Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να σπάσει το κλίμα νηνεμίας


Τραγική υποβάθμιση της υγείας από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ

Στο δρόμο του αγώνα βρέθηκαν και πάλι οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργώντας με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) την προηγούμενη Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, ημέρα της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, στο πλευρό και άλλων κλάδων. 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ


Οι αγωνιζόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί κινήθηκαν με στίγμα ενάντια στην περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση των νοσοκομείων, με πρόθεση πολιτικής αναμέτρησης με το υπουργείο Υγείας και τη συνεχιζόμενη πολιτική του, η οποία διαλύει τη δημόσια υγεία, συνεχίζει την καταβολή δεδουλευμένων με το σταγονόμετρο και επιμένει να μην καλύπτει τα τεράστια κενά και ελλείμματα του συστήματος υγείας.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, μας αναφέρει ο Μάρκος Κλωνιζάκης, εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών στην ΟΕΝΓΕ, κινείται και η απόφαση τους που θέτει ζητήματα άρνησης του χρέους και συνολικότερη οπτική για τους αγώνες της επόμενης μέρας. «Πρόθεσή μας είναι», τονίζει, «να σπάσουμε το κλίμα νηνεμίας που θέλουν να επικρατήσει στο εργατικό κίνημα, ανοίγοντας ένα δεύτερο γύρο μαχητικών κινητοποιήσεων μετά τις 20 Οκτώβρη». Ήδη επαναλαμβάνεται το σκηνικό της μη καταβολής υπερωριών, ενώ τα «ξεκαθαρίσματα» εξετάσεων που έκανε η προκάτοχος του Α. Λοβέρδου επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την τσέπη των ασθενών και σίγουρα δυσχεραίνουν το έργο των ιατρών. Εύκολα συνάγει κανείς το συμπέρασμα, πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν μόνο το αντίτιμο των τριών ευρώ για να εισέλθουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά μεγαλύτερα ποσά.
Στη διαδήλωση συμμετείχε και το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, το οποίο τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Καλώντας σε έναν αυτόβουλο συντονισμό τους άλλους φορείς και σωματεία από το χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας εν γένει, προς μια κατεύθυνση ενεργούς κριτικής στάσης απέναντι στις εφαρμοζόμενες κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές! Εκφράζοντας την ανοιχτή μας διαφωνία για την υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης 2010-2012, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του μνημονίου, προβλέποντας μηδενικές αυξήσεις για το 2010, όταν ο πληθωρισμός έχει ήδη φτάσει στο 5,6% και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, μειώνοντας το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».
Στο φόντο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων βέβαια οι εξελίξεις τρέχουν σε ότι αφορά στα νοσοκομεία. Αυξάνονται σταδιακά από το 2011 τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), θέμα που συμπεριλαμβάνει και τους ιατρούς! Συγκεκριμένα προβλέπεται συνταξιοδότηση ανδρών με 35ετία και ηλικία 60 ετών. Συνταξιοδότηση γυναικών με 35ετία και ηλικία 58 ετών και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται κατά δώδεκα μήνες το χρόνο από το 2011 και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών. Για τις γυναίκες το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά δώδεκα μήνες το χρόνο από το 2013 και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους. Παράλληλα το όριο ηλικίας των 60 ετών που προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση αυξάνεται κατά ένα έτος κάθε χρόνο από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Για παράδειγμα ασφαλισμένη του ΤΣΑΥ, η οποία το 2012 συμπληρώνει το 60ο έτος και 22 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος (δηλαδή το 2014) οπότε θα έχει συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
Όλα αυτά σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί βρέθηκαν στο δρόμο (Κρήτη, Γιάννενα, Άρτα). Ταυτόχρονα οι αγωνιζόμενοι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι θα αγνοήσουν την εγκύκλιο του υπουργού Υγείας και δεν θα ζητούν την καταβολή εξέταστρου τριών ευρώ από τους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων και των κέντρων υγείας. Όπως τονίζεται σχετικά: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ευθαρσώς ότι όπως αγνόησαν πριν 10 χρόνια την εγκύκλιο Αλέκου Παπαδόπουλου, η οποία τελικά περιέπεσε σε αχρηστία, έτσι θα αγνοήσουν και την εγκύκλιο του κ. Λοβέρδου και θα εξετάζουν όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας χωρίς να ζητούν κανένα πιστοποιητικό, καμιά ταυτότητα και καμιά καταβολή χρημάτων».
Ο χώρος της υγείας μοιάζει με καζάνι που βράζει, ενώ το επόμενο διάστημα θεωρείται επιτακτικός ο αγώνας για την άμεση κατάργηση του νόμου για την «αναβάθμιση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη διασφάλιση με επιπλέον χρηματοδότηση της κανονικής αποζημίωσης των προγραμμάτων εφημερίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πρόσληψη ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών και την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων και αποχωρούντων γιατρών του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Ζητήματα στοιχειώδη που η κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει να τα υποβαθμίσει στο όνομα της κρίσης…

0 Τοποθετησεις: