Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τρομοκρατία του γερμανικού λαού για να πληρώσει τη σωτηρία του ευρώ


Δελτίο του ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού Μέγκα θυμίζει το τρέχον τεύχος του υποτίθεται σοβαρού γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ. «Όταν διαλυθεί το ευρώ – ένα σενάριο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο εξώφυλλο, ενώ το περιεχόμενό του είναι γραμμένο σαν να βγαίνει μέσα από τις πιο ζοφερές ταινίες τρόμου. Στις αντίστοιχες σελίδες όπου παρουσιάζεται το «σενάριο», δεσπόζει κύριο άρθρο με τον ανατριχιαστικό τίτλο «Ματιά στην άβυσσο», εννοώντας, φυσικά, τη διάλυση του ευρώ. Εκεί, κυριαρχούν λέξεις και φράσεις, όπως: Ευρωκράχ, το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα, εφιάλτης για την οικονομία, σενάριο τρόμου, επιταχυντής της πυρκαγιάς, τυφώνας, ημέρα Χ, τραπεζικός πανικός, καταποντισμός στο έδαφος, καταστροφή, απειλούμενες συνέπειες, ευρωσυντριβή και πολλά ακόμα ανάλογης ποιότητας.



του Κώστα Μάρκου

Θέμος Σκανδάμης: Επιμονή για να μιλήσουν τα τραγούδια


Γεννημένος το 1979, ο Θέμος Σκανδάμης ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολύ νέους και πολύ αξιόλογους τραγουδοποιούς των Αθηνών. Το επόμενο Σάββατο μάλιστα εμφανίζεται στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το Πριν τον αναζήτησε και του δίνει το λόγο αυτή την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.



Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φραντζή

Ο μαρξισμός του Λουί Αλτουσέρ και του Ετιέν Μπαλιμπάρ


Σύμφωνα με τον Λουί Αλτουσέρ, οι θέσεις που διαμορφώνονται από τον φιλοσοφικό στοχασμό δεν μπορούν να έχουν καμία αξίωση επιστημονικής θεμελίωσης. Κατά τον Ετιέν Μπαλιμπάρ πάλι, η κοινωνία γίνεται κατανοητή ως μια ολότητα επικαθορισμένων σχέσεων, ενώ ο ρόλος της ταξικής πάλης υποβαθμίζεται. Ο τρόπος σκέψης των δύο στοχαστών δεν είναι μαρξικός, παρότι οι ίδιοι υποστηρίζουν το αντίθετο.



του Βασίλη Γρόλλιου**

Ολέθριο το μνημόνιο της κυβέρνησης Χριστόφια


H κυβέρνηση Χριστόφια υπέβαλε στην ΕΕ επίσημο αίτημα να υπαχθεί η Κύπρος σε καθεστώς «πλήρους Μνημονίου» τριπλής κατεύθυνσης, που θα αφορά στην επίθεση στα δημόσια οικονομικά και στις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. 



του Πέτρου Κοσμά

Ενεργειακό έμφραγμα φέρνει το εμπάργκο στο Ιράν


Κυβέρνηση –επιτέλους– έχουμε! Ευρώ –και από αυτό τουλάχιστον ακόμη– έχουμε! Καύσιμα θα έχουμε; Ένα από την πληθώρα των πραγματικών ζητημάτων, εξακολουθεί να είναι η ομαλή τροφοδοσία της χώρας με αργό πετρέλαιο και παράγωγα, μετά την έναρξη του εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού αργού από σήμερα, 1η Ιουλίου.




του Μάκη Γεωργιάδη

Ναρκωτικά: Ημέρα απο-προσανατολισμού


Την εβδομάδα που πέρασε, την Τρίτη 26 Ιουνίου ήταν η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών. Για να συνδεθεί με την ημέρα και να δείξει το βαθύ σκοτάδι όπου έχει βυθιστεί η κοινωνία, την επομένη συνέβη το πρωτοφανές γεγονός του λιντσαρίσματος ενός μετανάστη μετά από διένεξη μεταξύ τοξικομανών που κατέληξε στο να κείτεται γυμνός στη μέση του δρόμου, στο κέντρο της Αθήνας.



