Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"Ο άνθρωπος μας στην Αθήνα"

Ωμά, χωρίς περιστροφές, η γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου αποδίδει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου την υπέρτατη τιμή – κατά τη γερμανική νοοτροπία, φυσικά: «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα» τον αποκαλεί από τον τίτλο κιόλας άρθρου της. Για όποιον δεν το αφομοίωσε, το ξανατονίζει στο κλείσιμο του άρθρου: «Ένα πράγμα είναι καθαρό. Αυτός είναι ο άνθρωπός μας εκεί στην Αθήνα. Δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει»!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Οι κατακτητές της χώρας το διακηρύσσουν πλέον ανοιχτά. Τέτοια κυβέρνηση δοσίλογων σαν αυτή του Παπανδρέου δεν πρόκειται να ξαναβρούν! Όσο προλάβουν να λεηλατήσουν τη χώρα τώρα, όσο ακόμη βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου, μόλις ανατραπεί οι συνθήκες για την «ξένη ακρίδα» του κεφαλαίου θα επιδεινωθούν, φοβούνται. Το ομολογούν άλλωστε ανοιχτά: «Ο γόνος της δυναστείας των Παπανδρέου και σοσιαλιστής επιβάλλει στο λαό του το κτηνωδέστερο δυνατό πρόγραμμα λιτότητας που έχει δει ποτέ η Ευρώπη»! Κι όχι μόνο αυτό. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ ομολογούν χωρίς δισταγμό ότι αυτό το πρόγραμμα εξοντωτικής λιτότητας δεν έγινε για να σωθεί ο ελληνικός λαός από τα χειρότερα, αλλά για να σωθεί «η Ευρώπη» – δηλαδή οι τράπεζές της. Η εφημερίδα είναι σαφέστατη:«Δεν έσωσε την Ευρώπη το γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας, αλλά η απόφαση της Αθήνας να πάρει τα χρήματα. Γιατί σε σύγκριση με την τωρινή θεραπεία λιτότητας, η κρατική χρεοκοπία θα ήταν ο πιο άνετος δρόμος για τους Έλληνες. Σχεδόν το 80% των δανείων έρχονται από το εξωτερικό. Έτσι, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ίδιοι οι Έλληνες θα τη γλίτωναν συγκριτικά ανενόχλητοι!»
Πολιτικά συγκλονιστική είναι η δημόσια παραδοχή και διακήρυξη μέσω του Τύπου, ότι ο Γ. Παπανδρέου έδρασε ως τυφλό όργανο του ξένου κεφαλαίου εναντίον του ελληνικού λαού. Επιπροσθέτως, ακόμη και αυτοί που τον επαινούν ως υπόδειγμα «οικονομικού Κουίσλινγκ» ομολογούν ότι το καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ στο οποίο μας υπήγαγε οδηγεί αναπότρεπτα στη χρεοκοπία της Ελλάδας – και μάλιστα υπό όρους που οι ξένες τράπεζες θα διασφαλίζουν τα χρήματά τους, φορτώνοντας και τα νέα δάνεια στις πλάτες του ελληνικού λαού. «Η ευρωζώνη πρέπει να μειώσει σημαντικά το σημερινό επιτόκιο του 5% που απαιτεί από τους Έλληνες. «Διαφορετικά, στο τέλος των τριών χρόνων (σ.σ. της διάρκειας του “πακέτου βοηθείας”) στέκεται η χρεοκοπία» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ. To επίσης γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ δεν βάζει προϋποθέσεις για τη χρεοκοπία, σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής του αναφερόμενο στην Ελλάδα: «Εισέρχεται σε σπιράλ θανάτου;» αναρωτιέται στους τίτλους της αγγλικής του έκδοσης: «Πρώτα κατάθλιψη, έπειτα έκρηξη» τιτλοφορεί την γερμανική έκδοση του ίδιου άρθρου. «Στην ελληνική κοινωνία αναβράζει ένα μείγμα φόβου, έλλειψης προοπτικής και οργής» διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό. «Βράζει η κατάσταση όπως μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και κάποια στιγμή θα εκραγεί».
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου υποδούλωσε την Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ με την ακραία μορφή του μνημονίου υποτέλειας, όλα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται ραγδαία. Παράλληλα, ο πλήρης διεθνής διασυρμός με την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία του προτεκτοράτου έχει ανοίξει τρομερά την όρεξη των κερδοσκόπων, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι με την κυβέρνηση Παπανδρέου μπορούν να κερδίσουν κολοσσιαία ποσά. Μόλις 115% του ΑΕΠ ήταν το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2009. Στο 125% του ΑΕΠ υπολόγιζαν ότι θα έφθανε στα τέλη του 2010 πριν από το μνημόνιο, αλλά στο τέλος Ιουνίου, με την υπαγωγή στο καθεστώς του μνημονίου, η κυβέρνηση Παπανδρέου το είχε εκτινάξει στο... 137,1% του ΑΕΠ! Όσο για τα περιβόητα «σπρεντ», με τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ είχαν τρελάνει τον κόσμο με στόχο να τον πείσουν ότι πρέπει να υπαχθούμε σε καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ επειδή διανειζόμαστε με 3,5% ή 4,5% ακριβότερα από τη Γερμανία, τώρα που είμαστε σε καθεστώς ξένης επικυριαρχίας αντί να πέσουν, όπως μας έλεγαν, έχουν εκτοξευθεί στη δευτερογενή αγορά στα απίστευτα ύψη του... 8,5% ή 9%, ξεπερνώντας κάποιες στιγμές και το... 10%!!! Είδες τι καταφέρνει το μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ;
Η κυβέρνηση των οικονομικών δοσίλογων του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει αθορύβως ένα ακόμη έγκλημα: Μειώνει με καλπάζοντες ρυθμούς τη χρονική διάρκεια των δανείων που παίρνει, ώστε η χώρα να βρίσκεται υπό τη διαρκεί πίεση των δανειστών αναζητώντας συνεχώς νέα δάνεια, με δυσμενέστερους όρους φυσικά στην κατάσταση που οδήγησε τη χώρα. Έτσι, από 10,96 έτη που ήταν η μέση χρονική διάρκεια των δανείων το 2008, την έριξε στα 5,04 έτη φέτος μέχρι τον Ιούνιο, με προοπτική περαιτέρω μείωσης μέχρι το τέλος του 2010!
Αν δεν απαλλαγούμε αμέσως από αυτούς τους απατεώνες του ΠΑΣΟΚ, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο...