Οι πρώτες εργατικές απεργίες σε επίπεδο κλάδων για τη νέα περίοδο του «επικαιροποιημένου» μνημονίου κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ και του νέου αντεργατικού κύματος πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), των σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), αλλά και το κλαδικό σωματείο των υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου απάντησαν απεργιακά στις προκλήσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, σώζοντας και την τιμή του ελληνικού εργατικού κινήματος, που ενώ την ημέρα εκείνη εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, η μόνη εγχώρια κινητοποίηση θα ήταν η αποψιλωμένη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία αφομοιώνοντας πλήρως τη γραμμή Παναγόπουλου περί παύσης ...απεργιών, δεν τόλμησε να κηρύξει απεργία και προτίμησε μια ακόμα απογευματινή συγκέντρωση ρουτίνας που τελικά δεν μάζεψε παρά ελάχιστο κόσμο, κυρίως δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Το μεσημέρι όμως, οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοτζιά, οι σιδηροδρομικοί στην Καρόλου (και αργότερα συναντήθηκαν με τους απεργούς των αστικών συγκοινωνιών) και οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, μαζί με τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Γράμματα συγκεντρώθηκαν στη Σόλωνος, αφού προηγήθηκε απεργιακή περιφρούρηση στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία. Κατόπιν ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας όπου είχε οριστεί τριμερής συνάντηση των απολυμένων στα Ελληνικά Γράμματα με την εργοδοσία. Εκεί συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους στη βιομηχανία καλωδίων Φούλγκορ, που εδώ και καιρό βιώνουν ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Στη συνέχεια, όλοι οι κλάδοι ενώθηκαν στην Ομόνοια και πορεύτηκαν μέσω της Σταδίου.
Επίσης την ίδια μέρα, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις πύλες του ΣΕΜΠΟ (εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά) στο Ικόνιο, με στόχο την ανάδειξη των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα και της απαγόρευσης συνδικαλιστικής έκφρασης, που έχει επιβάλει η κινέζικη διοίκηση στους εργαζόμενους στην Κόσκο (ΣΕΠ).
Αρκετές εκατοντάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν και στο κάλεσμα του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Θεσσαλονίκης, του τοπικού σωματείου βιβλίου χάρτου, το οποίο βρισκόταν και σε απεργία, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, της ΕΛΜΕ και συλλόγων πρωτοβάθμιας στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στο χώρο κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ, εκπρόσωπος της οποίας έφτασε να καλέσει τους συγκεντρωμένους να μη διαδηλώσουν και «να διαμαρτυρηθούν στο χώρο της πλατείας με μουσική»! Πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αγωνιστών των πρωτοβάθμιων, ο Θανάσης Αγαπητός από το μικρόφωνο κατήγγειλε τη γραφειοκρατία και κάλεσε σε πορεία, την οποία ακολούθησαν όλοι οι εργαζόμενοι, εκτός από μία χούφτα γραφειοκράτες! Η μαχητική πορεία σταμάτησε στα γραφεία του Μέγκα, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε ψήφισμα καταδίκης των απολύσεων στον ΔΟΛ.
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των κινητοποιήσεων αυτών, είναι γεγονός ότι οι εργατικές διαθέσεις έμπρακτης αντίστασης παρουσιάζουν δυσκολία να εκδηλωθούν με πιο μαζικό τρόπο και η συμμετοχή στην απεργία αφορούσε κυρίως έναν πρωτοπόρο κόσμο του αγώνα. Σηκώνει συζήτηση το πώς μπορεί να οργανωθεί και να ξεδιπλωθεί ένας πραγματικός κλαδικός αγώνας που θα εμπνεύσει τον κόσμο, αντιστρέφοντας το κλίμα σιωπηλής οργής και παραλυτικής ανασφάλειας που κυριαρχεί στον κόσμο της εργασίας. Η ανοιχτή απεργοσπασία της ΓΣΕΕ, η φιλοεργοδοτική και φιλομνημονιακή γραμμή της σαφώς «μεταλαμπαδεύει» την τάση υποταγής στους εργαζόμενους. Ωστόσο, τροφοδοτεί νέες τάσεις διαχωρισμού από τη γραφειοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι την Τετάρτη στην Αθήνα πολλοί απεργοί του ΟΣΕ καλούσαν στη ΓΣΕΕ και σε κατάληψή της, σε μια προσπάθεια πίεσης για πιο δυναμικές μορφές αντίδρασης. Ανάλογο «κράξιμο» έφαγαν και στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ!
Οι πρόσφατες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφάσισε ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αθήνας, στόχο έχουν να ανοίξουν αγωνιστικά ρήγματα και να υπάρξουν από τώρα ημέρες αγωνιστικής δράσης, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να στηριχτούν με συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα των σωματείων ώστε να έχουν επιτυχία. Τα σωματεία αποφάσισαν επίσης να στηρίξουν έμπρακτα όσους κλάδους είναι σε αγωνιστική κινητοποίηση, να υπάρξει συστηματική παρέμβαση στο μέτωπο των απολύσεων, αλλά και να επαναβεβαιωθεί η συμμετοχή στο συντονισμό όσων σωματείων έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα και ταυτόχρονα να διευρυνθεί με ακόμη περισσότερα.
Κομβικού χαρακτήρα θα είναι η επόμενη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, αλλά και το μεγάλο συλλαλητήριο που προετοιμάζεται για τις 12 Οκτωβρίου, με αφορμή τις απολύσεις στα Ελληνικά Γράμματα, και που οργανώνουν τα σωματεία των βιβλιουπαλλήλων, εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με επιδίωξη να διευρυνθεί η συμμετοχή και με άλλους χώρους, όπως των ΜΜΕ, Φούλγκορ, Ατλάντικ, κ.ά.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου