Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΚΚΕ: «Φρένο» και όχι ανατροπή της επίθεσης

Aπό τη «λαϊκή εξουσία» στα «μικρά αιτήματα»

 ‘Ακρως επικίνδυνη χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα την ψήφο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε «για τα λαϊκά προβλήματα στην Περιφέρεια Αττικής» ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Η επιλογή της. Α. Παπαρήγα ως βασικής εισηγήτριας στη συνέντευξη, αντί του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θ. Παφίλη δείχνει ότι το ΚΚΕ επιθυμεί να υπογραμμίσει τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και το βασικό επίδικο της που είναι κατά το ίδιο η αλλαγή του κοινοβουλευτικού συσχετισμού υπερ του «κόμματος».



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Φάνης Γενηκομσίου, Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία


  Η κρίση και η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ -  ΔΝΤ ανέδειξαν την ανεπάρκεια της σημερινής Αριστεράς. Για την προσπάθεια συγκρότησης μιας άλλης Αριστεράς, που βρήκε έκφραση στη διαμόρφωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, μας μιλά ο Φάνης Γενηκομσίου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Ο 53χρονος
Φ. Γενηκομσίου, άνεργος τώρα, εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος και είναι στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



Συνέντευξη στο Γιάννη Ελαφρό


Κι όμως, η επίθεση και το μνημόνιο μπορούν να ανατραπούν

 Βλέπουμε φως στο τούνελ», είπε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου και οι περισσότεροι σκέφτηκαν το τρένο που έρχεται καταπάνω μας. Δεν θα είναι το τρένο του ΟΣΕ, που η κυβέρνηση «δώστα όλα στο κεφάλαιο» εκτροχιάζει, αλλά ο οδοστρωτήρας μιας πολιτικής χωρίς έλεος και χωρίς τέλος. Είτε με την αναπαραγωγή του μνημονίου και τη διατήρηση της οικονομικής κατοχής από κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, είτε εντός του ασφυκτικού πλαισίου της ΕΕ και της ευρωζώνης, που γίνεται οικονομικό και «εργασιακό Νταχάου» . Δεν υπάρχουν περιθώρια για εξαιρέσεις, για διορθώσεις, για ατομικές λύσεις.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Οι φορτηγατζήδες και η Αριστερά

Ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα των ιδιοκτητών φορτηγών (που δεν έχει και μικρή σημασία), από τη σύγκρουση αυτή βγαίνουν ορισμένα πολύτιμα συμπεράσματα για την Αριστερά.



ΠΕΡΙσκόπιο





Καταδίκη Ισραήλ

Ράπισμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ αποτέλεσε η έκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονική επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας και την εν ψυχρώ εκτέλεση Tούρκων αλλά και ενός αμερικανού πολίτη στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.


ΚΟΕ - ΣΥΡΙΖΑ: Μια «απόχρωση» και μόνο!


«Είναι παγίδα να μιλάμε εμείς οι ίδιοι για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει διάσπαση και αποδεικνύεται πανελλαδικά. Υπάρχει μια διαφορετική απόχρωση, στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική και θα πρέπει να στρέψουμε την αντιπαράθεσή μας σε αυτούς που πραγματικά είναι απέναντί μας». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Νίκος Γαλάνης, στέλεχος της ΚΟΕ (βασικής συνιστώσας του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης) στην Εποχή της προηγούμενης Κυριακής, ερωτώμενος για τη σημασία της υποψηφιότητας Αλαβάνου.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ευρωπαϊκή ¨Ενωση: Μνημόνιο για πάντα επιβάλλει η Κομισιόν

Με ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην εργαζόμενη πλειοψηφία στην Ευρώπη επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση τους οι κυρίαρχες μερίδες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στα όργανα της ΕΕ έδειξαν ότι προετοιμάζεται ένα διαρκές "Μνημόνιο", σαν κι αυτό που έχει γονατίσει το "πειραματόζωο Ελλάδα".



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ

Άναψαν οι πρώτες σπίθες αντίστασης, επόμενοι σταθμοί η απεργία ΑΔΕΔΥ 7/10 και η πορεία για τις απολύσεις στις 12/10





Οι πρώτες εργατικές απεργίες σε επίπεδο κλάδων για τη νέα περίοδο του «επικαιροποιημένου» μνημονίου κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ και του νέου αντεργατικού κύματος πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), των σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), αλλά και το κλαδικό σωματείο των υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου απάντησαν απεργιακά στις προκλήσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, σώζοντας και την τιμή του ελληνικού εργατικού κινήματος, που ενώ την ημέρα εκείνη εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, η μόνη εγχώρια κινητοποίηση θα ήταν η αποψιλωμένη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Πράσινο, όχι τσιμέντο στο Ελληνικό

  
Ας θυμηθούμε, πρώτα απ’ όλα δυο προφορικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι έχουν άμεση σχέση με την επιχειρούμενη εκποίηση σε ξένους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.