του Θάνου Ανδρίτσου

Οργή κατά του «κουρέματος» του ΕΔΟΕΑΠ


Καταψηφίστηκε το συνένοχο ΔΣ

Σοκ και δέος προκάλεσε στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ –του ταμείου υγειονομικής περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης– αλλά και σε αρκετούς άλλους «κύκλους», η μαζική παρουσία και παρέμβαση των εργαζόμενων στη γενική συνέλευση η οποία έγινε το περασμένο Σάββατο, 23 Ιουνίου. Παρά την (όχι ασφαλώς τυχαία) επιλογή της ημέρας και ώρας, περίπου 1.300 μέλη του οργανισμού (σε σύνολο περίπου 18.500) προσήλθαν στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ενώ εκατοντάδες παρέμεναν στην αίθουσα ακόμη και μετά την παρέλευση δέκα περίπου ωρών, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και αποφάσεις για την υπόθεση της κλοπής των αποθεματικών του ταμείου και τους αδιαφανείς χειρισμούς από την πλευρά του ΔΣ.



του Γιώργου Παυλόπουλου

Χρήστος Κάτσικας: Πυκνώνουν τα πίσω θρανία


Την «γκρίζα ζώνη» των 8.000 μαθητών ετησίως που δεν τελειώνουν καν την υποχρεωτική εκπαίδευση του Γυμνασίου, αναδεικνύει με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων ο  Χρήστος Κάτσικας*.  Όπως τονίζει, το δημόσιο σχολείο όλο και περισσότερο λειτουργεί σαν σιδηροδρομική εταιρεία, που ελέγχει μόνο αν τηρούνται τα ωράρια, αναπαράγοντας τις ταξικές διαφοροποιήσεις.



Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

Τα (μισά) «γουρούνια» νικούν ακόμη! Τους Γερμανούς...


«Είμαστε PIGS και γλεντάμε!». Το φώναζαν Ιταλοί που πανηγύριζαν, σε δρόμους και πλατείες, για τη νίκη της ομάδας τους επί της αντίστοιχης γερμανικής, στα ημιτελικά του Euro. Δεν χάρηκαν φυσικά μόνο οι Ιταλοί. Ποτέ άλλοτε δεν προκάλεσε τέτοια καθολική ευφορία στον ευρωπαϊκό Νότο μια από τις... τακτικές, καθιερωμένες ποδοσφαιρικές νίκες των Ιταλών ή των Ισπανών επί των Γερμανών, οι οποίοι από το 2006 ανά δύο έτη, σε Euro ή Μουντιάλ, «βρίσκουν το δάσκαλό τους» στο δεύτερο και το τέταρτο γράμμα του χλευαστικού λεκτικού σχήματος «PIGS» που εμπνεύστηκαν ορισμένοι ψηλομύτες του Βορρά. Τα «γουρούνια» νικούν ακόμη, λοιπόν! Τα μισά έστω – αλλά το χαίρονται όλα...



του Διονύση Ελευθεράτου

Όταν το χρήμα αγοράζει τα πάντα


Όταν λέμε ότι «πωλούνται όλα», εννοούμε όλα. Με αυτές τις επτά λέξεις μπορούμε να περιγράψουμε το Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα (What Money Cant Buy) του πολιτικού φιλοσόφου Μάικλ Σαντέλ, μια μελέτη για τα «ηθικά όρια των αγορών», που φαίνεται ότι θα γίνει ένα από πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς. Μόνο που ο καθηγητής του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να είναι όλα για πούλημα, ότι υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να βρίσκονται εκτός αγοράς ώστε να μην ξεχαρβαλωθεί εντελώς η ανθρώπινη κοινωνία.



της Μαριάννας Τζιαντζή

Νέα σχέδια ανατροπής του Άσαντ



Το μέλλον του Άσαντ παίζεται στις διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία καταλήγουν σε κάποια συμφωνία για την απομάκρυνσή του σε ένα βάθος χρόνου. Αντικαθεστωτικοί Σύροι μαχητές εκπαιδεύονται από δυτικούς μισθοφόρους στην Ιορδανία, σύμφωνα με πληροφορίες. Στη δίνη της Συρίας παρασύρονται Λίβανος, Τουρκία, Ιράκ και Ιράν.



του Άρη Χατζηστεφάνου

Αίγυπτος: Ο ισλαμιστής Μούσρι προσκύνησε τη στρατιωτική χούντα


Όχι με μία, αλλά με δύο ορκομωσίες επιχείρησε να επιβεβαιώσει την πρόσφατη νίκη του στις εκλογές ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούσρι: Την Παρασκευή ορκίστηκε άτυπα μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ το Σάββατο ορκίστηκε επισήμως, ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η προσπάθεια ίσως μοιάζει υπερβολική. Όμως ο Μούσρι πρέπει να κάνει τα πάντα για να κυριαρχήσει, τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων, εφόσον στην πραγματικότητα είναι πρόεδρος περιορισμένων εξουσιών: Το κοινοβούλιο, το Σύνταγμα και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του αιγυπτιακού στρατιωτικού κατεστημένου.

