Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΚΚΕ: «Καταστροφική» η έξοδος από το ευρώ!

 Το νέο έκανε το γύρο της επικράτειας: «Καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και η δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν δεν το βλέπουμε...». Μία ημέρα μετά η δήλωση επαναλήφθηκε δριμύτερη (Ριζοσπάστης 3.6.2011): «Ξέρετε ποιοι ζητάνε επιστροφή στη δραχμή; Αυτοί που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό τεράστια, που μόλις γυρίσουμε στη δραχμή, όπου η υποτίμηση θα είναι 70%, θα αγοράσουν μπιρ παρά, επιχειρήσεις, αεροδρόμια, λιμάνια...Αύριο μπορεί να μας διώξει και η ίδια η ΕΕ, εμείς βεβαίως δεν θα πούμε όχι» (αντίφαση).

ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Πυριτιδαποθήκη οι αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, απομονώνεται η γραμμή εκτόνωσης και ήττας της ΓΣΕΕ


   Σε μια κρίσιμη καμπή οδηγούνται οι εξελίξεις στο χώρο των οργανισμών κι επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό.
Βέβαια, στην κοινή σύσκεψη των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ με τη ΓΣΕΕ για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ο υποταγμένος και συνένοχος ρόλος του κυρίαρχου συνδικαλισμού, καθώς ούτε σχέδιο αντίστασης στην επίθεση διαθέτει, ούτε περιεχόμενο ανατροπής της, ούτε καν στοιχειώδη αγωνιστική διάθεση. 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 

Η πλατεία ήταν άδεια

Με ένα διήγημα ο Βασίλης Τσιράκης προσεγγίζει το πολύπλοκο και πρωτότυπο φαινόμενο των λαϊκών κινητοποιήσεων στις πλατείες των μεγάλων και μικρότερων πόλεων. Τόπος η Θεσσαλονίκη και ο Λευκός Πύργος των «αγανακτισμένων» και σε πρώτο πρόσωπο, όσοι μίλησαν και όσοι πέρασαν από τις πλατείες της οργής.






ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ

Από την κοινωνική αγανάκτηση στην εργατική πολιτική

Νέοι και εργαζόμενοι, αγανακτισμένοι, αποφασισμένοι και εξεγερμένοι, της Ελλάδας, της Ισπανίας και άλλων χωρών έχουν καταλάβει πλατείες και δρόμους. Ζητούμενο μια «διπλή» τόλμη των μαζών. Πρώτον, πρέπει να συμμετέχουν σε έναν συλλογικό αγώνα, να απεργήσουν, να ρισκάρουν την απόλυσή τους. Δεύτερον, πρέπει να τολμήσουν να αλλάξουν πεποιθήσεις, να κάνουν τη δική τους πολιτική, να συγκροτήσουν τις δικές τους μορφές οργάνωσης.




 ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κυβέρνηση της αγοράς!

«ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ»

Ιδιαίτερα έντονες πιέσεις ασκούνται από κυρίαρχους κύκλους «επιφανών» επιχειρηματιών και εργολάβων της δημόσιας ζωής, καθώς και από σημαντική μερίδα του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της εμπέδωσης από τον πληθυσμό της ανάγκης, να υπάρξει «συναίνεση» για τη σωτηρία της πατρίδας. Σημαντική ωστόσο έμφαση δίνεται σε ενδεχόμενη λύση μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών», όπως λέγεται, η οποία μάλιστα παρουσιάζεται ως τη μόνη που θα μπορούσε να σώσει την καθημαγμένη χώρα.



ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Η έμπρακτη δημοκρατία του συλλογικού αγώνα

Μαχόμενος λαός
  
Το κύμα της «βαθιάς κοινωνίας» που βγήκε στον αφρό ενός αγώνα διαρκείας και καταλαμβάνει κάθε μέρα την πλατεία Συντάγματος και τις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, είναι αποτέλεσμα μιας συνισταμένης πολλαπλών δυνάμεων, που όμως, δεν υπόκεινται στους νόμους της νευτώνειας φυσικής, αλλά στους διαλεκτικούς νόμους της πάλης των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων μιας πρωτότυπης επαναστατικής εποχής χωρίς προηγούμενο.




ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
  

«Δεν θα φύγουμε, μέχρι να φύγουνε»

Ο λαός στους δρόμους

Δέκα μέρες πέρασαν από την Τετάρτη 25 Μάη 2011 όταν περίπου 20.000 άνθρωποι κατέκλυσαν, μετά από αυθόρμητα διαδικτυακά καλέσματα, την πλατεία Συντάγματος και δεκάδες άλλες πλατείες της χώρας. Η αρχή έγινε: Ο μαγιάτικος άνεμος φύσηξε, φέρνοντας και εδώ τον απόηχο των αραβικών εξεγέρσεων και των συγκεντρώσεων των indignados στην Ισπανία. Δέκα μέρες τώρα το ραντεβού είναι σταθερό: στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Η ανταπόκριση του κόσμου πρωτόγνωρη: Την προηγούμενη Κυριακή 80.000 «βούλιαξαν» την πλατεία, την Τρίτη 50.000 έδωσαν το «παρών», αλλά και τις υπόλοιπες μέρες οι συμμετέχοντες ήταν χιλιάδες. Η πλατεία δεν ερημώνει ούτε τις νύχτες, αφού δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί κάτω από τα λιγοστά δέντρα.


                                                    (φωτογραφίαΆρης Μεσσήνης)
   Είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια πόσες εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, τους γύρω δρόμους αλλά και σε όλες τις κεντρικές πλατείες της χώρας την Κυριακή 5 Ιούνη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται ωστόσο για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετά την πρώτη πορεία για την επέτειο Πολυτεχνείου. 



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ          

Αέρας στα πανιά σας

Καράβι για τη Γάζα 

Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντες σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Η επιτυχημένη αυτή αποστολή του Free Gaza Movement ενέπνευσε και άλλα εγχειρήματα, που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας από τη στεριά, όπως πρόσφατα το Viva Palestina.
 Μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, όμως, αυτές οι αποστολές του Free Gaza Movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ. Δρώντας σαν πειρατές της Μεσογείου, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, το κράτος του Ισραήλ διεμβόλισε το «Dignity», τον Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009 και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.



ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Στον ακριβό σύντροφό μας, Τάσο Κοζανιτά

Τι χαιρετάς σε ένα σύντροφο τελικά;

την αξιοπρέπεια;
την σταθερότητα;
τα ενδιαφέροντά του;
την πληρότητα που δίνει στο σύνολο;
την κάθε στιγμή που δεν θα είναι μαζί μας;

«Σίγουρα ότι κι ό, τι πιο όμορφο θα θελα να σου πω,
Δε στο 'πα ακόμα»


Δύσκολο να μιλάς για ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα εδώ, ανάμεσά μας, μέσα στις ψυχές μας, και να πρέπει να μιλάς σα να έχουν φύγει. Δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μας ότι εδώ μαζευτήκαμε για να αποχαιρετήσουμε τον Τάσο. Ακόμα κι όταν όλοι μαθαίναμε ότι δεν ήταν καλά τα πράγματα κανείς δεν ήθελε να πιστέψει. Όχι για τον Τάσο...
Δεν τολμάμε να το πούμε ακόμα ο ένας στον άλλον, δεν τολμάμε να σκεφτούμε ότι όλες αυτές τις μέρες, ετοιμάζεται το φεστιβάλ κι ο Τάσος δεν θα τρέχει μαζί μας. Ότι στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας μας δεν θα υπάρχει η υπογραφή σου. Ότι δεν θα υπάρχει εύκαιρη η προθυμία σου, να αναλάβεις οτιδήποτε.  




