Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΕΚΛΟΓΕΣ 7ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ: Κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση


Τι κρίνεται στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη και άρα ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της πολιτικής και εκλογικής παρέμβασης;

Δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των αλλαγών και του Καλλικράτη, χαρακτήρισε τις εκλογές για τα όργανα του τοπικού κράτους ο Γ. Παπανδρέου. Θέλησε να βγάλει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης το μνημόνιο και τη σκληρή επίθεση της «χούντας» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά έστω και με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε τη μεγάλη πολιτική σημασία των εκλογών της 7ης Νοέμβρη.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

ΚΚΕ: Χωρίς αληθινή πίστη στο εργατικό κίνημα

Αλ. Παπαρήγα: «Ακόμα και αν φουσκώσει το ποτάμι των αγώνων, θα έλθει η κόπωση»

Οπως είπε η γενική γραμματέας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, όπου παραχώρησε συνέντευξη, οι κάλπες του Νοεμβρίου έχουν «γενική πολιτική σημασία» και είναι «ισοδύναμες με τις βουλευτικές».



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Στη μάχη των εκλογών


Οι εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και την υπογραφή του μνημονίου. Αποκτούν εξ’ αντικειμένου χαρακτηριστικά συνολικής αναμέτρησης με την πολιτική που εφαρμόστηκε ολόκληρο το τελευταίο διάστημα και με την προοπτική της.




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ*

Τα συνήθη ψεύδη του ΠΑΣΟΚ

Οι αλλαγές που φέρνει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής είναι πρωτοφανείς. Η ακραία πολιτική υποστήριξης του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και μάλιστα του ξένου δημιουργεί ρωγμές σε πολλές κοινωνικές συμμαχίες. 






ΜΑΚΗΣ ΖΕΡΒΑΣ

Σφαζουν τη φτωχομεσαία αγροτιά

Εκτός επιδοτήσεων μένουν 300.000 παραγωγοί

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με το μητρώο αγροτών. Ο νόμος που ψηφίσθηκε διαχωρίζει τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη κατά κύριο επάγγελμα.



ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

Οι εκπαιδευτικοί στη δίνη της ελαστικοποίησης

Αντιμέτωποι με μια τεράστια επιχείρηση καταστρατήγησης όλων των δικαιωμάτων της βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα.   Επικρατεί η απόλυτη αυθαιρεσία της διοίκησης, που εκτελώντας τις εντολές του υπουργείου Παιδείας, κόβει και ράβει όπως τη βολεύει για να παρουσιάσει εικόνα εύρυθμης λειτουργίας στα σχολεία.

ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Σχολεία: Πολιτική εγκατάλειψης από το υπουργείο



Σε ραγδαία υποβάθμιση οδηγούν οι σοβαρές ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών

Tο  πρώτο κουδούνι χτύπησε. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέφυγε να ανακοινώσει την παρουσία της στους σχολικούς αγιασμούς φοβούμενη ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μήνιν των γονιών και των εκπαιδευτικών. Όμως, το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς ήταν είδηση στα κανάλια μια και τα προβλήματα είναι πολλά


.
ΝΤΙΝΑ ΡΕΠΠΑ

Υπόθεση Κούνεβα: Να συνεχιστεί η έρευνα

Υπάρχουν στοιχεία που δεν αξιοποιήθηκαν

 Ηταν μόλις πριν από τρεις μήνες, συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ι. Σακκάς, με πρότασή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητούσε να μπει στο αρχείο η υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, μιας υπόθεσης που συντάραξε τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και όχι μόνο. 




ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα αντεπίθεσης από χιλιάδες εργαζόμενους έστειλαν η Καμάρα και η ΔΕΘ

 Η φετινή ΔΕΘ δεν ήταν μια από τα ίδια. Ήταν πράγματι τα εγκαίνια, η αφετηρία του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης των εργαζομένων με το μαύρο μέτωπο ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνησης - κεφαλαίου. Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες. Το κέντρο της πόλης θύμιζε στρατιωτική ζώνη κατοχής για τρεις μέρες. Είχε καταληφθεί από χιλιάδες αστυνομικούς με περιπολικά, κλούβες και μηχανές, ενώ την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, δεκάδες διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ που είχαν δημιουργήσει «υγειονομική ζώνη» σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι!





ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΟΠΛΙΔΗΣ

Κλοντ Σαμπρόλ, ένας σπουδαίος δημιουργός

Περίτεχνα δομημένες ταινίες

Σε όλο το διεθνή Τύπο επισημαίνεται ότι ο θάνατος του γάλλου σκηνοθέτη Κλοντ Σαμπρόλ, σε ηλικία 80 ετών,  πριν λίγες μέρες, είναι μια μεγάλη απώλεια για την τέχνη του κινηματογράφου. 

                                         ("Η τελετή" 1995)  

Στη σειρά της ανατροπής

Το Casus Belli, η πρώτη ταινία μικρού μήκους του 29χρονου Γιώργου Ζώη που χειροκροτήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινίας του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, μιλάει χωρίς λόγια για εμάς, για τον κόσμο της Ελλάδας, τις μέρες της κρίσης.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

ΓΥΜΝΟ ΓΕΥΜΑ Ουίλιαμ Μπάροουζ Εκδόσεις Τόπος



Περιθώριο, εξαρτήσεις και αντισυμβατική γραφή δεν έχουν συνδεθεί τυχαία με το όνομα του μεγάλου αμερικανού λογοτέχνη Ουίλιαμ Μπάροουζ. Η πρόσφατη επανέκδοση του κλασικού Γυμνού γεύματος από τις εκδόσεις Τόπος, επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις προσδοκίες του αναγνώστη, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο εμπρηστικά κείμενα του συγγραφέα ή σύμφωνα με την κριτική του περιοδικού Τάιμ, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του αιώνα που γράφτηκε στα Αγγλικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Στο δρόμο κατά της λιτότητας οι Βρετανοί

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν το δημόσιο τομέα και τα συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά δικαιώματά τους εμφανίζονται οι Άγγλοι. Τα εργατικά συνδικάτα υπό την πίεση των μελών τους οργανώνουν την αντεπίθεσή τους απέναντι στο πρόγραμμα άγριων περικοπών, που ανακοίνωσε η δεξιά κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.




ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ


Στα χνάρια της Κίνας βαδίζει η Κούβα;

Μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας πριν λίγες ημέρες ότι θα απολύσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η είδηση αιφνιδίασε αρνητικά τους φίλους της Κούβας, ενώ οι εχθροί της άνοιξαν σαμπάνιες.



ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

H νέα τάξη του Ταγίπ Ερντογάν

Στις 12 Σεπτεμβρίου –ακριβώς 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν– η μεγάλη πλειοψηφία των τούρκων ψηφοφόρων ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα που οργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν για την αναθεώρηση 26 άρθρων του φασιστικού συντάγματος της χώρας. Το ποσοστό του «ναι» ξεπέρασε το 58% και η συμμετοχή το 77%. Δυό νούμερα – δυό νίκες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναδεικνύεται πλέον σε απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού στη γείτονα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Νίκος Ζήκος: Πολιτική ψήφος ανατροπής στις 7 Νοέμβρη

 Ο Νίκος Ζήκος, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, μιλά στο Πριν για τους στόχους του σχήματος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΝΤΙΚΟ



 Ο 59χρονος Ν. Ζήκος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης κτηνοτρόφος, με πρωτοπόρα δράση σε όλα τα κινήματα που έχουν εξελιχθεί στην Ήπειρο το προηγούμενο διάστημα. Έχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Ιωαννίνων με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Ενότητα.


Γ. Παπανδρέου: Αποθανέτω η ψυχή του μετά του μνημονίου

     Επίπλαστη η εικόνα παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ



Στον Καραμανλή πήρε τρία ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστεί στη ΔΕΘ ανθρώπινο ράκος που δυσανασχετούσε ακόμη και με τις κάθε άλλο παρά απρόσμενες ερωτήσεις και κοιτούσε το ρολόι του περιμένοντας να τελειώσει το μαρτύριο. Στον Παπανδρέου δεν χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος. 

Αντι-μνημονιακός αλλά ευρω-εμμονικός ο Συνασπισμός

Στον αυτόματο πιλότο, παρά τις αναταράξεις και τα κενά αέρος, παραμένει ο Συνασπισμός στην πορεία του προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Γενική αντι-μνημονιακή ρητορική, ευρωεμμονές και επίθεση στις συγγενείς αλλά ανταγωνιστικές υποψηφιότητες συνέθεσαν το κάδρο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.