                                         Ο Μούσρι παραλαμβάνει δώρο "συμφιλίωσης" από τo συμβούλιο του στρατού

της Κατερίνας Κιτίδη

Αναδιάταξη κεντροαριστεράς: μετά τη συνευθύνη, η σύμπλευση


Ανοιχτό ακόμη το ερώτημα ποιος θα αφομοιώσει ποιον

Στην αναζήτηση του χαμένου ψηφοφόρου επιδίδεται το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσει τις πολιτικές του μετοχές στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η ιστορική εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και η παράλληλη εδραίωση της ΔΗΜΑΡ στον ίδιο πολιτικό χώρο. Με μια μεταφορά, θα λέγαμε πως η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με τους εγκλωβισμένους του Χρηματιστηρίου, που έχουν στα χέρια τους απαξιωμένες πολιτικές μετοχές και προβληματίζονται αν πρέπει να ξεφορτωθούν με σημαντικό κόστος το συρρικνωμένο πολιτικό τους κεφάλαιο. Σε αυτή τη συζήτηση, η «ανασύσταση» που εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος περιλαμβάνει όχι μόνο την αλλαγή του τίτλου και των εμβλημάτων που καθιέρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη Δημοκρατική Αριστερά.



του Γιώργου Λαουτάρη

Όλα τα λεφτά στις τράπεζες!


Δεν φτάνει που οι τράπεζες –οι ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά την Ευρώπη– βύθισαν σε βαθύτατη οικονομική κρίση τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται εξαιτίας των εξωφρενικά τυχοδιωκτικών παιχνιδιών τους. Δεν φτάνει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει πάνω από 5 τρισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς –γύρω στα 8 ή και περισσότερα τρισεκατομμύρια κατ’ άλλους– για να σώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εξαθλιώνοντας τους λαούς τους για να μαζέψουν από τον κοσμάκη τα τρισεκατομμύρια που έδωσαν στους τραπεζίτες. Δεν φτάνει το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα σε τρεις μήνες «έκοψε χρήμα» ύψους άνω του ενός τρισεκατομυρίου ευρώ για να το δώσει στις τράπεζες.



του Γιώργου Δελαστίκ

Ο ανατριχιαστικός γδούπος του κοινωνικού προβλήματος


Αυτοκτονίες, άστεγοι, άνεργοι, ακραία φτώχεια, λόγω Μνημονίου και ΕΕ
Την ώρα που η ηγεσία της βαριά άρρωστης καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούσε –εν μέσω έντονων ανταγωνισμών– να αντιμετωπίσει την κρίση των τραπεζών και ο Α. Σαμαράς της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υποσχόταν στις Βρυξέλλες εφαρμογή του Μνημονίου (η επαναδιαπραγμάτευση πετάχτηκε ήδη μαζί με τα προεκλογικά σκουπίδια), ο ανατριχιαστικός γδούπος του κοινωνικού προβλήματος στην Ελλάδα, η καυτή ανάσα της ερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης συγκλονίζει.



του Γιάννη Ελαφρού

Μνημονιακές αυξήσεις φωτιά σε φως, νερό, εισιτήρια



Τόσο καιρό οι Έλληνες μιλούσαν συνέχεια στο τηλέφωνο, σέρφαραν στο ίντερνετ,  πλένονταν  και άναβαν τα φώτα πάνω από τις δυνατότητές τους, με δανεικά από τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους! Φρένο στην ασυδοσία του τεμπέλικου ελληνικού λαού και τη σπατάλη έρχεται να βάλει η κυβερνητική τρόικα  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ η οποία ετοιμάζεται να προκαλέσει νέο καταιγιστικό τσουνάμι ανατιμήσεων από 5% μέχρι και 25% σε νερό, ηλεκτρικό και εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο εκατομμύρια νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της εξαθλίωσης. 


Σώζουν τις τράπεζες χρεοκοπούν τα κράτη


Πανηγυρίζουν τα αφεντικά όλων των χρεοκοπημένων τραπεζών της Ευρώπης για την απόφαση της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, της περασμένης Παρασκευής! Λογικό είναι, αφού θα εισπράξουν απευθείας ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για τη «σωτηρία» των χρεοκοπημένων κρατών, έστω με ακριβά δάνεια, μέρος των οποίων θα πήγαινε και στη λεγόμενη πραγματική οικονομία