Έφυγε στα 30 του, ο Τάσος Κοζανιτάς


Ξεχώρισε για τη σεμνότητα, το πάθος και την ανιδιοτέλειά του



  



Οσο κι αν προσπαθήσεις είναι αδύνατο να εξηγηθεί με την κοινή λογική. Το στυλό ζυγίζει τόνους και το γράψιμο κάποιων λέξεων μετατρέπεται σε εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Πώς να πιστέψει κανείς ότι ο σύντροφός Τάσος Κοζανιτάς, δεν θα είναι πια μαζί μας, καθώς «έφυγε» νεότατος, μόλις 30 ετών χτυπημένος από την επάρατη νόσο;
  
Την Πέμπτη το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, βρέθηκαν εκατοντάδες κόσμου, σε μια μεγάλη συνάντηση αποχαιρετισμού. Η οικογένειά του, η συντρόφισσα του Στέλλα, οι συγγενείς του, οι σύντροφοι απ’ το ΝΑΡ και τη νΚΑ, το σχήμα Μια Πόλη Ανάποδα, οι φίλοι απ’ το σχολείο και τον αγαπημένο του Πανιώνιο. Όλοι βρέθηκαν εκεί, ξέροντας καλά το λόγο αυτής της φορτισμένης συνάντησης αποχαιρετισμού, που δεν περιγράφεται με λόγια, δεν μπορεί να χωρέσει σε κάποιες λέξεις.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΣΗΣ

Απώλειες για την Αριστερά στις πορτογαλικές εκλογές

Tο 50% της δύναμης του απώλεσε το Μπλόκο της Αριστεράς, στασιμότητα του ΚΚΠ
  
Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των χθεσινών πορτογαλικών εκλογών όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής και στη συνολική δεξιά στροφή στην οποία επικεντρώθηκαν τα περισσότερα ΜΜΕ, αλλά και στο επίπεδο των επιδόσεων της αριστερής αντιπολίτευσης, στις οποίες θα εστιάσουμε στο παρόν κείμενο.






                                                                   Δύσκολες ώρες για τον Φρανσίσκο Λούσα

Επιμέλεια Δ. Τζιαντζής

«Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε»!

Επιτροπή σωματείων 




Στη συγκρότηση Επιτροπής Σωματείων, Κινήσεων και Συνελεύσεων που παρεμβαίνει καθημερινά στο Σύνταγμα, προχώρησαν εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους και περιοχές. Με μια μαζικότατη συνέλευση στο ΜΑΧ το Σάββατο 28 Μαΐου, δήλωσαν «παρών» πάνω από σαράντα πρωτοβάθμια σωματεία, δύο ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΕΝΓΕ), κινήσεις «Δεν Πληρώνω» καθώς και Επιτροπές και συνελεύσεις από γειτονιές της Αθήνας.

Η πλατεία γράφει ιστορία



Eντυπωσιακό «παρών» στις πλατείες δίνουν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, διαμαρτυρόμενοι για το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, ζητώντας να «φύγουν» κυβέρνηση και τρόικα. Ελπιδοφόρα η εισβολή στο πολιτικό προσκήνιο ευρύτερων μαζών νεολαίας και λαού, που μέχρι τώρα δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και πλέον αναζητούν απαντήσεις ενάντια στην ολομέτωπη επιδρομή κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Ένα νέο πνεύμα αντίστασης και ανατροπής αναπτύσσεται, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική - δούλο των τοκογλύφων - τραπεζών και στο μεγάλο κεφάλαιο. Νέα δυναμική και ώθηση διαμορφώνεται στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Ιστορικής σημασίας η μάχη για να μην περάσει η επαίσχυντη συμφωνία του Γ. Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ (με τη συναίνεση και της ελληνικής αστικής τάξης), το τρομερό Μνημόνιο 2, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και λεηλασίας των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παρέδωσε υπόδουλη τη χώρα