Ο πρόεδρος των επτά εβδομάδων...


Δυο έγιναν, λοιπόν, τα μνημόνια που διαθέτουν πράσινη σφραγίδα, σε αυτό που αποκαλείται «δημόσιος βίος». Το ένα –πασίγνωστο, εδώ και μήνες– είναι βεβαίως η μαύρη κι άραχνη «Βίβλος» λιτότητας του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.  
 Από τις 8 Σεπτεμβρίου, όμως, υπάρχει και δεύτερο πράσινο μνημόνιο: Αυτό που συνέταξαν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος για να ρυθμίσουν το νέο «καθεστώς» της συνύπαρξής τους στον Παναθηναϊκό.



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Όποιος πλήρωσε, τον Κύριο οίδε!

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, γι’ αυτό και δεν προσφέρεται δωρεάν. Εισιτήριο έπρεπε να πληρώσουν οι βρετανοί πιστοί για να παρακολουθήσουν μια υπαίθρια λειτουργία προεξάρχοντος του πάπα Βενέδικτου έπρεπε να πληρώσουν εισιτήριο: 25 λίρες στο Μπέρμιγχαμ, 20 λίρες στη Γλασκόβη. Μόνο που η προσέλευση των «φαν» δεν ήταν παντού η αναμενόμενη, αν και επιστρατεύτηκαν ως «σαπόρτ» χριστιανικές μπάντες ακόμα και η διάσημη Σούζαν Μπόιλ. «Γιατί να μην πληρώσω καλύτερα για να δω τους U2 που έχουν και λέιζερ και πυροτεχνήματα;» αναρωτιέται ένας νεαρός χριστιανός.




Ελληνικός στρατός κατά «εχθρού λαού»

Σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων επιδίδονται τις τελευταίες μέρες οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού στο Μεγάλο Πεύκο, όπως αποκάλυψε το εβδομαδιαίο περιοδικό 'Επίκαιρα'.



Μονόδρομος η αθέτηση πληρωμών


Η ευρωζώνη μεταξύ λιτότητας και αθέτησης πληρωμών, τιτλοφορείται το νέο κείμενο εργασίας του βρετανικού ιδρύματος ερευνών RMF, με επικεφαλής τον Κώστα Λαπαβίτσα που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα. Στις σελίδες του τεκμηριώνεται ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ευρωζώνης και η ανάγκη εξόδου από το ευρώ, όπως και η ανάγκη παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους με πρωτοβουλία των οφειλετών κι όχι των τραπεζών. Στην Ελλάδα μόνο το 42% του συνολικού χρέους ανήκει στον δημόσιο τομέα και στην Ισπανία το 13%!





Κυβέρνηση χρεοκοπίας


Οι ξένοι παράγοντες άρχισαν να το ομολογούν όλο και πιο ανοιχτά ότι το καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ, στο οποίο μας οδήγησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου - Τσολάκογλου, θα έχει ως αναπότρεπτη κατάληξή του τη χρεοκοπία της  Ελλάδας με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους. 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

"Όχι" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ενδοαριστερό εμφύλιο


 Το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τοποθέτησή του που εξεδόθη αργά την Παρασκευή, «εκφράζει την κατηγορηματική καταδίκη του για την οργανωμένη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/09 από ομάδα μελών της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΣ) σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών, μελών του φοιτητικού σχήματος Αντίλογος των Μηχανολόγων Πάτρας και άλλων σχημάτων της ΕΑΑΚ, μελών της Αριστερής Ανασύνθεσης (ΑΡΑΝ) στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.


Αντικαπιταλιστική παρέμβαση ανατροπής σε Αττική και Αθήνα

"Ηλεκτρονική Ενημέρωση" από το συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ . 
   
Συνεδρίασε την Τρίτη 14/9  και την Παρασκευή 17/9 το  Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στις συνεδριάσεις αυτές συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, η παρέμβασή της συμμαχίας στις «αυτοδιοικητικές εκλογές», καθώς και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το προηγούμενο διάστημα. 


"O Άγγελος Χάγιος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου θα προταθούν από την πλευρά του Συντονιστικού σαν επικεφαλείς των ψηφοδελτίων για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθήνας αντίστοιχα." 






Ελληνικά Γράμματα: Αγώνας ενάντια στο Λουκέτο








 Κλιμακώνεται ο αγώνας των εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα ενάντια στο λουκέτο, που θα οδηγήσει στο δρόμο της ανεργίας περίπου εκατό οικογένειες. Σήμερα Κυριακή, πρώτη επίσημη ημέρα έναρξης της νέας σεζόν του Μεγάρου Μουσικής –που έχει συνδέσει το όνομά του με τον ιδρυτή του ΔΟΛ– και στις 8 μ.μ., το σωματείο των εργαζομένων και η επιτροπή αλληλεγγύης προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το χώρο του Μεγάρου, στη λεωφόρο Β. Σοφίας. 





Πολιτική εκδήλωση για τη Διεθνή Συνάντηση της Σμύρνης




Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση με θέμα: "Η παρέμβαση και τα πολιτικά συμπεράσματα από τη Διεθνή Συνάντηση της Σμύρνης 2010"
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Νομικής (είσοδος από Μασσαλίας).
 Τα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη-Τουρκία τον Αύγουστο με τη συμμετοχή 3.000 αγωνιστών από 20 χώρες όλου του κόσμου, θα παρουσιάσουν τη συνάντηση, την παρέμβαση της νΚΑ και του ΝΑΡ και τα πολιτικά συμπεράσματα από τη σημαντική διεθνιστική συνάντηση.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν video από την Διεθνή Συνάντηση, θα γίνουν εισηγήσεις και παρεμβάσεις από μέλη της αποστολής. Επίσης θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό και αφίσες.

Εκλογές: Στην πρώτη γραμμή η αντικαπιταλιστική ανατροπή

 Συμμετέχοντας αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές του «Καλλικράτη», η αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά (βλ. "Αντικαπιταλιστική παρέμβαση" σελ.6-7) θα συναντηθεί με πλατιές μάζες εργαζομένων και νεολαίας που εξοργίστηκαν από τα μέτρα της τρόικας. Όμως, πρωτίστως, το πρόγραμμα και ο πολιτισμός της θα αναμετρηθούν με τις αντιφατικές διαθέσεις, εμπειρίες και θελήσεις των δεκάδων χιλιάδων αριστερών και των αρκετά ευρύτερων τμημάτων που τέθηκαν σε αγωνιστική κίνηση, το προηγούμενο διάστημα. Η στάση αυτών των δυο μερίδων θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα γενικά, θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αριστερά, αλλά κυρίως, την έκβαση της μεγάλης αναμέτρησης που θα διαρκέσει χρόνια.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Αντικαπιταλιστική σφήνα σε Αττική και Αθήνα


   
 Η αντικαπιταλιστικη Αριστερά παρεμβαίνει αποφασιστικά και με αισιοδοξία στις επερχόμενες εκλογές του «Καλλικράτη». Αυτη την εβδομάδα προχωρούν χωρίς προσκόμματα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου στην τεράστιας πολιτικής σημασίας περιφέρεια της Αττικής, καθώς και στο δημο της πρωτεύουσας, με πρωτοβουλίες αγωνιστών.



«Λάθος μνημόνιο σας φέραμε»

Το έλλειμμα και το χρέος, η σύγχρονη Σκύλλα και Xάρυβδη, στα στενά των οποίων παραδέρνει το ανεμοτσακισμένο ελληνικό καράβι, αποδείχτηκαν ...χάρτινοι γίγαντες.  «Δώσαμε ίσως μεγαλύτερη έμφαση από αυτή που έπρεπε στα δημοσιονομικά μεγέθη της Eλλάδας», είπε με ύφος περίσκεψης ο εκπρόσωπος του ΔNT στην τρόικα, Πολ Tόμσεν, απευθυνόμενος σε χρηματιστές του Σίτι στο Λονδίνο.


Ψέματα για την ΕΛΔΥΚ

Αισχρή παραπλάνηση σημειώθηκε από το κλιμάκιο του ΓΕΣ για την ΕΛΔΥΚ, το οποίο όταν φαντάροι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας αρνήθηκαν την προεπιλογή μετάθεσης τους στην Κύπρο και απαίτησαν να τους γίνει γνωστός ο νόμος που προβλέπει την υποχρεωτική μετακίνηση τους στην ΕΛΔΥΚ αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εθελοντών, δήλωσε ότι «έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος στο θερινό τμήμα της Βουλής».