Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σε τροχιά κοινωνικής σύγκρουσης

Υπάρχει και άλλος δρόμος, με διαγραφή χρέους και έξοδο από ευρώ – ΕΕ


Ολα δείχνουν ότι ο Οκτώβρης θα είναι ένας πολύ αποφασιστικός μήνας για την κοινωνική σύγκρουση και τις πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «περάσει» και εν συνεχεία να εφαρμόσει νόμους που θα στείλουν την ελληνική κοινωνία δεκατίες πίσω! Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν! Η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί τώρα μαζί με όλη τη χούντα ΕΕ - ΔΝΤ! Ο κόσμος της δουλειάς μπορεί! Η κοινωνία βράζει! Από την εργατική τάξη που συνθλίβεται από την ανεργία, τη στάση πληρωμών του κεφαλαίου και την φτώχεια, έως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μικροαστικά στρώματα που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την ύφεση και την φορομπηξία!



του Αντώνη Δραγανίγου 


Η απονομιμοποίηση και η πολιτική φθορά της κυβέρνησης παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι πλέον πεισμένη ότι η κυβέρνηση για να ανατάξει την κερδοφορία του κεφαλαίου και να σώσει το ευρώ και όχι για να σώσει τη χώρα, οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε μια «Βουλγαρία» με μισθούς των 500 ευρώ, συντάξεις πείνας, με την ανεργία στο 30% και με μηδενικές δημόσιες παροχές. Αυτό είναι το όραμα του Παπανδρέου και του συρφετού που κυβερνάει. Για την επανεκκίνηση του ελληνικού καπιταλισμού πάνω στα κοινωνικά ερείπια.
Και δεν είναι μόνο η φθορά της κυβέρνησης. Η ΝΔ αν και με καθαρό πλέον δημοσκοπικό προβάδισμα, γυροφέρνει στο 20%, ενώ απώλειες έχει το ακροδεξιό και λαϊκίστικο μαντρόσκυλο του Μνημονίου, το ΛΑΟΣ. Έτσι η αστική τάξη δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή μια «σίγουρη λύση» για την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής της, δεν έχει καταφέρει να βάλει κάτω τις αντιστάσεις. Ένα μεγάλο μέρος των «καθυστερήσεων» οφείλεται στις αντιστάσεις. Γι’ αυτό προσανατολίζεται στα διάφορα σχήματα κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, με ή χωρίς εκλογές, για να εφαρμόσει τα μέτρα!
Η διάλυση της εργαζόμενης πλειοψηφίας δεν αποκλείεται στη φάση αυτή να περάσει και μέσα από την χρεωκοπία της χώρας. Γιατί αν με τα μέχρι τώρα μέτρα η ύφεση πλησιάζει το 5% για φέτος, η ανεργία το 20%, αν τα ταμεία και τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν και το χρέος πάει για το 160% σε δυο χρόνια, τότε καταλαβαίνουμε τι θα γίνει αν εφαρμοστεί η κλιμάκωση αυτής της εγκληματικής πολιτικής που θέλουν να εφαρμόσουν τρόικα και κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα «μέτρα ή χρεωκοπία» δεν υπάρχει. Η κυβερνηση και η τρόικα οργανώνουν συνειδητά τη χρεωκοπία της εργαζόμενης πλειοψηφίας και πιθανότατα και της χώρας, για να περάσουν τον πρωτοφανή οδοστρωτήρα τους και να ξεπουλήσουν τα πάντα στο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Μόνο με την ανατροπή της κυβέρνησης και της χούντας ΕΕ-ΔΝΤ μπορεί να γλυτώσει ο λαός τη χρεωκοπία και τις συμφορές που φέρνει μαζί της. Μόνο καταφέρνοντας ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό πλήγμα στις δυνάμεις του συστήματος συνολικά μπορεί να αναπνεύσει ο κόσμος και να ανοίξει ο δρόμος για εξελίξεις σε όφελος των εργαζόμενων.