ΛΑΡΙΣΑ: Τρομονόμος κατά ανηλίκων

Βαρύτατες κατηγορίες για συλληφθέντες στο... σωρό
  



Στις 9 Δεκέμβρη δικάζονται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας, οι 11 ανήλικοι «τρομοκράτες» της Λάρισας. Όλα ξεκίνησαν δύο χρόνια πριν, στις 8 Δεκέμβρη 2008. Εκείνο το απόγευμα πραγματοποιούταν στη Λάρισα, όπως και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, πορεία για τη δολοφονία του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου.

Μπάλα και ...μπόχα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Εδώ τα σκάνδαλα, εκεί τα σκάνδαλα, πού είναι τα σκάνδαλα; Το ερώτημα δεν είναι βεβαίως εάν υπάρχει μπόλικη βρομιά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά πόσο μεγάλο τμήμα της και πότε θα αποκαλυφθεί. Επί του παρόντος, όλα καλύπτονται από... αχλή, η οποία κατά τη γνώμη ορισμένων είναι «πολλά υποσχόμενη» και κατά άλλους πιθανός προάγγελος, αν όχι «κουκουλώματος», τουλάχιστον «χαλιναγώγησης» όσων θα βγουν στη φόρα.




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να σπάσει το κλίμα νηνεμίας


Τραγική υποβάθμιση της υγείας από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ

Στο δρόμο του αγώνα βρέθηκαν και πάλι οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργώντας με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) την προηγούμενη Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, ημέρα της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, στο πλευρό και άλλων κλάδων. 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί :Στα νύχια των τραπεζών


ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ*




Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των γιατρών αλλά και των φαρμακοποιών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του μικρού ιατρείου και φαρμακείου της γειτονιάς, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Από συνήγορος, κατήγορος!

 Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλούν οι προκλητικές δηλώσεις του επί επτά χρόνια Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη. Ο προβαλλόμενος σαν ανοιχτός και διαφορετικός υποψήφιος δεν άντεξε όπως φαίνεται και από την αρχή της προεκλογικής περιόδου έσπευσε να αλιεύσει ψήφους στα θολά νερά του ρατσισμού και του αυταρχισμού.



Χούντα των αγορών στα πανεπιστήμια


ΘEMA: Κατάρτιση, ανεργία, καταστολή

 «ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» γράφουν οι: 

ΦΩΤΗΣ ΘΑΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΠΕΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ 
ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ





επιχειρούμενες αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι παρά η λογική συνέχεια της ανελέητης, αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Παραδίνονται οι πανεπιστημιακές σχολές στις εταιρείες. Εξαιρετικής σημασίας ζήτημα
η διαμόρφωση μετώπου παιδείας - εργασίας - δημοκρατίας για την ανατροπή τους.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι διαδηλωτές

Ο γενικός απολογισμός της «πρόβα τζενεράλε της κοινωνικής αντίστασης » στις 29 Σεπτέμβρη δείχνει πως οι διαθέσεις αντίστασης και κινητοποίησης μεταξύ των εργαζομένων αυξάνονται. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα επίσημα συνδικάτα, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, και δεν θέλουν και δεν μπορούν
να τις μετατρέψουν σε δύναμη απόκρουσης και ανατροπής. Αναγκαίο και ζητούμενο μια ριζοσπαστική τομή.




 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Το φορτηγό Ποτέμκιν


Σφοδρή επίθεση δέχτηκε από μια μερίδα του Τύπου ο Λάκης Λαζόπουλος για το πρώτο του Αλ Τσαντίρι Νιουζ της σεζόν. Όχι τόσο για το καλλιτεχνικό σκέλος της εκπομπής του, αλλά για το γεγονός ότι έβγαλε τους φορτηγατζήδες στο πλατό –αν και κάτι ανάλογο έχει κάνει στο παρελθόν σε μέρες κινητοποιήσεων των μαθητών, των εργαζόμενων στην Ολυμπιακή, των αγροτών κ.ά.



