, προετοιμάζοντας το νέο εξοντωτικό πακέτο μέτρων. Η καραμέλα της διαπραγμάτευσης έχει λιώσει πια, ενώ η «επαναδιαπραγμάτευση» αποδείχθηκε το πιο σύντομο ανέκδοτο. Είναι πια καθαρό: Κεφάλαιο, ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός και τοκογλύφοι δεν θα σταματήσουν, εάν δεν τους σταματήσουμε! Ή εμείς ή αυτοί! 




Στο σπίτι του Βενιζέλου δεν μιλάνε για ...μέτρα

«Μην κόψετε μισθούς, κόψτε από την υγεία», η αντιπρόταση της Ιπποκράτους!

Ενα «σώμα» παρά τους αστερίσκους συνιστά το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου με την κυβέρνηση Σαμαρά στο θέμα του τρίτου Μνημονίου που χτίζουν από κοινού. Προηγήθηκε ένα μπαράζ επικοινωνιακού πολέμου με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, για να καταγραφεί μια δήθεν αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ, για να αποδειχτεί ότι ήταν μόνο ένας ελιγμός τακτικής. Οι υποσημειώσεις που θέτει ο Ευ. Βενιζέλος στον κορμό των δυσβάσταχτων μέτρων συνιστούν απλώς προσχήματα, αφού «υπέρ πάντων» θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.




του Γιώργου Λαουτάρη

Εργαζόμενοι ΟΤΑ: Ρεύμα υπέρ σύγκρουσης διαρκείας


Σε πανελλαδική κατάληψη των δημαρχείων προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από απόφαση της ομοσπονδίας τους, ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων τους μέσω της εφεδρείας και στη διάλυση των ΟΤΑ, με την ασφυκτική περιστολή των κονδυλίων που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη, μισθολογικών, λειτουργικών και κοινωνικών δαπανών των δήμων.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Κλίμα αγώνα ενάντια στις περικοπές


Η κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι εκρηκτική. Οι περισσότεροι σύλλογοι των μελών ΔΕΠ έχουν προκηρύξει μονοήμερες ή πολυήμερες απεργίες, κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να παρενοχλήσουν την εξεταστική περίοδο των φοιτητών και αναμένουν τον Οκτώβριο για να απεργήσουν.



του Μάκη Ζέρβα

Αμφισβητούν ακόμη και τη σκοπιμότητα των δομών ψυχικής υγείας


Στο χώρο της ψυχικής υγείας έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις, καθώς η κρατική χρηματοδότηση για το 2012 σχεδόν τελείωσε, αφού έχει περικοπεί κατά 55% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ), όπου οι εργαζόμενοι έκαναν στάσεις εργασίας όλη την προηγούμενη βδομάδα και αυτήν την εβδομάδα προχώρησαν σε πενθήμερη απεργία, καθώς δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων καταβλήθηκε ένας μισθός, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για τους υπόλοιπους.

της Άννας Γαϊτανίδου

Ο Τσίπρας πήρε το όπλο του και ήταν το ...ευρώ!


Η παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά με τη γραβάτα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έσφιξε δυσάρεστα τη θηλιά γύρω από το κινηματικό και αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητισμός και η εκπαίδευση στο ρόλο του «καταλληλότερου για πρωθυπουργός» σφράγισε την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ.




του Γιάννη Ελαφρού

Φυγή κεφαλαίων: Ανάγκη να τεθούν φραγμοί στη διακίνηση


Ελέγχους σε 54.000 άτομα, τα οποία έβγαλαν στο εξωτερικό 22 δισ. ευρώ στο διάστημα 2009-2011, ανακοίνωσε με μιντιακές τυμπανοκρουσίες το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Λαμβάνοντας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ένα CD με τα στοιχεία όσων έστειλαν σε ξένες τράπεζες εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, το ΣΔΟΕ ξεκίνησε τις διασταυρώσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποσά που προέρχονται από αδήλωτες ή παράνομες συναλλαγές. Το «κυνήγι» θα ξεκινήσει από τους Έλληνες «Μπερνάρ Αρνό» – τους 3.000 μεγαλοκαταθέτες, που έδιωξαν από τη χώρα 2,5 εκ. ευρώ ο καθένας, κατά μέσο όρο. Και βέβαια, εάν διαπιστωθούν παρατυπίες ως προς τη δήλωση των εισοδημάτων, οι ποινές εξαγγέλθηκε πως θα είναι αυστηρές: Όχι μόνον απόδοση στα κρατικά ταμεία των φόρων που αναλογούν στα αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή επιβολή υψηλότατων προστίμων.

