Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΔΩΔΩΝΗ: Εργάτες και κτηνοτρόφοι πέταξαν έξω τους τροϊκανούς ελεγκτές

Το δικό τους μήνυμα στις διεθνείς αγορές και την τρόικα έστειλαν την Τετάρτη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εργάζονται στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η ομάδα στελεχών του τραπεζικού συμβουλίου, που έχει προσλάβει η Αγροτική Τράπεζα μετά από εντολή της Τρόικας προκειμένου να εκτιμήσει και να προχωρήσει με διαδικασίες φαστ τρακ στο ξεπούλημα της επιχείρησης, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας για να καταγράψει αρχικά τις διαθέσεις των εργαζομένων. Οι ελεγκτές επέμεναν σε κάθε περίπτωση ότι η ΑΤΕ στοχεύει να τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την τρόικα και προβλέπει την ολοκλήρωση της «αξιοποίησης» μέχρι το τέλος Ιουνίου.


Π. Γκαργκάνας: Ταξική και όχι εθνικοαπελευθερωτική αντίσταση


Μια «αριστερή κυβέρνηση» θα ήταν μόνο ευκαιρία για το εργατικό κίνημα και όχι λύση για φιλεργατικά μέτρα, τονίζει ο Πάνος Γκαργκάνας, στέλεχος της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, του ΣΕΚ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία των συγκεντρώσεων στο Μουσείο για την απαγκίστρωση των εργαζομένων από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.



 Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

Στην «παρανομία» οι εργατικοί αγώνες

Tο 2011 ήταν η χειρότερη χρόνια για τους εργαζόμενους μετά από πολλές δεκαετίες. Έζησαν την πιο βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Οι χιλιάδες απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, οι μονομερείς μειώσεις μισθών, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, τα λουκέτα και το πέταγμα εργαζομένων στο δρόμο, μαζί με τον εργοδοτικό «τσαμπουκά» και τον περιορισμό κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων είναι μερικά μόνο στοιχεία της καπιταλιστικής κρίσης που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην εργατική τάξη και το κίνημά της.

του Νίκου Γουρλά

Στις συμπληγάδες της νέας ΕΕ και των δανειστών


Χειρότερα μάλλον δεν γίνεται… Κι ας ξέρουμε ότι όσες φορές ειπώθηκε κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια επήλθε διάψευση και μάλιστα άμεσα. Η προηγούμενη εβδομάδα όμως, όπως ξεκίνησε με τη σύνοδο κορυφής και την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τους 25 ηγέτες της ΕΕ και τελειώνει με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, προδιαγράφει ένα μέλλον ζοφερό, απέραντης φτώχειας σε όλη την Ευρώπη και τον πλήρη και οριστικό υποβιβασμό του ελληνικού λαού σε φόρου υποτελή απέναντι στους δανειστές. Αν φυσικά όλα αυτά εφαρμοστούν...

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Διαζύγιο ¨Αλφα-Γιούρομπανκ πριν μπουν τα στέφανα;


Όλη την τελευταία εβδομάδα έχουμε κατακλυστεί από μια μεθοδευμένη προσπάθεια να εμφανιστεί η συγχώνευση Άλφα - Γιούρομπανκ ως η επιχειρηματική κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα και βάζει ξανά την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης. Το Κατάρ παρουσιάζεται ως ο ξένος επενδυτής που δίνει εμπιστοσύνη στη χώρα. Οι δήθεν έγκυροι σχολιαστές (που συγχρόνως συστηματικά υπερασπίζονται το Μνημόνιο) προωθούν την άποψη ότι ο ιδιωτικός τομέας παίρνει πρωτοβουλίες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση εν αντιθέσει με το Δημόσιο. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.



του Γιώργου Παυλόπουλου

ΑΣΤΕΓΟΙ: Υποκρισία αντί για στέγαση


Με ιδιαίτερη ένταση ενέσκηψε το τελευταίο διάστημα το θέμα της αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος των αστέγων, οι οποίοι πλέον σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις 20.000. Το δριμύτατο ψύχος που επικράτησε σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη υποδομών και μηχανισμών αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού από μεριάς πολιτείας, έθετε και εξακολουθεί να θέτει, σε άμεσο κίνδυνο και την ίδια ακόμα την επιβίωσή τους.



του Μάκη Βάσιλα

ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Πήραν τα λεφτά κι έφυγαν!

Δεν έφτανε το χαράτσι στο ρεύμα, μας ήρθε τώρα και το φέσι! Με 310 εκ. μας φέσωσαν οι ιδιώτες «εναλλακτικοί πάροχοι» ρεύματος Eνέργκα και Eλλάς Πάουερ. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι χρωστούν 70 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ και 120 εκ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ για χρήση των δημόσιων δικτύων και 120 εκ. ευρώ στο Δημόσιο από τα χαράτσια που εισέπραξαν και δεν απέδωσαν. Κι ο λογαριασμός ανεβαίνει καθημερινά…



της Φλώρας Παπαδέδε

Να φύγει τώρα ο Παπαδήμιος!