Μπροστά στην ένταση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η Αριστερά έχει μια μοναδική ευκαιρία. Να δράσει πρωτοπόρα και πλατιά μέσα στις μάζες των εκμεταλλευόμενων, να συνδεθεί με τους αγώνες τους, επιδιώκοντας να συμπυκνωθούν οι αγώνες αυτοί πολιτικά - προγραμματικά σε εναλλακτική αντικαπιταλιστική λύση, σε ένα άλλο δρόμο που η εργατική τάξη και ο λαός θα κάνει υπόθεσή του και θα επιβάλλει με τους αγώνες του, με το πολιτικό του κίνημα και τα όργανά του. Μόνο έτσι θα παραλύσει ουσιαστικά η ιδεολογία του μονόδρομου και του «λιγότερου κακού», με την οποία προσπαθούν να υποτάξουν τον κόσμο.

Όλα τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου προγράμματος είναι σήμερα πιο αναγκαία και πιο ρεαλιστικά από ποτέ, πιο ρεαλιστικά για την λαϊκή συνείδηση. Γιατί πράγματι όταν η αντικαπιταλιστική Αριστερά μίλαγε για «παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους» η κυβέρνηση έλεγε «θα πληρώσουμε στο ακέραιο» και η επίσημη Αριστερά περί άλλων τύρβαζε! Τώρα το χρέος κουρεύεται 21%, άλλοι λένε 50%... Αλλά εάν μπορεί να κουρευτεί με τους όρους των πιστωτών (να αγοράσουν τσάμπα τα πάντα), τότε μπορεί να μην πληρωθεί και με τους όρους του λαού, της μονομερούς παύσης πληρωμών, σε σύγκρουση με τους πιστωτές. Όταν λέγαμε για το ευρώ και την ΕΕ, πολλοί (και από την Αριστερά) μας έλεγαν ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Σήμερα σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι το ευρώ είναι ένα αποτυχημένο νόμισμα που εξυπηρετεί μόνο το κεφάλαιο και η ΕΕ ακολουθεί μια πολιτική που παροξύνει την κρίση. Όταν λέγαμε «να πληρώσει το κεφάλαιο», οι παπαγάλοι έλεγαν «θα καταστραφούμε, θα φύγουν οι επενδύσεις». Τώρα «διαπιστώνουν» ότι 15 χρόνια μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου οδήγησε να πληρώνουν οι καπιταλιστές λιγότερους φόρους από το 1995, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι διπλάσιους, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης έπεσαν!
Ποιος είναι λοιπόν αιθεροβάμων; Αυτοί που λένε ότι «για να επιβιώσουμε πρέπει να δεχτούμε τον εξανδραποδισμό που μας επιβάλλουν ή αυτοί που λένε ότι για να γλυτώσουμε την κατάρρευση χρειάζεται ρήξη με τους πιστωτές και το κεφάλαιο και άνοιγμα του δρόμου για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση;

Ο Οκτώβρης μπορεί και πρέπει να γίνει μήνας ανατροπής! Να συμβάλλουμε να κλιμακωθούν οι αγώνες παντού. Να κάνουμε την απεργία στις 19 Οκτώβρη 48ωρη γενική πολιτική απεργία. Να συνδεθούν τα κινήματα της νεολαίας, των ανέργων με τους γενκευμένους εργατικούς αγώνες και το σπουδαίο κίνημα ανυπακοής «δεν πληρώνουμε», τα χαράτσια και το χρέος τους. Να συμβάλλουμε να αναπτυχθούν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες βάσης και συντονιστικά μέσα στο εργατικό κίνημα, στην κατεύθυνση ενός άλλου μαζικού, πολυτασικού πόλου μεσα στην εργατική τάξη.
Να αξιοποιήσουμε την πρώτη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μια πολύ πλατιά εξόρμηση στις αγωνιζόμενες δυνάμεις και το λαό με σύνθημα: «Λύση υπάρχει, αντικαπιταλιστική ανατροπή σε ρήξη με το καθεστώς. Πορεία για μια άλλη κοινωνία!».