Αριστερή ελπιδοφόρα ΔΡΑΣΥ στα Γιάννενα

Η Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΔΡΑΣΥ) στα Γιάννενα, η οποία συμμετέχει στις εκλογές για το Δήμο Ιωαννιτών, έρχεται από μακριά. Αποτελεί έναν πολιτικό πόλο στην πόλη των Ιωαννίνων, διαμορφωμένο από τους αγωνιστές που πήραν μέρος σε όλες τις μάχες των προηγούμενων ετών, είτε με αφορμή τοπικά, είτε γενικότερα πολιτικά μέτωπα.
   Στις εκλογές του 2006, η ΔΡΑΣΥ κατέγραψε ποσοστό 2,7%. Το μεγαλύτερο που έχει λάβει ποτέ δημοτική πρωτοβουλία της ριζοσπαστικής, επανασταστικής Αριστεράς στο δήμο Ιωαννιτών.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ

"Ανατροπής" ξεκίνημα, νέοι αγώνες

Ο κύβος ερρίφθη! Η αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά θα παρέμβει με ανεξάρτητο συνδυασμό στις εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότεινε, στη μαζική συνέλευση την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα των υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας τον τίτλο Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε μνημόνιο, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.

                                              
                                          


Αριστερές ριζοσπαστικές κινήσεις στις γειτονιές





Νταχάου γίνεται η Ευρώπη

   Μαύρες επέτειοι σήμερα και αύριο. Σαν σήμερα, πριν είκοσι χρόνια η Δυτική Γερμανία προσάρτησε την αυτοδιαλυμένη Γερμανική Λαοκρατική Γερμανία και το ηττημένο και διαμελισμένο Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ αναβίωσε σαν Λερναία Ύδρα με τη μορφή της ενιαίας Γερμανίας, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα σε οικονομικοπολιτικό Τέταρτο Ράιχ που καθυποτάσσει ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της ΕΕ. Σαν αύριο, πέρυσι το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές σχηματίζοντας την πιο εφιαλτικά αντιλαϊκή και ξενόδουλη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο αυτόν.

                                           Άνγκελα Μέρκελ, Λεχ Βαλέσα και ο "Γκόρμπι" 
                                                
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Αντικαπιταλιστικός άνεμος στις περιφέρειες

Ανεμος ανατροπής πνέει εκτός της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς έχουν οριστικοποιηθεί αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια σε 9 περιφέρειες από τις 13, ενώ άμεσα αποφασίζεται και δέκατη. 







Κινέζικο μαρτύριο




Η μισή καρδιά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Κίνα βρίσκεται. Στην αχανή χώρα με τα σουέτ σοπς, τις βιομηχανίες ιματισμού όπου ανήλικα παιδιά μαζί με τους γονείς τους δουλεύουν ήλιο με ήλιο για ένα δoλάριο τη μέρα και μια κούπα ρύζι. Στη χώρα - οικονομικό θαύμα του μηδαμινού εργατικού κόστους και της υπερεκμετάλλευσης. Σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι θάφτηκε η προεκλογική «δέσμευση» του ΠΑΣΟΚ ότι θα επανεξεταστούν οι όροι παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική Κόσκο. Τώρα το λιμάνι γίνεται πρότυπο ανάπτυξης!

Μνημόνιο-πολιορκητικός κριός

Ένας χρόνος κυβέρνησης του Γιωργάκη… Τσολάκογλου

Βεβαίως! Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όταν τον ρωτήσαμε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία της οικονομίας με αφορμή την άνοδο των σπρεντ! Να σημειωθεί πως η διαφορά των επιτοκίων των πενταετών ελληνικών ομολόγων από τα γερμανικά έχει φθάσει στα ίδια ακριβώς επίπεδα που ήταν και τον Μάη, όταν η κυβέρνηση επικαλέστηκε την άνοδό τους για να μας οδηγήσει στο σφαγείο του μνημονίου ΔΝΤ – ΕΕ. Αυτή τη φορά όμως η άνοδός του δεν συνοδεύτηκε από κινδυνολογίες, αλλά από μια μακρά σιγή ιχθύος. Διαφορετικά, θα έπρεπε να πουν ότι η διαβόητη σταθερότητα που υποτίθεται πως θα εξασφάλιζαν ΔΝΤ και ΕΕ αποτελεί κιόλας μια παταγώδη αποτυχία!



Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική


Ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής κομμουνιστικής Aριστεράς, αλλά και ευρύτερων δυνάμεων στην Aττική, με επικεφαλής τον Άγγελο Xάγιο, αποφασίστηκε μετά από μαζικότατη συνέλευση αγωνιστών, την περασμένη Πέμπτη, στην Aθήνα.