Ο κύβος ερρίφθη! Η αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά θα παρέμβει με ανεξάρτητο συνδυασμό στις εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότεινε, στη μαζική συνέλευση την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα των υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας τον τίτλο Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε μνημόνιο, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.
Με μια αποφασιστική κίνηση, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με άλλες οργανώσεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την πρόθεσή τους να παρέμβουν συνολικά και δυναμικά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στέλνοντας ένα ενωτικό και μαχητικό μήνυμα στους ανθρώπους του κινήματος και της Αριστεράς. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ξεκινά τη μάχη της ψήφου σε ένα δύσκολο τοπίο, το οποίο όμως ταυτόχρονα αναδεικνύει και μεγάλες δυνατότητες.
Στην «ταυτότητα» του νέου εγχειρήματος ξεχωρίζουν: Η πάλη κατά του μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αντίθεση στον «Καλλικράτη», η αποφασιστική στήριξη του εργατικού κινήματος και των αγώνων κατά της κυβέρνησης και των επίδοξων διαχειριστών της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής σε αντιπαράθεση με τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό και η προβολή της απελευθερωτικής προοπτικής: Μια άλλη Αριστερά, της κομμουνιστικής επανεξόρμησης που θα θέτει συνολική πρόταση εξουσίας στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ορίστηκε ομόφωνα ο Άγγελος Χάγιος. Για αντιπεριφερειάρχες προτάθηκαν οι: Γιάννης Σηφακάκης (κέντρο Αθήνας), Κώστας Παπαδάκης (Βόρεια Αθήνα), Σπύρος Δρίτσας (Νότια Αθήνα), Χρίστος Μπίστης (Δυτική Αθήνα), Νίκος Καββαδάς (Πειραιάς), Γιάννης Φελέκης (Νησιά), Δημήτρης Σαραφιανός (Ανατολική Αττική), Δημήτρης Γράψας (Δυτική Αττική).
Η συνέλευση της Πέμπτης στην αίθουσα της οδού Σίνα ανέδειξε τον πλούτο ιδεών και μαχητικότητας που διαθέτει η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Διαφορετικές γενιές πολιτικοποίησης πήραν το λόγο, καθώς και μεγάλο εύρος ιστορικών πολιτικών ρευμάτων, σε μια συζήτηση που δεν έκρυβε τις αδυναμίες και δεν χαριζόταν στην αυτοκριτική. Παράλληλα όμως, από την κουβέντα αναδείχτηκε η σταθερή βούληση για μια δυναμική παρέμβαση, ενωτική και ανατρεπτική, συνολική και μαχητική, με διαθέσεις συστράτευσης και μετωπικής δράσης. Την ίδια στιγμή, όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν την κρισιμότητα των στιγμών, λόγω του μεγέθους της επίθεσης, αλλά και λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων της εκλογικής μάχης, ώστε να δοθεί αυτή με καλούς όρους. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό συντονιστικό όργανο που θα διαμορφώσει τη διακήρυξη, το ψηφοδέλτιο και τον τίτλο του σχήματος, στη βάση της πρότασης που κατατέθηκε και με ευρύτερη συμμετοχή δυνάμεων. Στο εγχείρημα της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, εκτός από τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συσπειρώνεται και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, ενώ θετικό βήμα χαρακτήρισε την προσπάθεια ο Θανάσης Σούμπλης από την εργατική εφημερίδα Εμπρός.
Στίγμα ασυμβίβαστου αγώνα και συνολικής πολιτικής παρέμβασης έδωσε ο Άγγελος Χάγιος στην τοποθέτησή του. «Η εκλογική παρέμβαση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς είναι αναγκαία», τόνισε εισαγωγικά, για να περιγράψει έπειτα την πολιτική κατεύθυνση που θα δώσει και θα εκφράσει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: «Οι αγώνες αυτοί είναι ανάγκη να κλιμακωθούν. Να πάρουν χαρακτηριστικά πανεργατικής εξέγερσης και γενικευμένου απεργιακού μπλακ-άουτ». Ακόμα, υπογράμμισε περιγράφοντας τους αγώνες μετά τις κάλπες: «Μπορούν να ανατρέψουν την αντεργατική λαίλαπα και το μνημόνιο και γι’ αυτό πρέπει και μπορούν να κλονίσουν και να ανατρέψουν τους πολιτικούς φορείς των μέτρων και πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και τη μαφία ΔΝΤ και τραπεζιτών». Παράλληλα, ο Άγγελος Χάγιος εκτίμησε ότι «ο κύκλος των αγώνων δεν έχει τελειώσει, όπως διακηρύσσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σαν υπάλληλος της τρόικας. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή», για να περιγράψει την περίοδο που διανύουμε ως το «κατώφλι μιας ιστορικής ταξικής αναμέτρησης».
