Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Η κοινωνική επανάσταση στο φως της κρίσης

Αυτή τη στιγμή, μέσα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, διεξάγεται μια εσωτερική, διαρκής πολιτιστική διαπάλη για τη γενικότερη στάση που θα κρατήσουν στα ιστορικά γεγονότα που καταλαβαίνουν ότι έρχονται. Ταλαντεύονται διαρκώς και αναρωτιούνται εάν αξίζει να πάρουν μέρος άμεσα σε ένα συλλογικό αγώνα και με ποια προοπτική ή εάν αυτός ο αγώνας είναι χαμένος από χέρι, γιατί δεν έχει καμία προοπτική. Η προοπτική καθορίζει τελικά τη συμπεριφορά τους.



του Κώστα Μάρκου

Θέμα: Πριν από τη βουτιά στη Μεγάλη Ύφεση


Σε πορεία μιας Μεγάλης Ύφεσης βαδίζει η παγκόσμια οικονομία, με ορατό το ενδεχόμενο και δεύτερου κρισιακού σπασμού, μεγαλύτερου από αυτόν που προκάλεσε η κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς το 2008. Εκτός από την ευρωζώνη, άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι το γεγονός ότι βαθιά και οξύτατη κρίση αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, ενώ στην Ιαπωνία το ΑΕΠ μειώνεται απόλυτα.



του Βασίλη Γάτσιου

Δημόσιο: Υβρεολόγιο, και όχι μισθολόγιο

Κατακρεουργούν τα εισοδήματα και ύστερα μιλούν για «αυξήσεις»!

Μεγαλύτερο εργοδότη αποκαλούν συχνά το Δημόσιο, η κυβέρνηση όμως εργάζεται σκληρά για να καταστεί ο ...χειρότερος. Η προκλητικότητα, η αναίδεια, η υποτίμηση για τον εργαζόμενο, η απόλυτη και σχετική εκμετάλλευσή του, όλες αυτές οι επιχειρηματικές αρετές που ανθούσαν μέχρι σήμερα αποκλειστικά στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, γίνονται τώρα δεύτερη φύση του ίδιου του κράτους.



του Γιώργου Λαουτάρη

Εισαγγελείς αντί για βιβλία


Δεν μπορεί η κατάληψη να είναι μια πράξη που δεν έχει επιπτώσεις», «η κατάληψη δημόσιων χώρων δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός». Με τέτοιες δηλώσεις και ψεύτικο ενδιαφέρον για τη μόρφωση των μαθητών, η υπουργός που άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία, στράφηκε κατά των μαθητικών καταλήψεων. Βεβαίως, οι μαθητές δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν καταλήψεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να μη δίνει βιβλία, να περικόπτει τα αναγκαία κονδύλια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, να συγχωνεύει σχολεία και τμήματα, να αφήνει τις τάξεις με λειψούς εκπαιδευτικούς και τους τελευταίους με λειψούς μισθούς. 


Όχι στη νέα μετανάστευση!


Κατακλύζονται τα νοικοκυριά των εργαζόμενων που βλέπουν την ανεργία να χτυπά την πόρτα τους, αλλά και των μικροεπαγγελματιών που κλείνουν τα μαγαζιά τους, με ειδήσεις, άρθρα, σχόλια και διαφημίσεις για το νέο παράδεισο που υποτίθεται ότι μπορούν να βρούν σε κάποια ξένη χώρα, συνήθως στην Αυστραλία, τον Καναδά, στη Βρετανία, αλλά και σε χώρες της ευρωζώνης που δεν έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Κι αν δεν είναι παράδεισος, λένε, σίγουρα θα είναι καλύτερα από την ελληνική κόλαση της ανεργίας, της πείνας και της καταστροφής. Ήδη, διάφορες χώρες που έχουν ελλείψεις ειδικευμένου εργατικού προσωπικού προχωρούν σε οργανωμένη διαφήμιση και διοχέτευση για την εγκατάσταση μεταναστών από τη χώρα μας, όπως η Αυστραλία ή παλιότερα η Μεγ. Βρετανία.
Οι χώρες που ζητούν επίσημα ή ημιεπίσημα εργατικό δυναμικό, συνήθως σκοπεύουν να αντλήσουν επιστημονικά μορφωμένο και υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Σε τροχιά κοινωνικής σύγκρουσης

Υπάρχει και άλλος δρόμος, με διαγραφή χρέους και έξοδο από ευρώ – ΕΕ


Ολα δείχνουν ότι ο Οκτώβρης θα είναι ένας πολύ αποφασιστικός μήνας για την κοινωνική σύγκρουση και τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «περάσει» και εν συνεχεία να εφαρμόσει νόμους που θα στείλουν την ελληνική κοινωνία δεκατίες πίσω! Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν! Η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί τώρα μαζί με όλη τη χούντα ΕΕ - ΔΝΤ! Ο κόσμος της δουλειάς μπορεί! Η κοινωνία βράζει! Από την εργατική τάξη που συνθλίβεται από την ανεργία, τη στάση πληρωμών του κεφαλαίου και την φτώχεια, έως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μικροαστικά στρώματα που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την ύφεση και την φορομπηξία!



του Αντώνη Δραγανίγου 

Μπήκαν στη χώρα οι ληστές!


Φαρ Ουέστ έχει κάνει τη χώρα η κυβέρνηση του αμερικανοθρεμμένου «γερμανοτσολιά» Γιώργου Παπανδρέου! Όπως στα γουέστερν συμμορίες ληστών έπεφταν σε μικρές πόλεις και έμπαιναν στα σπίτια, άρπαζαν, σκότωναν, λεηλατούσαν, βίαζαν και έφευγαν, έτσι και η πολιτική συμμορία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ρημάζει τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν λίθο επί λίθου μέχρι να εκδιωχθούν από την εξουσία. Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα, καθώς έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια πριν ξανακυβερνήσουν.

του Γιώργου Δελαστίκ

ΣΥΝασπισμός κατά του Μνημονίου, η νέα κεντροαριστερά



Με μια γροθιά που έβγαινε μέσα από μια τεράστια κάλπη(!) κοσμούσε το πρωτοσέλιδό της η Αυγή την προηγούμενη Κυριακή, δίνοντας σαφώς το στίγμα της πολιτικής του Συνασπισμού, που ηγεμονεύει βεβαίως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η οργή των εργαζομένων βγαίνει στους δρόμους του αγώνα, ο Συνασπισμός επιμένει σε μια εκλογική προσέγγιση για την ήττα της κυβέρνησης.




του Γιάννη Ελαφρού