Αντί να λέμε Εφιάλτης, Τσολάκογλου ή Κουίσλινγκ από εδώ και πέρα στην Ελλάδα θα λέμε ...Παπανδρέου! Αυτό το όνομα θα συμβολίζει πια στη λαϊκή συνείδηση την εσχάτη εθνική προδοσία μετά την αδίστακτη παράδοση της χώρας στους γκαουλάιτερ - τους κατοχικούς διοικητές της ΕΕ, από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε. Το πιο αδίστακτο πολιτικό κάθαρμα του κεφαλαίου που κυβέρνησε ποτέ αυτόν τον τόπο πέτυχε απολύτως όλους τους πολιτικούς του στόχους. Ξαναγυρίζει τους εργαζόμενους και τη χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα, καταλύοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Λεφτά υπάρχουν! Στις επιχειρήσεις...


Δύο χρόνια πριν, κυριαρχούσε το σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν!». Από τότε και μέχρι σήμερα, το σύνθημα αυτό αντιστράφηκε, για να δικαιολογηθεί η άγρια επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εργοδοτών στα λαϊκά δικαιώματα. Να όμως που ήρθε η δημοσίευση ορισμένων οικονομικών στοιχείων, για να μας δείξει ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε δίκιο: «Λεφτά υπάρχουν!». Σε ποιους ανήκουν όμως;

Οικονομική κατοχή

Απολύσεις δημοσίων και όχι μετατάξεις
Nέοι φόροι

Στα χρόνια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου του 1898 επιστρέφει η Ελλάδα μετά από όσα συμφωνήθηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. Το νέο Μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση της πέμπτης δόσης και του δεύτερου δανείου ύψους 65 δις. ευρώ με το οποίο θα αντιμετωπιστούν οι δανειακές ανάγκες – και για την ακρίβεια μέρος τους – των ετών 2012 και 2013. Ο ορισμός γκαουλάιτερ του ΔΝΤ και της ΕΕ σε κάθε υπουργείο και κομβική δημόσια υπηρεσία είναι το πραγματικό περιεχόμενο πίσω από την «τεχνική συνδρομή του ΔΝΤ, των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που αναφέρεται στη δήλωση της τρόικας, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ το βράδυ της Παρασκευής. 



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ 

Παλλαϊκός ξεσηκωμός για να μην περάσει η λεηλασία

Απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις πλατειών, ενάντια στο αντιλαϊκό πραξικόπημα
  
Με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, νέους και μεγαλύτερους στις πλατείεςˆ τις απεργίες να επιστρέφουν με νέα ορμή, η ελπίδα και μια νέα αυτοπεποίθηση κερδίζει τους εργαζόμενους και τον κόσμο του κινήματος. Ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας - εκτελεστικό απόσπασμα δικαιωμάτων νιώθουν την... καυτή ανάσα του εξοργισμένου λαού σε κάθε τους βήμα (ίσως ζητήσουν …βαρύ και ανθυγιεινό). Λοιπόν, μπορούμε!



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Υπό κατάληψη οι πλατείες


Σαφώς πιο προωθημένο πολιτικά ήταν το κλίμα στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης, σε σύγκριση με της Μαδρίτης, όπου δέσποζε η απέχθεια στην πολιτική στράτευση και οι ατελείωτες συζητήσεις ακόμη και για τα πιο προφανή θέματα...





ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ, Αποστολή στην Ισπανία

Πνευματικός δοσιλογισμός με 32 υπογραφές


Με ένα ρήμα στην προστακτική, το «τολμήστε», αρχίζει η έκκληση των 32 ανθρώπων του πνεύματος και του πανεπιστημίου, που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, όχι απλώς τη «στιγμή της κρίσης», αλλά τη στιγμή που ο λαός, ασκώντας το πιο στοιχειώδες δημοκρατικό του δικαίωμα, γυρεύει να ακουστεί η φωνή του.

Η έκκληση δεν απευθύνεται στο λαό, αλλά στην κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες. Δεν τους ζητά να αφουγκραστούν τα όποια μηνύματα στέλνει ο λαός ή να αναλογιστούν την εξαθλίωση στην οποία βυθίζεται, αλλά να συνεργαστούν με τους ευρωπαίους εταίρους μας, να δείξουν την αναγκαία υπακοή. Η λέξη «λαός» αναφέρεται στο κείμενο μόνο μία (1) φορά και αυτή έμμεσα: «Oι εκπρόσωποι του λαού».




 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Eκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών 5-7 Ιούνη

Στηρίζουμε Αριστερή Πρωτοβουλία

Το σωματείο μισθωτών τεχνικών μετρά 11 χρόνια ζωής. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε την ανάγκη να συμπεριληφθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όλοι οι τεχνικοί με εξαρτημένη σχέση εργασίας (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.ά.). Έδωσε τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, μεταφέροντας τη δράση του στους εργασιακούς χώρους. Το τελευταίο διάστημα επιδιώκει να εντάξει τους άνεργους στη συλλογική ζωή του σωματείου. Στο πλαίσιο αυτό η συνέλευση ανέργων έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα.



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΜΤ - 2011

Αναιρέσεις: Κορύφωση σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή τα φεστιβάλ των Αναιρέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πολλά υποσχόμενες συναυλίες. Ένα ακόμη τριήμερο για τον πολιτισμό της ανατροπής και μια γιορτή της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής νεολαίας, που έχει αφήσει παρακαταθήκες. Πάνω από 4.000 νέοι και μεγαλύτεροι πέρασαν από τη Γεωπονική (Ιερά Οδός 54, στάση Μετρό Ελαιώνας) την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που φέτος είναι αφιερωμένες στον αξέχαστο σύντροφο Τάσο Κοζανιτά, που έφυγε τόσο νωρίς. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή τόσο στη συζήτηση για τις εξεγέρσεις της εποχής μας, όπου αναδείχθηκε ο ρόλος της νεολαίας της εργασιακής περιπλάνησης, όσο και στις συναυλίες. 

Στο σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συζήτηση με θέμα «Μέρες Ελληνικής Δημοκρατίας. Κοινωνικός αποκλεισμός, ξενοφοβία, κοινωνικός χώρος και δημοκρατικές ελευθερίες» και εισηγητές τους Δ. Μπελαντή, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, Π. Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Κ. Μάρκου, μέλος ΠΕ ΝΑΡ και Π. Ψαθά, εργαζόμενο στις υπηρεσίες μεταναστών.
Μεγάλη βραδιά η Κυριακή και για τις μουσικές της αντίστασης, καθώς στη σκηνή 1, στις 9 μ.μ., θα εμφανιστούν οι Active Member με τους Rodney P και Skitz από τη Μεγάλη Βρετανία και θα ακολουθήσουν οι Rebel Diaz από τις ΗΠΑ. Στη σκηνή 2 θα ακούσουμε τους Modern-E-Quartet και θα ακολουθήσει η παράσταση H πιο όμορφη θάλασσα αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι, με την Ρίτα Αντωνοπούλου.
Μεγάλη επιτυχία των Αναιρέσεων και στη Θεσσαλονίκη, που φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ είναι τριήμερο. Στο Πάρκο της Παραλίας (Πάρκο των Σκύλων), θα εμφανιστούν σήμερα οι Χαΐνηδες στις 9 μμ., ενώ στις 7 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα «Διεθνιστική πάλη κατά της ΕΕ» και εισηγητές τους Σπ. Μαρκέτο, πανεπιστημιακό, Π. Μαυροειδή, ΠΕ ΝΑΡ και Γ. Σκινδίλια, ΚΣ νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Εικόνα για τις εκδηλώσεις στις άλλες πόλεις στη σελίδα 16 (έντυπη έκδοση).

Ο Μιχάλης Παπαμακάριος και ο Θάνος Ανδρίτσος μιλούν στον Αντώνη Φράγκο στο ρ/σ Στο Κόκκινο 105.5 για τις φετινές Αναιρέσεις.