Στο πλαίσιο αυτό ο ομιλητής ενέταξε την εκλογική παρέμβαση του νέου μετωπικού σχήματος στην περιφέρεια Αττικής. «Τον Νοέμβρη δεν έχουμε εκλογές οργάνων των λεγόμενων τοπικών κοινωνιών. Διότι θα αναδειχτούν όργανα του περιφερειακού τοπικού κράτους που μαζί με το κεντρικό κράτος και την ΕΕ θα εφαρμόσουν την αντεργατική πολιτική», τόνισε. Παράλληλα, τοποθετήθηκε για το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών, το δημοψηφισματικό χαρακτήρα τους, όπως τίθεται από πλατιά στρώματα εργαζομένων και πολιτικές δυνάμεις. «Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, όλη η Αριστερά και όχι μόνο, συμφωνεί στην ανάγκη απαλλαγής από το μνημόνιο» είπε. Για να συμπληρώσει: «Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η απαλλαγή από την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί αντιλαϊκή πολιτική υπάρχει και χωρίς μνημόνιο. Και εάν θέλουμε να νικήσουμε τον αντίπαλο, δεν φτάνει η αντίθεση, χρειάζεται και η θέση, ο κινητήριος πολιτικός στόχος». Και υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης με ένα πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση και την πολιτική του κεφαλαίου».
Ειδικό βάρος έριξε ο Άγγελος Χάγιος στην πάλη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ωριμάζει πλέον με κοινωνικά πιο μαζικούς όρους η εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή του μνημονίου χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αντίστοιχες αναφορές έγιναν και για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». «Ανήκει στο ιστορικό παρελθόν το κοινωνικό κράτος που περνούσε από τους δήμους» είπε. «Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα με ανεξάρτητα λαϊκά όργανα, συνελεύσεις βάσης επιτροπές αγώνα».
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου έκανε τέλος αναφορά στα πέντε αριστερά ψηφοδέλτια. «Οι συνδυασμοί της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων, δεν τοποθετούνται κατά του μνημονίου και στην πράξη το στηρίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Για την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου είπε: «Ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από το Συνασπισμό και διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, στρέφεται μεν κατά του μνημονίου, αλλά υπερασπίζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ». Περαιτέρω είπε πως «ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, δεν υπερβαίνει τον ιδεολογικό - πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά κάποια φιλολαϊκή λύση με διαπραγματεύσεις μέσα στην ΕΕ, μέσω ενός κοινοβουλευτικού - κυβερνητικού δρόμου». Τέλος, υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός που υποστηρίζει το ΚΚΕ, στην πιο κρίσιμη στιγμή, αρνείται να θέσει στόχους ανατροπής και κατακτήσεων. Εγκαταλείπει την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση πάλης του κινήματος». Κλείνοντας την ομιλία του ο Άγγελος Χάγιος σημείωσε ότι «μεγάλες και ριζοσπαστικές ανακατατάξεις θα αλλάξουν το τοπίο και στην Αριστερά». Και κατέληξε τονίζοντας ότι οι συνθήκες «απαιτούν μια άλλη, μια νέα Αριστερά, που θα αναγεννήσει τον επαναστατικό σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης».
Παίρνοντας το λόγο έπειτα, ο Σπύρος Δρίτσας από την ΑΡΑΝ εκτίμησε ότι «η Αριστερά σήμερα κρίνεται στο αγώνα της για το μαζικό κίνημα ανατροπής που θα ρίξει το μνημόνιο». Επίσης, καταδίκασε τα γεγονότα της Πάτρας. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΣΕΚ είπε ότι «ο πήχης για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ψηλά», θέτοντας ως στόχο την εκλογή περιφερειακών συμβούλων. Παράλληλα, τόνισε ότι η αστική τάξη και η κυβέρνηση «παίζει το χαρτί του ρατσισμού», ζητώντας πιο εντατική παρέμβαση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στο ζήτημα. Έκλεισε υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε οργανωτικό σχέδιο για τη στήριξη της υποψηφιότητας Χάγιου».
Στο βήμα έπειτα μίλησε ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, γραμματέας των Οικολόγων Εναλλακτικών που σημείωσε τη «χρυσή ευκαιρία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να γονιμοποιήσει με τον πολιτικό της λόγο την αντίθεση κατά του μνημονίου, προβάλλοντας τα ζητήματα του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής». Έπειτα αναφέρθηκε στο μοντέλο επενδύσεων που σχεδιάζονται για το Ελληνικό, περιγράφοντας ένα πλαίσιο αντικαπιταλιστικής κριτικής.
