Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αριστερή Παρέμβαση στην 'Ηπειρο

Οι εκλογές για τη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται μέσα σε εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, αληθινά κοσμοϊστορική για τον εργαζόμενο λαό, τη χώρα αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης κι όλου του κόσμου.



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΝΟΣ




Ενός κόσμου, που μαστίζεται από τη συνεχιζόμενη και ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική κρίση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε διάφορα σημεία της γης. Η κρίση αυτή δεν οφείλεται στο παιχνίδι των κερδοσκόπων που έχουν μαζέψει τα λεφτά και «χρεοκοπούν» τις οικονομίες των χωρών, αλλά στην αδυναμία λειτουργίας με ικανοποιητικό τρόπο του μηχανισμού της κερδοφορίας του κεφαλαίου (μείωση μέσου ποσοστού κέρδους, υπερσυσσώρευση κεφαλαίου), που βασίζεται στην εκμετάλλευση της ζωντανής εργασίας.
Το κεφάλαιο για να υπερβεί τις κρίσεις του, μειώνει το κόστος της εργατικής δύναμης, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση του εργάτη, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας ή μέσω των επενδύσεων σε χώρες με χαμηλά μεροκάματα και ανύπαρκτη εργατική νομοθεσία. Παράλληλα «επενδύει» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια προσδοκώντας γρήγορα και πολλά κέρδη, δημιουργώντας εν γνώσει του «φούσκες», οι οποίες κάποτε ενδέχεται να σκάσουν. Τελικά, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και αδύναμα  κεφάλαια, βάζοντας το μηχανισμό της εκμετάλλευσης της εργασίας ξανά σε κίνηση, με καλύτερους όρους για το ίδιο και χειρότερους για την εργαζόμενη πλειοψηφία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ενεργό στήριξη του ΛΑΟΣ και τη συναίνεση ουσιαστικά της ΝΔ, προχωρά με διαδικασίες και όρους κοινοβουλευτικής δικτατορίας σε ένα πραγματικό αντεργατικό - αντικοινωνικό πραξικόπημα.
Τα μέτρα προωθούνται μια χρονική περίοδο, κατά την οποία στην Ήπειρο επικρατεί αναβρασμός: οι επιχειρήσεις του διατροφικού τομέα (βιομηχανίες γάλακτος - κρέατος, ιχθυοτροφεία κ.λπ.), οι κατασκευές και ο βιομηχανοποιημένος τουρισμός παρουσίασαν τεράστια άνθηση. Ταυτόχρονα έχουμε την ανάπτυξη νέων τομέων, όπως τα εμφιαλωμένα νερά, η ανακύκλωση κ.ά.
Η συγκέντρωση της παραγωγής έχει προχωρήσει ραγδαία. Το τοπικό κεφάλαιο έχει αποκτήσει έντονα διακλαδικά χαρακτηριστικά, έχει ισχυροποιήσει την εξουσία του, με το σκληρό του πυρήνα να «παίζει» σε όλα τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα όμως υποτάσσεται στο πολυεθνικό και στο μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο, με κριτήριο τη δυνατότητά του να αναπαράγεται. Προνομιακό πεδίο αποτελεί η Αλβανία και ο προγραμματισμός του τοπικού κεφαλαίου και κράτους λαμβάνει υπόψιν όλο τον αλβανικό πληθυσμό. Παράδειγμα, προγραμματισμός ίδρυσης υγειονομικών επιχειρήσεων από ιδιώτες ή μέσω ΣΔΙΤ που θα έχουν ακτίνα δράσης τη Βορειοδυτική Ελλάδα και όλη την Αλβανία. Την ίδια στιγμή αναπαράγουν εθνικισμούς που ευνοούν το πέρασμα της πολιτικής τους, σε μια περιοχή όπου η γειτονική χώρα είναι στενά συνδεδεμένη στο αμερικάνικο άρμα. Ρόλο παίζουν και τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών που δρουν με πλήρη ασυδοσία.
Όσο αναπτύσσονταν όμως οι τοπικοί καπιταλιστές, τόσο σταθεροποιούνταν φαινόμενα όπως η μακροχρόνια μαζική ανεργία (12-13% και πάνω από 20% το χειμώνα) και η ερήμωση ολόκληρων περιοχών. Ενώ οι αντιθέσεις μεγαλώνουν χρησιμοποιούν το διαταξικό τους ιδεολόγημα περί «φτωχής Ηπείρου» για να μας πείσουν να μη διεκδικούμε ή για να αποπροσανατολίσουν τους αγώνες.
Σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα η ανασφάλιστη εργασία, η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, οι νέες μορφές εργασίας, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις και η απλήρωτη εργασία αποτελούν την πραγματικότητα. Στο Δημόσιο, όπως και στις ΔΕΚΟ, έχουμε είσοδο των εργολαβιών, αύξηση των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου. Σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση του καπιταλισμού στην περιοχή παίζει η επιχειρηματικοποίηση της παιδείας (σχολεία, ΙΕΚ, ΑΕΙ), της υγείας και των ΟΤΑ. Το «φακελάκι», η παραπαιδεία και οι τοπικές μικρο-εξυπηρετήσεις σε αυτούς τους τομείς λειτουργούν ως ανάχωμα. Βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αντιδραστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ οδήγησε τα τελευταία 25 χρόνια στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού με ταυτόχρονη αύξηση της μισθωτής εργασίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα με απάνθρωπες συνθήκες.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφωθεί από τη μια πλευρά το μπλοκ που ισχυροποιείται και αποτελείται από: το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο, συνδεδεμένο με τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και όλο το πολιτικό προσωπικό των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και από την άλλη οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι έλληνες μισθωτοί στον αγροτοδιατροφικό τομέα («μόνιμοι» και εποχικοί), οι ξένοι εργάτες και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι του χώρου.





Κάτω η κυβέρνηση, έξω από ΔΝΤ και ΕΕ! 

Αντικαπιταλιστικοί στόχοι



Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα οι οργανώσεις του ΝΑΡ στην Ήπειρο, παράλληλα με την ενωτική δράση μέσω της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, θα προβάλουν αντικαπιταλιστικούς πολιτικούς στόχους και αιτήματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ρηγμάτων στο καθεστώς του κεφαλαίου και στο πολιτικό σύστημα που το στηρίζει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Κάτω η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής. Έξω από ΔΝΤ και ΕΕ! Ρήξη - απειθαρχία με τις δεσμεύσεις της ΟΝΕ και της ΕΕ. Διαγραφή του ιμπεριαλιστικού ληστρικού χρέους ως μόνη διέξοδο για το λαό. Καμιά επαναδιαπραγμάτευση. Εθνικοποίηση - κρατικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο. Κάτω τα χέρια από τη Δωδώνη. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνιμη και Σταθερή δουλειά για όλους. 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο.
Δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, πάγωμα εξοπλισμών, ειρηνικές σχέσεις με όλους τους γείτονες. Έξω από το ΝΑΤΟ. Να κλείσει η βάση του Ακτίου. Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των τραπεζών, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τράπεζες, εφοπλιστές, βιομηχάνους. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ουσιαστικές αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις (κατώτερο όριο τα 1.400 ευρώ). Να καταργηθεί δια νόμου η ελαστική εργασία. Πλήρης κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, σύστημα υγείας και εκπαίδευση για όλους. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 58 για τις γυναίκες. Προστασία της μητρότητας. Να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.
Παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για όλο το λαό, αξιοπρεπές εισόδημα για τη φτωχή αγροτιά χωρίς τη μεσολάβηση των καρτέλ, των αγροτοπατέρων και των μεσαζόντων.




Ένας άλλος δρόμος για το κίνημα 

Ηπαρέμβασή μας και στις λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συνδέεται με την πάλη μας για την ανατροπή των συσχετισμών. Θέλουμε να τους αλλάξουμε προβάλλοντας μια νέα αγωνιστική ταξική ενότητα, με χειραφέτηση από γραφειοκρατικές δεσμεύσεις μηχανισμών, με τη ρήξη από την πολιτική της κυβέρνησης και έξοδο από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το εργατικό αλλά και το κίνημα των φτωχών αγροτο-κτηνοτρόφων, που μπορεί να απαντήσει στην κρίση, θα υπερασπίζεται όχι μόνο τα σημερινά συμφέροντα των παραγωγών του πλούτου, αλλά την κοινωνική τους απελευθέρωση ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Παλεύουμε για ένα κίνημα που θα διεκδικεί και θα καθορίζει τον πλούτο που παράγουμε. Για να συγκροτήσουμε ένα διαρκές αντίπαλο δέος, με την ταξική αναγέννηση του κινήματος για μια πανίσχυρη και μαχητική ενότητα που θα υψώσει τείχος υπεράσπισης, αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης.
Οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - ΛΑΟΣ πρέπει να καταδικαστούν. Οι οικολόγοι του συστήματος παίζουν με τις ανάγκες για καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής, χωρίς την αμφισβήτηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που καταστρέφουν εκτός από τις ζωές μας και τη φύση.
Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν όλα αυτά τα χρόνια την τακτική της ταλάντευσης. Από τη μια προς μια κατεύθυνση αγωνιστικής δράσης κι από την άλλη προς την ένταξη στο σύστημα διαχείρισης, μέσω των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και συνδικάτα. Η πρόταξη διαχειριστικών στόχων, στο πλαίσιο της ΕΕ και της υπάρχουσας κατάστασης, οδηγεί τον ΣΥΝ στην περιοχή της Ηπείρου στην πλήρη ενσωμάτωση.
Η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) εξακολουθεί να μη θέτει συνολικό πολιτικό στόχο ανατροπής του σφαγείου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, καθώς δεν πιστεύει στη δυνατότητα να υπάρξει πολιτικό ρήγμα στην κυρίαρχη πολιτική. Δεν παίρνει συγκεκριμένες θέσεις μπροστά στα δήθεν αδιέξοδα που βάζει η κυβέρνηση για το ΔΝΤ, το χρέος, το μηχανισμό στήριξης. Εξακολουθεί να έχει λογική διάσπασης του αγωνιζόμενου κόσμου και κοινοβουλευτικής ενίσχυσης του κόμματος. Μέσα στους αγώνες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, στην αντιαγροτική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περιβαλλοντική καταστροφή φάνηκε η αναγκαιότητα για μια άλλη Αριστερά ανυπότακτη, εργατική και αντικαπιταλιστική. Μια Αριστερά ικανή να αντιπαλέψει νικηφόρα τη βάρβαρη επιδρομή του κεφαλαίου και να αναζωογονήσει τον αγώνα για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την κομμουνιστική προοπτική. Με αυτό το κριτήριο οι οργανώσεις του ΝΑΡ σε όλη την Ήπειρο θα δώσουν τη μάχη ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές.

Β.Ν.