του Στέλιου Παπαγεωργίου

Στρατευμένοι: Τυραννία στη Σάμο


Θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνους τον διοικητή του τάγματος Αντ/ρχη Ζώη Αλέξανδρο και τους ανωτέρους του στην Ταξιαρχία (79 ΑΔΤΕ).

Οι παραπάνω ενδιαφέρονται μόνο για να γίνονται σωστά οι υπηρεσίες, οι αγγαρείες και η απλήρωτη εργασία στα λογιστήρια, τις αποθήκες και τα διάφορα πόστα του τάγματος, ενώ αδιαφορούν παντελώς για το αν αυτοί που τις κάνουν, δηλαδή εμείς οι φαντάροι, προλαβαίνουμε να ξεκουραστούμε και να πάρουμε μια ανάσα.



ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ποδόσφαιρο: Γελοιότητα επί… δικαίων και αδίκων



Ο θαυμαστός κόσμος του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν θα πάψει ποτέ να προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη φορά η νέα πράξη στην ιλαροτραγωδία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα «αποκατάσταση των αδικιών» σε βάρος των ΠΑΕ Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα. Μέσα σε μια νύχτα οι τρεις αυτές ΠΑΕ βρέθηκαν να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής όπως κατ’ αντίστροφο τρόπο με συνοπτικές διαδικασίες είχαν βρεθεί πέρυσι να υποβιβάζονται επίσης μέσα σε μια νύχτα από τη Σούπερ Λίγκα στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς πότε οι αποφάσεις ήταν σωστές. Πέρυσι ή φέτος; Η αδικία, αν υπήρξε, αποκαθίσταται με άλλη εξόφθαλμη αδικία, η οποία παραβιάζει τόσο την αρχή της νομιμότητας όσο και της ισονομίας;

του Μάκη Γεωργιάδη

Κάλεσμα συνδικαλιστών για ξεσηκωμό και κλιμάκωση του αγώνα


Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τους νέους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, απευθύνουν δεκάδες συνδικαλιστές της ταξικής πτέρυγας και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Το κάλεσμα τονίζει την ανάγκη για πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό και κλιμάκωση του αγώνα. Καλεί σε μέτωπο ανατροπής και ένα άλλο (από τη ΓΣΕΕ και τον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό), ανυποχώρητο κέντρο αγώνα, ώστε η απεργία της 26 Σεπτέμβρη να είναι ο πρώτος σταθμός, με συνέχεια και πολύμορφες κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσουν τα μέτρα, να ανατραπούν η κυβέρνηση, τα μνημόνια, η τρόικα και όλη η αντεργατική επίθεση!

Το κάλεσμα των συνδικαλιστών, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών, σε κλάδους, χώρους δουλειάς, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες, με στόχο να συγκροτηθεί ένα ταξικό ρεύμα και ένα άλλο κέντρο ανεξάρτητου εργατικού αγώνα στις μάχες της επόμενης περιόδου.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις πρώτες υπογραφές:


Σχόλια στο ημιφως


ΟΠΑΠ: Ξεπουλιέται λόγω κερδών

«Το μεγάλο φαγοπότι» ξαναπαίζεται, αυτή τη φορά όχι σε κινηματογραφική ταινία, αλλά στην Ελλάδα των μνημονίων, με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ, την κυβέρνηση που τον ξεπουλάει και τους κηφήνες που στριμώχνονται για να απολαύσουν οι ίδιοι τα αμύθητα κέρδη του Οργανισμού. Από το 2002 έως το 2011, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε κέρδη 5,29 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε ο Ριζοσπάστης, ενώ ανά έτος ήταν το 2002, 318 εκατ. ευρώ, το 2003, 381 εκατ., το 2004, 479 εκατ., το 2005, 458 εκατ., το 2006, 600 εκατ., το 2007, 609 εκατ., το 2008, 729 εκατ., το 2009, 594 εκατ., το 2010, 579 εκατ. και το 2011, 543 εκατ. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο 2012 τα κέρδη του ήταν 266,8 εκατ. ευρώ. Επομένως, ο ΟΠΑΠ ξεπουλιέται όχι επειδή «επιβαρύνει» το κράτος, αλλά επειδή αποφέρει κέρδη!