Υαινες κατά των εργαζομένων αποδεικνύονται το ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους σκηνοθετούν αλλεπάλληλες «δραματικές κρίσεις» στις φιλικές μεταξύ τους συζητήσεις που αποκαλούν διαπραγματεύσεις, με μοναδικό στόχο να μεθοδεύσουν από κοινού το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων που επιθυμούν. Το διασκεδαστικό είναι ότι ταυτόχρονα λόγω της αλαζονείας τους έχουν χάσει τόσο πολύ την επαφή τους με την κοινωνία, ώστε χθες έθεσαν σε κυκλοφορία φήμες ότι ο Παπαδήμος θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, αν δεν συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με όλα τα ολέθρια αντιλαϊκά μέτρα.

του Γιώργου Δελαστίκ 

Ψωμί, εργασία, δημοκρατία, απελευθέρωση

Παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους, έξοδος από ευρώ και EE

Κόκκινο κτυπάει η επιχείρηση ωμού, πρωτοφανούς εκβιασμού του ελληνικού λαού για να αποδεχθεί τον κοινωνικό και πολιτικό αυτοχειριασμό του, από την «εταιρεία δολοφόνων» της συγκυβέρνησης Παπαδήμ(ι)ου, της τρόικας και των τοκογλύφων. Eπισείοντας την απειλή της χρεωκοπίας και της καταστροφής, η συμμορία των τεσσάρων (Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς, Kαρατζαφέρης) προσπαθεί να παγώσει κάθε αντίδραση στους εργαζόμενους και την κοινωνία και να επιβάλει τόσο αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα, που μπροστά τους το Mνημόνιο 1 θα μοιάζει με όαση ανθρωπιάς...


του Γιάννη Ελαφρού

Φτώχεια καταραμένη... και ευρωπαϊκή


Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα της φτώχειας. Για την ακρίβεια, δεν πλανιέται απλώς, αλλά έχει εγκατασταθεί για τα καλά, στραγγαλίζοντας τον ανθό της κοινωνίας, τους νέους και τα παιδιά και στέλνοντας μια ώρα αρχύτερα στον τάφο τους ηλικιωμένους και τους μεσήλικες. Το δισέλιδο αφιέρωμα της Ελ Παΐς είναι ανατριχιαστικό, καθώς δείχνει ότι η φτώχεια πλήττει αμείλικτα τη λεγόμενη μεσαία τάξη στην Ευρώπη.


Ένα ποίημα για τις καραμέλες


Ένας αγαπημένος σύντροφος μου έστειλε την περασμένη βδομάδα ένα ποίημα που βρήκε (και βρήκα κι εγώ) ενδιαφέρον και που με πολλούς τρόπους μας αφορά. Ο ποιητής είναι βραζιλιάνος, λέγεται Μάριο ντε Αντράντε και είναι επίσης δοκιμιογράφος και μουσικολόγος. Ακόμα κι αν η μετάφραση δεν είναι η πιο καλή, το ποίημα αξίζει τον κόπο (Πολύ περισσότερο που αυτές οι υπόγειες επικοινωνίες των φίλων είναι σαν άχραντα μυστήρια):

του Θανάση Σκαμνάκη

ΘEMA: Το υποκείμενο της επανάστασης

Κείμενο Εργασίας του ΝΑΡ

Δόθηκε στη δημοσιότητα το Κείμενο Εργασίας της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ «για το υποκείμενο της αντικαπιταλιστικής πάλης και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης», εισήγηση για το αντίστοιχο προσυνεδριακό Πανελλαδικό Σώμα. Δημοσιεύουμε μια παρουσίαση του κειμένου αυτού, που αναμετριέται με κρίσιμα ερωτήματα: Από την πρωτοπόρα τάξη της εποχής μας, μέχρι το αντικαπιταλιστικό μέτωπο και το αναγκαίο σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα της απελευθέρωσης.



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ


Το κόλπο με την ΕΛΣΤΑΤ


Προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό του και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Γιώργος Παπανδρέου από τις δικαστικές περιπέτειες που συνεπιφέρει η παραποίηση των στατιστικών στοιχείων μόλις ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, το 2009, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στο καθεστώς υποτέλειας του Μνημονίου και να λεηλατηθούν τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων.

Εκβιάζει ωμά ο θίασος Παπαδήμιου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ




Απύθμενο πολιτικό θράσος και κυνισμό χωρίς όρια επιδεικνύουν από τη μια μεριά η ΕΕ και το ΔΝΤ και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ που σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους σκηνοθετούν δήθεν «κρίση» στις διαπραγματεύσεις και απειλή επικρεμάμενης χρεωκοπίας. Στόχος τους να παγώσουν τον κόσμο, να παραλύσουν τις αντιδράσεις του και έτσι να διευκολυνθούν στο πέρασμα όλων ει δυνατόν των εφιαλτικών αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνήσει. Στο πλαίσιο αυτό, έριξαν προχτές σε κυκλοφορία και την ανυπόστατη φήμη ότι δήθεν θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο «τραπεζοτσολιάς» Λουκάς Παπαδήμος, αν δεν συμφωνήσουν ο Γ. Παπανδρέου, ο Α. Σαμαράς και ο Γ. Καρατζαφέρης με όλους τους όρους που θέτει η τρόικα (κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση του κατώτατου μισθού, απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.) και με τους οποίους συμφωνεί απολύτως βεβαίως ο πρωθυπουργός ...Παπαδήμιος. Την απέσυραν αμέσως όμως μόλις διαπίστωσαν ότι γελούσε και το παρδαλό κατσίκι και όλος ο κόσμος χαιρόταν με την είδηση απομάκρυνσης του απεχθούς τραπεζίτη!