Ο Δημήτρης Σαραφιανός πήρε ύστερα το μικρόφωνο, εκτιμώντας ότι «η εκλογική μάχη έχει μεγάλη κρισιμότητα, γιατί το αποτέλεσμά της θα έχει επίδραση στα κινήματα». Έπειτα αναρωτήθηκε αν «σε αυτές τις μάχες πάμε συστρατευμένοι ή θα οδηγηθούμε στη διάλυση», μιλώντας για αναγκαία αυτοκριτική και ζητώντας «να σταματήσει ο εκβιασμός και η πολιτική των αποκλεισμών».
Ο Βασίλης Θεοφανόπουλος, από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, σημείωσε ότι η Αριστερά πρέπει να απαντήσει στην επίθεση στρατηγικά, ζητώντας την απαλλοτρίωση του πλούτου των κεφαλαιοκρατών. Αναφορικά με το κείμενο της διακήρυξης έκανε τρεις παρατηρήσεις: Να υπάρχει με κάθε δυνατή σαφήνεια η συνολική αντίθεση στην ΕΕ, να ζητούνται ρητά εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων ως αίτημα πάλης και να ξεχωρίζει το ζήτημα της προοπτικής. «Η πρόταση εξουσίας είναι η διαφορά μας», σημείωσε.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αντώνης Βούλγαρης από την Κομμουνιστική Ανανέωση, δήλωσε ότι «στηρίζουμε με όλη μας τη συντροφική αγάπη και εκτίμηση» τον Άγγελο Xάγιο και τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς, ωστόσο σχολιάζοντας τις αδυναμίες στη διαδικασία απόφασης του Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκτίμησε ότι δεν έγιναν βήματα για την «από τα κάτω» συγκρότηση του συνδυασμού και τόνισε ότι οι θέσεις της οργάνωσής του τελικά δεν λήφθηκαν υπόψη. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, «μας έκανε να μη συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια».
Το λόγο πήρε έπειτα ο Μάνος Σκύφογλου, από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος, που υπογράμμισε πως «τα αιτήματά μας αποτελούν προτάσεις προς το εργατικό κίνημα». Σημείωσε ότι στη διακήρυξη πρέπει να αποτυπώνεται «η καθολική μας αντίθεση στη συνδιαχείριση των δήμων». Αναφερόμενος στα γεγονότα της Πάτρας είπε ότι «η υπόθεση δεν πρέπει να κουκουλωθεί» και σημείωσε πως «τα ψηφοδέλτια πρέπει έμπρακτα να αποτυπώνουν την αντίθεσή μας σε αυτές τις πρακτικές».
Ο Θανάσης Σούμπλης, εκπροσωπώντας την εφημερίδα Εμπρός, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του εντύπου και του Δημήτρη Καζάκη και εξέθεσε το πρόγραμμα πολιτικού μετώπου που προτείνει η συγκεκριμένη ομάδα: Συμμαχία με όλα τα στρώματα που πλήττονται και δημιουργία νέου ΕΑΜ. «Εκτιμούμε τς θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ειδικά την αποφασιστική και σταθερή της στάση υπέρ της άρνησης του χρέους και ελπίζουμε στα καλύτερα αποτελέσματα του συνδυασμού σας», είπε κλείνοντας.
Παίρνοντας το λόγο η Δέσποινα Κουτσούμπα από την ΑΡΑΝ υπογράμμισε ότι «η διαφορά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τα υπόλοιπα πολιτικά σχέδια είναι το ηθικό μας πλεονέκτημα, ότι η Αριστερά για τον κόσμο μας είναι τρόπος ζωής». Ασκώντας κριτική στην πρόταση για το ψηφοδέλτιο, σημείωσε ότι «είναι έξω από τη φυσιογνωμία μας να προτείνονται ως επικεφαλής μόνο ονόματα αντρών». Ως προς τα γεγονότα της Πάτρας είπε ότι «βρίσκονται στα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ», καθώς έσπειραν απογοήτευση, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια όσοι έχουν για χόμπι την Αριστερά, δηλαδή όσοι πρωταγωνίστησαν στα θλιβερά γεγονότα».
Ο Σπύρος Κοντομάρης από την ΑΡΑΣ ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «το ψηφοδέλτιο είναι η αρχή για τη συγκρότηση μετώπου», ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Είπε ότι οι πολιτικές διαφωνίες και αντεγκλήσεις δεν λύνονται με οργανωτικά μέτρα και ζήτησε «να σταματήσουμε την εσωστρέφεια και την αναζήτηση του εσωτερικού εχθρού».
Τελευταίος ομιλητής, ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ, σημείωσε ότι «πρέπει να τρέξουμε», συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» έχει ορισμένα ατού: Ότι είναι περίοδος αγώνων και ότι οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστατούν στις μάχες. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «βλέπουμε μετατοπίσεις στην Αριστερά, να μη λογοδοτούμε άλλο προς τα μέσα αλλά να λογοδοτήσουμε στο κίνημα, εκεί που κρίνεται το ήθος μας».
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου