Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σφαζουν τη φτωχομεσαία αγροτιά

Εκτός επιδοτήσεων μένουν 300.000 παραγωγοί

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με το μητρώο αγροτών. Ο νόμος που ψηφίσθηκε διαχωρίζει τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη κατά κύριο επάγγελμα.



ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ



 Πρόκειται για ένα διαχωρισμό που γίνεται προκειμένου οι μικροί παραγωγοί να πεταχτούν έξω από τις άμεσες επιδοτήσεις και τα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης, οι νέοι αγρότες, η βιολογική γεωργία, το πρόγραμμα καταπολέμησης της νιτρορύπανσης κ.λπ. Σύμφωνα με το νόμο, για να χαρακτηριστεί ένας παραγωγός κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να έλκει το 35% των ετήσιων εσόδων του από αγροτικές δραστηριότητας και παράλληλα να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης, Εύβοιας και Ρόδου) όπου το εισοδηματικό όριο είναι 25%. Όμως για να είναι ένας παραγωγός ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, σύμφωνα με τον κανονισμό του οργανισμού θα πρέπει το 51% της εσόδων του να προέχονται από αγροτικές δραστηριότητες.
Στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, η (τότε) υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, δέχθηκε να διαφοροποιηθεί το κριτήριο χαρακτηρισμού των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τα νησιά του Αιγαίου, που έχουν πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων. Ωστόσο παρέμειναν αμετάβλητα τα άλλα κριτήρια, διατηρώντας σε αβεβαιότητα το καθεστώς που θα ισχύει μετά το 2013 για τις επιδοτήσεις.
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε το εισοδηματικό όριο να είναι το 51%, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να μη γίνει διαχωρισμός των αγροτών. Το ΛΑΟΣ πρότεινε να χρησιμοποιηθούν ελαστικά κριτήρια, τα οποία στην πράξη οδηγούν στη θέσπιση αυστηρότερων ορίων από το 35%. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των αγροτών κι έδωσε βάρος στο ότι δεν είναι επαρκώς τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη η θέση της κυβέρνησης για το όριο του 35%.
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ψαράδες, όπου σύμφωνα με το νόμο, θα χαρακτηριστούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εκείνοι που κατέχουν επαγγελματική άδεια αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μόνο από την εφαρμογή του νόμου αναμένεται να τεθούν εκτός επιδοτήσεων περί τους 300.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για παραγωγούς οι οποίοι είναι μικροί αγρότες και συμπληρώνουν το εισόδημα τους απασχολούμενοι ως εργάτες στην οικοδομή, σε τουριστικά επαγγέλματα. Επίσης εκτός επιδοτήσεων θα τεθούν και μια σειρά μικροί παραγωγοί που ταυτόχρονα διατηρούν μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (μπακάλικα, ταβέρνες και καφετέριες, ζαχαροπλαστεία) στην ελληνική ύπαιθρο. Εκτός επιδοτήσεων θα βγουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι της υπαίθρου που συμπληρώνουν το εισόδημα τους από αγροτικές δραστηριότητες. Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα κόψει τις αγροτικές επιδοτήσεις από τα φτωχά και μεσαία στρώματα της υπαίθρου για να ενισχύσει την αστική τάξη του χωριού.
Το μητρώο αγροτών είναι ο πρώτος μιας σειράς νόμων που έχει ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επιβάλει την πλήρη υπαγωγή της πρωτογενούς παραγωγής στις συνθήκες του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες από το 2013 θα πεταχτούν εκτός των επιδοτήσεων. Παράλληλα θα σταματήσει η καταβολή σε αυτούς αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει περάσει από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα. Με το νομοσχέδιο υποχρεώνονται όλοι οι παραγωγοί να πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αλλά αποζημιώσεις θα πληρώνονται μόνο αν περισσεύουν χρήματα από το ταμείο του οργανισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα είναι ένα διαρκές ρουσφέτι στα χέρια του εκάστοτε υπουργού που θα πηγαίνει στις τσέπες μεγαλοαγροτών και μεγαλοκτηνοτρόφων.
Σύντομα αναμένεται να έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο που θα θεσπίζει τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Το μητρώο αυτό δημιουργείται για να κατοχυρώσουν τα προνόμια τους οι εισαγωγείς και οι μεγαλέμποροι. Χάρη σε αυτό θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί στο εμπόριο σειράς αγροτικών προϊόντων.
Στα σκαριά βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των αγροτικών συνεταιρισμών. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι η σημερινή νομεκλατούρα της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ είναι πλήρως αποκομένη από τον αγροτικό κόσμο. Θέλει να ξεμπερδέψει από αυτή αλλά φοβάται τις αντιδράσεις και τον πόλεμο που μπορεί να υποστεί. Γνωρίζει πως ακόμη και στη σημερινή άθλια κατάσταση οι συνεταιρισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή. Γι’ αυτό και ένα «πόλεμος» με τους συνεταιρισμούς στις σημερινές συνθήκες θα έχει τραγικές απώλειες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον αγροτικό κόσμο.

0 Τοποθετησεις: